2. DECEMBER  2003 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Krestanska mladez sportovala

Obcianske zdruzenie “Vsesportovy areal zdravia pri ZS Brezno – Mazornikovo” v spolupraci s “Volejbalovym klubom Brezno” usporiadalo 1. rocnik Vianocneho turnaja vo volejbale krestanskej mladeze.

Vysledky: 1. “A” Rimskokatolicky urad v Brezne, 2. Rimskokatolicky urad Brezno-Mazornikovo, 3. “B” Rimskokatolicky urad v Brezne.

Organizatori ocenili aj najlepsieho hraca, smeciara a nahravaca.

Vladimir Libic

Korculovanie pre verejnost

Mestsky sportovy klub Brezno oznamuje zmenu hodin korculovania pre verejnost na zimnom stadione: v stredu 3. decembra od 16.30 do 18.30, v piatok 5. decembra od 16.30 do 18.30, v sobotu 6. decembra od 14.00 do 16.00 a od 16.30 do 18.30 a v nedelu 7. decembra od 14.00 do 16.00.

 

Sipkarska a stolno – futbalova liga

Trinaste kolo sipkarskych a stolno-futbalovych sutazi sprevadzal uz tradicny Ondrejsky jarmok a nalada v Dart clube bola naozaj vyborna. V piatok sa predstavili sipkari v lige jednotlivcov a stolni futbalisti. Medzi sipkarmi mal svoj den Zdenko Pampurik, ktory doslova “prevalcoval” vsetkych superov, a tak sa mohol tesit uz zo svojho tretieho vitazstva v tejto sezone. Na druhom mieste skoncil Ivan Tschampa, pre ktoreho to bol iba prvy turnaj v tejto sezone, a po pol rocnej prestavke svojim vykonom neprekvapil len seba, ale aj vsetkych ostatnych startujucich. Tretie miesto patrilo Petrovi Pocklanovi, ktory v momentalnej forme naviac urcite nema.
V stolno – futbalovej sutazi jednotlivcov sa predstavilo 28 hracov z Brezna a okolia. Tu zatial neohrozene kraluje Ondrej Hajduch, ktory vyhral aj tento turnaj, a tak potvrdil svoje veduce postavenie v celkovom bodovani. Druhy skoncil Ivan Zemko, ktory je hlavnym prenasledovatelom Ondreja, ale zatial stale nanho nestaci. Dobru formu z predchadzajucich kol ukazal Martin Raffaj, ktory skoncil treti.
V sobotu pokracovali stolni futbalisti ligou dvojic, do ktorej sa prezentovalo 21 parov. Ukazalo sa, ze jarmocna klobaska a vinko najmenej zaskodili Jozefovi Lalikovi s Martinom Bajzikom. Ti v poslednych kolach podavaju naozaj striedave vykony, ale ako sa hovori, raz si hore a raz dolu. Vo finale sa k nim za superov prebojovali Jano Milan s Tomasom Kyzekom a ocakaval sa naozaj zaujimavy duel, o com nasvedcovalo aj postavenie v tabulke tychto styroch hracov. Napokon to malo jednoznacny priebeh a Bajzik s Lalikom sa po vitazstve 3:1 na legy mohli tesit z vyhry. Tretie miesto patrilo Ivanovi Zemkovi s Martinom Raffajom, ktori podali tiez slusny vykon.
V nedelu sa uz svojho turnaja nevedeli dockat juniori. Nedarilo sa Pavlovi Brvenikovi, ktory obsadil “az” druhe miesto (zatial co start to vitazstvo). Tentokrat sa vo finale musel sklonit nad kvalitami Michala Stulajtera, ktory ukazal, ze sipky vie hrat. Na tretom mieste skoncil Martin Chudic, dalsi zo sipkarskych nadeji. V stredoskolskej lige si to vo finale “rozdali” Michal Daxner s Martinom Skantarom. Uspesnejsim napokon bol Michal, a tak si tymto vitazstvom upevnil veduce postavenie v tabulke. Na tretom mieste skoncil Milan Majer, ktory sa po dlhsom case dostal na stupne vitazov.

Organizatori upozornuju vsetkych sipkarov, ze v dnoch 5. az 7. decembra sa v Piestanoch uskutocni sipkarsky turnaj – EUROPSKY POHAR pod nazvom EDU RANKING PIESTANY 2003.

PROGRAM PODUJATIA : piatok 21.00 Warm Up, sobota 9.00 zaciatok prezentacie, 10.00 EDU muzi 501 DO, 11.00 EDU zeny 501 DO, 12.00 EDU juniori 301 SO, 16.00 EDU DYP dvojice 501 MO, 20.00 OPEN LUCKY LOOSER 301 MO, nedela 9.00 zaciatok prezentacie, 10.00 OPEN CRICKET, 11.00 TOP SLOVAKIA JUNIORI, 12.00 TOP SLOVAKIA 2. LIGA MUZI, 13.00 TOP SLOVAKIA ZENY, 14.00 TOP SLOVAKIA 1. LIGA MUZI.

Ubytovanie a doprava je zabezpecene, odchod je v sobotu o 6.00 spred Dart clubu. Zaujemcovia sa mozu prihlasit v Dart clube u personalu do 3. decembra.

(pp)  

 

Spod deravych kosov

V minulom tyzdni sa pod deravymi kosmi odohrali dve stretnutia, ktore dokazali, ze uroven basketbalu sa na Horehroni zvysuje a vykonnostny rozdiel medzi druzstvami sa vyrovnava. V prvom stretnuti proti sebe nastupili muzi SPS Brezno a Jumpers Valaska. V prvej stvrtine to vypadalo na jednoznacne vitazstvo Jumpers, no uz druha stvrtina okorenila zapas tym spravnym napatim a SPS svoju stratu dotiahla na dva body. V tretej stvrtine sa dokonca rodilo velke prekvapenie, ked SPS Brezno viedla po uspesnych trojkovych bodoch Grlickeho 32:26. Cest Jumpers zachranoval Koralka, ktory tromi krasnymi stealmi vyrovnal. Tu uz Jumpers vyuzilo svoje vacsie hracske skusenosti a nenechalo si v zavere vziat tesne a tvrdo vybojovane vitazstvo. V druhom stretnuti proti sebe nastupili juniorky Jumpers Valaska a Gymnazium Brezno. Po prvej stvrtine za stavu 8:0 pre Jumpers to vypadalo na jasny dvojbodovy zapis do tabuliek pre Jumpers, ale to by nesmeli v druzstve Gymnazia hrat Stefancikova s Frimmovou (hracky Jumpers navstevujuce GYM, spolu 30 bodov). Frimmova svojimi utocnymi doskokmi a Stefancikova svojou solovou, dravou a voci ostatnym spoluhrackam az sebeckou hrou vybojovali druhu stvrtinu pre GYM 20:6. Jumpers sa v dalsich dvoch stvrtinach po tomto neospravedlnitelnom obrannom zlyhani nedokazali spamatat a aj ked v zavere zabojovali, hracky GYM si odniesli cenny skalp Jumpers po zaverecnom hvizde 36:30. Dalsie stretnutia: 1. decembra o 14.30 v SPS Brezno, 3. decembra o 15.15 v HAaOA.

Tabulky SSBL juniorky:

1. Gymnazium
2. Jumpers
3. HAaOA
4. SPS
2 2 0 62:55 4
1 0 1 30:36 1
1 0 1 25:26 1
0 0 0 0:0 0

Muzi:

1. Jumpers
2. SPS Brezno
3. Gymnazium
HAaOA
1 1 0 40:36 2
1 0 1 36:40 1
0 0 0 0:0 0
0 0 0 0:0 0

Strelec kola: Stefancikova (GYM 20 bodov), Koralka (Jumpers 20 bodov).

I. Lilkova

 

Necitite vyfukove plyny ani rev motorov

Tradicia pretekov na krnohach je uz asi patdesiatrocna. Vznikla v obci Turecka pri Banskej Bystrici, vtedy sa jazdilo napriklad aj na Chopku, Starych Horach a inde.
V roku 2001 skrsla myslienka usporiadat taketo podujatie aj v Brezne vo Vagnari. Krstnym otcom napadu bol Peter Bartos, spolu s nim Erik Duhan a manzelia Jozef a Hanka Gondovci a mnohi dalsi zo Zadnych Halan a Bujakova. Vzniklo obcianske zdruzenie Jasienok (nazov je z lokality) v spolupraci s mestskymi lesmi, kde je pravou rukou Ing. Milan Dolnan s manzelkou Erikou. Z dobrovolnikov zvolili organizacny vybor, ktory ma na starosti pripravu krnohovych pretekov. Je to praca narocna hlavne po financnej stranke. Bez sponzorov, ktorym su nesmierne vdacni, by to neslo.
Na ustanovujucej schodzi Slovenskej krnackovej rady (novy nazov) 28. septembra 2003 boli do valneho zhromazdenia zvoleni zastupcovia z kazdej obce poriadajucej preteky. Za kvalitnu organizaciu a rozmach tohto ,,gazdovskeho sportu" do Slovenskej krnackovej rady boli zvoleni az styria clenovia obcianskeho zdruzenia Jasienok: Peter Bartos - podpredseda (viceprezident), Erik Duhan, Jozef Gonda, Peter Bercik a Ivan Duhan st. (clenovia), dovedna ma rada dvadsatsedem clenov. Nezavisla stvorclenna komisia na valnom zrhomazdeni obcianske zdruzenie Jasienok vyhodnotila v slovenskom posobeni na prvom mieste. Hodnotili sportovu, kulturnu uroven, bezpecnost trate, propagaciu, technicke zabezpecenie, celkovy dojem a sucet znamok od jednotky po patku.
h0348j.jpg (11668 bytes)Co su krnohy, krne, krnacky alebo krnohe? V regionoch maju rozne pomenovanie. Su to sane z dvoch samorastov v tvare fajky, pospajane drevenymi hranolmi - oplenmi na sedenie. Posadku tvoria dvaja sutaziaci. V minulosti gazdovia na krnohoch zvazali seno, drevo a mastalny hnoj, pripadne iny material. Ovladane boli len ludskou silou. Sklznica musi byt iba drevena, nesmu sa priskrutkovat ani kovove ani plastove listy. Pre rychlejsiu jazdu sa voskuje lyziarskym voskom, parafinom, bezfarebnym lakom a podobne. Ak su krnohy spajane sraubami s maticami alebo klincami, tieto z bezpecnostnych predpisov nesmu viditelne vycnievat. Idealne je spojenie drevenymi klinmi - zarazkami. Dlzka a sirka sani je prisposobena tomu, aby mohli stiahnut meter dreva. Rychlost na dobre upravenej trati je pomerne vysoka, od 60 do 90 kilometrov za hodinu.
Je to druh sportu, v ktorom necitite vyfukove plyny ani rev motorov, pritom zazijete stres, strach, humor i smiech. Posadky jazdia vacsinou v krojoch (cholosne, kozusky, kabanice, na hlave baranice alebo prilby).
Z mnohych zanietencov i pomocnikov spomenieme MUDr. Martina Tesaka, lekara z Pohronskej Polhory, ktory vela rokov jazdil, ale aj splavoval Hron. Na pretekoch mava sluzbu ako lekar - chirurg spolu s chlapcami z horskej sluzby. Podobnym pomocnikom je aj PhMr. Jaroslav Dalak s manzelkou. Preteky sa nezaobidu bez vzornych divakov, ktorym su organizatori vdacni za to, ze nechodia po trati, davaju pozor na svoje deti, stvornohych priatelov drzia na vodidle, a hlavne neznecistuju prirodu odpadkami. Po pretekoch, aj ked niekedy v treskucej zime, v priestore ciela caka dobry gulas od Ivana Duhana ml., hudba Juliusa Bartosa - Suka, heligonkari, ozembuchy, spev, hriato, varene vinko na zohriatie a pod. Su to skratka preteky, folklor, hudba a posedenie s priatelmi.

Na sezonu 2003/2004 je uz pripraveny kalendar pretekov, jednotlive podujatia vsak budu zavisiet od snehovych podmienok:

januar: 3. januar - prve preteky - Helpa, 10. januar - druhe preteky - Donovaly, 17. januar - tretie preteky - Zadne Halny - Vagnar, 24. januar - stvrte preteky - Kordiky, 31. januar - piate preteky - Benus,

februar: 7. februar - sieste preteky - Turecka, 14. februar - siedme preteky - Lubietova, 21. februar - osme preteky - Stare Hory, 28. februar - deviate preteky Pohronska Polhora,

marec: 6. marec - krnackova sou Kralova hola,13. marec - desiate preteky - Polomka - Bucnik.

Organizatori sa tesia na dobre zazitky, divakov, hudbu pri dobrom gulasi, vzdy podla hesla: Kto nepride, bude banovat!

Na snimke Petra Bercika byvali motocyklovi pretekari Jan Vrbovsky a Ivan Duhan st. si zajazdili takmer po tridsiatich rokoch. Dohoda bola nebrzdit od startu do ciela. Svojim casom by tato posadka, ktora mala dovedna 121 rokov, obsadila druhe miesto, lenze jazdili mimo ,,konkurencie".

(id)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT