Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 11

CISLO

42

21.OKTOBER  2003 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

FAI ocenila Zeleziarne Podbrezova a. s.

V dnoch 9. - 12. oktobra sa v polskom Krakowe konala 96. generalna konferencia Medzinarodnej leteckej federacie FAI. V jej uvode z ruk prezidenta Wolfganga Weinreicha cestny skupinovy diplom FAI prevzal personalny riaditel Zeleziarni Podbrezova a. s. JUDr. Marian Zima (na snimke).

h0342g.jpg (11147 bytes)Zeleziarne Podbrezova a. s., zalozene v roku 1840, su dnes jednym z najvyznamnejsich producentov ocelovych rur v strednej Europe. Pocas svojej bohatej historie vzdy ovplyvnovali socialny a kulturny zivot na Horehroni. V roku 1980 spolocnost do svojho programu podpory a rozvoja regionu zahrnula i letecke sporty, ktore na svoju prevadzku vyuzivali vyborne horske tereny stredneho Slovenska (zavesne lietanie, paragliding, balonove lietanie).
Zeleziarne Podbrezova a. s. uz v roku 1982 zorganizovali a sponzorovali prve Majstrovstva Slovenskej republiky v zavesnom lietani a paraglidingu. Neskor pod hlavickou SNA A FAI boli organizatorom mnohych narodnych a medzinarodnych sutazi prvej a druhej kategorie, vratane velmi uspesnych Majstrovstiev Europy v roku 1998. Od roku 1997 spolocnost kazdorocne organizuje popularne sportove podujatie Podbrezova Cup oblubene zvlast medzi pilotmi strednej a vychodnej Europy.
FAI udelila cestny skupinovy diplom Zeleziarnam ako vyraz ocenenia ich dlhorocnej podpory rozvoja leteckych sportov v regione i za nezistnu financnu pomoc pilotov pri ich ucasti na prvych a druhych Svetovych leteckych hrach v rokoch 1997 a 2001.

(al)

h0342e.jpg (17061 bytes) Nedelny klavirny recital Veronique Thula-Chauvel v breznianskom rimskokatolickom kostole bol dalsim z mnohych podujati Franzuzskych dni v Brezne, ktore zacali uz pred tyzdnom besedou ucastnikov Chalupkovho Brezna s francuzskymi ucitelmi.

Snimka: Stefan Vozar

 

Strelnica v Osrbli v novom sate

Piatok 17. oktobra bol v areali biatlonu v Osrbli sviatocnym dnom. Prace na rozsireni strelnice skoncili, a tak vynovena mohla byt odovzdana do uzivania sportovcom.

h0342f.jpg (14944 bytes)V juni tohto roka zacali prace na rozsireni, ktore si vyziadala zmena medzinarodnych pravidiel biatlonu. Vzhladom na nove druhy pretekov, ktorymi su stihacie preteky a preteky s hromadnym startom, sa ukazalo, ze doteraz platne pravidla nevyhovuju. Sirka streleckeho stanovista ma byt od 2,70 do 3,00 m, pricom odporucana je sirka 2,75. Presne na tuto sirku na strelnici v Osrbli upravili strelecke stanovistia . V praxi to znamenalo rozsirenie kazdeho streleckeho stanovista o 25 cm a strelnica dosiahla sirku 92 m. V suvislosti s rekonstrukciou strelnice boli uskutocnene dalsie upravy, ku ktorym patri prekrytie casti potoka Anderlova, uprava streleckych valov, vystavba rampy pod vzduchove terce, osvetlenie tercov, ale aj upravy priamo v okope pri fungovani a obsluhe tercov a nastrelnych tercov, ako aj realizacia noveho systemu lapacov.
Vdaka usiliu vsetkych, ktori sa na rekonstrukcii podielali, ako aj pocasiu, ktore pracam zicilo, a samozrejme ucelovej dotacii ministerstva skolstva, ktore na tuto akciu pridelilo 2,5 miliona korun, mohol predseda Banskobystrickeho samospravneho kraja prof. Dr. Milan Marcok, CSc, za asistencie prednostu Okresneho uradu v Brezne Ing. Daniela Backa, clena Technickej komisie IBU a technickeho delegata 3. kola Svetoveho pohara 2003/2004 v Brezne - Osrbli Kalju Valgusa z Estonska i dalsich vyznamnych hosti slavnostne prestrihnut pasku na zrekonstruovanej strelnici. Cely slavnostny ceremonial ukoncil vystrel z historickeho dela.

Snimka: Stefan Vozar

 

Patraju po vodicovi

Policia prosi obcanov, ktori sa v stredu 15. oktobra o jedenastej hodine predpoludnim nachadzali na parkovisku pred hotelom Dumbier na namesti v Brezne, aby poskytli informacie o dopravnej nehode, ktora sa tam stala. Neznamy vodic na tmavomodrom osobnom motorovom vozidle tam totiz zrazil osemdesiatdvarocnu chodkynu. Muz zastavil, starenku nalozil do svojho auta, odviezol ju na osetrenie do nemocnice a potom odisiel.
Informacie o tejto nehode nahlaste v Okresnom dopravnom inspektorate v Brezne, resp. na telefonne cislo 158.

(km)

V Hronci vykopali dalsiu mrtvolu

V zahrade rodinneho domu v Hronci, kde policia 9. oktobra nasla mrtvolu sedemnastrocneho studenta Miroslava P. z Podbrezovej, 16. oktobra vykopali dalsiu mrtvolu. Pricina smrti patnast- az dvadsatrocneho dievcata, ku ktorej podla lekara mohlo dojst vlani na jar, zatial nie je znama.
Vysetrovatel zacal trestne stihanie proti neznamemu pachatelovi. Policia ma vsak dokazy, ze moze ist o tych istych pachatelov, ktorych stihaju za vrazdu spachanu obzvlast surovym alebo tryznivym sposobom. Devatnastrocny nezamestnany M. I., dvadsatrocny vojak zakladnej sluzby P. S. a osemnastrocny student S. B. Miroslava, ktory bol nezvestny od vlani 12. aprila a od 23. aprila bolo po nom vyhlasene patranie, na smrt ubili, jeho telo zabalili a zakopali v zahrade v Hronci. Nasli ho na zaklade svedeckej vypovede obvineneho S. B. a udajnym motivom vrazdy bola pomsta za davnejsiu bitku. V pripade dokazania viny hrozi mladikom trest dvanast az patnast rokov a S. B., ktory bol v case skutku mladistvy, polovicna sadzba.

(tt) 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT