9. DECEMBER 2003 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Zaciatkom decembra pod breznianskou nemocnicou zacali s vystavbou predajne potravin LIDL, ktora podla ,,zmluvy o dielo" medzi investorom LIDL - Slovenska republika, v. o. s., Bratislava a zhotovovatelom stavby Pienstav Stara Lubovna by mala byt dokoncena do juna buduceho roka. Predajna plocha bude bezmala 1000 metrov stvorcovych a parkovisko pred nou bude mat kapacitu 99 miest. V prvych dnoch sme pri stavenisku zistovali nazory obyvatelov na stavbu tejto novej predajne v meste:


S anketovym mikrofonom


o novej predajni potravin

Danka Ridzonova, na materskej dovolenke, Drabsko:
- Mne sa to nepaci. Kde sa teraz budu deti sankovat a lyzovat? Asi na dvojmetrovom kopceku pred cinziakom. V Myte i inde v okoli je to drahe. No v podstate take obchodne stredisko je dobre, len aby sme mali za co nakupovat. V Bille si mozem dovolit jedine poprechadzat sa a tu to bude asi to iste.

Maria Michalikova, nezamestnana, Hronec:
- Ja si myslim, ze vela z nas to privita. Poznam dost ludi z Horehronia, ktori na vacsie nakupy cestuju az do Banskej Bystrice, pretoze smerom do hora nie su vacsie obchody.

Bozena Hornakova, dochodkyna, Valaska:
- Ja som este nebola ani v Bille. Co potrebujem, nakupim vo Valaskej, obcas v meste. Nove obchodne centrum bude sice blizko, len aby sme mali peniaze na nakupy. Ludia nemaju peniaze, nepojdu po obchodoch, je zbytocne stavat nieco nove.

Janka Bacusanova, ekonomka, Banska Bystrica:
- Byvam sice v Bystrici, ale pochadzam z Brezna, mam tu rodicov a sestru. Som z toho zdesena, pretoze sa sem chodili sankovat vsetky deti z mesta. Bude to pre ne strata, ved tu uz ani stromy nebudu. Navyse blizko je nemocnica, neviem, ci to uz budu stavat aj pri cintorinoch. Zabije to vlastne male obchody. Ludia, co podnikaju fakt z koruny na korunu, sa uz naozaj stratia.

Ing. Anna Miklovicova, ucitelka, Brezno:
- Myslim si, ze na take male mesto, ako je Brezno, je uz dost obchodov. Len aby sme mali za co nakupovat. Teraz je to vacsi problem. Poloha na zaciatku mesta je vyhodna len pre tych, co maju auto. Skoda jedineho kopca, ktory deti mali na sankovacku a lyzovacku.

Peter Komora, nezamestnany, Podbrezova:
- Podla mna Brezno nie je az natolko velke, aby malo tolko hypermarketov. Ale zase na druhej strane, ak ceny budu prijatelnejsie a ludia si dokazu nakupit lepsie ako v inych hypermarketoch, potom prosim. Myslim si, ze riesenie miesta nebolo najstastnejsie, mozno niekde inde v meste by sa naslo vhodnejsie miesto.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Zakladna umelecka skola pozyva

Nasa breznianska Zakladna umelecka skola sa kazdorocne prezentuje mnozstvom koncertov a roznych inych umeleckych aktivit. V jej organizacnom plane na tento skolsky rok nechybaju verejne koncerty, na ktorych sa mozu pochvalit svojou pracou ziaci v solovej ci komornej hre na hudobne nastroje a v speve, mali herci z literarno-dramatickeho oddelenia, ale aj nase hudobne telesa, ako akordeonovy subor, slacikovy orchester ci skolsky ludovy subor. K vianocnym a absolventskym koncertom tradicne patri vystava prac ziakov vytvarneho odboru.
V tomto skolskom roku uskutocnila nasa skola uz viacero zaujimavych akcii. V Horehroni sme verejnost informovali o vydarenom stvrtrocnom ziackom koncerte a veselom Dni otvorenych dveri pre materske skoly a rodicov nasich ziakov.
Dna 26. novembra sme poskytli priestory koncertnej saly mladeznickemu hnutiu skautov. Koncert sme si so zaujmom vypoculi aj my, ucitelia i ziaci “zusky”, pretoze v nom vystupovalo mnoho nasich terajsich i byvalych ziakov. Drzime hnutiu skauting palce, aby sa im aj nabuduce darilo osviezit detsku i dospelu dusicku takymto prijemnym hudobnym i slovnym programom.
Dalsim najblizsie chystanym podujatim poriadanym zakladnou umeleckou skolou bude vianocny ziacky koncert, ktory sa uskutocni v utorok 16. decembra o 17. hodine v sale skoly. Pozyvame vsetkych, koncert je urceny pre siroku verejnost.
Na februar pripravuju nasi ziaci verejny koncert, kde budu prezentovat vysledky svojej polrocnej usilovnej prace. V marci preberu stafetu ucinkujucich ucitelia, ktori si so svojimi ziakmi vymenia miesto a postavia sa na podium. April patri tradicne koncertu komornej hudby, ktora sa ponesie velkou salou mestskeho domu kultury. V maji ziaci pozdravia svoje mamicky vystupenim pri prilezitosti Dna matiek. Jun patri koncertom a vystavam absolventov hudobneho, literarno-dramatickeho a vytvarneho odboru. Skolsky rok zakonci oblubeny koncert v rimskokatolickom kostole.
Verime, ze si najdete cas aspon raz ci viackrat za skolsky rok navstivit niektore z nasich akcii. Tesime sa na vas!

Maria Longauerova

 

Stretnutie vo vesmirnom mestecku

Pozor! Pozor! Mimoriadna udalost! V Zakladnej skole v Pohorelej pristala popoludni 27. novembra vesmirna raketa. Na rakete sa priviezlo styridsat deti, ktore sa rozdelili do piatich tvorivych vesmirnych posadok. Osemsmerovka nam prezradila, ze pochadzaju zo suhvezdia Kasiopeja, dalsimi ulohami nastartovali svoje vesmirne koraby. V zavere si kazda posadka pomocou krepoveho a ineho odpadoveho materialu vytvorila svojho mimozemstana, ktory sa nam predstavil v “modnej” prehliadke. Kazdy mal svoje meno. Tak vznikol Marfusko, Tvity, Ufo, Ajstrom a Matis. Pozemstania sa nedali zahanbit a posadky pohostili drobnymi cukrovinkami. Burlivym potleskom ich vyprevadili na dalsiu cestu vesmirom.
Vitazna posadka v zlozeni Matusko Caban, Janka Haluskova, Lubko Glejdura, Viktorka Datkova, Frederika Teslarova, Marienka Laurencikova a Ivetka Kurekova sa tesila z peknych cien.

Mgr. Maria Hutova, vychovavatelka Dasa Lakandova

 

Skautsky koncert

“Stastie je to jedine, co mozete rozdavat, aj ked ho sami nemate.”

h0349d.jpg (10091 bytes)Ziju medzi nami. Uz niekolko rokov. Len o nich nevieme. Breznianski skauti, ktori si zvolili do nazvu svojho zboru menonasho slavneho historickeho hrdinu – Huga Bomburu.
Verni svojim skautskym zasadam snazia sa zit svoje zivoty v dnesnych nelahkych casoch ako kazdy z nas. Su vsak trochu ini. Chapu svoje poslanie ako dobrovolnu a nezistnu pomoc nasmu narodu, vlasti a hlavne detom. Uvedomuju si, ze znamy vyrok o tom, ze deti su nasou buducnostou, nie je len prazdnou frazou. Tito nadsenci nelutuju svoj cas, namahu (ba ani peniaze), aby vsetko dobre, co je v nich, odovzdali svojim zverencom – nasim detom. Veria, ze ich namaha bude odmenena. Do srdiecok chlapcov a dievcat nezmazatelne vtlacaju pecat dobra, lasky k ludom, prirode, zmyslu pre spravodlivost a odhodlanie zmenit tento svet k lepsiemu.
Aby nas presvedcili o zmysle svojho konania, pripravili si pre nas naozaj nevsedny zazitok – skautsky koncert. Vsetci, ktori sme sa na nom zucastnili, obohatili sme svoj dusevny zivot a pocitili potrebu viac sa zaujimat o cinnost tohto medzinarodne uznavaneho hnutia. Pestre pasmo hudby, spevu i divadelnych vykonov vsetkych ucinkujucich prebudili v nas radost z tejto nevsednej udalosti. Mimoriadnym zazitkom bol pre vsetkych pritomnych zaverecny Irsky tanec, ktory bol naozaj zlatym klincom celeho vecera.
Nuz, mili skauti. Rozosievajte i nadalej vsetko to dobre a krasne (ktoreho je akosi stale menej) a prispejte k obohateniu nielen svojich dusevnych potrieb, ale k radosti nas vsetkych.
Za vsetkych pritomnych dakuje

Maria Brevnikova Snimka: Peter Bercik

Stretnutie jubilantov

V zivote kazdeho z nas su milniky, pri ktorych chvilu postojime a zamyslame sa, aky kus cesty sme ubehli, co sa nam podarilo uskutocnit, aby sme si mohli spokojne povedat: nie, nezili sme nadarmo.
Je uz tradiciou v nasom meste, a tak to bolo aj v stredu 26. novembra, ze Zakladna organizacia Jednoty dochodcov Slovenska a Klub dochodcov Brezno pozyvaju svojich clenov na stretnutie pri prilezitosti krasnych zivotnych jubilei.
Stretnutie sa uskutocnilo v peknych priestoroch klubu dochodcov. Tajomnicka ZO JDS Anna Stanislavova privitala pritomnych, osobitne riaditela mestskeho kulturneho strediska Mgr. Jaroslava Surinu, ekonomku MsKS Jitku Turnovu, predsedu ZO JDS Arpada Kachnica, veducu klubu dochodcov Bozku Pobisovu.
Jubilantov tiez pozdravili clenky Zboru pre obcianske zalezitosti Maria Zilinkova a Martuska Michalikova, ktore im odovzdali milu pozornost od primatora mesta Ing. Jaroslava Demiana a karafiat.
V slavnostnom prihovore predseda ZO JDS Arpad Kachnic podakoval jubilantom za statocne odvedenu pracu v ich produktivnom veku a poprial, aby dni zivotnej jesene prezivali v prijemnej pohode a radosti. Zit zivot cloveka je najvacsou skuskou prirody, je vedou, umenim i dlhorocnou pracou zaroven. Nie kazdy ma rovnake zdravie a nadanie. Ale kazdy z nas ma rovnaku sancu byt clovekom.
Slavnostny pripitok predniesol riaditel mestskeho kulturneho strediska Mgr. Jaroslav Surina, zazelal jubilantom k ich krasnemu zivotnemu jubileu vela zdravia, lasky, porozumenia v kruhu najblizsich.
V zabavnom kulturnom programe sa predstavil folklorny subor Stastne detstvo, Maria Medvedova hrou na harmonike priblizila dobre zname piesne z mladosti.
Bolo to velmi prijemne a mile stretnutie, na ktore budu dlho spominat.

(as)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT