7. JANUAR  2004 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Novorocne predsavzatia si nedava, aby nemala zle svedomie

h0401k.jpg (16952 bytes)Stretli sme sa rano na druhy den po Novom roku. Do redakcie prisla s usmevom na tvari a nevedela si vynachvalit novorocnu bohatu snehovu nadielku, pretoze hned po rozhovore mala v plane spolu Danielkou a Veronikou Nizlovymi, znamym duom TWEENS, a s dalsimi kamaratmi, s ktorymi v Brezne dovolenkovala, vyrazit do Cierneho Balogu na lyzovacku. Popularnej spevacke INGOLE Brezno prirastlo k srdcu, preto aj rozhovor sme zacali otazkou:

Preco prave Brezno?
- Prvykrat som v Brezne vystupovala v roku 1998 na majstrovstvach sveta v letnom biatlone a odvtedy do tychto koncin cestujem viac-menej pravidelne, minimalne jedno vystupenie za rok tu urcite mam. V ramci minulorocnych Dni mesta som spievala na MISS a MISTER strednych skol, v decembri na svetovom pohari v biatlone v Osrbli. Do Brezna zavitam velmi rada, lebo su tu srdecni ludia, je to uplne ine ako napriklad v Bratislave. Okrem toho Horehronie ma prekrasnu prirodu, a tak sem nechodim len za pracou a za ludmi, ale aj troska oddychnut si v lone prirody.

Do Brezna si prisla na sklonku minuleho roka.
- Po skusenostiach, kedy som na Silvestra spievala v Nitre, potom som sa musela nahanat, aby som stihla vystupenie aj v Brezne a prisla som asi 10 minut pred polnocou, takze bolo to len tak-tak, som si povedala, ze takeho nahanacky nemusim absolvovat. Bolo to pre mna velmi stresove na to, ze je posledny den v roku, kedy sa ma clovek zabavat, skratka silvestrovat. Rozhodla som sa, ze budem iba v Brezne a bude to tak lepsie. Spolu s priatelmi sme tu prezili niekolko dni. Sme partia osmich ludi, ktori si dobre “sadli”, a prisli za mnou aj kamaratky TWEENS s rodicmi.

Ako si prezila Silvester?
- Vlastne uz treti rok som spievala v Brezne na Silvestra. Zabavali sme sa v izbe, potom sme vybehli von, zaspievali sme na namesti a pokracovali v zabave.

Si ten typ cloveka, ktory si dava predsavzatia na zaciatku noveho roka?
- Zasadne si ziadne predsavzatia nedavam, aby som potom nemala zle svedomie, ze ich porusim alebo nedodrzim, ale pred niekolkymi rokmi som si aj ja hovorila, toto a toto splnim. Teraz si planujem, co chcem za urcite casove obdobie zazit. Nevztahuje sa to na cely rok, lebo rok je predsa len dost dlha doba. Silvester beriem normalne. Neprezivam ho tak intenzivne, ako ked som bola mladsia a bol to pre mna strasne vynimocny den. V minulom roku sa mi podarili, aj nepodarili niektore veci, preto by som chcela, aby tento rok bol lepsi. Chcela by som vydat novy album, dufam, ze mi to vyjde, v osobnom zivote by som chcela dat do poriadku niektore vztahy, pretoze stale nieco vznika, co treba riesit a myslim si, ze ako to bolo po minule roky, bude to aj tento.

Vo svojom repertoari mas piesen Slobodna. Plati to este stale aj v tvojom pripade?
- Ano, este stale to plati. V aprili s priatelom oslavime piate vyrocie nasho vztahu. Vsetko ma svoj cas a uvidime, co rok 2004 prinesie.

Prezradim, ze priatela si spoznala cez internet. Co to tvoj vztah k internetu?
- Teraz internet nemam doma, tak som odkazana na internetove kaviarne. Povazujem ho za uzasne medium, ktore poskytuje velmi vela informacii, cez internet komunikujem s ludmi, trebars z Ameriky, je vynikajucim prinosom pre ludi. Zacala som studovat na fakulte masmedialnej komunikacie v Trnave a vela studijneho materialu ziskavam prostrednictvom internetu.

Co by si zazelala nasim citatelom?
- Predovsetkym vela zdravia, lebo zdravie ma clovek len jedno a moze mat penazi aj uspechov kolko chce, ale pokial nie je zdravy, nemoze si to ani uzit, vela osobneho stastia a splnenych snov a priani.

Maria Sajgalikova

 

Starostovia o tom, co priniesol rok 2003

Rok ubehol ako voda a my sme sa opytali dvoch starostov horehronskych obci Breznianskeho okresu, co im priniesol uplynuly rok.

Emil Gröne, starosta Valaskej:
- Ked nastupujete do funkcie, mate svoje predstavy, co by bolo treba pre obec, co je najdolezitejsie, mate svoje poradie priorit. Realita vsak velakrat poprehadzuje poradie dolezitosti, nieco vyradi a vela je silou nutnosti zaradene na poradie okamzite, ostatne musi pockat. Viac ako 80 % cinnosti v obci je urcene zabezpecovanim bezneho zivota v obci a len zvysok su cinnosti, za ktore sa daju ziskat takzvane dobre body – teda, ze ste nieco urobili. Vo Valaskej a zrejme aj inde je prioritou skola. Chceme, aby ziaci ziskali co najlepsie vzdelanie v dobrych podmienkach. Mame vyborne riaditelky a ucitelov, dali sme a budeme nadalej davat prvakom startovaci balicek v hodnote 500 korun. Chceme mat Valastanov vzdelanych, ktori si vedia v zivote poradit. Zaciatkom roka sme mali problem financovania skol. Obec pomohla, potom sa to utriaslo do bezneho chodu. Je vsak hrozne, ze sa uz roky pre nedostatok financii nerobi udrzba a preventivne opravy, ale riesia sa len havarie, aj to s velkymi problemami. Mame vybornu umelecku skolu, v nej 161 ziakov a budovu, ktora potrebuje generalnu opravu. V tomto roku sme stihli len kominy, zlaby a kanalizaciu. V investicnych akciach sme v miestnej casti Piesok zriadili a zrekonstruovali klub dochodcov, kde nam firma Kobok, s. r. o., postavila krb. Opravili sme rozhlas v Piesku, rekonstruujeme postupne verejne osvetlenie v obci, aby sme znizili jeho poruchy a naroky na energiu pri rovnakej alebo pri lepsej svietivosti. Demontovane svetla a vybojky mozeme ponuknut okolitym obciam. Na jar sme v obci vysadili sto pichlavych smrekov. Zial, suche leto sposobilo, ze asi polovica vyschla. Obec na vsetko nestaci a malokto z obyvatelov bytovych domov zoberie vedro a poleje. Lahsie je povedat “mali by ste”, ako zdvihnut zadok a zapojit sa do prace. Rekonstruovali sme kamenne oporne muriky v obci v starej casti za pomnikom a klubom dochodcov a v cintorine, kde sme don umiestnili tridsatjeden schranok na urny. Schranky si sami vyrabame a mozeme ich zaujemcom z inych obci ponuknut aj odpredat. Kedze bola predlzena trat Ciernohronskej zeleznicky az po Chvatimech, postavili sme stylovu stanicku, ktora sluzi aj ako zastavka autobusu. Vycistili sme brehy Cierneho Hrona a Hrona v katastri nasej obce. Vsetky tieto prace sme robili svojpomocne s pomocou pracovnikov, ktori su u nas evidovani ako nezamestnani.
Od jesene sme zacali realizovat triedeny zber odpadu. Separujeme PET flase, sklo, plasty, handry, papier a ine komodity. Snazime sa vytriedit este pouzitelne veci od odpadu, znizit tak mnozstvo vyvezene na skladku a tym usetrit. Koncom roka vyhodnotime troch obcanov, ktori sa zapojili do triedeneho zberu a odmenime ich.
V oblasti kultury a sportu sa uskutocnil 32. rocnik festivalu dychovych hudieb, hudobna jesen, ktora trvala pat vikendov, dvakrat sme boli v divadle v Banskej Bystrici, mame aktivny spevacky zbor Matice slovenskej, romsky subor Ruza, krestansky zbor Lastovicka, lyziarske stredisko na Chvatimechu, vybornych futbalistov Valaska – Podbrezova B, kluby basketbalu a hokejbalu. Mohli by sme urobit aj viacej, bolo by vsak treba viac zapalenych a vytrvalych ludi. Prikladom su clenovia a funkcionari dobrovolneho hasicskeho zboru Valaska, ktori su uz roky silou reprezentujucou obec a pomahajucou obci pri udalostiach a aj v beznom zivote. Vsetkym, co sa pricinili o pokrok obce, dakujeme.

Ing. Jan Lihan, starosta Polomky
- Prvy rok mojho volebneho odbobia ubehol. Nastal cas obzriet sa spat a vyhodnotit, co sa pre obcanov Polomky v roku 2003 urobilo. Postupne sa zacalo pracovat na viacerych miestach. Uskutocnila sa prestavba vstupnej casti lekarne tak, aby sa rozsiril predaj liekov bez receptov a urychlil vydaj liekov. Po dohode s riaditelom zakladnej umeleckej skoly sme vymalovali aj cast priestorov v ich ucebniach. S pomocou obecnych prevadzkarni sme urobili rekonstrukciu socialnych zariadeni v kulturnom dome, ktora splna aj tie najprisnejsie kriteria. Maximalne usilie sme zamerali aj na ochranu zivotneho prostredia. V tejto oblasti sme si urcili za priority budovanie kanalizacie a odpadove hospodarstvo. V tomto roku sme polozili 1473 metrov hlavneho potrubia a pripojili sme 64 domacnosti. Z iniciativy obecneho zastupitelstva bol zakupeny lisovaci stroj na plasty, textil, papier. Touto formou chceme znizovat naklady za ulozenie odpadov. Cesta znizovania nakladov je neustale triedenie odpadov a ich pravidelny zvoz. Kladne hodnotim fakt, ze separovanie odpadu sa zacina stavat sucastou zivota obcanov Polomky. V ramci rozvoja cestovneho ruchu v obci sme kladli doraz na skvalitnenie sluzieb na lyziarskom vleku. Zacali sme prace na dobudovani hospodarsko – prevadzkovej budovy. A nielen vystavbou a budovanim zije nasa obec. Cely rok bol bohaty na spolocenske, kulturne a sportove podujatia. Uskutocnili sa vsetky tradicne podujatia, ako sutaze taznych koni, western a rodeo, motokrosove a cyklokrosove preteky. Pricinenim kolektivu nadsencov a priatelov divadla sa obnovila cinnost ochotnickeho divadla. Ich predstavenia hry Zensky zakon sa dockalo i viacerych uspesnych repriz v mnohcych obciach Horehronia. Na zaver by som chcel skonstatovat, ze aj ked nebol uplynuly rok bezproblemovy, praca sa nam darila v prospech vsetkych obcanov Polomky.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT