9. DECEMBER  2003 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

So starostami horehronskych obci na temu

co priniesol rok

Rok ubehol ako voda, na jeho zaciatku sme sa novozvolenych starostov Breznianskeho okresu pytali, do coho sa pustia najskor, co v ich obci uprednostnia. Na sklonku roka sme im polozili otazku, co sa im doteraz podarilo:

Vladimir Busniak, starosta Hornej Lehoty:
- Do rozsahu prac, ktore sme vykonali v tomto roku, patri: vymena svietidiel verejneho osvetlenia, nater vsetkych stlpov verejneho rozhlasu, nater striech na budove obecneho uradu, poziarnej zbrojnice a jednej obecnej budovy, rekonstrukcia pomnika padlych, vytvorenie priestorov pre fitnescentrum v budove skoly, vybudovanie osobitneho vchodu, vytvorenie priestorov pre skladovanie poziarnej techniky v budove obecneho uradu, rekonstrukcia socialnych zariadeni v budove obecneho uradu, vymalovanie zasadacky a kancelarii v budove obecneho uradu, vybavenie archivu novymi regalmi, vyroba dvoch kovovych garazovych vrat a osadenie na budovu poziarnej zbrojnice, generalka elektroinstalacie v budove poziarnej zbrojnice, odizolovanie budovy poziarnej zbrojnice, omietnutie casti vnutornych priestorov a osadenie okna, vybudovanie ihriska na nohejbal, vyrovnanie klziska, osadenie maringotky sluziacej ako satna, oprava poklopov na vodovodnych sachtach, uprava okolia pomnika Sama Chalupku, uprava traktorovej vlecky na zvoz komunalneho odpadu, vycistenie potoka pod obcou. Podotykam, ze prevaznu vacsinu tychto prac urobili miestni obcania.

Maria Hrasna, starostka Jarabej:
- Minule zimne obdobie sme cesty v obci pravidelne udrziavali pluhovanim. Vo februari sa nam podarilo znova otvorit predajnu potravin, ktoru prevadzkuje COOP Jednota Brezno. V Jarabej bola instalovana vystavka prac umelcov Horehronia, ktora mala priaznivu odozvu. V ramci mesiaca ucty k starsim sme zorganizovali posedenie s obcanmi starsimi ako sedemdesiat rokov. Druheho decembra sme presli na usporne verejne osvetlenie v celej obci. Okrem obchodu chybalo aj pohostinstvo, co onedlho bude minulostou. Novy rok by uz nasi obcania a chatari mali privitat v novozrekonstruovanom sukromnom pohostinstve, ktore v buducnosti ponukne aj moznost ubytovania. Dokoncili sme pripravy na tohtorocnu zimnu udrzbu. Mozno sa bude zdat, ze je to malo, ale v takej malej obci, akou je Jaraba, sa vieme tesit z kazdej novej veci.

Mgr. Hyacinta Tyciakova, starostka Pohronskej Polhory:
- Cas neuveritelne rychlo bezi. Mozno rychlejsie, ako by som si zelala ja sama. Pred rokom som si ako priroritu mojej prace stanovila pokracovat vo vystavbe vodovodu. Kedze sa v priebehu roka vyskytlo niekolko zavaznych poruch na upravni vody, ktora bola prebrata este pred mojim nastupom do funkcie, nebolo mozne kolaudovat ju. Momentalne tato prva stavba vodovodu stoji pred kolaudaciou a druha stavba - rozvody potrubia po obci - je pred vydanim uzemneho rozhodnutia a stavebneho povolenia. Podavame projekt do Europskej unie. Ak budeme uspesni, v jarnych mesiacoch chceme pokracovat v druhej etape vystavby vodovodu. Co sme za rok urobili? Samozrejme len to, na co nam stacili nase skromne financne prostriedky. Boli to drobne stavebne upravy v obidvoch nasich cintorinoch, oplotili sme upravnu vody, zacali sme rekonstrukciu parku vybudovanim chodnika, postavili sme autobusovu zastavku, podielali sme sa financne i pracou na malovani kostola. V socialnej oblasti nam boli schvalene dva projekty, ktore sme podali do Nadacie pre deti Slovenska. Na cinnost s detmi zo socialne slabsich rodin sme ziskali financne prostriedky vo vyske 72 000 korun. Projekty sa budu realizovat do juna 2004. Pre obecnu kniznicu sa nam podarilo ziskat pocitac z Nadacie Zeleziarni Podbrezova, za co sme vedeniu i nadacii vdacni.

 

Vianoce, Vianoce prichadzaju ...

h0349c.jpg (13918 bytes)h0349b.jpg (15685 bytes)O niekolko dni su tu Vianoce. Stalo sa uz tradiciou, ze Horehronske muzeum obohacuje svojimi vystavami predvianocnu atmosferu v meste. Spolu s Miestnym odborom Ziveny v Brezne pripravilo vystavu Caro a krasa Vianoc. Opat mate moznost vidiet, ale aj kupit si rozne rucne prace - odevne a bytove doplnky, vianocne pecivo i ozdoby a ine drobne darcekove predmety.
K tradicnym vystavam cukrarenskych vyrobkov s vianocnou tematikou patria aj Gastrovianoce Hotelovej akademie v Brezne. Navstevnici budu mat moznost ziskat inspiraciu a napady na pripravu vianocneho peciva a mucnikov alebo vianocneho stolovania. Obidve vystavy su spristupnene od utorka 9. decembra v Horehronskom muzeu ,,na trinastke" (Mestiansky dom) a potrvaju do 20. decembra. Otvorene je v pondelok az piatok od 8. do 17. hodiny, v sobotu 13. decembra a 20. decembra od 8. do 12. hodiny.
Organizatori sa tesia na vasu navstevu.

Hana Peterajova Snimky: Stefan Vozar

Vidiecka zena - liderka roka 2003 Mgr. Iveta Koharova hovori:

,,Clovek ma dobry pocit z toho, ked vidi, ze sa nieco podarilo"

Ziju medzi nami: zeny z vidieka s vynimocnymi schopnostami. Vnimame ich ako sucast nasho zivota a nezamyslame sa nad tym, ze su nevycerpatelnou studnicou energie, inspiracie, motivacie, nadsenia a napadov. Hoci ich berieme ako samozrejmost, svojou pritomnostou a posobenim obohacuju zivot na vidieku a robia ho aktivnejsim. Zasluzia si nase uznanie. Prave tieto dovody viedli Vidiecku organizaciu pre komunitne aktivity, aby v spolupraci s Agenturou pre rozvoj vidieka a obcianskym zdruzenim Lieskovec v Kysuckom Lieskovci po vlanajsom nultom rocniku opat vyhlasila celoslovensku sutaz Vidiecka zena - liderka roka 2003 v troch kategoriach. Jednou z trojice lideriek roka sa stala Mgr. Iveta Koharova z Polomky, ktora od roku 1991 bola riaditelkou tamojsej zakladnej skoly, v tomto skolskom roku je uz v dochodcovskom veku a este uci matematiku a pocitace. Do Polomky prisla v roku 1968 z Banskej Bystrice, vydala sa tu, s manzelom - rodakom z Polomky si zalozili rodinu, dcera a syn su uz dospeli. Nas rozhovor s liderkou roka je o tom, co predchadzalo tomuto jej oceneniu:

o Do sutaze vas nominovalo obcianske zdruzenie TREND, ktoreho ste dlhorocnou clenkou. V com spociva vasa cinnost?
- Uz v ramci skoly sme s nadaciou Ekopolis a obcianskym zdruzenim VOKA pracovali na roznych projektoch, co bolo startom k vzniku obcianskeho zdruzenia TREND v roku 1999, to rozbehlo aktivity v obci aj v skole. Ja som sa viac-menej venovala praci s mladezou. Projekty, ktore sme vypracovali, boli zamerane jednak na skraslovanie obce, ale aj na zlepsovanie prostredia u nas v skole. Vybudovali sme napriklad oddychove kutiky na chodbach, na skolskom dvore rozne preliezacky, kyslikovu drahu, vysadili sme okrasne stromky. Zabezpecili sme nakup encyklopedii a knih do skolskej kniznice a kabinetu prirodopisu. Pomahali sme aj pri organizacii projektov, ktore sa robili priamo v obci a pri vzdelavani aktivistov, ktori na tychto projektoch pracovali. Boli to malicke projekty, na ktore sme ziskali podporu, ale nastartovali vacsie aktivity, ktore sa potom v obci uskutocnili. Ku koncu minuleho roka sme organizovali projekt Idealny starosta - idealna obec. Teraz pracujeme na projekte Buducnost pre 21. storocie, na priprave planov socialneho a ekonomickeho rozvoja.

o Ako sa rodi taky projekt?
- V prvom rade treba vybrat nieco, co by sme chceli zlepsit, mat predstavu, co v skole urobit. Potom musime mat okolo seba ludi ochotnych pracovat, pretoze clovek by to vsetko sam neutiahol. Boli to kolegovia, rodicia, dokonca stari rodicia a pri niektorych nam pomahali aj ziaci z vyssich rocnikov. Projekt treba dat samozrejme na papier so vsetkym, teda co je jeho cielom, kto ho bude zabezpecovat, aky cas je potrebny na jeho realizaciu, ake budu naklady na jeho vybudovanie, a to priame financne naklady, ktore sme ziadali v ramci grantoveho projektu, ale aj nas vklad, cize nasa praca a volny cas. Hotovy projekt predkladame zadavatelovi a potom uz len cakame, ci prejde, alebo neprejde. Nie kazdy projekt totiz schvalia, niektore sme obnovovali a vracali sa k nim. Myslim si, ze sa nam dost podarilo. Naposledy to bol regrantingovy program, kde sme ziskali peniaze na dobudovanie pocitacovej ucebne v skole.

o Obcianske zdruzenie TREND spolu so zakladnou skolou organizuje aj ine podujatia, pri ktorych aktivne pomahate ...
- Uz osemrocnu tradiciu ma aktivita s nazvom Ekosutaz, ktoru robime pre deti z celeho Horehronia a ziskala si uz dobre meno. Deti v nej predstavuju vyrobky z odpadovych materialov. V sutazi spolupracujeme aj so spravami Narodneho parku Nizke Tatry a Muranska planina i so Slovenskou agenturou zivotneho prostredia. V poslednych rokoch je TREND spoluorganizatorom aj Zabavneho lesa pri prilezitosti Medzinarodneho dna deti.

o Co vam osobne prinasa praca v obcianskom zdruzeni TREND?
- Prvotny moment, ktory sme sledovali, bolo zlepsit situaciu v skole. Viete, v akej financnej situacii sa skolstvo momentalne nachadza. Chceli sme pomoct skole a kedze sa nam naskytla takato ponuka, vyuzili sme ju. Zo zaciatku bol aj strach, obavy, ci sa nam podari ziskat ludi. Ale myslim si, ze zaciatocne uspechy dali podnet aj dalsim a stale sa najde niekto novy, kto sa zapoji. Clovek ma dobry pocit z toho, ked vidi, ze sa nieco podarilo, ze sa to ludom paci, ze je to na osoh mnohym.

o S akymi pocitmi ste preberali ocenenie liderka roka?
- Bol to dobry pocit. Clovek si povie, ze vsetka robota, namaha a volny cas, ktory tomu venoval, neboli zbytocne.

o Ostava vam este cas aj nejake konicky?
- Ked je cas s manzelom chodime do prirody, tulame sa po horach. Rada si precitam dobru knihu.

(ng)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT