30. SEPTEMBER 2003 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Ryboviny

Od 1. oktobra az do 15. aprila sa zo zakona zakazuje lov vsetkych ryb v pstruhovych vodach, ktore su dominantne v nasom regione. Rozlucme sa s tohtorocnou sezonou priehrstim vtipov o rybach, rybaroch, ale nielen o nich:

- Pane Boze, pomoz mi chytit taku rybu, o ktorej by som mohol hovorit az do smrti bez toho, aby som nemusel klamat.

...

Manzelka manzelovi, ktory sa nadsene pozera na upecenu stuku:
- Milacik, na mna si sa nikdy tak slastne nepozeral.

...

- Najpoctivejsim zivocichom su ryby. Chodim k vode uz desat rokov a stale neberu a neberu.

...

Najvacsia smola rybara:
- Ma alergiu na zlato a chyti zlatu rybku.

...

- Ujo, vy tu uz odkedy chytate ryby?
- Nooo, viac ako rok.
- A je tu vela ryb?
- Zatial este neviem.

Kde sa stale potulujes? Vidim ta len kazdy druhy den, - hneva sa manzelka na muza - rybara.
- Ja teba tiez, milacik, - chlacholi ju manzel.

...

Dialog dvoch rybarov na brehu rieky:
- Moja zena je velmi skromna, nikdy ma o nic neprosi.
- Moja zena tiez len rozkazuje ...

...

Rybar ulovi zlatu rybku. Bez rozmyslania ju zvesi z udice a hodi spat do vody. Rybka sa prekvapene vynori a pyta sa:
- A tri zelania?
Rybar na to:
- A co by si chcela?

...

Preco si taky nervozny?
- Lebo chytam ryby.
- A ja som pocula, ze to upokojuje.
- To ano, ale nie bez rybarskeho listka.

Zozbieral: Jozef Pupis

 

Sme nablizku

,,Ako mam upozornit svojho priatela, ze napriklad k tmavym nohaviciam sa biele ponozky nenosia?"

Zn. Zalezi mi na nom

V prvom momente sa mi zdal problem malicherny, potom som si vsak uvedomila, ze tu nejde o obycajne ponozky. Ak tejto mladej zene zalezi na tom, co ma jej priatel oblecene, zalezi jej na nom. Ide teda o dolezitu osobu v jej zivote. Ak mu takuto malichernost nedokazala povedat, asi ide o viac, ako o samotne ponozky. Inak by mu dokazala celkom jednoducho povedat, ze biele ponozky v tejto kombinacii davno vysli z mody.
Spomenula som si, ako som raz isla do roboty a zrazu sa zo skupinky chlapcov, ktori isli za mnou, ozvalo: ,,Teta, mate na nohaviciach vatu." Bola som chlapcovi povdacna, aj ked som sa citila trochu neprijemne, ked som si uvedomila, ze takto vyzdobena kracam cez mesto uz dobrych desat minut. Upozornil ma na nieco, co som sama nemala velmi ako zistit - clovek sa zozadu nevidi. Nikto z dospelych ma neupozornil. Mozno si to nikto nevsimol. A mozno to bolo ako v tej rozpravke o cisarovi, kde len deti zakricali: ,,Cisar pan je nahy!" Deti velmi neuvazuju o dosledkoch toho, co povedia. A od deti zoberieme veci inac, ako od dospeleho. My dospeli si vsak vieme predstavit, co sa udeje v tom druhom, ked ho na nieco upozornime. Vieme, ze upozornenie, kritika sa viaze na jeho sebavedomie. Preto radsej neupozornime, aby sme sa niekoho nedotkli.
Mladej zene vsak zalezi na priatelovi. A nechce, aby chodil ,,demode". Neporadim jej slova, ktorymi ho ma oslovit. Chcem jej vsak povedat, ze sebavedomie jej priatela urcite nestoji na tom, ze je obleceny podla poslednej mody. Ona je odbornik na tieto zalezitosti a urcite bude musiet vynakladat vela namahy na to, aby ju priatel zobral ako fundovaneho poradcu. A vztah? Asi by to chcelo najst a vyzdvihnut nahlas niektore priatelove kvality, aby ho uistila, ze v jej ociach je stale ,,Niekto", aj ked nedrzi krok s modou.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka

 

Ak mate problem, s ktorym si neviete poradit, na vase otazky z oblasti psychologie dospievajucich alebo dospelych rada odpovie Mgr. Marcela Skultetyova z Centra poradensko-psychologickych sluzieb v Brezne. Staci zatelefonovat na c. t. 6112315, alebo otazku napisat a vhodit do schranky Horehronia v podchode mestskeho kulturneho strediska.

Vyzrebovali sme ...
Stastnou vyherkynou nasej sutaze o dve vstupenky na koncert Richarda Mullera v Banskej Bystrici, ktory sa uskutocnil v pondelok 29. septembra, sa stala Iva Gombaszogiova z Valaskej.

Redakcia 


Stretnutia s obyvatelmi

V dnoch 9. az 19. septembra som mal moznost zucastnit sa na osmich stretnutiach primatora mesta s obyvatelmi jednotlivych obvodov, za ucasti prednostu mestskeho uradu a prislusnych poslancov. O zaujme obyvatelov zucastnit sa na rieseni problemov svedci ich ucast: Rohozna sedem obyvatelov, Podkorenova sedem, SLN jedenast, MPCL traja, Stary Mazornik ziadny obyvatel, Nameste gen. M. R. Stefanika osem, Bujakovo strnast, Halny dvadsat, Pionierska 2 strnast.
Nielen ucast, ale aj pristupy obyvatelov k rieseniu problematiky poukazalI na velky rozdiel medzi obyvatelmi Bujakova a Halan v porovnani s mestskymi castami. V tychto dvoch castiach, najma vsak v Bujakove, obyvatelia najprv prezentovali, ako oni sami riesili v praxi konkretne problemy a potom ziadali od mesta spolupracu. Aktivne pracuje hlavne obcianske zdruzenie Jasienok a miestny dobrovolny hasicsky zbor, za ktorym vidno realne vysledky.
Na kazdom stretnuti najprv primator mesta Ing. J. Demian podrobne informoval o praci mestskeho zastupitelstva ako aj mestskeho uradu. Informoval o sposobe zabezpecenia investicnej vystavby celkom, ako aj o konkretnych akciach. Taktiez informoval o zabezpeceni verejnych sluzieb pre obyvatelov prostrednictvom Technickych sluzieb, Mestskeho sportoveho klubu, Mestskeho kulturneho strediska, Byposu, s. r. o., Lesov mesta Brezno, s. r. o., hotela Dumbier, s. r. o. Po informacii primatora nasledovali infomacie poslancov a potom najrozsiahlejsi bod – otazky obyvatelov. Zmienim sa tu len o problematike tykajucej sa prace Technickych sluzieb (TS).

Miestne komunikacie (MK)

Rozsah vyspravok asfaltovych MK zavisi od financnych moznosti. Mesto pripravuje od roku 2004 kazdorocne urobit novy koberec (nie platanie) na dvoch cestach. Zimnu udrzbu MK robime podla detailne spracovaneho pohybu, v ktorom je presne stanovene poradie pluhovania: najprv hlavne tahy, az potom odbocky. V meste udrziavame 85 km asfaltovych a 75 km (po redukcii) polnych ciest.
Nielen cesty, ale aj chodniky patria do MK. Niektore cistia TS, niektore ma povinnost cistit majitel, uzivatel, najomnik prilahlej nehnutelnosti. A okrem tychto existuju dalsie chodniky, ktore nie je mozne cistit prostriedkami TS, nemaju ich v sprave ani majitelia (uzivatelia, najomnici) prilahlej nehnutelnosti a ktore sme preto pred zimnou sezonou oznacili tabulkami “Chodnik v zime neudrziavany”. Toto nebol vymysel TS v Brezne. To sme len napodobnili mnohe ine mesta. Poziadavky na zmenu a doplnenie dopravneho znacenia treba nahlasovat mestskemu uradu – dopravna komisia.

Vrejene osvetlenie (VO)

Z ekonomickych dovodov bola obmedzena svietivost VO. Poruchy treba nahlasovat co najskor, staci telefonicky, 24 hodin denne na c. tel: 6114040. Ak nie je potrebny nakup nahradnych dielcov, odstranime operativne. Ak treba nieco dokupit, trva to dlhsie. Budovanie dalsich tras VO je financne narocne – treba zaradit do rozpoctu mesta.

Verejna zelen (VZ)

Kosenie verejnych priestorov bezprostredne pred, vedla, za bytovym blokom (cinziakom) alebo rodinnym domom (RD) je povinnostou vlastnika, uzivatela, najomnika prilahlej nehnutelnosti. V minulosti sme travnik tesne pred cinziakom kosili, bolo vsak mnoho staznosti, ze sme skosili kvety alebo mlade sadenice drevin, ktore vsak neboli nijako oznacene. Obyvatelia si musia vybrat, ci chcu, aby sme sidliska pokosili co najskor – dvakrat za sezonu, alebo aby sme sa zdrziavali obkasanim zahonov pred cinziakom.
Ziadost o vyrub drevin musi byt dolozena podkladmi z mestskeho uradu – odboru zivotneho prostredia, na zaklade ktorych vyda okresny urad – odbor zivotneho prostredia rozhodnutie. Az podla tohto rozhodnutia mozu TS vyrub realizovat. Opravu detskych zariadeni, pokial je treba vymenit drevene dosky, vieme zabezpecit. Ak treba vymenit kovove, betonove, laminatove casti, tieto zatial nemame.

Cintoriny

Ak v najblizsom case (roky 2003 – 2004) nedojde k vybudovaniu noveho cintorina, bude nevyhnutne rozsirit stary cintorin o miesta na nove hroby. V opacnom pripade budu vazne problemy s pochovavanim. Tento rok sa nam prvykrat podarilo pokosit vsetkytri cintoriny (novy, stary, Padlickovo) tri razy za sezonu.

Cistenie mesta (CM)

Na tuto cinnost mame k dispozicii dva zametace a sedem pracovnicok. Denne sa cisti namestie a hlavne ulice, ostatne mestske casti az potom. Niektori obyvatelia maju vyhrady voci tomu, ked tieto nase pracovnicky vysypaju pozametane smeti zo svojho vozika do kontanerov po sidliskach. Robia tak na vsetkych sidliskach, bez diskriminacie. Mohli by sme od nich ziadat, aby to chodili vysypat na TS. Kolko by potom stihli pozametat? Dlhsi cas uvazujeme o rozmiestneni zvlastnych uzamknutych kontajnerov. Znova je to otazka financii. Jeden takyto kontajner vyjde na 9000 korun.
Majitelia psov su povinni zbierat psie exkrementy a umiestnit ich bud do specialnych kosov alebo do ktorehokolvek kontajnera na ostany domovy odpad (nie na separovany odpad!).

Odvoz a likvidacia odpadu

Pri zapajani jednotlivych bytovych blokov do separovaneho zberu (SZ) domoveho odpadu sa spresnuje pocet kontajnerov tak na triedeny ako aj ostatny odpad podla poctu obyvatelov. Ak chcu obyvatelia niektoreho bloku viac kontajnerov, mozeme im ich poskytnut, ale za zvyseny poplatok. Odpad je mozne ukladat len do nadob na to urcenych, je zakazane ukladat ho okolo nadob. Udrziavanie poriadku okolo nadob je povinnostou uzivatelov tychto nadob.
Za rok 2002 predstavovali naklady na odvoz odpadu od obyvatelov v prepocte 456 Sk/obyvatela/rok. Mestske zastupitelstvo vsak schvalilo poplatok pre obyvatelov cinziakov 400 korun na osobu a rok a pre obyvatelov RD 300 korun na obyvatela a rok. To znamena, ze mesto dotuje odvoz odpadu obyvatelom rocne sumou okolo 2 milionov korun. Navyse od 1. januara 2004 dojde k zvyseniu ceny ulozenia odpadu na skladke, co pri dnesnej urovni triedenia a produkovania ostatneho odpadu bude znamenat naklady na obyvatela a rok na urovni 513 korun. To je dalsi dovod na to, aby sa obyvatelia nasho mesta venovali triedeniu ovela zodpovednejsie. V opacnom pripade bude poplatok rast nadalej.
Pristavovanie velkoobjemnych kontajnerov sa robi dvakrat rocne: na jar a na jesen. Uklada sa do nich velkorozmerny odpad, drobny stavebny odpad. Nesmie sa do nich ukladat nebezpecny odpad (autobaterie, farby, svietidla, elektronicky odpad, chladnicky, pneumatiky, kovovy odpad), ten zbierame zvlast. Kontajnery pristavujeme postupne po jednotlivych mestskych castiach. Ak si niekde zorganizuju brigadu na riadenie, treba to nahlasit TS dva az tri dni dopredu.
Zamestnavanie obyvatelov evidovanych v urade prace formou verejnoprospesnych prac, kedy tito mali s TS uzavretu pracovnu zmluvu a dostavali mzdu, tento rok uz nie je mozne. Teraz k nam chodia tito obyvatelia v ramci projektu na urziavanie pracovnych navykov (PUPN). Nemame s nimi zmluvu, nic za to nedostavaju, mozu odpracovat dvanast hodin tyzdenne. Podla tohto vyzera aj ich produkcia prace.
Z rozpoctu mesta (okolo 80 milionov) predstavuju sluzby zabezpecovane prostrednictvom TS zhruba stvrtinu (vratane poplatku za ulozenie odpadu na skladke, spotreby elektrickej energie vo VO,...). Ak by sme nemuseli vynakladat znacne prostriedky za: nevytriedeny odpad zbytocne vyvazany na skladku, vyse 1000 korun za tonu; neustale odstranovanie odpadu, neporiadku ciernych skladok; opravu neustale nicenych laviciek, smetnych kosov, dopravnych znaciek, detskych zariadeni, kvetinovych zahonov, kradeze drevin; nicenie svietidiel VO, kradeze patic stlpov VO, zostalo by nam viac prostriedkov na skvalitnenie zivotneho prostredia: nove detske zariadenia, lavicky, moderne usporne svietidla VO, obnova stareho dopravneho znacenia, vystavba novych drevin, obnova vozoveho parku TS, ktory ma v priemere sedemnast rokov!
Zalezi na vsetkych vas, ako nalozime s prostriedkami mesta. Tych osemdesiatstyri z vas aspon prislo na stretnutie s primatorom a poslancami. A co ostatni?

Ing. Tomas Gabon,
riaditel Technickych sluzieb Brezno


Kedy vychadza, kedy zapada

Oktober: (datum: 1. oktobra, vychod Slnka: 6.41, zapad Slnka: 18.20), 2. 6.42, 18.18, 3. 6.44, 18.16, 4. 6.45, 18.14, 5. 6.46, 18.12, 6. 6.48, 18.09, 7. 6.49, 18.07, 8. 6.51, 18.05, 9. 6.52, 18.03, 10. 6.54, 18.01, 11. 6.55, 17.59, 12. 6.57, 17.57, 13. 6.58, 17.56, 14. 7.00, 17.54, 15. 7.01, 17.52, 16. 7.02, 17.50, 17. 7.04, 17.48, 18. 7.05, 17.46, 19. 7.07, 17.44, 20. 7.08, 17.42, 21. 7.10, 17.40, 22. 7.12, 17.39, 23. 7.13, 17.37, 24. 7.15, 17.35, 25. 7.16, 17.33, 26. 6.18, 16.31, 27. 6.19, 16.30, 28. 6.21, 16.28, 29. 6.22, 16.26, 30. 6.24, 16.25, 31. 6.25, 16.23.

Mesiac je v splne 10. oktobra o 9. hodine a 27. minute, Slnko vstupuje do znamenia Skorpion 23. okobra. V nove sa bude Mesiac nachadzat 25. oktobra a prechod z LSEC na SEC je 26. oktobra. Cas slnecneho svitu 1. okobra je 11 hodin a 39 minut, 30. okobra 9 hodin a 58 minut, cas slnecneho svitu sa skratil za mesiac o 1 hodinu a 41 minut.

Mgr. Jozef Pupis


Rozpis lekarenskych pohotovostnych sluzieb v Brezne na oktober

1. streda: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., Banisko 2, 2. stvrtok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 3. piatok: Medikament, Kuzmanyho 1, 4. sobota: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 5. nedela: Yzop, Sturova 49, 6. pondelok: Vitamin, Nam. gen. M. R. Stefanika 31, 7. utorok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 8. streda: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 9. strvtok: Yzop, 10. piatok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 11. sobota: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 12. nedela: Medikament, 13. pondelok: Afrodita, Nam. gen. M. R. Stefanika 8, 14. utorok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 15. streda: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 16. stvrtok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 17. piatok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 18. sobota: Vitamin, 19. nedela: Afrodita, 20. pondelok: Medikament, 21. utorok: Vitamin, 22. streda: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 23. stvrtok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 24. piatok: Yzop, 25. sobota: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 26. nedela: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 27. pondelok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 28. utorok: Afrodita, 29. streda: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 30. stvrtok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 31. piatok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o.

Povinnostou kazdej lekarne je vyvesit rozpis pohotovostnych sluzieb na viditelnom mieste.


Vyjadrenie Technickych sluzieb Brezno k pripomienkam poslancov z ostatneho mestskeho zastupitelstva

MUDr. B. Kilvadyova: Verejne osvetlenie na Ulici Frana Krala nesvieti druhy tyzden aj po opakovanej urgencii.

R – TS: Islo o poruchu, na ktoru bolo potrebne kupit nahradne dielce. Az v priebehu septembra sme mohli nakupit niektore najsurnejsie nahradne dielce.

Mgr. M. Sajgalikova: Doplnit verejne osvetlenie na Cestu osloboditelov v useku pod pekarnou.

R – TS: Mame objednavku od firmy, ktora bude budovat trasu optickeho kabla z mesta na Mazornikovo. V ramci nej budu osadene stlpy aj na uvedenom mieste. Potom na niektory zo stlpov osadime svietidlo verejneho osvetlenia.

MUDr. E. Wolframova: Nova ulica – preco nema verejne osvetlenie? Nova ulica – preco neodvazaju aj separovany odpad? Kedy je mozne opravit hojdacky a kolotoc a aspon trochu “skulturnit” park s detskym ihriskom pred Strapacikom? Je mozne pristavit kontajner na Dolnu ulicu ako po ine roky? Preco nie je realizovane cistenie rigolov v 4. obvode?

R – TS: Verejne osvetlenie (VO) na Novej ulici pred rodninnymi domami c. 4, 5, 6 je vybudovane. Dalej bolo VO vedene pozdlz chodnika smerom k Mostarni. Takto sme VO prebrali do spravy. K rodinnym domom c. 1, 2, 3 VO nebolo privedene. V pripade zlepsenia plnenia financneho prispevku mesta pre TS mozeme osadit stlp k rodinnemu domu c. 3 – privod od VO na chodniku. Z Novej ulice c. 4, 5, 6 sa odvaza separovany odpad od septembra 2000. Obyvatelia z Novej ulice c. 1, 2, 3 maju spolocny kontajner a do triedenia sa zapojili az od jula 2003, pricom moznost triedit mali aj oni uz od septembra 2000. V parku pred Strapacikom su dve lavicky – pravidelne opravovane, jedna preliezacka. Sedacky na kolotoci vieme opravit. Z povodne trojdielnej hojdacky je funkcna len jedna. Zvysne dve sme museli odstranit, aby neohrozovali bezpecnost deti, na ich nahradu nemame prostriedky. Podobne detske zariadenia v inych castiach mesta opravujeme v ramci realnych moznosti. Velkoobjemove kontajnery na nadrozmerny odpad, drobny stavebny odpad, nebezpecny odpad (vedla kontajnera!) sa pristavuju dvakrat v roku, na jar, na jesen. Presny termin a miesto treba nahlasit TS tak, aby sme ho pristavili v case, ked si obyvatelia danej casti zorganizuju birgadu. Pre tuto mestsku cast to doteraz nahlasoval pan Rochocky. Mozno v ziadnom obvode necistime tolko rigolov, ako v obvode c. 4, konkretne na uliciach: Mliekarenska, Hlboka, Polna, Siasovo, Jelsova, Potocna, Lucky, Pestovatelska. Su tu vsak aj cesty, ktore nie su v sprave TS: Cesta osloboditelov, Mostarenska. A su aj cesty, kde nam na niektorych usekoch obyvatelia v rozpore so zakonom, resp. vseobecne zavaznym nariadenim nechcu dovolit urobit rigoly, napr. Budovatelska, Jelsova. Preto prosim spresnit, o ktore useky ciest, resp. rigolov ide.

Ing. M. Dolnan: Vyrub lipy v Bujakove vedla hlavnej cesty.

R – TS: Ide o drevinu na pozemku a v sprave Slovenskej spravy ciest.

Ing. Tomas Gabon,
riaditel  


Starosta obce Podbrezova vyhlasuje podla § 4 zakona c. 313/2001 Z. z. o verejnej sluzbe v zneni neskorsich predpisov vyberove konanie na obsadenie funkcie riaditelky Materskej skoly Kolkaren.

Pozadovane kvalifikacne predpoklady a ine poziadavky:

vzdelanie podla vyhlasky MS SR c. 41/1996 Z. z. o odbornej a pedagogickej sposobilosti, minimalne 5 rokov pedagogickej praxe, obcianska bezuhonnost, osobne a moralne predpoklady.

Doklady pozadovane k prihlaske: overene kopie o vzdelani, strucny profesijny zivotopis, vypis z registra trestov, pisomny navrh koncepcie rozvoja MS.

Prihlasku a pozadovane doklady do vyberoveho konania treba do 23. oktobra poslat na adresu: Obecny urad, Sladkovicova 76/6, 976 81 Podbrezova.

Vyhlasovatel si vyhradzuje pravo nezaradit do vyberoveho konania uchadzacov, ktori nesplnaju pozadovane podmienky.

Termin a miesto vyberoveho konania vyhlasovatel oznami prihlasenym uchadzacom najneskor do 3 dni pred jeho uskutocnenim.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT