23. MAREC 2004 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Cim zije Stredne odborne uciliste v Brezne?

Vlanajsi skolsky rok sa v breznianskom ucilisti niesol v znameni 50. vyrocia jeho zalozenia. Dlhe roky bolo v povedomi ludi spajane so strojarskymi profesiami. Po roku 1989 si potreba trhu i regionu vyziadala rozsirenie ponuky o odbory sluzieb. A tak sa popri strojaroch v ucilisti zacali pripravovat aj kuchari - casnici a predavaci rozlicneho tovaru, ktori dovtedy museli za vzdelanim cestovat do Banskej Bystrice. V roku 2002 bol z tohto dovodu zmeneny aj nazov ucilista: zo SOU strojarskeho sa stalo SOU.
Skolsky rok 2003/2004 je pre pedagogickych pracovnikov, ziakov i siroku verejnost dalsou velkou zmenou. Uskutocnila sa transformacia SOU, pri ktorej zo SOU hutnickeho v Podbrezovej sa presunuli niektore ucebne i studine odbory na uciliste do Brezna a podobne i zo SOU z Brezna do SOU hutnickeho v Podbrezovej. Absolventom zakladnych skol sa rozsirila ponuka ucebnych odborov. Okrem mechanikov - opravarov pre cestne motorove vozidla (ludovo automechanikov), kucharov - casnikov a predavacov rozlicneho tovaru sa mozno v SOU v Brezne pripravovat aj v ucebnych odboroch technickoadministrativny pracovnik a krajcir. Od 1. septembra sa v skolskom roku 2004/2005 pre deviatakov rozsirila ponuka o moznost studovat i v ucebnom odbore stolar. Vedenie SOU uz niekolko rokov uspesne spolupracuje s uradom prace pri nabore ziakov do dvojrocneho odboru strojarskeho zamerania. Absolvovanie tohto odboru je vyhodne z dvoch dovodov: ukoncia povinnu skolsku dochadzku a ziskaju certifikat, ktory im ulahci najst si pracu.
Aj v nadstavbovom studiu sa ziakom ponukaju vacsie moznosti. Maturitne vysvedcenie mozno ziskat v doterajsich studijnych odboroch spolocne stravovanie, prevadzka obchodu a okrem toho v novych odboroch technickoekonomicky pracovnik a odevnik.
Zmeny nastali aj v kolektive pedagogickych pracovnikov, ktory sa rozsiril o sest novych zamestnancov. Studentom ucilista pribudlo 110 novych kamaratov.
Dalsou novinkou je, ze odborny vycvik bol prestahovany z priestorov byvalej Mostarne do budovy nedaleko skoly.
Za patdesiat rokov opustilo brany skoly okolo 6700 jej absolventov. Kolektiv ucilista dufa, ze aj v dnesnych tazkych podmienkach, poznacenych financnymi problemami nielen v oblasti skolstva, vychova mnoho dalsich mladych ludi dobre pripravenych do zivota.

 


Statna vedecka kniznica v Banskej Bystrici

v znameni zmien

Na tlacovej konferencii v utorok 16. marca pracovnici Statnej vedeckej kniznice v Banskej Bystrici novinarov a pozvanych hosti informovali o najblizsich aktivitach. Tykali sa Tyzdna slovenskych kniznic (22. - 26. marec), VIII. rocnika festivalu Literarna Banska Bystrica a rekonstrukcnych prac na objekte kniznice.
Pocas Tyzdna slovenskych kniznic pripravili mnozstvo podujati. V pondelok sa zaujemcovia zoznamili s publikaciou Biografickeho ustavu SNK Lexikon slovenskych zien a besedovali s ceskou spisovatelkou Lenkou Prochazkovou, v utorok s rakuskou spisovatelkou Annou Midgutschovou. Od utoroka do stvrtka potrva vystava zahranicnej odbornej literatury Scientia Banska Bystrica 2004 v studovni specialnych technickych a legislativnych dokumentov. Streda bude patrit Dnu knihovnikov Banskobystrickeho kraja a burze literarnych talentov. Na stvrtok naplanovali odborny seminar s medzinarodnou ucastou Informacna vzdelanost ako vyzva pre knihovnika 21. storocia. V Literarnom a hudobnom muzeu v ramci Literarnej Banskej Bystrice Nepokojne je srdce moje (biskup so srdcom basnika Jozef Feranec Povazsky). Od 10. do 30. marca v atriu a univerzalnej studovni je instalovana sutazna vystava Najkrajsi kalendar Slovenska 2004.

 

 


Policia patra

Urad justicnej a kriminalnej policie v Brezne sa obracia na obcanov so ziadostou o pomoc a spolupracu pri patrani po nezvestnom:

Pavlovi Stulrajterovi, narodenom 2. februara 1953, trvale bytom Cierny Balog, Saling c. 1.

Nezvestny je od 30. oktobra 2002, kedy z miesta trvaleho bydliska odisiel v rannych hodinach do zamestnania v Polnohospodarskom druzstve v Klenovci, pricom od uvedeneho dna o sebe nepodal ziadnu spravu. Vacsinou vedie samotarsky sposob zivota a naposledy bol zamestnany ako pastier oviec.
P. Stulrajter je 160 cm vysoky, strednej postavy, ma gastanove vlasy s ofinou cesanou na pravu stranu, hnede oci. Zvlastne znamenia: na jednom stehne zhrubnuta koza po popaleni, na spodnej sanke chyba cast zubov.
Popis oblecenia: mencestrove nohavice tmavej farby, tmave zimne topanky, zimna vetrovka ciernej farby, tmavy sveter, polokosela nezistenej farby.
Policia ziada obcanov, ktori by vedeli podat akekolvek informacie o nezvestnom, aby tak urobili v ktoromkolvek utvare Policajneho zboru alebo na zname tel. cislo 158.

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT