12. AUGUST  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Fanusikom Harryho Pottera

V sobotu 30. augusta VYDRA pozyva na Jeden den na Rokfortskej univerzite - sportovo-zabavne popoludnie pre fanusikov aj nefanusikov Harryho Pottera vo veku od 7 do 14 rokov vo Vydrovskej doline. Deti cakaju obchodiky v Sikmej ulicke, odvezu sa rokfortskym expresom, zucastnia sa na hodinach jasnovidectva, hlavologie, obrany pred ciernou magiou, mozu sa tesit na stopovanie raneneho jednorozca, lietanie na lanovke a na hru metlobal. Odchod do Vydrova je o 10. h pre prvu skupinu a o 11. h pre druhu skupinu z arealu Ciernohronskej zeleznicky v Ciernom Balogu. Pre rovnomerne rozdelenie deti do skupin treba, aby sa zaujemcovia prihlasili vo Vydrove u Ivany Medvedovej na c. tel: 6191537.

Maticiari pozyvaju

Miestny odbor Matice slovenskej v Brezne pozyva na zajazd do Hrusova na Hontiansku paradu. Odchod autobusu je o 7. h spred mestskeho domu kultury. Poplatok pre maticiarov je 170 Sk, pre nematiciarov 190 Sk. Prihlasit sa treba do 13. augusta v oblastnom pracovisku Matice slovenskej na Nam. gen. M. R. Stefanika 50 v Brezne, ato v pondelok od 8. do 12. h a v utorok od 13. do 17. h.

Devatdesiatnik v Jarabej

Medzi tridsiatimi deviatimi obyvatelmi obce Jaraba zije aj devatdesiatnik Emil Rohac, ktory v pondelok 18. augusta oslavi vyznamne zivotne jubileum. Rodak z Jarabej pracoval ako robotnik v Strojarnach Piesok, neskorsie ako majster v Mostarni Brezno. V roku 1974 odisiel na zasluzeny dochodok. Obec si tuto udalost pripomenie spolu s oslavencom v sobotu 16. augusta.

(mh) 

Brezno – mesto, ktore ti podava ruku

Nadacia otvorenej spolocnosti – Open Society Foundation poskytla mestu Breznu grant na projekt Brezno – mesto, ktore ti podava ruku. Jeho cielom je vytvorenie podmienok a zaciatok procesu trvaloudrzatelneho rozvoja mesta Brezna a pripravu mesta na cerpanie zo strukturalnych fondov. Pre zabezpecenie cerpania fondu je potrebne spracovat Program hospodarskeho a socialneho rozvoja mesta Brezna, preto sa 7. augusta uskutocnilo stretnutie zamestnancov MsU, poslancov MsZ a podnikatelov. Obcania, ktori sa chcu zapojit do projektu, prihlaste sa u zastupkyni primatora Ing. J. Mihalovicovej alebo na sekretariate MsU. Dalsie rokovanie sa uskutocni vo stvrtok 14. augusta o 15.30 hodine v budove M. R. Stefanika 3.

(r)


Co zistila ,,soika"

Inspektori Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj v prvom polroku skontrolovali 1044 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 325 kontrolnych nakupov. Zaznamenali v nich 100 predrazeni, co predstavuje 30,80 percenta a mieru 1,10 koruny (vyska predrazenia na 100 korun k predrazenym kontrolnym nakupom).

Oznacenie cenou platnou v okamihu ponuky chybalo v 44 prevadzkach pri 219 druhoch vyrobkov. V 421 prevadzkovych jednotkach pozastavili 2595 druhov vyrobkov v celkovej hodnote 9 757 331 korun. V 26 prevadzkach nevyhovelo 23 zavazi a 6 dlzkovych meradiel s neplatnym uradnym overenim. Za nedostatky mensieho charakteru ulozili 452 blokovych pokut v hodnote 407 600 korun, spisali 106 oznameni o zacati spravneho konania, na zaklade ktorych ulozili 49 penaznych pokut vo vyske 576 500 korun. V Breznianskom okrese v juli v hostinci Kozel v Ciernom Balogu kontrolny nakup uctovany za 52,70 koruny bol predrazeny o korunu tridsat halierov z dovodu nedodrzania miery podanej borovicky. V penzione Hradisko v Nemeckej pre nespravne uctovanie Karpatskeho brandy bol nakup v hodnote 173,20 koruny predrazeny o dve koruny osemdesiat halierov.

(db)


Vo vydrovskom amfiteatri veselo

h0332d.jpg (16777 bytes) h0332e.jpg (15574 bytes)

V krasnu slnecnu nedelu sa v amfiteatri vo Vydrovskej doline v Ciernom Balogu predstavili folklorne subory Bukovinka (Biele Handle) a Kycera z Cierneho Balogu, ktore sprevadzali ludove hudby Juliusa Suka a Bukovinka. Tristo miestnych divakov, ale aj turistov sledovalo dvojhodinove vystupenie, ktore bolo ,,prespikovane" ludovym rozpravacom z Kycery. Neskor si prisli na svoje vsetci obdivovatelia ludovej hudby, ktori nelenili a roztancovali kazdeho, kto mal chut zapojit sa medzi nich.

(im), snimky: S. Vozar


h0332f.jpg (28359 bytes)

 

V druhy augustovy piatok sa na breznianskom namesti v ramci kulturneho leta uskutocnil Rockovy podvecer. Mladym divakom sa predstavila skupina Slepe crevo z Dolnej Lehoty a za nou vystupila rockova skupina Zero Point, ktora hrala pesnicky osemdesiatich rokov.

Snimka: Maria Sajgalikova

 

 

 


Pod dopravne nehody sa nepodpisal alkohol

V prvom augustovom tyzdni doslo v okrese Brezno k deviatim dopravnym nehodam s jednym tazkym, tromi lahkymi poraneniami a celkovou skodou vycislenou na 287 tisic korun. V osmich pripadoch nehody zapricinili samotni vodici, v jednom bola na vine technicka chyba vozidla, ziadna nebola sposobena pod vplyvom alkoholu. Najrusnejsie na cestach bolo koncom tyzdna, v nedelu sa stali dve dopravne nehody, po jednej v utorok, v piatok a v sobotu. Vo vacsine pripadoch ,,uradovalo" porusenie zakladnych povinnosti vodica, sposob jazdy a nedanie prednosti. Vysoke teploty ovzdusia, neznalost prostredia ciest ci neprimerana rychlost sa mozu tiez podpisat pod dopravnu nehodu. Leto uz pokrocilo do svojej druhej polovice, takze si ho treba uzit v zdravi a pohode.

(km)

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT