2.DECEMBER 2003 Strana 7

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Z rodu Jesenskych

Jaseno, dnesne Horne Jaseno, obec pri Martine vznikla v roku 1274. Patrila rodine Jesenskych, ktora viedla caste spory s Revayovcami.
V tomto Jasenove v 16. storoci zil Stefan Jesensky. Mal trinastoro deti, pravda s dvoma manzelkami. Jednu dceru, dvanast synov. Casom rozbehli sa do sveta. Z tejto vetvy vzisli pre slovensky narod i vyznamne osobnosti, ako napriklad Jan Jesenius - Jesensky, vyznamny lekar, zivot ktoreho sa ukoncil tragicky v Prahe v roku 1621.
Pripomenut si mozeme basnika Janka Jesenskeho, ale teraz nam ide o jeho sestru Zoru Jesensku (3. maj 1909 - 21. december 1972), prekladatelku literarnych diel z inych jazykov do slovenciny. Kult slovenciny a roduvernosti patril k tradicii rodiny Jesenskych. Zora az do roku 1947 redigovala mesacnik Zivena. V tomto mesacniku potvrdila, ze ma z pisania, zo slov, hmatatelny pozitok.
Preco sa o nej zmienujeme? Aj preto, ze po roku 1968 nenasadla, ako mnoho inych, pokorne na vlak normalizacie a aj preto, ze prave v tomto bola este moznost vydat Pasternakovho Doktora Zivaga. Vysiel v roku 1970. Na slovenskeho Zivaga stali fronty kupujucich aj v Prahe. To rozhodlo. Dvadsat rokov neexistencie. Vsetky jej literarne prace, preklady z knizneho trhu museli zmiznut. Nijake pardon, a tak v roku 1972 sa nesmela v Bratislave konat smutocna rozlucka a ze ti, co sa odvazili ist na pohreb do Martina, riskovali trvaly zaujem tajnej bezpecnosti.
Dvadsat rokov bez povsimnutia. Potom zase skoro nic, az v roku 1990 zorganizoval Zvaz spisovatelov v Budmericiach dvojdnovu konferenciu o zivote a diele Zory Jesenskej. Tlac tiez priniesla niekolko riadkov o tejto osobnosti, ktora stavala mosty medzi Slovenskom a svetom.
Na domacom literarnom poli vo svojich studiach nam priblizila A. Sladkovica, B. S. Timravu, M. Figuli.
V rokoch 1949 - 1952 pracovala aj v Matici slovenskej, kde tiez zanechala pekne vyoranu brazdu na poli narodnostnej a kulturnej otazky.
Zora Jesenska bola jedinecna, v malom narode, velka Slovenka. Domenou jej bola rec - rec slovenska. Bola predsa z rodu Jesenskych.

(sg)

h0348a.jpg (29325 bytes)  

Jesen, rocne obdobie mnohych podob. Smutnu naladu vyvolavaju hmliste sychrave dni. Radost v dusi navodi slnkom a pestrymi farbami zaliata priroda.

Ilustracna snimka: Peter Bercik


Pavol M. Kubis

Divadlo

(venujem breznianskym ochotnym
priatelom - divadelnikom)

 

V tme svieti klucova dierka
laka zvedavost:
Ved pan Chalupka tam pise
a preziva muky
vidi vyssie a jeho ruky
hnietia podoby doby...
KOCURKOVO DODNES ZIJE!

V tme svieti klucova dierka
laka zvedavost:
Tajomne dvierka, za nimi svet
ako host.
Odludstene kulisy
a herci akisi
isti neistotou
stotoznuju sa s tichom javiska
ci chaosom
oponuju i nahravaju
smeju sa cez slzy
clivo aj s patosom.

Divadlu nacim pritmie,
aby sme lepsie videli...
Cez klucovu dierku do tmy
nech zneju gesta zo snov –
krasnych blaznov!


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT