30. SEPTEMBER  2003 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Konferencia ENVIRO EU & SR na Taloch

Brezno a okolie uplynuly tyzden nezilo len Dnami mesta. Vyznamnou udalostou nasho regionu bola aj medzinarodna konferencia a nazvom ENVIRO EU & SR, ktora sa uskutocnila vo stvrtok 25. septembra v kongresovej sale hotela Partizan na Taloch. Podujatie bolo realizovane pod zastitou Europskej komisie v Bruseli, pod vedenim narodneho experta Slovenskej republiky TAIEXu - Uradu technickej pomoci EK so sidlom v Bruseli Ing. Eleny Gregorovej, veducej odboru zivotneho prostredia Okresneho uradu v Brezne. Okres Brezno tu privital bezmala dvesto ucastnikov z regionov Nitra, Zilina, Kosice, Presov, Banska Bystrica. V prijatom vystupe konferencie do popredia vystupila poziadavka zintenzivnenia presunu informacii z Europskej unie a europskych fondov priamo do regionov a na pozicie samosprav.

(r)


Rokovala regionalna konferencia ZPOZu

Vytvaraju pocit hrdosti a spolupatricnosti k svojmu rodisku

V utorok 23. septembra sa v Brezne uskutocnila regionalna konferencia zdruzenia Zboru pre obcianske zalezitosti - Clovek cloveku, na ktorej hodnotili pracu v uplynulom obdobi, vytycili hlavne smery na rok 2004 a zaroven si pripomenuli 50. vyrocie zalozenia ZPOZu.

,,Pred necelymi dvoma rokmi sme si zvolili novu okresnu radu a stanovili orientacne ulohy a ciele pri rozvijani cinnosti ZPOZu v okrese Brezno. Hned v uvode hodnotenia prace musim preto konstatovat, ze vsetky ulohy, ktore sme si vytycili na roky 2002 - 2003, sme ciastocne splnili," uviedla v sprave o cinnosti predsednicka tohto zdruzenia, starostka Predajnej Ing. Tatiana Contofalska.
Hlavnu pozornost zamerali na zvysenie clenskej zakladne a organizovanie regionalnych prehliadok. V porovnani s rokom 2001, kedy mali trinast clenov, dnes clensku zakladnu tvori osemnast: Brezno, Bravacovo, Benus, Cierny Balog, Hronec, Horna Lehota, Lom nad Rimavicou, Jasenie, Nemecka, Podbrezova, Pohorela, Polomka, Predajna, Sumiac, Telgart, Valaska, Valkovna, Zavadka nad Hronom.
Ako podotkla Ing. T. Contofalska, cinnost ZPOZu, ci si to starosta, primator uvedomuje, alebo nie, je urcitou vizitkou obce, mesta, zastupitelstva, vizitkou, ktora dava velke moznosti pozitivne vplyvat, ale i ovplyvnovat celkovu klimu v obci, meste, a to v akejkolvek oblasti, kde je dominantny obcan: ,,A obcan by mal byt dominantny v kazdej oblasti komunalnej prace. Som presvedcena, ze nik z mojich kolegov starostov ulohu ZPOZu nepodcenuje a prida sa k nam," zdoraznila.
Ved obcianske obrady a slavnosti, ktore robia ,,zpozaci", vyjadruju vztah obec - obcan a vytvaraju pocit hrdosti a spolupatricnosti k svojmu rodisku. Su prejavom spolocenskeho uznania a ocenenia. Dokumentuju celkovy vztah starostu, primatora k svojim obcanom. Ludia sa rodia, sobasia, prezivaju vyznamne udalosti v zivote, zomieraju a v tychto situaciach nikto nechce byt sam.

(r)


wpe1.jpg (2835 bytes)Nech laska sudi nas ...

Jubilujuci clenovia Divadelneho suboru Jana Chalupku v Brezne v pondelok vecer 22. septembra prekvapili svojich divakov nedtradicnou premierou. V komornom prostredi svojej klubovne uviedli pasmo lubostnej poezie, v ktorom zazneli verse nasich aj svetovych basnikov, klasikov aj tych modernejsich. Drziac sa znameho ,,laska kvitne v kazdom veku" aj ucinkujuci boli hadam zo vsetkych vekovych kategorii - od dvanast do sedemdesiat rokov. Pasmo podfarbovala hudba a spev v podani interpretov zo Zakladnej umeleckej skoly v Brezne. Laska, Boze laska, Ave Maria, Pod bielou alejou ... vhodne doplnali a umocnovali verse o laske. Tazko tomu uverit, ale stalo sa - poezia este zije! V marazme dnesnych dni, v kazdodennom zhone a trapeni pohladili dusu zname aj menej zname verse o najkrajsom ludskom cite - o laske. Dufajme, ze taketo podujatie nie je v Brezne ani ojedinele, ani posledne.

(ap)

Falosne obcianske preukazy

V snahe chranit vlastny majetok policia umoznuje fyzickym, pravnickym osobam a roznym organizaciam, ktore vyuzivaju internet, overit si, ci predlozeny doklad sa nachadza v evidencii kradnutych alebo odcudzenych. ,,Kradezami veci na sebe ci pri sebe, pri lupeznych prepadnutiach alebo vlastnou nepozornostou a neopatrnostou prichadzame o osobne doklady, ktore su nevyhnutne pre nas kazdodenny zivot. Pachatel si to v plnej miere uvedomuje a aj vyuziva. Dochadza k roznym trestnym cinom podvodov, kedy vyuzije ukradnuty alebo strateny obciansky preukaz na dalsiu trestnu cinnost," vysvetluje hovorkyna Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne Mgr. Dana Kmetova. Tieto informacie si mozete overit na internetovej stranke ministerstva vnutra www.minv.sk/cepo/straty. Po zadani cisla a serie predlozeneho obcianskeho preukazu pocitac oznami, ci sa uvedeny doklad v evidencii nachadza, resp. nenachadza. V pripade, ak ide o ukradnuty alebo strateny obciansky preukaz, ihned sa obratte na najblizsi utvar Policajneho zboru, alebo zavolajte na telefonne cislo 158, resp. 112.

(r)

Svetovy den srdca

Pri prilezitosti Svetoveho dna srdca, ktory bol 28. septembra, zdravotnicki pracovnici breznianskeho pracoviska Oddelenia vychovy ku zdraviu Statneho zdravotneho ustavu v Banskej Bystrici uskutocnili niekolko prevetnivnych zdravotno-vychovnych akcii. V utorok 23. septembra v gymnaziu a v pondelok 29. septembra v priemyslovej skole ucitelom vysetrovali rizikove faktory srdcovo-cievnych ochoreni v krvi, merali krvny tlak, telesny tuk, testovali telesnu zdatnost a na zaklade zistenych hodnot poskytovali poradenstvo. V ramci Dni mesta v piatok taketo vysetrenie a poradenstvo poskytli aj obyvatelom Brezna. V utorok otvorili pravidelne relaxacne cvicenia pre zeny, kedze Den srdca bol venovany prave zenam pod heslom Zdravy zivotny styl.

(mp)

Michalske hody v Pohronskej Polhore

Jarmok, vystupenie romskeho suboru Terne Romale, folklorneho suboru Brezinky z Polomky, zmiesaneho spevokolu Brest, heligonkarov z okolia Brezna, Hrinovej a Oravskej Polhory, country zabava so skupinou Vodopad, vystava Plody zeme v rimskokatolickom kostole v Michalovej a drevenych plastik, vytvarnych prac a fotografii v Obecnom urade v Pohronskej Polhore - toto vsetko sa zmestilo do programu Michalskych hodov, ktore sa uskutocnili uplynulu sobotu v Pohronskej Polhore. Na druhy den sa hodovnici zabavali pri vystupeni detskej folklornej skupiny Lipianka a suboru Polhorcan.

h0339b.jpg (9923 bytes)

h0339n.jpg (12257 bytes)

Snimky: Peter Bercik


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT