9. DECEMBER  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) V Hornej Lehote maju novu postu

V prvy decembrovy pondelok v Hornej Lehote slavnostne otvorili postu Partner. Stalo sa tak na zaklade zmluvy so Slovenskou postou, ktora poskytla vypoctovu techniku a nabytok, a obcou, ktora sa postarala o priestory a zamestnanca. Spolocnymi silami sa pricinili, aby obyvatelia Hornej Lehoty neprisli o postu, ktorej hrozil zanik. Ako nas informoval starosta obce Vladimir Busniak, tento system kopiruje fungovanie post v Irsku ci na Novom Zelande a ,,premenu" posty zvladli za tyzden.

(r)

Okresne organizacie SZPB sa menia na oblastne

Na sklonku novembra sa v Brezne uskutocnilo zasadnutie plena Okresneho vyboru Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov, rozsirene o predsedov zakladnych organizacii, ktore nemaju zastupenie v plene. Zasadnutie bolo zaroven ustanovujucou konferenciou oblastnej organizacie, pretoze v zmysle uznesenia z augustoveho 12. zjazdu SZPB sa k 1. januaru rusia okresne organizacie a vzniknu oblastne. Okresna organizacia v Brezne sa s prihliadnutim na rozsah a pocet clenov len premenuje na oblastnu. Na zasadnuti si vypoculi spravy o cinnosti predsednictva, o financnom hospodareni, o stave clenskej zakladne a prijimani novych clenov, aj o priebehu odskodnovania a jednorazovom prispevku.

(pb)

Vianocnych stromcekov bude dostatok

Vianocne sviatky sa nezadrzatelne blizia, nakupna horucka vrcholi. Pri nakupoch treba mysliet aj na vianocny stromcek. Ako nas informoval Julius Chovanec z Odstepneho zavodu lesnej techniky v Banskej Bystrici, breznianska predajna Lesnik na Chalupkovej ulici bude od druhej polovice decembra zasobovana smrekmi, jedlami, borovicami obycajnymi i smrekmi striebornymi, ktorych ceny sa budu pohybovat v zmysle platnych smernic. Ubezpecil, ze ti, ktori neuprednostnuju umely stromcek, si budu mat z coho vyberat.

(r)

 

Opytali sme sa za vas
riaditela Okresneho dopravneho inspektoratu Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne pplk. Ing. Gabriela Karola

o Prijali ste nejake opatrenia na zvysenie bezpecnosti a plynulosti cestnej premavky, zvlast na cestach, kde su caste dopravne nehody?

- V zaujme zvysenia bezpecnosti a plynulosti cestnej premavky sme spracovali analyzu dopravnej nehodovosti za jedenast mesiacov tohto roka so zameranim na dopravne nehody a ucast chodcov a vodicov nemotorovych vozidiel (cyklistov). Vyplyva z nej, ze sest dopravnych nehod zavinili vodici nemotorovych vozidiel a patnast chodci, z toho v styroch pripadoch bolo u nich zistene pozitie alkoholickych napojov. Pri dalsich viac ako tridsiatich dopravnych nehodach boli ich ucastnikmi chodci alebo vodici nemotorovych vozidiel, aj ked ich nezavinili. Pri dopravnych nehodach s ucastou chodcov a cyklistov prave oni utrpia najviac zraneni. Vo vacsine pripadov ide o lahke alebo tazke poranenia, ale su aj pripady s nasledkom smrti. Pri 530 dopravnych nehodach za jedenast mesiacov tohto roka bolo devat osob usmrtenych, pricom v siedmich pripadoch ide o smrt nemotorovych ucastnikov, v piatich pripadoch prisiel o zivot chodec a v dvoch cyklista.
V okrese Brezno mame dva najnehodovejsie useky, a to na statnej ceste I/66 - Ulica CSA v Brezne od kasarni po autobusovu stanicu na namesti a na statnej ceste II/529 - Razusova ulica a Ulica osloboditelov od krizovatky so Svermovou ulicou (pri okresnom urade) po Vrchdolinku. Zo statistickych udajov vyplyva, ze nemotorovych ucastnikov cestnej premavky treba upozornit na zvyseny pocet motorovych vozidiel na nasich cestach, pricom ich kapacita ani kvalita sa nezvysuje. Velmi dolezita je disciplinovanost vsetkych ucastnikov cestnej premavky a ovladanie dopravnych predpisov. Zvysenu pozornost treba venovat hlavne na najrizikovejsich usekoch ciest. Chodci pri prechadzani cez cestu musia byt opatrni, tak isto cyklisti a pri jazde dbat na povinnu vybavu bicyklov, hlavne na osvetlenie. V neposlednom rade vyznamnu ulohu pri bezpecnosti cestnej premavky zohrava aj vyrazne, resp. fosforeskujuce oblecenie nemotorovych ucastnikov za znizenej viditelnosti. Okresny dopravny inspektorat v Brezne venuje zvysenu pozornost kontrolnej cinnosti prave na usekoch castych dopravnych nehod. Pre zvysenie bezpecnosti a plynulosti cestnej premavky navrhol na Ulici CSA znizit najvyssiu povolenu rychlost na 40 km/h a pri priechodoch cez cestu umiestnit vystrazne prerusovane blikace, ktore vodicov motorovych vozidiel upozornia na zvysenie opatrnosti.

o Aka je situacia vo vymene starych statnych poznavacich znaciek za nove evidencne cisla?

- Platnost starych statnych poznavacich znaciek konci 31. decembra 2004, v nasom okrese ich doteraz za nove evidencne cisla vymenilo asi 4000 vodicov. Zatial este nemame blizsie informacie, ale predpoklada sa, ze od maja buduceho roka by mali byt vydavane evidecne cisla v suvislosti s nasim vstupom do Europskej unie.

o Co s tymi vodicmi, ktori si doteraz nevymenili vodicske preukazy vydane do 31. decembra 1992?

- Vodicskym preukazom vydavanym do 31. decembra 1992 skoncila platnost 31. decembra 2002. V sucasnosti je nevymenenych este asi 3600 vodicskych preukazov. Ich majitelia by tak mali spravit co najskor, pretoze pri kontrole im bude ,,vodicak" zadrzany.

 

,,Soika" upozornuje

Co by sme mali vediet pred kupou vianocneho stromceka ci elektrickych svietiacich retazcov

Pre vyrobu a dodavanie vianocnych stromcekov, ktore sa tazia z lesnych porastov alebo specialnych plantazi, plati STN 48 0511. Vianocne stromceky sa dodavaju roztriedene podla drevin, rozmerov a kvality. Podla botanickych rodov sa triedia na smreky, borovice, jedle a duglasky. Podla vysky sa zaraduju do vyskovych stupnov 1 (do 1 m), 1,5 (od 1,01 do 1,50 m), 2 (od 1,51 do 2,00 m), 2,5 (od 2,01 do 2,50 m), 3 (od 2,51 do 3,00 m), 4 (od 3,01 do 4,00 m), 5 (od 4,01 do 5,00 m) a 6 (viac ako 5,01 m). Vyska stromceka sa meria od vrcholovej spicky po miesto odrezu. Do celkovej vysky sa vsak zapocitava najviac 20 cm dlzky najspodnejsieho praslenia vetiev v smere po miesto odrezu. Vianocne stromceky sa triedia do troch kvalitativnych tried. Predavajuci je povinny poskytnut spotrebitelom informacie predaja prostrednictvom cennikov, na ktorych musi byt uvedeny nazov druhu stromku, trieda kvality a cena. Overene meradlo musi mat predavajuci k dispozicii. Pokial sa stromceky predavaju na kusy, na kazdom musi byt uvedena cena. Spotrebitel musi byt informovany o cene konkretneho stromceka vopred.
Pri nakupe vianocnych elektrickych svietiacich retazcov si spotrebitel musi vsimat: cenu tovaru este pred rozhodovanim o jeho kupe, udaje o vyrobcovi, o sposobe pouzivania, udrzby, uchovavania alebo skladovania vyrobkov, o vhodnosti vyrobku pre jeho potreby, vyrobok si dat rozbalit a predviest, kvalitu, velkost, rozmery ci sirku, ucel pouzitia. Vsetky udaje pri oznacovani obsahu domaceho ci dovazaneho tovaru, podmienky zaruky a ine informacie musia byt v slovenskom jazyku. Udaje znacenia a navody na pouzivanie, vratane bezpecnostnych upozorneni elektrickych svietiacich retazcov patria medzi technicke poziadavky. Na objimke, na kabli alebo na trvanlivej neodstranitelnej navlecke ci na stitku pripevnenom na kabli musia byt vyznacene predpisane udaje. Svietiace retazce so ziarovkami zapojenymi do serie sa oznacuju udajom o type alebo elektrickymi hodnotami ziaroviek a menovitym napatim celeho retazca. K svietiacim retazcom musia byt pripojene tieto upozornenia: nevyberat a nevkladat ziarovky, ked je retazec pripojeny na napajanie; v inych nez utesnenych retazcoch so ziarovkami zapojenymi do serie ihned vymenit chybne ziarovky s rovnakym menovitym napatim a prikonom, aby sa predislo prehriatiu; nepripajat retazec na napajanie, ak je este v obale; ak su do serie zapojene ziarovky, nevymienat ziarovku s poistkou za ziarovku bez poistky.


h0349f.jpg (12514 bytes)  

Mikulas s batohom prekvapeni v piatok popoludni zavital na breznianske namestie a zapalenim sviecok na vianocnom stromceku odstartoval predvianocny Cas radosti, veselosti.

Snimka. Stefan Vozar

h0349e.jpg (8994 bytes)

 

Od jula buduceho roka budeme moct nakupovat v novej predajni potravin, ktora vyrasta pod breznianskou nemocnicou.

Snimka: Monika Andreanska

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT