25. NOVEMBER  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Druha cast mimoriadneho rokovania neverejna

V utorok 18. novembra sa poslanci mestskeho zastupitelstva stretli na desiatom rokovani. Jeho hlavnym bodom bolo predovsetkym nacrtnutie vychodisk rozpoctu mesta na rok 2004 a stanovenie zasad rozpoctoveho hospodarenia mesta. Rozdiskutovali aj zmeny a doplnky v zriadovacich listinach prispevkovych organizacii zriadenych mestom. Zaoberali sa tiez navrhom na schvalenie noveho preventivara poziarnej ochrany mesta Brezna. Do tejto funkcie menovali predsedu Mestskeho hasicskeho zboru Brezno - mesto Michala Vajcika. Poslanci mestskeho zastupitelstva hlasovanim rozhodli, ze v druhej casti bude rokovanie neverejne. Jej obsahom boli majetkove zalezitosti mesta a prerokuvanie ponuk roznych spolocnosti. Primator mesta v zavere vsetkych pozval na posledne tohtorocne zasadanie mestskeho zastupitelstva, ktore sa uskutocni 15. decembra.

(dk)

Aj repriza uspesna

Za ucasti primatora Brezna Ing. Jaroslava Demiana, jeho predchodcu Ing. Vladimira Faska, redaktora Slovenskeho rozhlasu a clena Medzinarodnej folkloristickej unie Milana Semika a dalsich hosti sa tridsatrocne Stastne detstvo v piatok 21. novembra predstavilo s reprizou galaprogramu, ktory venovalo svojmu vyrociu. Podobne ako premiera aj repriza galaprogramu Stastne detstvo jubilujuce sa stretla s velkym zaujmom priaznivcov folkloru. Najblizie tento detsky folklorny subor uvidime v programoch nazvanych Cas radosti, veselosti s atmosferou bliziacich sa Vianoc.

(r)

Mgr. J. Surina opat vystavuje

Po vystavach konanych pocas Francuzskych dni v Brezne riaditel mestskeho kulturneho strediska Mgr. Jaroslav Surina prezentuje svoje fotografie na dvoch samostatnych expoziciach. Tu prvu s atmosferou francuzskeho Stredomoria zaciatkom novembra slavnostne otvorili v galerii Kulturneho centra v Pezinku za ucasti primatora mesta Olivera Solvu i poprednych predstavitelov Bratislavskeho samospravneho kraja. Tretia novembrova sobota patrila spristupneniu jeho vystavy s pohladmi na sever francuzskeho Atlantiku v reprezentativnych priestoroch najstarsieho hotela na Slovensku - hotela Tatra v Trencine.

(r)


Legendary Pink Dots v Bombura klube
Neviditelni votrelci v sukromi

h0347c.jpg (19704 bytes)V sobotu 29. novembra o 20. hodine v breznianskom Bombura klube privitaju kapelu Legendary Pink Dots, ktorej dusou je spevak a autor vsetkych textov Edward Kaspel. Zalozil ju v roku 1980 s priatelom Philom Knightom, vybornym klavesistom. Domovom i skusobnou im bol byt v oblasti londynskeho East-Endu a v polovici osemdesiatych rokov sa prestahovali do holandskeho Amsterdamu, odkial je vacsina clenov skupiny.
Odvtedy vydali mnozstvo zasadnych albumov a stali sa neprekonatelnou a kultovou kapelou. Za ich najlepsie albumy su povazovane Crushed Vlvet Apocalypse a The Maria Dimension z rokov 1990 a 1991. Ich hudbu charakterizuje veta vyskytujuca sa v jednej piesni: Sme neviditelni votrelci v tvojom sukromi. Hlavnou hnacou silou je bohata kreativita vsetkych clenov.
Koncerty hudobnikov Legendary Pink Dots - kuzelnik Edward Kaspel (spev, klavesy), tajomny The Silverman (klavesy a ostatna elektronika), usmievavy komik Niles van Hoornblower (saxofony a klarinety, priecna flauta a rozne dychove ,,hracky"), Martijn De Kller (gitary, basa, husle) - maju charakteristicky tok ploch, sola na akusticke nastroje, podmanivy spev. Pridte sa presvedcit.

(pm)

Stostyridsat rokov Kostola svateho Jozefa v Bacuchu

Slavnostnou svatou omsou, ktoru sluzil Martin Cabak za asistencie Ondreja Spisiaka, v tretiu novembrovu nedelu veriaci v Bacuchu oslavili 140. vyrocie postavenia Kostola svateho Jozefa.
Kostol na tuto prilezitost slavnostne vyzdobili a vynimocnost omse umocnili aj krasne bacusske kroje starsej generacie, ale aj tych najmensich. Zisli sa tu nielen farnici z obce, ale aj rodaci roztruseni po celom Slovensku.
Velmi posobivy bol akt obetovania. Krojovany sprievod deti a dospelych priniesol pred oltar obetne dary a vkladal ich do ruk obom knazom. Omsu svojimi piesnami ozivil miestny cirkevny spevokol.
Kostol svateho Jozefa so suhlasom banskobystrickeho biskupa Dr. Stefana Moyzesa postavili v roku 1863 a 16. novembra bol benedikovany Matejom Hromadom, fararom z Hronca. Kedze Bacuch nemal vlastneho farara, svate omse sluzili farari z okolitych obci. V roku 1936 veriaci pod vedenim farara z Benusa Antona Zarevuckeho a kuratora Jozefa Betku zvacsili kostol jeho predlzenim. V roku 1939 vznikla samostatna farnost, ktoru viedol knaz Dominik Almasi (Jesensky). O dva roky neskor za farara Stanislava Smidu veriaci vedla vlastneho kostola postavili farsku budovu. Za posobenia farara Roberta Roma firma Stefana Enhoffera z Piestan v roku 1949 vymalovala interier kostola.
Najdlhsie posobiacim knazom vo farnosti bol Vendelin Nanista (1960 - 1981), ktory sa svojim ludskym pristupom zapisal do srdc veriacich. Po nom nastupil Ignac Hruby a nasledovali dalsie upravy kostola hlavne pri oltari, vo vstupnej casti, stare lavice vymenili za nove, podobne aj krytinu strechy. Po dokonceni bol farsky Kostol svateho Jozefa v roku 1985 slavnostne konsekrovany banskobystrickym biskupom Jozefom Ferancom.
V roku 1992 stare zvony vdaka zbierke obcanov nahradili nove. Vysvatil ich pomocny biskup Peter Dubovsky. Od roku 2001 vo farnosti posobi Ondrej Spisiak, ktory organizoval prace na dalsom zveladovani kostola. Zateplili strop, vymenili okna a v tomto roku sa kostol prave na svoje 140. vyrocie odel do krasnej vonkajsej fasady.

(mc)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT