7. JANUAR  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Vodopad oslavoval
Uz po dvadsiatykrat sa v breznianskom mestskom kulturnom stredisku stretli na oslavach Dna sv. Davida clenovia country skupiny Vodopad, ktori si tradicne v predsilvestrovsku noc pripomenuli tento sviatok smadnych. Pri hodnoteni hudobneho roka, v ktorom nechybali ocenenia z dvoch svetovych festivalov (Holandsko, Anglicko), Vodopad presiel k oslavam Silvestra. V pripitkoch hosti z celeho Slovenska, ba i zahranicia nechybali priania zdravia, stastia i muzikantskeho nadsenia.

(js)

Mestsky spevokol k Vianociam
V zavere minuleho roka Spevacky zbor mesta Brezna vystupil na roznych podujatiach. Zucastnil sa na adventnom festivale spevackych zborov Daj Boh stastia tejto zemi v Trencine, kde sa predstavilo 26 zborov zo Slovenska a Ciech a privitali ho aj vo frantiskanskom kostole v Pruskom, kde posobil spisovatel Hugolin Gavlovic. Ako host na slavnostnom predvianocnom programe folklorneho subor Mostar Pokoj vam v mestskom dome kultury zaspieval vianocne koledy. Naposledy zbor vystupil na Vianocnom koncerte v rimskokatolickom kostole v Hronci.

(DaRa)

Festival pod Kralovou holou
Dvadsiateho decembra sa v greckokatolickom kostole v Sumiaci uskutocnil druhy rocnik festivalu Vianoce pod Kralovou holou, kde privitali folklornu skupinu zo Sunavy, miesany spevacky zbor Benedictus z Helpy, Chramovy zbor z Pohorelej, folklornu skupinu Telgart z Telgartu a domacich ucinkujucich detsky folklorny subor Sumiacanik a folklornu skupinu Sumiacan. Skupiny spievali vianocne koledy, subor Telgart predviedol vianocne zvyky, spev dievcat pok oknami mladencov a Sumiacanik chodenie betlehemcov. Takto ozivili a sprijemnili vianocne sviatky, kolorit doplnil betlehem postaveny pred kostolom, kde su zhotovene makety postav v zivotnej velkosti. Za pomoc pri organizacii patri podakovanie vsetkym ucinkujucim a sponzorom.

(bt)

Divadelne Vianoce
Divadelni ochotnici z Bravacova pocas vianocnych sviatkov zozali uspech na troch predstaveniach, a to s divadelnymi hrami od E. Göllnera Aka bolest - taka medicina a Faraoni od O. Kolomijeca. V dnoch 25. a 26. decembra Spevacky zbor Domovina sviatocne chvile sprijemnil veriacim ucinkovanim na bohosluzbach v rimskokatolickom kostole v Benusi.

(jg)

Jedna otazka
veducej kancelarie primatora Brezna Mgr. Dane Kmetovej

- Poslanci mestskeho zastupitelstva mesta Brezna sa 15. decembra posledny raz v tomto roku stretli na riadnom zasadani. Program rokovania bol rozsiahly a dolezity pre zabezpecovanie chodu mesta v nasledujucom roku, kedze hlavnym bodom programu bolo schvalovanie rozpoctu mesta na rok 2004 a vseobecne zavazne nariadenia zabezpecujuce prijmovu cast rozpoctu.
Na navrh poslanca JUDr. Stefana Demiana sa mestske zastupitelstvo v uvode zaoberalo vyriesenim prevadzkovania tepelno-technickych zariadeni mesta Brezna a po dokladnom prerokovani napokon schvalilo vytvorenie spolocneho podniku mesta a spolocnosti DALKIA, a. s., s penaznym vkladom mesta vo vyske 250 tisic korun. Dnom 1. januara 2004 mesto prenajima majetok - tepelno-technologicke zariadenia mesta spolocnosti DALKIA Brezno, a. s. Do funkcie clena predstavenstva mestske zastupitelstvo schvalilo primatora mesta, do funkcie clena dozornej rady a predsedu dozornej rady DALKIA, a. s. Ing. Jozefa Zlukyho, veduceho ekonomickeho oddelenia mestskeho uradu a za druheho clena dozornej rady schvalili poslanca JUDr. Zdenka Rostara.
Poslanci mestskeho zastupitelstva schvalili tretiu zmenu rozpoctu mesta na rok 2003 s podmienkou, ze mesto znizi este v tomto roku bezne vydavky o 205 tisic korun. Ako jeden z prijmov do rozpoctu mesta su dane a poplatky. Poslanci sa zaoberali prislusnymi nariadeniami a vseobecne zavazne nariadenie (VZN) mesta Brezna o podmienkach urcovania a vyberania dane z nehnutelnosti na rok 2004 schvalili bez pripomienok. VZN mesta o miestnych poplatkoch na rok 2004 schvalili s malymi upravami. Po schvaleni tychto zakladnych dokumentov mestske zastupitelstvo pristupilo k schvaleniu rozpoctu mesta Brezna na rok 2004. Zaroven schvalilo v zmysle zakona c. 303/1995 Z. z. o rozpoctovych pravidlach uhradu straty prispevkovych organizacii zriadenych mestom v roku 2003.
Mestske zastupitelstvo pokracovalo schvalenim VZN mesta o poskytovani dotacii a navratnych financnych vypomoci. Vzhladom na to, ze doslo k uprave pravnych predpisov v danej oblasti, mestske zastupitelstvo zrusilo VZN pre pripad riesenia mimoriadnych situacii. Prerokovalo a schvalilo VZN o poskytovani opatrovatelskej sluzby a o uhradach za opatrovatelsku sluzbu na uzemi mesta, VZN o hospodareni s bytmi a uzatvarani najomnych zmluv.
Popoludni mestske zastupitelstvo prerokovalo ziadosti o predaj nehnutelnosti a pozemkov. Zaroven vydelegovalo na primatora mesta pravo uzatvorit zmluvy so ziadatelmi o prenajom nebytovych priestorov a pozemkov nachadzajucich sa vo vlastnictve mesta. Mestsky urad Brezno na zaklade zverejnenej ponuky na odpredaj nehnutelnosti na Namesti gen. M. R. Stefanika c. 21 obdrzalo styri cenove ponuky na odkupenie predmetnej nehnutelnosti. Mestske zastupitelstvo schvalilo predaj zaujemcovi, ktory v cenovej ponuke uviedol najvyssiu kupnu cenu.
Zasadnutie pokracovalo prerokovanim VZN Zasady hospodarenia a nakladania s majetkom mesta Brezna a s majetkom statu docasne prenechanym do hospodarenia mesta. Nariadenie poslanci prerokovali a ulozili prednostovi mestskeho uradu predlozit material na vyjadrenie prislusnej komisii mestskeho zastupitelstva, ako jeho poradnemu organu a mestskej rade. Spolu s tymito stanoviskami bude material prerokovany na februarovom mestskom zastupitelstve.
Mestske zastupitelstvo bez pripomienok schvalilo kontrolny zamer hlavnej kontrolorky na rok 2004 a spravy, ktore predlozila mestskemu zastupitelstvu. Prerokovalo spravu o plneni uzneseni mestskeho zastupitelstva, schvalilo harmonogram zasadani mestskej rady a mestskeho zastupitelstva v prvom polroku 2004. Primator mesta informoval poslancov o stave pripravy dostavby zimneho stadiona v Brezne. Na jeho navrh poslanci schvalili v zmysle statutu mesta Brezna cenu mesta Brezna, ocenenie cestny obcan mesta a vzali na vedomie rozhodnutie primatora udelit cenu primatora.
Obyvatelom i sirokej verejnosti je zname, ze mesto Brezno sa snazi ziskat financne prostriedky na realizaciu sochy Martina Razusa. Mesto uz v minulosti schvalilo verejnu zbierku na realizaciu sochy a kedze stale nema dostatok financii, mestske zastupitelstvo uz druhy raz predlzilo verejnu zbierku do 31. decembra 2004.
V zavere poslanci prerokovali ponuku spolocnosti FANTAZIA Poprad, s r. o., na zalozenie spolocneho podniku s mestom Breznom, ktoru akceptovali a schvalili vstup do tejto spolocnosti so spolocnostami z Holandska. Pokracovali spravou o plneni interpelacii, interpelovali vedenie mesta a riaditelov prispevkovych organizacii a vo vseobecnej diskusii na navrh jedneho z poslancov si schvalili odmenu za vykon funkcie poslanca v roku 2003 vo vyske 5 tisic korun.
V zavere primator mesta podakoval poslancom za pracu v roku 2003 a poprial im vela zdravia v roku 2004 a pokojne Vianoce.

 

V Bombure kricali pacienti o “Pomoc”

h0401d.jpg (16075 bytes)V prvy sviatok vianocny usli z Dolnej Lehoty pacienti v pyzamach. Utocisko hladali na bomburackej Dedoteke. Majitel klubu im slubil ukryt, no stanovil si podmienku – pacienti ich musia nakazit dobrou naladou... Takto by sa mohol zacat pribeh o poslednom koncerte Slepeho creva v roku 2003. Skupina opat vsadila na originalne divadelne stvarnenie vlastnych skladieb v zanrovom pel-mel. Takmer dvadsat “humoresiek” roztancovalo alebo prinajmensom rozptylilo vdacne publikum. Pod podstatne zivsi, zohratejsi a hudobne kvalitnejsi prejav mladej kapely sa podpisal cas, po roku existencie zacinaju hladat jednotny umelecky vyraz.
Uvod vystupenia patril uz tradicne scenke so spacakom. Tentokrat z neho vyliezlo individuum, pred ktorym cervaci – pacienti utekali a volali o “Pomoc”, ako nesie nazov ich skladby. Z niekolkych novych songov urcite prischne privlastok slager Ovci – parodickemu holdu ludovej tradicii. Janci “Pstruh” Bystriansky ju osviezil nielen tonmi fujary a zvoncov, ale aj svojskou choreografiou. Nechybali uz fanusikom dobre zname Kosmodisk, Alebo co? ci Bzdochy s vybornym textom. Parochne, pyzama, lyziarske bezecke palice a topanky, ciaply, slnecne okuliare, papuce... To vsetko doladovalo styl, ktory chce bavit a medzi riadkami cosi povedat.
Lider Slepeho creva Miro “Silo” Kan hodnoti uplynuly rok kladne. Je rad, ze im vysiel start na hudobne podia a ze sa, ako to u mnohych zacinajucich skupin byva, nerozpadli. Teraz je vraj dolezite ako budu pokracovat dalej. Chdu ziskat co najviac priaznivcov a nahrat pre nich cedecko.

(ella)

wpe1.jpg (3104 bytes)Za kradeze blokove pokuty

Mestski policajti drobne kradeze v potravinach riesili blokovymi pokutami, ktore museli zlodeji zaplatit. V prvom pripade 15. decembra F. M. z Brezna ukradol v potravinach Satel na Mazornikove tovar za 74,50 koruny, v druhom v ten isty den M. B. z Brezna v potravinach v obchodnom dome za 180 korun a v tretom 17. decembra E. L. z Brezna “potiahla” z M-marketu na Nalepkovej ulici maslo za 17,90 koruny.

Prasknuta hadicka
Pol hodinu pred polnocou 17. decembra v sucinnosti s hasicmi mali otvorit byt, z ktoreho voda topila ostatne byty. Nastastie sa podarilo zistit pribuzneho majitela bytu, ktory ho otvoril. Vytapanie sposobila prasknuta hadicka do splachovaca.

Rozbijal pohare
Rozbijanie poharov v pohostinstve TIP – TOP 18. decembra sa nevyplatilo M. S. z Brezna, pretoze skodu musel nahradit.

Bitka na kruhovom objazde
Bitkou sa snazili vyriesit svoje problemy dvaja podgurazeni Helpania 20. decembra predpoludnim na kruhovom objazde na Kuzmanyho ulici. R. M. a M. P. odmietli osetrenie v nemocnici. Cely incident policajti objasnuju.

Agresivny tulavy pes
Do dvora rodinneho domu na Bastovej ulici 21. decembra vbehol tulavy pes. Bol agresivny a majitel domu si s nim nevedel poradit, preto privolal pomoc. Hliadka mestskych policajtov zistila, ze pes nema identifikacnu znamku a pri pokuse vyhnat ho zo zahrady, zautocil, na co policajt v zmysle zakona pouzil sluzobnu zbran.

Zbili ju
Obcianka E. P. z Bujakova 25. decembra oznamila, ze ju zbili. Pripad mestski policajti riesili v sucinnosti s Policajnym zborom.

Pastou do dvier
Za rozbite sklo na vchodovych dverach musel vytrznik P. M. z Brezna, ktore rozbil 23. decembra pastou, zaplatit a neminula ho ani blokova pokuta.

Prevratili kontajner
Sluzba mestskej policie 28. decembra nad ranom spozorovala dvoch muzov, ktori na Razusovej ulici prevratili kontajner a z miesta usli. Ihned to ohlasila hliadke, ktora podozrivych prichytila v brane do Biliard klubu. Zistila, ze vytrznikom je J. Z. z Brezna, ktory musel kontajner dat do povodneho stavu a zaplatit blokovu pokutu.

Predaj nacierno
Obyvatelia z Nalepkovej ulice 29. decembra upozornili na nezakonny podomovy predaj. Dovercivost ludi sa snazili zneuzit N. M. a E. R. obidvaja z Filakova. Za svoje pocinanie zaplatili blokovu pokutu.

(mp)


Na Stedry den bez strechy

Prebudenie sa do prveho vianocneho rana bolo hrozive pre obyvatelov Sumiaca, kde patnast minut po piatej zacalo horiet siest chatrci. Styridsatjeden ludi zostalo na Stedry den bez strechy, pricom vedenie obce tridsiatim dvom poskytlo nahradne ubytovanie s dennym pobytom a dve rodiny pritulili pribuzni. S pripadom oboznamili splnomocenkynu vlady, zvolali mimoriadne zastupitelstvo a vyhlasili zbierku satstva. Predbezna vycislena skoda poziaru, ktory sa vznietil od komina, je 200 000 korun.

(ma) 


Devatnasteho decembra v nasom meste otvorili prevadzku materskeho centra pod nazvom Slniecko – centrum (SC). Na Slovensku je podobnych centier styridsat a toto patri do Unie materskych centier SR. A co to vlatne je? Je to priestor, kde sa zeny, matky a deti mozu stretavat, relaxovat, alebo sa venovat svojim konickom, zaujmom. Jeho zakladatelky su tiez matky a myslienka zalozit taketo centrum vyrastla v ich srdciach ako nevyhnutnost a nieco, co tu chybalo.

V prvy den Slniecko navstivilo mnoho mamiciek, deti a zaujimavych ludi. Mile damy, mamicky a deticky, pridte aj vy medzi nich a dovolte im ziskat si vasu doveru. Najdete ich na Ulici B. Nemcovej 14 (oproti PKB – Dexia) v Brezne.

Co tu najdete: kaviarnicku pri krbe; detsku hernu plnu hraciek, kniziek, gulickovy bazenik a smykacku; fitness; skoliacu miestnost.

(ap) 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT