28. OKTOBER  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Hladali moznosti spoluprace

V utorok 21. oktobra sa na Zbojskach stretli clenovia verejno-sukromneho partnerstva mikroregionu Muranska planina s pozvanymi hostami, medzi ktorymi boli poslanec Banskobystrickeho samospravneho kraja (BB SK) D. Durcenka, zastupcovia odboru regionalneho rozvoja Uradu BB SK Ing. M. Spirova, Ing. V. Brieda, Slovenskej agentury zivotneho prostredia V. Atanasov, Spolku pre obnovu dediny K. Malcekova a predseda mikroregionu Horehron J. Fillo. Cielom stretnutia bolo hladanie moznosti vzajomnej spoluprace mikroregionu s BB SK a ostatnymi organizaciami v roku 2004. Pracovnici Uradu BB SK informovali o novinkach v priprave cerpania Eurofondov v buducom roku, najma so zameranim na moznosti samospravy a ulohu BB SK. Clenovia partnerstva hovorili o pripravovanych aktivitach a projektoch, o zrealizovanych akciach v septembri, ako boli Clementisova cesta, Michalske hody v Pohronskej Polhore, verejna nahravka Slovenskeho rozhlasu v Murani a preteky v detskom horskom duatlone v Murani. PhDr. I. Pasmik priblizil pripravovane projekty Prvej rozvojovej vidieckej agentury, ktore sa bezprostredne dotykaju zivota mikroregionu.

(ip)

Mgr. I. Koharova vidieckou zenou roka

V piatok 24. oktobra pocas oslav Svetoveho dna vidieckej zeny v Kulturnom dome v Kysuckom Lieskovci vyhlasovali vidiecku zenu - liderku roka 2003. Sutaz, do ktorej v troch kategoriach nominovali 27 zien, vyhlasila Vidiecka organizacia pre komunitne aktivity B. Bystrica v spolupraci s Agenturou pre rozvoj vidieka Nitra a obcianskym zdruzenim Lieskovec v Kysuckom Lieskovci. Vitazkou kategorie aktivistka v miestnej organizacii, zdruzeni, klube sa stala Mgr. Iveta Koharova z Polomky, byvala riaditelka, teraz ucitelka zakladnej skoly a aktivna clenka obcianskeho zdruzenia Trend, ktoru vam predstavime v niektorom z dalsich cisel Horehronia.

(r)

Do vazenia za hrozbu bombou

V stredu 22. oktobra Krajsky sud v Banskej Bystrici zamietol odvolanie 20-rocneho Stefana Sojku z Valaskej, ktory 31. marca hrozil bombou Nemocnici s poliklinikou v Brezne. Okresny sud v Brezne mu za to vymeral tri roky vazenia. Rozsudok je pravoplatny a sudca nariadil vykon trestu v druhej napravnovychovnej skupine. Po jeho opatovnom telefonate na cislo zachrannej sluzby policia ciastocne evakuovala pacientov a prehladala objekt nemocnice, ale ziadnu vybusninu nenasla. Slobodny, nezamestnany a za majetkovu trestnu cinnost dvakrat sudeny Stefan Sojka svoju hrozbu udajne myslel ako zart a nepredpokladal, co sa stane.

(tt)

Vsetko spojila hudba

Dychovy orchester mesta Brezna a Mostarenka na koncertnom turne vo Francuzsku a Svajciarsku

h0343c.jpg (12059 bytes)... Ze hudba spaja, je mudrost stara ako hudba sama. Rozoznieva city tak, ako priatelstvo srdce. Nuz a spojenim vznika nadherna symbioza, aku len hudba s pocitom priatelstva moze vytvorit.
Nepoznali sa, a predsa sli. K nim, o ktorych iba tusili, ze ich srdcia zvonia hudbou i priatelstvom. Dychovy orchester mesta Brezna i mala dychova hudba Mostarenka. Sli k tym, o ktorych poculi, ze ich ocakavaju s otvorenou narucou.
Brezno, Alsasko, Meudon, Bagneux, Pariz, Chamonix, Lausanne, Brezno. Pomyselna ciara na mape spajajucej sa Europy. Dychovy orchester, Mostarenka a ludia, ktori sa uz odteraz mozu nazyvat priatelmi, nekreslili len ciaru. Otvorili sa, umoznili vniknut do svojich srdc. Cim inym mozno nazvat prijatia v Oberhausbergene ci Berstette - malych dedinkach Alsaska, s privitanim v rodinach, dojatim, nadhernou horucou atmosferou koncertov. Treba prezit. Rovnako ranny Meudon. Atmosfera druzobneho mesta, prve stretnutie so Stefanikom, aleje platanov, Meudon, slnkom zaliaty Meudon. Dychovka na trznici (dama s kurou pod pazuchou), slavnostne pochody so slovenskou hymnou (Stefanikovi priamo do uska). Meudon plny Brezna ... Meudon v cele so svojim primatorom Herve Marseilom i vedenie mesta so svojimi spoluobcanmi tlieskali, tlieskali ... Prijatie, na ktore sa nezabuda. Vdaka Meudon. V ten vecer sa zdalo, ze sa stretli hudobnici, ktori hravaju spolu cely zivot. Ano, taky silny to bol dojem. Hudobne stretnutie La Sirene s Dychovym orchestrom mesta Brezna: neopisatelne, uzasne, famozne.
Bagneux - ranna trznica s tovarom pre nas exotickym. Dychovka vsak zapasovala so svojim koncertom, ako by tam odjakziva patrila. Rovnako na plese krajanov, rodakov ... Slovaci, Cesi, Francuzi ... Vsetko spojila hudba, spev, tuzba po odovzdani sa. Odmena? Potlesk, skvostna atmosfera spolupatricnosti ... Bonbonik - vecerna navsteva Montmartre s bazilikou Sacre Coeur s romantickym pohladom na Pariz. Pariz? Ano, Pariz ... Aha! Notre Dame, Arc de Triomphe, Invalidovna, Louvre, Concorde, Opera ... Ano, tam hore na ,,ajfelovke" to inak nevyzeralo. Ba, este Seina. Prekrasna vecerna plavba po nej dala korunu pobytu v Parizi.
A opat Stefanik. Zo Chamonix zaletel pozdrav i jemu, tam hore na zasnezeny Mont Blanc. Tam, kde pozoroval hviezdy, tam, odkial sa mudro dival daleko, daleko pred seba.
Aj hudba je taka, nadcasova. Predstihuje dobu i tych, ktori kracaju za nou. Dychovy orchester mesta Brezna i Mostarenka vo Francuzsku aj na zaverecnom koncerte vo svajciarskom Lausanne svojou vynikajucou reprezentaciou v dnoch 16. - 22. oktobra predbehli vsetkych tych, ktori nielen v tomto umeleckom zanri pojdu v ich slapajach.

Jaroslav Surina
Snimka: Oto Pacocha

 

 Az osem zivotov vyhaslo v tomto roku na cestach

Zaciatkom oktobra sa na Ulici CSA v Brezne stala dopravna nehoda, pri ktorej vodic osobneho motoroveho vozidla pravdepodobne nevenoval dostatocnu pozornost vedeniu a zrazil tri chodkyne. Jedna z nich zraneniam po prevoze do nemocnice podlahla. Dvadsiateho druheho oktobra na priechode pre chodcov na Chvatimechu sa stala dalsia nehoda s tragickymi nasledkami. Od zaciatku tohto roka je to uz osmy pripad s ucastou chodcu alebo cyklistu, kedy ,,uradovala smrt". Preco? Opytali sme sa hovorkyne Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne npor. Mgr. Dany Kmetovej:

- Na tuto otazku neviem pravdepodobne dostatocne odpovedat. Mozem povedat len to, co vykazuje statistika: dopravna nehoda vznikla tym, ze vodic pri cuvani zrazil chodca, alebo ze vodic pri znizenej viditelnosti prekrocil stanovenu rychlost a zrazil chodca prechadzajuceho cez cestu, alebo ze cyklista siel v protismere a zrazil sa s osobnym motorovym vozidlom, atd. Vyplyva z toho, ze kultura a spravanie sa ucastnikov cestnej premavky nie su na dostatocnej urovni. Ludsky zivot, zdravie je to, co si asi nevazime, pokial neprichadzame o blizku osobu alebo o svoje zdravie. Chranme si ho aj dodrziavanim pravidiel cestnej premavky. Vzhladom na nepriaznivy stav Okresne riaditelstvo policajneho zboru v Brezne prijme adekvatne opatrenia na zlepsenie dopravnej situacie v okrese Brezno.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT