7. JANUAR 2004 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Na prelome rokov je zvykom rekapitulovat - aky bol minuly, co privial dobre, co zle. Na tuto temu sme aj my polozili otazku v uliciach Brezna: Co vam priniesol uplynuly rok 2003 a co ocakavate od noveho? Napriek tomu, ze kazdy prezil a preziva svoje osobne pribehy, v maji 2004 dojde k udalosti, ktora ovplyvni zivoty vsetkych slovenskych obcanov - vstup do Europskej unie. Do akej miery sme si vedomi tejto skutocnosti dokazuju aj vase odpovede:


S anketovym mikrofonom


Rekapitulacia

Neznama pani z Bratislavy:
- Minuly rok mi priniesol choroby a od noveho ocakavam drahotu, nic ine.

Emilia Kupkova, dochodkyna, Brezno:
- Som velmi spokojna. Zacala som chodit do Klubu A, kde sa mozem porozpravat s kolegami a kolegynami, s ktorymi si rozumiem. Mam syna, ktory ma podporuje. Nestastna som len kvoli manzelovmu urazu, hoci momentalne je uz v poriadku a problemu s vyplatenim jeho mesacnej mzdy. V buducom roku sa obavam zdrazovania.

Viera Valigurova, predavacka, Podbrezova:
- S rokom 2003 som celkom spokojna, mohlo by sa niecom zmenit kvoli detom.

Michal Sukop, student, Bratislava:
- Minuly rok mi priniesol spokojnost, obohatenie sameho seba v mnohych veciach. Od noveho roku ocakavam, ze studiom skvalitnim svoj rozhlad, ze budem kvalitnejsi clovek. Od vstupu do Europskej unie ocakavam, ze budeme napredovat.

Ondrej Murin, podnikatel, Brezno:
- Cim dalej, tym viac roboty za menej korun.

Marta Cupkova, kucharka, Brezno:
- Nepriniesol mi nic take zaujimave. Po nasom vstupe do unie budu mat mladi vacsie pracovne prilezitosti, lebo tu v Brezne je to velmi slabe.

Viktoria Antalova, studentka, Klenovec:
- Na roznych akciach som ziskala nove poznatky. Po niektorych strankach bol uspesny, po niektorych nie. V buducom roku chcem zlepsit svoje studijne vysledky a byt uspesna v skolskom projekte.

(ec, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Kym zazneju zvony carokrasnych Vianoc

“Tak to je ten cas Vianoc, pre vsetkych nas, na chvilu spomalit cas...”

Ten cas sa skutocne na okamih zastavil 19. decembra v miestnom klube v Nemeckej. Deti z materskych a zakladnych skol a krestansky subor Lastovicka z Valaskej sa predstavili so svojim vianocnym programom.

“Vesele sviatky osamely smutok sa strati ako dym...” slova vianocnej hymny, ktoru spievali vsetky deti, zneli vyzdobenou salou.

Ako sa to vsetko zacalo? Pritomnych hosti a rodicov privitala Ing. L. Loksova z Obecneho uradu v Nemeckej, ktora uvadzala cely program. Otvorenie vianocnej akademie patrilo tanecnemu suboru z Nemeckej. S melodiou znamej vianocnej pesnicky Poslal Boh anjela sa zacala pomaly dvihat opona a na javisku uz stali mali kolednici, vinsovnici a anjelikovia. Atmosferu Vianoc dotvarali jaslicky, vianocny stromcek a stedrovecerny stol. Vystupenie skolkarov ukoncila spolocna piesen Rolnicky, rolnicky. Ziaci zo Zakladnej skoly v Nemeckej sa predstavili s vianocnymi koledami. A. Giertlova, L. Sagatova na klaviri a D. Cellarova na akordeone zahrali pesnicku Povedzte nam Pastuskovia. Zaver ziackeho programu ukoncili flauty.
Zrazu zhaslo svetlo, bolo pocut len tichu vianocnu melodiu a pohybujuce sa svetielka na javisku. To uz prichadzali Lastovicky z Valaskej, ktore predviedli hodnotny vianocny program. So zatajenym dychom deti sledovali divadielko o narodeni Jeziska. V pesnicke Modlitba za rodicov, ktoru zaspievala Z. Paprckova sa podakovala vsetkym maminam a ocinom, za ich starostlivost.
“Ked Ticha noc zaznie sladko, prskavky sa rozhoria a privitame Jezuliatko, srdcia sa nam otvoria.” Inak tomu nebolo ani v Nemeckej. Tak sa vsetci rozlucili piesnou Ticha noc, ktoru si s detmi zaspievali aj rodicia a hostia v hladisku.

Bc. Maria Belisova

Krasny vianocny vecer

Vianoce su v kazdom z nas, su chramom pokoja, su tuzbou cloveka a ludi po laske, uprimnosti, dovere, stretnuti po priatelstve.
V krasne vyzdobenych miestnostiach s motivom Vianoc v klube dochodcov Brezno, pripravilo vedenie klubu dochodcov dna 17. decembra pre viac ako patdesiat dochodcov – clenov klubu vianocne posedenie pod nazvom Vianocny vecer pre osamelych.
Pri vianocnom stole a vysvietenom stromceku predniesla basen o Vianociach Bozka Omiliakova a vsetkych pritomnych privitala veduca klubu dochodcov Bozka Pobisova.
Vonku tisko pada sneh, pocut hlasy, spev – Narodil sa Kristus Pan, veselme sa... povedala vo svojom uvodnom slove predsednicka samospravy klubu dochodcov Anna Stanislavova.
Dalej sa k pritomnym prihovorili prednosta mestskeho uradu Ing. Jan Medved a Mgr. Jaroslav Surina, riaditel mestskeho kulturneho strediska.
V kulturnom programe sa predstavil Folklorny subor Stastne detstvo s vianocnymi vinsami a piesnami, ktore rozohriali a potesili srdcia vsetkych pritomnych. Dalej sa o dobru zabavu postaral dobre znamy Jozko Ambroz s milym prekvapenim, organovou spevackou Zuzkou Borisovou z Brezna, s ktorou v programe vystupili aj clenky klubu dochodcov a spolocne si vsetci zaspievali piesen Ticha noc, svata noc...
Bolo to vydarene kulturne podujatie, na ktore budu vsetci dlho spominat. Organizatorom tejto akcie, hlavne veducej klubu dochodcov, Bozke Pobisovej, patri srdecne podakovanie.

Anna Stanislavova

Vazeny pan Milan Kovacik

Vzdy si pozorne precitam, co nam citatelia v Horehroni pisu. Vas pesimisticky ladeny prispevok sa medzi ostatne akosi nehodi. Porovnajme: Jedna ratuje stromy, ina v druzstve sutazi o znalosti etikety, no najviac radosti a nadsenia sposobuje svaty Mikulas. Zneju vinse, mile slova, basnicky, k tomu hudba, spev, sladkosti ba bielovlasy starcek povozi deticky na koci po Predajnej. Anjeli aj certici su roztomili, vsade siria radost a pohodu. A to vsetko este nic nie je. V Pohorelej dokonca pistal vesmirny korab az z dalekej Kasiopeje. A zase ziariace ocka, jasot, sladkosti, radost a potlesk.
Chapem. Ved deti sa musia od malicka ucit “stastne” zit. Stastni sme aj preto, lebo vsetky nase demokraticke vlady sa hrdo hlasili ku krestanstvu a cyrilometodejskej tradicii. Biblia nam opisuje vela zazrakov, len nerozumiem preco pani biskupi, ani papez ba ani krestanska vlada si nevsimili sucasny zazrak – ako moze jeden clovek vyzit z 1450 korun?

Jan Kovacik

Dajte pokoj s vypredajmi!

Je to na slaktrafenie – uz dobre styri mesiace od zaciatku septembra stale ta ista pesnicka: kupujte, kupujte, kupujte. Vypredaj letneho tovaru, dopredaj jesenneho a akcie na Vianoce. Predali by aj vlastnu mat, keby mohli, len aby ludia kupili. Za mojich cias to bolo presne naopak – vyklady zivali prazdnotou, odradzali od nakupu, lepo “podpultovy” tovar na sklade bol len pre vyvolenych. “Oblbovali” nas socialisti. Ale aspon sme si na Vianoce riadne oddychli. Dnes je tu vsak ina metoda – pritom “oblbnuty” je z nej clovek rovnako. Vsade sama zlava, vypredaj, akcia. No nekupte to. Vyjdete z obchoud, taska plna vyhodne nakupenych veci a penazenka prazdna. Rozmyslajte – ako je to mozne, ved na vsetkom som riadne usetril. Ha, omyl. Kupili ste aj to, o com ste ani len netusili, ze existuje. Ale to nie je vsetko. Teraz sa do vypredaja pustili dokonca aj banky. Blbost, ze? Ale sedi. V CSOB ohlasili na jaunar velky vypredaj spotrebnych uverov. Ze vraj, ak si chcete nieco kupit, tak lepsie ako v januari si uz nikdy peniazky nepoziciate. No, nieco pravdy na tom mozno bude. Ale jedno je iste. Peniaze nam z vrecka uz skutocne tahaju na kazdom kroku. Akcia za akciou, tisicka za tisickou. Dobre vam radim – vylozte si nohy hore, riadne si oddychnite a zabudnite aspon do buduceho tyzdna na akice. Ved tie pockaju. Potom sa mozete plni sil vrhnut na dalsie akcie, tentoraz vypredajove. Po zvysok januara isto stihnete este vselico dobre v obchodoch “ulovit”.

(jk)

Literarny vecer

Basnik, narodny umelec Milan Rufus oslavil 10. decembra krasne jubileum – sedemdesiat pat rokov. Jeho poezia vnasa do duse cloveka pokoj, pokoru a lasku. Je krehka a silna zaroven. Naplna citatela pocitmi radosti a smutku. Dodava mu odvahu a tuzbu byt lepsim.
Pri tejto prilezitosti Obecna kniznica a Miestny odbor Matice slovenskej vo Valaskej usporiadali v spolupraci s Robertom Fabrym 10. decembra literarny vecer. Vo sviatocne a vianocne vyzdobenej obecnej kniznici prezili milovnici Milana Rufusa krasny vecer. Literarne pasmo s versami Basni jubilujuceho basnika v podani dospelych a detskych recitatorov doplnali tony hduby v podani ziakov Zakladnej umeleckej skoly z Valaskej a hosta – hudobnika, spevaka a hudobneho skladatela Milana Kvietka z Brezna, ktory zhudobnil Rufusove Modlitbicky.
Predvianocnu atmosferu literarneho vecera vycarili aj clenky Unie zien z Valaskej, ktore pre ucastnikov tohto mileho podujatia pripravili male obcerstvenie – salku bylinkoveho caju a k nemu neodmyslitelne vianocne pecivo.
Literarno-hudobne pasmo vsetkych pritomnych zaujalo, predovsetkym predivanocnou atmosferou, kedy kazdy clovek dobrej vole sa snazi byt lepsim a to nam odkazuje aj sam basnik Milan Rufus.

B. Balunova

Cas Vianoc

Vianoce – sviatky velkeho ocakavania, radosti, pokoja a dobrej pohody. Symbolizuje ich vianocnym stromcek, darceky, krasna vianocna vyzdoba a stoly plne dobrot. To vsetko nechybalo na predvianocnom stretnuti ziakov prveho stupna Zakladnej skoly v Pohorelej.
V hojnom pocte sa stretli 17. decembra v skolskej jedalni spolu so svojimi triednymi ucitelkami a vychovavatelkami, aby si vyskusali svoje majstrovstvo pri zdobeni stromceka, priprave vianocneho stola i vianocneho pohostenia.
Po cely cas vladla prijemna predvianocna atmosfera podfarbena vianocnymi koledami. Ked uz boli stoly slavnostne predstrete, vinsovnici zavinsovali tradicne pohorelske vinse: “Vinsujem, vinsujem na tie nove sviatky, aby sme sa mohli lepsich rockov dozit, s mensimi hriechmi, s vacsou radostou, s Bozou milostou, na poli urod, vo dvore prichov, v chyzi zmier, stastie, zdravie, hojne Bozie pozehnanie. Pochvaleny bud Pan Jezis Kristus.” Ani kolednicky sa nedali zahanbit a odpovedali spevom: “Za vasim stolom kvitne tulipan, z vasho Janicka bude velky pan, oj, bude, bude o nedlhy cas, pojdu vojaci, pojde aj on zas.”
Po slavnostnom sladkom pripitku si vsetci hodovnici pochutnavali na vlastnorucne vyrobenych vianocnych dobrotach. Nakoniec sa ziaci s rozziarenymi ocami rozbehli k vianocnemu stromceku, kde ich v balickoch cakalo male prekvapenie.
Vsetci zucastneni – ziaci, ucitelky i vychovavatelky – odchadzali domov s pocitom dalsieho prijemne straveneho popoludia.

Mgr. Ludmila Vaculciakova, Mgr. Erika, Bialikova

Mikulas sa vydaril

Siesteho decembra sa v Centre volneho casu Brezno uskutocnila Velka mikulassa sou.
Priestory CVC kratko po desiatej hodine hmyrili detmi, ktore prijali nase pozvanie a rozhodli sa s nami stravit Mikulassky den.
Cele popoludnie sa zacalo tak trochu netradicne. Nie vitanm Mikulasa a rozdavanie balickov, ale sportovo a sutazivo. Deti a mladez najroznejsieho veku, predskolacikovia, aj deti z obcianskeho zdruzenia ELLIS, ku ktorym nebola priroda az taka zhovievava, si dokazovali svoju rychlost, pohotovost a sikovnost v zabavno – sportovych sutaziach. Ved odhryznut z jablka, zaveseneho na povrazku, presuvat sa z miesta na miesto po smykajucich sa papieroch ci “dopracovat sa” k cukriku na snurke, trciacej z ust bez pomoci ruk to da vedru zabrat. Ale kazdeho odvazlivca neskor cakala sladka odmena a to za trocha namahy predsa stoji. A kedze motivacia nechybala, tych sutaziachtivych bolo stale dost a dost.
A potom nas vsetkych privitala a obcerstvila pohostinna restauracia, v ktorej pecu vyborne ovocne kolaciky a chodi tam aj Mikulas. Lebo ten naozaj prisiel a nie naprazdno. S nosou plnou sladkych balickov, urcene pre vsetkych pritomnych 110 deti. Mikulasa vystriedala diskoteka, ktoru odstartovalo rytmicke vystupenie tanecnej skupiny Lenka z CVC. Kratko po 13. hodine bola zabava v plnom prude. A ked bolo vidiet upotene, cervenolice deti s cokoladovymi ustami, vedeli sme, ze Mikulas sa vydaril.

Mgr. Renata Urlakova, za CVC Brezno

Vazena redakcia

Pochadzam z horehronskej hladovej doliny, z dediny Polomka. Cele Horehronie zapasi s vysokou mierou nezamestnanosti, kde kazdy obcan musi kazdu korunku trikrat obratit a velmi dobre si rozmysliet, na co ju pouzije. Chcem vam opisat moj pripad. Pre zdravotne problemy chodim ku doktorom (nemocenske poistenie som si platil a platim uz 32 rokov a zdravotne sluzby som vyuzival minimalne), kde podla ministra Zajaca zinkasuju 20 korun. Viem, ze zdravotnictvo je v krize a potrebuje kazdu korunu, ale pre ludi s nizsim prijmom je velky luxus byt chory. Zaplatit musi 20 korun v kazdej ambulancii, v lekarni dalsich 20 korun a doplatok na lieky – do lekarne bez patstokorunacky pacient aby ani nesiel, lebo ked nema peniaze, lieky nemusi ani dostat. No vrchol vsetkeho v Brezne je, ze si volakto zmyslel, ze predsa sa da zarabat aj na parkovisku pri nemocnici, kde pracovnik vybera za parkovanie 10 korun. Neviem, ci tie peniaze idu pre nemocnicu alebo mestu, no s takym pripadom som sa este nikde v republike nestretol. Bol by som rad, aby si primator Brezna alebo riaditel nemocnice rozmyslel, ci dobre urobil, ked dal taky prikaz a este viac ozobracoval aj tak chudobny horehronsky narod. Nech si spocita, co stoji pacienta jedna navsteva u lekara v nemocnici. Cesta autom, poplatok, lekaren, parkovanie, priblizne 250 korun.

Co sa mame vesat ako mysi v jeseni na trne, pracovity dnes horehronsky hladovy lud?

Jozef Brozman

O narodeni Krista Pana v Hronci

Ani v obdobi Vianoc nesmieme zabudat na tych, ktorym vdacime za to, ze sme tu – nasim dochodcom. Preto dna 9. decembra zorganizovali studentky Dievcenskej odbornej skoly v Piesku kulturne podujatie pre starych ludi v domove dochodcov v Hronci. Vianocnu atmosferu navodili basnou Prezivam vianocny cas. Po prednese, ktorych starkych velmi dojal, nasledovala divadelna scenka O narodeni Jezisa Krista. Studentky svoje postavy stvarnili velmi presvedcivo, co starki odmenili burlivym potleskom. Nejednemu pritom vyhrkli slzy dojatia a mozno aj smutku, ze vianocne sviatky nemozu stravit po boku svojich blizkych. Pri pohlade na dojate tvare nasich hostitelov nebolo vsetko jedno ani nasim studentkam. Mali co robit, aby si nepoplakali zaroven s nimi. Cele toto prijemne stretnutie zavrsili vianocnymi koledami, ktore si vsetci spolu s chutou zaspievali.
Kazdy z nas raz bude stary a mozno aj opusteny. O to viac nas tesi, ze sme tymto starym ludom mohli aspon na par minut sprijemnit jedno decembrove predpoludie.

(kk, mk)

Malujme srdcom – podaj mi ruku

Nadacia pre deti Slovenska spolupracovala na spolocensko – charitativnom projekte Malujme srdcom, ktory pripravila spolocnost TOP Events v spolupraci s galeriou Miro a spolocnostou Orange Slovensko. Cielom projektu je podporit aktivity zamerane na humanizaciu ustavnej starostlivosti mentalne a telesne postihnutych deti a mladych ludi. Nas projekt Podaj mi ruku vypracovala veduca vychovy Eva Bartakova a ziskala tak pre deti 10 000 korun. Nasim cielom je nadviazat medzi detmi skutocne priatelstva, odstranit medzi nimi prvky agresitivy, zviditelnit skolu vo Valaskej z tej lepsej stranky a pokus o prijatie deti do komunity v obci. Ulohy, ktore nie su lahke, sa podujali realizovat vychovavatelky Vlasta Dittrichova a Mgr. Alena Janeckova. Velky zaujem deti vzbudila schranka, do ktorej mozu davat svoje pripomienky a oslava narodenin, na ktoru si mohli prvykrat pozvat svojho priatela alebo dospelu osobu. Deti usilovne pracovali na darceku, ktory prilozili k vianocnemu cislu skolskeho casopisu Hlasnik, ktory vdaka Nadacii pre deti Slovenska vysiel v rozsirenom a zvysenom naklade. Aby vysledok projektu nebol umelo vytvoreny, odmena za splnenie uloh je pre deti nasim tajomstvom – ale bude to odmena skutocne atraktivna.

Eva Bartakova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT