21. OKTOBER  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Autorsky klub Salamandra a Padlasovy utorok

Okrem koncertu ceskej skupiny FruFru, ktora v Bombura klube v Brezne ucinkuje v sobotu 25. oktobra (piseme o nej na strane 11), bude tento klub uz vo stvrtok 23. oktobra o 19. hodine dejiskom hudobno-poetickeho vecera. Jeho navstevnici si vypocuju Padlasovy utorok v zostave Ludmila Klimkova, Michal Pigos, Pavol Kruzlic pri prezentacii textov banskostiavnickych autorov zdruzenych v Autorskom klube Salamandra. Klub si v tomto roku pripomina 10. vyrocie svojej existencie a pri tejto prilezitosti vydava prvu Salamandra revue - zbornik, v ktorom sa svojou tvorbou predstavuje osem pisucich Banskostiavnicanov (Igor Cibulka, Marian Ciz, Zoltan Egry, Radovan Grolimus, Peter Hajsel, Andrea Kocalkova, Oliver Lakostik, Eliska Schneiderova).

(ak)

Fotografi, pozor!

Obec Polomka v tomto roku vyhlasila uz 9. rocnik sutaze Horehronie vo fotografii v styroch kategoriach: priroda a krajina, zvyky a obycaje, ciernobiela fotografia, digitalna fotografia - nesutazna. Do sutaze, ktorej uzavierka je 31. oktobra, mozete prihlasit jednotlive fotografie (format 13 x 18 cm) a serialy. Do jednej kategorie posielajte maximalne desat fotografii, serial moze pozostavat maximalne z piatich fotografii. Vase snimky cakaju na adrese: obec Polomka - kulturne stredisko, Osloboditelov 12, 976 66 Polomka. Na obalku uvedte heslo Fotosutaz a zadnu stranu fotografie oznacte menom a priezviskom autora, adresou, telefonnym cislom, nazvom a kategoriou. Blizsie informacie vam poskytnu na telefonnych cislach 6193190, 0904 216338.

(dd)

Lisuju separovany odpad

V Polomke uz niekolko rokov prebieha zber separovaneho odpadu. Pretoze samotne zhromazdovanie vytriedeneho odpadu neprinasa zelany efekt, obec kupila a 10. oktobra spustila do prevadzky vyklopny balikovaci lis L5 - V, ktory spracovava doteraz uskladnovane plastove flase, textil a papier. Tento sposob likvidacie domoveho odpadu je niekolkonasobne efektivnejsi z hladiska financneho, ale aj pre zivotne prostredie. Obec usetri nemale financne prostriedky za odvoz a uskladnenie netriedeneho odpadu na skladke v Brezne a navyse za lisovany odpad financie ziska.

(dd)

Opytali sme sa za vas

odborneho lektora a manazera Prvej rozvojovej vidieckej agentury PhDr. Igora Pasmika:

o Ako pokracuju prace na projekte Brezno - mesto, ktore ti podava ruku?

- Obcania mesta na verejnom pracovnom stretnuti vo stvrtok 16. oktobra sformulovali navrh vizie mesta. Stretnutie sa uskutocnilo ako sucast tvorby Programu hospodarskeho a socialneho rozvoja mesta v ramci projektu Brezno - mesto, ktore ti podava ruku financne podporeneho nadaciou NOS - OSF. Vizia mesta je idealna predstava obcanov o jeho buducnosti, vzhlade, hospodarskych aktivitach, sluzbach na jeho uzemi a o zivote obcanov. Je vychodiskom dalsich metodickych postupov tvorby strategickeho programu rozvoja mesta ako jeho najdolezitejsieho dokumentu.
Na stretnuti sme prezentovali vysledky prace jednotlivych pracovnych skupin vytvorenych podla rozhodujucich oblasti zivota na predchadzajucich stretnutiach. Zastupcovia skupin priblizili vymedzenie hranic riesenych oblasti, ake nazvy pre oblasti sformulovali a ake strategicke vizie vytvorili. Vizie boli prediskutovane, doplnene a odsuhlasene v tejto podobe:
Kultura, sport a volny cas: Brezno - mesto, v ktorom su vytvorene podmienky pre vsestranne kulturne, spolocenske a sportove vyzitie vsetkych obcanov, mesto, ktore udrziava a rozvija svoje tradicie. Ludske zdroje a vzdelavanie: Brezno - mesto, ktore vyuziva vnutorny potencial ludi, mesto, v ktorom obsah vzdelavania pruzne reaguje na zmeny na trhu prace a zodpoveda vnutornym potrebam jednotlivcov. Problematika socialne ohrozenych skupin: Brezno - bezbarierove mesto, s domami pre socialne ohrozene skupiny ludi ako prechodnymi stanicami do plnohodnotneho zivota. Romske etnikum: Brezno - mesto, v ktorom plati motto: Podavam ti ruku, pomoz mi. Infrastruktura a zivotne prostredie: Brezno - moderne, zdrave a udrziavane mesto so zachovanym historickym duchom. Podnikanie a cestovny ruch: Brezno - mesto plne zivota, centrum turizmu.
V dalsej casti sme sformulovali spolocnu strategicku viziu mesta a dohodli sa na navrhu jej znenia: Brezno - zdrave, moderne mesto s historickym duchom, plne zivota a bez barier, ktore ponuka plnohodnotny zivot a vsestranne podmienky pre rozvoj osobnosti.
Sformulovane vizie su navrhmi, ktore obcania mesta mozu doplnit o svoje predstavy a zaslat odboru rozvoja mesta Mestskeho uradu v Brezne. Kompletne vizie budu zverejnene v tlaci.
V dalsej casti tvorby Programu sa realizuje tzv. audit zdrojov mesta, v ktorom budu zosumarizovane vsetky aktualne zdroje mesta - to, co v meste v sucasnosti je. Kvalitativny audit spracuju pracovne skupiny a jeho kvantitativne, statisticke udaje doplni odbor rozvoja mesta.
V dnoch 22. a 23. oktobra bude spolocna priprava pracovnych skupin na spracovanie SWOT analyzy mesta a analyzy jeho aktualnych problemov.

 

wpe1.jpg (3104 bytes)

Poplach na Sturovej ulici

Osemnast minut po tretej hodine nadranom 7. oktobra signalizacne zariadenie avizovalo poplach v predajni na Sturovej ulici v Brezne. Hliadka po prichode zistila, ze su otvorene mreze a rozbite sklo. Az do prichodu Policajneho zboru a majitela objekt zabezpecovala.

Potrebovala ochranu

O pol siedmej vecer 10. oktobra telefonovala vystrasena zena z Razusovej ulice. Uviedla, ze ju fyzicky napadol jej byvaly druh. Nespratnika M. K. hliadka predviedla na Policajny zbor, ktory sa pripadu ujal.

Ked si vypije ...

V noci o pol jedenastej 10. oktobra hliadka vystartovala na Jilemnickeho ulicu, odkial hlasili fyzicke napadnutie. Pri garazach tu totiz S. M. z Brezna napadol muza, ktory sa obratil na policiu. Vytrznik, ktory sa v minulosti liecil na psychiatrii pre nekontrolovatelne a agresivne spravanie vyvolane alkoholom, kladol aktivny odpor. ,,Utisili" ho len donucovacie prostriedky, ktore hliadka musela pouzit. Dychova skuska, ktorej sa podrobil, ukazala 2,5 promile alkoholu.

Nepolepsitelny

Popoludni 12. oktobra hliadka v sucinnosti s Policajnym zborom vykonala obhliadku objektu na Banisku. Preverovali oznam, ze tam niekto kradne material. V objekte nikoho nenasli, ale pri byvalom bitunku zastavili dvoch muzov - L. K. a I. E. z Brezna, ktori niesli vrece plne porozbijanych hlinikovych okennych ramov pochadzajucich z podkrovia. Vysvitlo, ze na I. E. bol vydany zatykac, a tak ho zadrzali a predviedli na obvodne oddelenie Policajneho zboru.

Kravy na druzstevnom poli

Trinasteho oktobra tesne popoludni sa v Rohoznej - Kohutovej na druzstevnom poli, na ktorom je zasiata repka, paslo stado krav majitela byvajuceho v blizkosti. Ako hliadke uviedol zamestnanec druzstva, nestalo sa to po prvykrat. Po vycisleni sposobenu skodu uhradi nepozorny majitel stada.

Odviezli piesok

Po oznameni, ze v pieskovni pri Mostarni muzi nakladaju na Aviu piesok, prisla hliadka 13. oktobra popoludni na ,,miesto cinu". Auto patriace sukromnej firme akurat odchadzalo. Zastavili ho na Vrbovej ulici, kde sofer povedal, ze ich po piesok poslal sef. Pripad je v stadiu objasnovania, pretoze v pieskovni uz nie je povolene tazit.

Prespaval v ovcinci

Patnasteho oktobra vecer hliadka asistovala pri prevazani M. K. z Brezna, ktory sa zdrziaval v ovcinci v Laznej. Muza, ktory bol tri tyzdne nezvestny, hospitalizovali v nemocnici.

Dlhoprsti v akcii

Drobne kradeze v obchodoch boli zase na dennom poriadku a opat najcastejsie v Bille, kde 3. oktobra rano Z. Z. z Brezna ukradla tovar za 84,90, v ten isty den popoludni O. M. z Benusa za 229,90, 4. oktobra po druhej hodine T. M. z Rimavskej Pily za 35,90, na druhy den predpoludnim E. K. z Brezna za 15,90. Vo Vecierke na Ulici CSA 4. oktobra popoludni prichytili zlodeja L. A. z Hornej Lehoty (44,90) a 12. oktobra podvecer E. S. z Brezna (16,60). V obchodnom dome 10. oktobra o jednej hodine I. G. z Brezna zabudla zaplatit za tovar v hodnote 70,70. Blokova pokuta ani jedneho z nich neminie.

(mp)

h0342c.jpg (12700 bytes) h0342d.jpg (18305 bytes)
V piatok 17. oktobra sa v Podbrezovej uskutocnil v poradi uz piaty Lopejsky jarmok. V priam ukazkovom pocasi cela Dolna ulica bola preplnena stankami rozneho tovaru. Aj zakaznikov bolo dost, a tak sa Lopejom niesla prava jarmocna nalada a spokojnost predavajucich i kupujucich.

Snimka: Stefan Vozar

Patnasteho oktobra bol Medzinarodny den bielej palice, a prave v tuto stredu zacala celonarodna verejna dobrocinna zbierka na pomoc nevidiacim a slabozrakym s priznacnym nazvom Biela pastelka. Medzi stovkou slovenskych miest, ktore sa zapojili do tejto akcie, bolo aj Brezno, kde dobrovolnici predavali biele pastelky ako symbol sveta neviditelnych linii a vyraz ludskej uslachtilosti a solidarity. Zbierka pokracuje az do 15. novembra, dokedy mozu darcovia vlozit dobrovolny prispevok na ucet 4030016212/3100.

Snimka: Stefan Vozar

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT