28. OKTOBER 2003 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Horehronske jubileum

Ako sme vas uz informovali, 11. oktobra pri prilezitosti 100. vyrocia zeleznicnej trate Brezno - Cervena Skala a 70. vyrocia zeleznicnej prevadzky na tratovom useku Cervena Skala - Telgart Horehronim prechadzal historicky vlak. Jazdu tymto vlakom absolvoval aj obdivovatel Horehronia, cesky novinar a spisovatel Jiri Junek, ktory je uz vela rokov osobne spojeny s tymto krajom a pokracovatelom mnohych svojich predchodcov, ceskych umelcov oblubujucich nas kraj - Karla Plicku, Maxa Svabinskeho, Karla Vika. Nedalo mu a o svojom zazitku z tejto jazdy nam napisal:

Este za ranneho sera sa v sobotu 11. oktobra stretli dve partie zelezniciarov na dvoch vzdialenych miestach Horehronia. Na stanici v Cervenej Skale podkurili traja kolegovia zelezniciari pod kotly s gulasom. Vona dreva a pripravovanych dobrot sa na chvilu zmiesala s dymom ,,osobaku" odchadzajucim do Brezna. Tam sa uz od rana krutili rusnovodici a kurici s ostatnymi pomocnikmi okolo malej parnej lokomotivy ,,tristotridsatjednotky". Este bolo treba lokomotivu niekde trochu prelestit, nieco utiahnut a ,,urobit kanal" a o pol deviatej mohla vyrazit do peronu na supravu. Za lokomotivou stala zasobovacia cisterna s vodou pre masinku a pre Moravana so sympatickym napisom Pivovar Zubr Prerov. Za cisternou bolo zapojenych sedem historickych dvojnapravovych na zeleno natretych vagonikov radu 1 x DF + 6x Ci/Ce, odjakziva prezyvanych drevakov.
To sa uz zacali schadzat cestujuci. Rodinky s detmi, milovnici zeleznice a parnych lokomotiv, ale mozno vacsinou boli zelezniciarmi, ktori este v Brezne a v okoli pracuju, i ti, ktori sa na zeleznicu pozeraju z uzadia. Stretli sa ludia od streky, ktori sa uz dlho nevideli, ale stale si maju co povedat. Zazitkom bolo napriklad stretnutie s byvalym breznianskym rusnovodicom Ferdinandom Gossnigom, ktory si sice pri chodzi uz musi pomahat palickou, ale duchom je stale velmi sviezi. Krasne sa s nim spominalo na eru pary v Brezne. Prijemne sa rozpravalo i s byvalym prednostom zeleznicnej stanice Brezno Jozefom Popperom, jeho nastupcom Petrom Humarom a mnohymi dalsimi byvalymi i sucasnymi zelezniciarmi.
O deviatej zatrubila lokomotiva a zacal kratky program detskeho folklorneho suboru. Dopravny namestnik prednostu zeleznicnej stanice Brezno Jozef Syc najprv vtipnymi versami napisanymi na oslavu horehronskej trate otvoril oslavu, podakoval niekolkym generaciam zelezniciarov spatych s touto zeleznicou, clenom Klubu 179 trate Banska Bystrica - Margecany, na ktorych bedrach najviac spocivala priprava a organizacia oslav. Mimochodom - viete, co znamena nazov Klub 179? Predstavuje presne tolko kilometrov, kolko meria tato trat, teda nielen jej horehronska cast. Urcite este chyba dodat, ze najvacsiu zodpovednost niesol Mgr. Jan Demanko. Na oslavach sme si mohli kupit jeho publikaciu Horehronska zeleznica. Citatelia a pamatnici tejto trate v knihe najdu okrem zaujimavosti z historie a sucasnosti niekolko doteraz nezverejnenych fotografii a takmer kompletny fotoalbum byvalych i sucasnych pracovnikov.
Namestnik prednostu stanice mi odovzdal slovo, vo svojom prihovore som apeloval na zachovanie a zveladovanie tejto trate hlavne v sluzbe obdivovatelom prirodnych kras, historie a ludoveho umenia Horehronia.
Vsetko uz bolo pripravene na odchod vlaku, vypravca Juraj Bosela zdvihol vypravku a parna masinka 331 037 sa vydala so slavnostnym vlakom c. 7411/7459 na cestu Horehronim. Taketo lokomotivy tu kedysi jazdili. Tato vsak nie. Vyrobili ju v roku 1948 v Madarsku ako lokomotivu c. 375 666 a v rokoch 1989 - 1996 ju klub zelezniciarov - dobrovolnikov upravil do sucasneho stavu. Na Horehronie prisla z lokomotivneho depa Bratislava vychod ako prevadzkovy exponat Muzejno dokumentacneho centra (MDC) Vyskumneho a vyvojoveho ustavu zeleznic. Lokomotiva na Horehroni neplnila komercne, ale reprezentacne ucely ZSR a ZSSR. V jej vedeni sa ako rusnovodici striedali riaditel MDC Ing. Jiri Kubacek, CSc., a rusnovodic lokomotivneho depa Bratislava vychod Peter Mihalovic.
Jazda na jubilujucej trati prebiehala bez problemov pri velkom zaujme obyvatelov obci, v ktorych vlak stal: v Brezne - meste, Gasparove, Polomke, Zavadke nad Hronom, Helpe, Pohorelej a v Cervenej Skale. Kedysi byvala zastavka aj v Pohorelskej Masi v parku teraz uz tiez byvaleho zamku kniezata Coburga. Tam bohuzial nikto nekyval, pekne upravena zastavka davno neexistuje. Inak vsade vlak vitali i starostovia obci a folklorne subory. Snad najvacsieho uvitania sa mu dostalo v Cervenej Skale od starostky Sumiaca Ing. Marie Betakovej. Hovoril tam aj dopravny namestnik zeleznicnej stanice Brezno Jozef Syc a ja, pretoze tam mam svoj obcasny druhy domov. Slavnostnu atmosferu navodili spevy a tance suboru Sumiacan. Zislo sa tu vela priatelov, boli medzi nimi aj niektori obyvatelia tamojsieho socialneho ustavu - Lubko, Andrea a Priska s vychovavatelkou Mariou Pokosovou. Aj pre nich bol prichod historickeho vlaku velkym zazitkom.
Vynikajuci gulas, ktory pre cestujucich, hosti a navstevnikov oslav rano navarili vypravca stanice Cervena Skala Lubo Vasil a Jan Skvarka s dalsimi kolegmi, lakal na obcerstvenie. Slavnostny pripitok predniesol kontrolor dopravy Miloslav Lotrek a uvital aj nepredvidaneho hosta - statneho tajomnika Ministerstva prace, socialnych veci a rodiny SR pana Horvata, ktory cez Cervenu Skalu prechadzal.
Lokomotiva zatial nabrala vodu na dalsiu cestu, zbavila sa popola, teda ,,urobila kanal". Kedysi tymto sluzbam do roku 1972 sluzil kotol. Nedalo sa ale nic robit, lokomotiva bola pripojena znovu na vlak a vypravca Miroslav Lesko vlak vypravil. Ten sa so zatazou 168 t vydal na namahave stupanie, ktore zacina uz za poslednou vyhybkou, a dalej na cestu do Telgartu a cez ,,slovensky Semering", teda znamou telgartskou sluckou tunelom Kornela Stodolu, horskym sedlom a tunelom Besnik a byvalou najvyssie polozenou zeleznicnou stanicou teraz uz byvaleho Ceskoslovenska - Vernar - na stanicu Dobsinska ladova jaskyna.
V prvych metroch stupania za Cervenou Skalou sa vsak vlacik zastavil. Zistilo sa, ze zrejme deti potiahli rucnu brzdu a cast vlaku brzdila. Lokomotiva sa tak namiesto planovanej plynulej jazdy na stupanie 17 promile len tazko rozbiehala. A tu uz pre nu zacali i problemy. V Telgarte ale cakala na vlak skupina krasnych Ciganok v krojoch a ciganska muzika a rozdavali potom cestou dobru naladu az do Ladovej. Po prichode vlaku na konecnu stanicu ukazalo pocasie a krasne prirodne prostredie skutocne divy. Aj napriek tomu, ze tu vlak na spiatocnu cestu ,,nabral" mensie meskanie z technickych dovodov, ostalo malo casu dostatocne si vychutnat krasu tohto kuta Slovenskeho raja.
Cesta historickeho vlaku c. 7456/7422 naspat do Brezna sa az na mensie neplanovane zdrzanie na zastavke Vernar vydarila, vlak prisiel do Brezna nacas.

 

Sme nablizku

,,Chcela som vam povedat, ze som zobrala tabletku na ukludnenie a teplota mi klesla. Asi je to naozaj psychika."

Zn. Casta skutocnost

Trochu zahadny telefonat klientky minuly tyzden ma podnietil, aby som napisala o tom, preco niekedy lekar predpise pacientovi lieky na upokojenie, hoci sa stazuje napr. na bolesti hlavy alebo pichanie pri srdci. V tomto pripade to boli dlhotrvajuce lahko zvysene teploty.
Stava sa, ze clovek pocituje bolesti, ale lekarske vysetrenia nic nezistia. Su ludia, ktori sa uspokoja - nic mi nie je, to len psychika. Ini neveria vysledku a kedze ich bolest je realna, chodia dalej po lekaroch. Obcas skoncia celi nestastni s odporucanim navstivit psychiatra.
Nejde o hypochondriu. Ked clovek zije v strese, je dlhodobo nestastny, jeho telo reaguje. Spociatku su to len tlaky, bolesti, pichania. Ked vsak stres pretrvava dlho, nas ,,placuci" telesny organ sa stava chorym. Dojde v nom k porucham, ktore vyzaduju liecenie odbornym lekarom. Dovtedy vsak casto pomoze zabojovat proti stresu alebo depresii.
Nie som lekarka, som psychologicka. Neliecim telesne problemy, vo svojej praxi som si vsak mnohokrat overila uzku prepojenost tela a psychiky. Depresivny klient, trpiaci mnohymi telesnymi problemami, po zlepseni svojho psychickeho stavu sa zacne lepsie citit aj po telesnej stranke. Clovek, ktoremu stresujuci sposob zivota zacal sposobovat pichanie pri srdci, prestal mat tieto problemy po niekolkotyzdnovom snazeni zit pokojnejsie. Dnes nechcem davat ziadne rady. Chcela som len upozornit na tuto - ako zistujem od klientov - castu skutocnost.
Jednu radu predsa len - nikto nie je sam sebe lekarom a skonstatovat ,,to je iba psychika" bez lekarskeho vysetrenia je hazardovanie so svojim zdravim.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka

 

Policia patra

Okresne riaditelstvo Policajneho zboru v Martine ziada obcanov o pomoc a spolupracu pri patrani po chovancoch Detskeho domova v Necpaloch. Bratia Peter Hrabovsky (narodeny 6. jula 1989) a Pavol Hrabovsky (narodeny 2. februara 1992), ktori maju silnu citovu vazbu na rodicov, spoluziakom povedali, ze odchadzaju domov do Brezna. Zo skoly odisli 20. oktobra a odvtedy su nezvestni.
Peter (zdanlivy vek 15 rokov) je vysoky 145 cm, stihlej postavy, ma modre oci, podlhovastu tvar, v hornej celusti v strede medzierku medzi zubami, kratke svetlohnede vlasy. Na sebe mal pravdepodobne sustiakovu vetrovku s modrymi rukavmi a modre kapsacove rifle.
Pavol (zdanlivy vek 12 rokov) meria 130 cm, je stihlej postavy, ma hnede oci, podlhovastu tvar, zle komunikuje (dizlania), je ziakom specialnej skoly v Martine. Oblecene mal sive kapsacove nohavice a sustiakovu vetrovku so zelenymi rukavmi.
Akekolvek informacie o chlapcoch oznamte na c. t. 158.
Policia dakuje za pomoc a spolupracu.
 

 

Kedy vychadza, kedy zapada

November: (datum: 1. novembra, vychod Slnka: 6.27, zapad Slnka: 16.21), 2. 6.28, 16.20, 3. 6.30, 16.18, 4. 6.32, 16.17, 5. 6.33, 16.15, 6. 6.35, 16.14, 7. 6.36, 16.12, 8. 6.38, 16.11, 9. 6.39, 16.09, 10. 6.41, 16.08, 11. 6.42, 16.07, 12. 6.44, 16.05, 13. 6.46, 16.04, 14. 6.47, 16.03, 15. 6.49, 16. 02, 16. 6.50, 16.00, 17. 6.52, 15.59, 18. 6.53, 15.58, 19. 6.55, 15.57, 20. 6.56, 15.56, 21. 6.58, 15.55, 22. 6.59, 15.54, 23. 7.00, 15.53, 24. 7.02, 15.53, 25. 7.03, 15.52, 26. 7.05, 15.51, 27. 7.06, 15.50, 28. 7.07, 15.50, 29. 7.09, 15.49, 30. 7.10, 15.48.

U nas pozorovatelne uplne zatmenie Mesiaca nastane 9. novembra o 2. hodine a 7. minute, v splne sa bude nachadzat o 2. hodine a 13. minute. Do znamenia Strelec vstupi Slnko 22. novembra. Na Slovensku nepozorovatelne uplne zatmenie bude 23. novembra o 23. hodine a 23. minute, o 23. hodine a 53. minute je Mesiac v nove. Cas slnecneho svitu 1. novembra bude 9 hodin a 54 minut, 30. novembra 8 hodin a 38 minut, tento cas sa skrati v priebehu mesiaca o hodinu a 16 minut.

Podava: Mgr. Jozef Pupis

 

Rozpis lekarenskych pohotovostnych sluzieb v Brezne na november

1. sobota: Yzop, Sturova 49, 2. nedela: Afrodita, Nam. gen. M. R. Stefanika 8, 3. pondelok: Vitamin, Nam. gen. M. R. Stefanika 31, 4. utorok: Medikament, Kuzmanyho 1, 5. streda: Vitamin, 6. stvrtok: Afrodita, 7. piatok: Yzop, 8. sobota: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., Banisko 2, 9. nedela: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 10. pondelok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 11. utorok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 12. streda: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 13. stvrtok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 14. piatok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 15. sobota: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 16. nedela: Medikament, 17. pondelok: Vitamin, 18. utorok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 19. streda: Medikament, 20. stvrtok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 21. piatok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 22. sobota: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 23. nedela: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 24. pondelok: Yzop, 25. utorok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 26. streda: Afrodita, 27. stvrtok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 28. piatok: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 29. sobota: Lekaren pri nemocnici, s. r. o., 30. nedela: Lekaren pri nemocnici, s. r. o.

Povinnostou kazdej lekarne je vyvesit rozpis pohotovostnych sluzieb na viditelnom mieste.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT