2. DECEMBER  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Horehronie vo fotografii

V tomto roku v Polomke zorganizovali uz 9. rocnik sutaze amaterskej fotografie Horehronie vo fotografii. Prihlasilo sa do nej trinast autorov nielen z okresu Brezno. Porota v zlozeni Anna Nociarova (fotografka Zeleziarni Podbrezova), Miroslav Zatko (Stredoslovenske osvetove stredisko B. Bystrica), Ing. Jan Lihan (starosta Polomky) vyhodnotila a ocenila len prace v kategorii priroda a krajina, pretoze ostatne fotografie neboli dostatocne pocetne zastupene. Na prvom mieste sa umiestnil Ing. Jan Latinak z Helpy (fotografia Polomsky potok), na druhom mieste Michal Pavlikovsky z Brezna (fotografia Lunapark) a na tretom mieste Martin Rimak z Giraltoviec (fotografia Kralova hola). Zvlastnu cenu poroty za dlhorocny tvorivy prinos v sutazi udelili Petrovi Bercikovi z Brezna. Slavnostna vernisaz sa uskutocnila v piatok 28. novembra. Po oficialnom vyhlaseni vysledkov si autori a hostia v prijemnej diskusii vymenili skusenosti a zazitky z fotografovania carokrasneho kraja, akym Horehronie nesporne je.

(dd)

Medialny hokejovy turnaj o Pohar primatora Brezna

Agentura NOLIS v spolupraci s mestom Breznom a MSK v piatok 28. novembra na Zimnom stadione L. Horskeho zorganizovala 3. rocnik medialneho hokejoveho turnaja o Pohar primatora Brezna. Zucastnili sa na nom muzstva TA3, TASR, Radia Expres, Slovenskych telekomunikacii, Kolek Lucenec a namiesto STV nastupilo druzstvo domacich, byvalych hracov Brezna. Hralo sa systemom kazdy s kazdym a narocny celodenny turnaj dal riadne zabrat vsetkym. Napriek nepriaznivemu pocasiu hraci hrali s nadsenim a snazili sa dosiahnut co najlepsie vysledky. V konecnom poradi zvitazili hraci Brezna pred Kolekom Lucenec a Radiom Expres. Za najlepsieho hraca turnaja vyhlasili I. Valacha z Lucenca, najlepsim brankarom bol J. Hrusovsky zo Slovenskych telekomunikacii. Najlepsim jednotlivcom a kolektivom ceny odovzdal primator Brezna, ktory sa ucastnikom podakoval za slusne sportove zapolenie a vyjadril presvedcenie, ze podobny turnaj sa uskutocni aj v buducnosti. Organizatorov pochvalil za bezproblemovy priebeh turnaja. Medialny hokejovy turnaj mal dobru sportovu uroven a prispel k propagacii hokeja a mesta aj na celoslovenskej urovni.

(tb)

Zacal sa advent

Nedelou 30. novembra sa tento rok v katolickej cirkvi zacal advent - ocakavanie Spasitelovho prichodu. Nazov pochadza z latinskeho adventus, prichod. Priprava tkvie v pokani, sebazapierani a horlivejsej poboznosti, preto sa predvianocne obdobie nazyva aj malym postom. Starocne cakanie ludstva na Spasitela pripominaju ranne omse - roraty.

(tt)

 

Opytali sme sa za vas

prevadzkovatela nestatneho zdravotnickeho zariadenia Lekarska sluzba prvej pomoci MUDr. Vladimira Hudeca

o Su pravdive informacie, ze sa stahujete z nemocnice?

- Lekarsku sluzbu prvej pomoci (LSPP) pre dospelych sme vela rokov poskytovali v priestoroch Nemocnice s poliklinikou v Brezne. Ale nova doba prinasa zmeny. Nachadzame sa v obdobi transformacie zdravotnictva a objektivne priciny vytvorili situaciu, ktora meni sidlo LSPP pre dospelych. A tak od 31. decembra bude tato starostlivost zabezpecovana v centre mesta, konkretne na Namesti gen. M. R. Stefanika c. 11 (podchod vedla lekarne Afrodita). Pohotovostnu sluzbu budeme zabezpecovat tak ako doposial v ordinacnych hodinach v pracovnych dnoch od 15.30 do 7.00 nasledujuceho dna a pocas sobot, nediel a sviatkov od rana od 7.00 do dalsieho rana do 7.00, cize nonstop. Zaciname teda 31. decembra o 15.30. Ako prevadzkovatel LSPP pre dospelych verim, ze tymto krokom sa zlepsi dostupnost poskytovania tejto starostlivosti, pretoze ambulancia bude v centre mesta a bude lahsie dostupna obcanom z celeho regionu. Ak ich zdravotny stav nebude vyzadovat hospitalizaciu, osetrime ich priamo v nasej ambulancii. Pokial bude potrebny prevoz do nemocnicneho zariadenia, je zabezpeceny sanitnym vozidlom. Verim, ze obyvatelia spadovej oblasti Nemocnice s poliklinikou v Brezne toto skor uvitaju a budu spokojni s urovnou i dostupnostou poskytovania zdravotnickej starostlivosti. Nove telefonne cislo LSPP pre dospelych je 6117350.

V nadvaznosti na zmenene sidlo LSPP dochadza aj k zmene mojho sidla ako obvodneho lekara i obvodnej lekarky MUDr. Anny Dibakovej. Od 1. januara nas pacienti najdu v tych istych priestoroch ako LSPP, na adrese Namestie gen. M. R. Stefanika c. 11

o Co vsetko poskytuje LSPP?

- Lekarska sluzba prvej pomoci je zdravotnicka starostlivost poskytujuca prvu lekarsku pomoc obcanom, u ktorych doslo k nahlemu vzniku ochorenia, pripadne k urazu. Cize, pre vsetky ochorenia, ktore vzniknu nahle mimo bezneho pracovneho casu nestatnych praktickych lekarov pre dospelych, je tu LSPP, ktora poskytne prvu lekarsku pomoc. Celu starostlivost hradi zdravotna poistovna, za osetrenie pacient neplati, okrem dvadsatkorunoveho poplatku, co plati aj pri navsteve lekara v byte. Pacient okrem tohto poplatku neplati ani za sanitku, ktora lekara dovezie, ani za osetrenie, ktore lekar poskytne.

 

wpe1.jpg (3104 bytes) Pomohla jej suseda

Chvilu nepozornosti svojho tyratela - druha 14. novembra popoludni vyuzila mlada zena z bytu na Malinovskeho ulici a svojej susede do schranky hodila odkaz. Pisala v nom, ze ju bije a nasilim drzi v byte. Suseda ihned zalarmovala mestsku policiu. Hliadka okamzite zasiahla a nasilnika F. K. vyhodila z bytu. Tyranu zenu odviezli na Policajny zbor, aby podala trestne oznamenie.

Pes ohrozoval deti

Hlasenie o psovi, ktory v Stvrti Ladislava Novomeskeho ohrozuje deti, prevzali 16. novembra o stvrt na styri popoludni. Naozaj tam pobehoval rotvajler bez identifikacnej znamky a skakal na hrajuce sa deti. Vyrozumeli veterinarneho lekara, ktory psa uspal a previezol do priestorov veterinarnej spravy na Nabrezi dukelskych hrdinov.

Poziar v hostinci

O stvrt na tri v noci 19. novembra prevzali telefonat, ze sa niekto dobija do hostinca Zapad v Stvrti Ladislava Novomeskeho. Hliadka spozorovala rozbite okno a vzapati ohen vo vnutri. Upovedomili hasicov, Policajny zbor a majitela objektu.

Zlodej usiel

Pat minut pred pol jedenastou vecer 19. novembra telefonovali zo zbernych surovin v Stvrti Ladislava Novomeskeho, ze maju podozrenie na kradez vlamanim. Zamestnanec totiz nasiel objekt otvoreny zozadu a zacul podozrive zvuky, preto ho hned zavrel a zavolal hliadku. Zlodej, ktory ukradol farebne kovy, tam uz nebol.

Ostaval len taxik

S tromi arogantnymi mladikmi si v noci 22. novembra nevedeli poradit na vratnici breznianskej nemocnice. Jednemu z nich totiz osetrili zranenie na hlave a vsetci traja sa dozadovali odvozu sanitkou do chaty v Dubovej, odkial pravdepodobne prisli. Hliadka mladym muzom vysvetlila, ze na odvoz narok nemaju a vyzvala ich, aby opustili nemocnicu.

Sestkrat startovali do Billy

Strnasteho novembra osem minut po druhej z Billy vykazali zlodeja J. P. z Brezna, ktory ,,zabudol" zaplatit za tovar v hodnote 89,90 koruny. Na druhy den o pol siestej vecer tam sarapatila spekulantka V. P. z Brezna, ktora si najskor do vrecuska ulozila a odvazila zemiaky za 10 korun a potom k nim bez vazenia pridala dalsie. O poldruha hodiny tam hliadka startovala opat, pretoze dalsia dlhoprsta L. N. z Brezna, ktora uchmatla parenicu, nemala pri sebe ziadne doklady. Ked ju za ucelom overenia totoznosti odviezli na mestsku policiu, z ponoziek jej ,,vykukli" dva syrokremy. Hliadka Billu navstivila este 19., 20. a 25. novembra, aby blokovymi pokutami potrestala P. S. z Podbrezovej, J. S. z Brezna a M. M. z Brezna.

(mp)

 

Verejne zasadnutie Rady Prvej rozvojovej vidieckej agentury

Prva rozvojova vidiecka agentura (PRVA) v utorok 25. novembra zorganizovala verejne zasadnutie Rady PRVA, na ktorom sa zucastnili zastupcovia Uradu Banskobystrickeho samospravneho kraja (BBSK), poslanci BBSK za okres Brezno, starostovia obci, zastupcovia statnej spravy a dalsi regionalni partneri.
Doterajsie vysledky PRVA prezentoval jej projektovy manazer PhDr. Igor Pasmik. PRVA ako verejno-sukromne partnerstvo regionu Horehronie zastresuje jeho komplexny rozvoj. Pripravuje strategicke programy, ktore tvoria vychodisko pre moznost cerpania europskych fondov v sukromnom, verejnom i neziskovom sektore. V spolupraci s regionalnym zdruzenim miest a obci, Centrom prveho kontaktu a mestom Breznom bola zriadena regionalna kancelaria, ktora je informacnym, poradenskym, projektovym a koordinacnym centrom regionu. Zriadenie regionalnej kancelarie a cinnost regionalneho projektoveho manazera bolo mozne zabezpecit najma vdaka financnemu prispevku vsetkych obci regionu a podnikatelov. PRVA pripravila niekolko vyznamnych projektov zameranych v tejto etape na zviditelnovanie regionu, na pripravu programov rozvoja obci, ale aj priamo napriklad na znizovanie nezamestnanosti. Na ich financovanie sa uchadza o prostriedky z predvstupovych fondov EU. PRVA je aktivnym partnerom v sucasnosti realizovaneho projektu Internetovych domov v okrese Brezno a zapaja sa aj do pripravovaneho programu Fondu socialneho rozvoja.
Uroven vzajomnej spoluprace a dosiahnute vysledky PRVA vysoko ocenil veduci odboru regionalneho rozvoja BBSK Ing. Rudolf Gizel, ktory zaradil nas region v pripravenosti na cerpanie fondov EU a v budovani partnerstiev medzi tri najlepsie regiony Banskobystrickeho kraja. Zdoraznil nutnost kvalitnej a dlhodobej spoluprace obci, podnikatelov, obcianskych zdruzeni ako zakladneho predpokladu na uspesne absorbovanie prostriedkov EU. Informoval o moznostiach priamej podpory regionalnych projektov zo strany BBSK, ci uz prostrednictvom participacie na tychto projektoch alebo prostriedkami z pripravovaneho fondu na podporu rozvoja regionov.
Na zasadnuti sa zucastnili i poslanci BBSK za okres Brezno Mgr. Iva Urbanova a Ing. Dusan Durcenka, ktori podporili vzajomnu spolupracu a prejavili zaujem spolocne presadzovat potreby regionu na urovni kraja. Dohodli sposob spoluprace Rady PRVA a poslancov BBSK formou ich prizyvania na zasadnutia Rady. Poslanci hovorili aj o svojich aktivitach v poslaneckych komisiach, ktorych su clenmi.
Stretnutie ukoncili otvorenou diskusiou ku konkretnym problemom regionu a moznostiam ich riesenia.

(ip)

 

h0348c.jpg (12004 bytes) Kazdy prispel svojou troskou

Koniec novembra v Ciernom Balogu patril Katarinskym dnom ciernobalockej kultury, ktore maju uz trojrocnu tradiciu. V piatok mladez i dospeli superili na stolnotenisovom turnaji v Janosovke. Sobota v kulturnom dome sa niesla v znameni hudobneho folkloru na krajskej sutaznej prehliadke ludovych hudieb a spevackych skupin. S nedelou bola spojena ochutnavka domacich vin a paleniek, po ktorej vystupovali mlade talenty z materskych a zakladnych skol. Organizatori sa postarali aj o sprievodne akcie v podobe vystav Babka a dedko z Balogu, O zahradke a zahradkaroch, Kycera 70-rocna a jarmoku ciernobalockych remeselnikov
Vdaka nadseniu a spolupraci Komunitneho centra, n. o., obce, Stredoslovenskeho osvetoveho strediska, Stredoslovenskeho narodopisneho zdruzenia, Zakladnej skoly v Dobroci a miestnej organizacie Slovenskeho zvazu zahradkarov sa aj v tomto roku podarilo naplnit myslienky Katarinskych dni: vratit spolocensky a kulturny zivot do obce, zachovat tradicie starych rodicov a ponuknut kazdemu, kto ma k rodnej dedine vztah, aby svojou troskou prispel k jej naplneniu.

Snimky: Stefan Vozar

h0348d.jpg (11572 bytes)

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT