Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 12

CISLO

12

23. MAREC  2004 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Prezili rusny rok

Od ostatneho snemu Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria uplynul rusny rok sprevadzany problemami reformy verejnej spravy. V piatok 19. marca to okrem ineho skonstatovali ucastnici tohtorocneho snemovania v Bravacove.
,,Reformu sprevadza vela nedostatkov, nie je dobre pripravena a kompetencie, ktore prechadzaju na samospravu, ci uz prenesene alebo originalne, nie su zabezpecovane zo strany statu najma financne. Starostom to sposobuje velke problemy pri zabezpecovani chodu obci, pretoze nemaju dostatok penazi na vykonavanie svojich vlastnych funkcii," zdoraznil v sprave o cinnosti predseda zdruzenia Mgr. Jaroslav Bercik.
V ramci regionalneho zdruzenia vznikli tri spolocne urady, a to v Brezne, v Polomke a v Helpe. Spolocny urad v Brezne zabezpecoval opatrovatelsku sluzbu pre cele regionalne zdruzenie a stavebne konanie a uzemny poriadok zmluvne ,,osetrovali" vo vsetkych troch uradoch. Na ostatnom stretnuti vo februari sa dohodli, ze mesto Brezno ako dodavatel podpise novu zmluvu len s tymi obcami, ktore budu vsetky zmluvne kompetencie vykonavat v meste. Tento spolocny urad by sa mal prestahovat do samostatnej budovy. Rada starostov vyberie jeho veduceho a bude aj kontrolovat cinnost spolocneho uradu. Vo svojej sprave Mgr. J. Bercik spomenul aj vladou schvalene nove financovanie skol a skolskych zariadeni: ,,Ak sa nam nepodari navysit jednotlive normativy, obce budu musiet vynalozit vysoke sumy na dofinancovanie skolstva a spojit alebo zrusit taketo zariadenia."
Uznesenie, ktore na zaver poldnoveho rokovania prijali, obsahuje napr. ziadost, aby Zdruzenie miest a obci Slovenska prerokovalo dofinancovanie opatrovatelskej sluzby a transformaciu lesov v okrese Brezno. Na vladu sa obratia so ziadostou realizovat rozhodnutie o vrateni financnych prostriedkov z transformacie elektrarni. Do konca marca by sa starostovia obci mali vyjadrit k vytvoreniu strediska sluzieb skole v Brezne pre vsetky obce, ktore su zriadovatelmi skolskych zariadeni, i ku vzniku spolocneho skolskeho uradu.

(r)

Foto: Stefan Vozar

 

Obvinili uzernikov

Breznianski policajti objasnili pripad trestneho cinu uzery, z ktoreho v piatok 19. marca obvinili styroch obyvatelov Cierneho Balogu - Medvedova: 71-rocneho Juliusa B., 30-rocneho Petra B., 32-rocnu Katarinu B. a 29-rocneho Mareka P.
Julius B. v juni 1997 pozical Jaroslavovi B. z Cierneho Balogu 7000 korun a do februara 2004 od neho vymohol v splatkach 74 000 korun. Peter B. v lete 1996 pozical Jaroslavovi B. 7000 korun a do februara 2004 od neho vymohol v splatkach 96 500 korun. Katarina B. v oktobri 1997 pozicala Jaroslavovi B. 6500 korun a do februara 2004 od neho vymohla v splatkach 179 000 korun. Marek P. v decembri 2000 pozical Jaroslavovi B. 3000 korun a do februara 2004 od neho vymohol 26 300 korun.
Lekar predbezne neodporucil Juliusa B. zo zdravotnych dovodov umiestnit v cele policajneho zaistenia (CPZ), hospitalizovali ho v breznianskej nemocnici, kde je strazeny policiou. Petra B., Katarinu B. a Mareka P. umiestnili v CPZ a bol spracovany navrh na ich vzatie do vazby. Sudca Okresneho sudu v Brezne vsetkych troch prepustil na slobodu.

(lp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT