23. MAREC  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Tohtorocne Chalupkovo Brezno s novinkami

Na svojom prvom tohtorocnom zasadnuti v priestoroch Mestskeho kulturneho strediska v Brezne vo stvrtok 18. marca sa zisiel organizacny vybor 37. rocnika Chalupkovho Brezna. Toto celoslovenske podujatie sa stretava s vyraznym zaujmom ucitelskej verejnosti. Aj preto organizatori pristupuju k navrhu programu so zamerom siroko spektralnej ponuky pre pedagogov z celeho Slovenska, ale i z Brezna. Tridsiaty siedmy rocnik Chalupkovho Brezna sa uskutocni v termine 15. - 17. oktobra. Bude opat prilezitostou na pripomenutie si literarnych osobnosti Slovenska a ich okruhlych vyroci. Laskomersky, Tajovsky, Novomesky: to su mena, ktore zarezonuju na tohtorocnom podujati. Koncepcia Chalupkovho Brezna opat rata s medzinarodnou ucastou ucitelov. Priestor je ponuknuty druzobnym mestam Brezna. K zmenam dochadza vo financovani podujatia, vykon prechadza na Mestske kulturne stredisko v Brezne. Rovnako novinkou je vytvorenie cestneho predsednictva, navrhy novych mien porotcov, zmeny propozicii. Chalupkovo Brezno chce byt opat silnym propagatorom mesta i regionu. Organizacny vybor uvedomujuc si tuto dolezitu ulohu pristupuje k plneniu uloh ozaj zodpovedne. Vysledkom by mala byt maximalna spokojnost vsetkych ucastnikov 37. rocnika Chlupkovho Brezna.

(js)

Dumbierfest uz po piatykrat

V sobotu 27. marca o 16. hodine v breznianskom Bombura klube odstartuju piaty rocnik minifestivalu horskych filmov Dumbier fest. Organizatori Jaroslav Vondercik a obcianske zdruzenie NAIRAM na tento ,,festivalik" pozvali niekolkych vyznamnych hosti. Popredny slovensky reziser, horolezec, nositel niekolkych medzinarodnych festivalovych oceneni Palo Barabas premietne kratky film z jeho poslednej vypravy do Venezuely. Diapozitivy z indickych Himalaji prinesu horolezci Igor Koller a Dodo Kopolt. Brnenska skupina rafterov ako prva v historii splavila Gangu az od jej pramena a film o tomto prvosplave prinesie do Brezna. Kolekciou diapozitivov z kosovskych priepasti a jaskyn sa pochvali slovensky jaskyniar Peter Vanek. Nebude chybat ani kratky film zo zazitkov breznianskych vyznavacov paraglidingu. Hudobnym bonbonikom vecera bude koncert skupiny Toomuch z Banskej Bystrice.

(r)

Zrebovali sme

Aj napriek ,,sibenicnemu terminu" v redakcii Horehronia sa nazbierala kopka korespondecnych listkov s nalepenym sutaznym kuponom o dve vstupenky na Uragan. Spomedzi spravnych odpovedi sme vyzrebovali Vojtecha Benka z Brezna.

(r)


Opytali sme sa za vas

novozvoleneho starostu Myta pod Dumbierom Michala Baraneka:

o S akymi pocitmi ste prijali spravu o vasom zvoleni za starostu?

h0412b.jpg (6729 bytes)- S vysledkami volieb som spokojny a urcite ma potesili. No ovela vacsiu radost mam z ucasti nasich obcanov na volbach. Sedemdesiatpatpercentna ucast volicov je vizitkou zodpovednosti a zaujmu obcanov o veci verejne. Dali mi svoju doveru, za co im pokorne dakujem a budem sa snazit nesklamat ich v tomto tazkom obdobi.

o Ktore kroky povazujete v Myte za najdolezitejsie? Do coho sa pustite najskor?

- Tych dolezitych problemov je urcite viac. Do funkcie nastupujem v priebehu volebneho obdobia. Zacal ho starosta Juraj Misani, ktory v novembri minuleho roka zomrel. Skoro desat rokov som po jeho boku pracoval ako zastupca a dakujem mu za vsetko, co pre nasu obec urobil. Bol dobry starosta. Teraz k tym dolezitym krokom. Nachadzame sa v obdobi reforiem. Su bolestive, ale zrejme i potrebne. Na tento stav musime vediet zareagovat. Trochu sa musim postazovat na nepripravenost statu tieto zmeny vykonavat. Obce dostali do svojich posobnosti vela kompetencii, no na ich vykon malo financii a nevytvorene realne podmienky. To nie je dobre. Este donedavna statne organizacie (vodari, elektrikari atd.) sa transformuju na sukromne spolocnosti, s ktorymi uz musime rokovat ako obchodni partneri. Tym chcem povedat, ze na Slovensku obce blizsie k Bratislave uz maju vybudovanu omnoho kvalitnejsiu infrastrukturu ako obce vzdialenejsie od hlavneho mesta. Nebojim sa povedat, ze je to nespravodlive. Zacal som uz rokovania s Vodarenskou spolocnostou, a. s., aj so SSE, a. s. V Myte potrebujeme opravit vodovod. Spolocnost nema na to financne prostriedky. Nuz ak chceme v obci rozvijat turisticky ruch, co je nam prirodou dane a mat dostatocne mnozstvo pitnej vody, musime najst sposob, ako zohnat peniaze na opravu vodovodu. To iste plati o celej infrastrukture. Esteze na nas nezabudla Europska unia s jej strukturalnymi fondmi.

o Dalsim problemom su skoly ...

- V nasej obci mame malotriednu zakladnu skolu (1. - 4.) so spojenymi rocnikmi, matersku skolu a jedalen. Samozrejme, ze ani u nas nevychadza normativ na financovanie tychto skol. Viete, lahko je povedat, ze skoly zrusite, ked vam to nevychadza a budete vozit deti do Brezna, je to lacnejsie. Mozno po financnej stranke je to pravda, ale tie deti viazu so sebou mladych ludi - rodicov. Tych nasa obec potrebuje. Myslim, ze to nie je len o peniazoch. Nasi rodicia deti maju svoje zamestnania a su radi, ze ich deti su v skolke, resp. v skole v Myte, ze su po ruke starka, starky. Nemaju problem so starostou, kde je ich dieta a mozu sa plne venovat svojmu zamestnaniu. Neviem si predstavit, ako tie male deturence budeme v zime, v mraze nakladat do autobusu skoro rano a ako ich dovazat? Dufam, ze po prijati uspornych opatreni nastavime prevadzku skol tak, aby nebol dovod rusit ich.

o So skolami uzko suvisi i rozvoj obce ...

- V ramci uzemneho planu mame lokality na individualnu bytovu vystavbu. Pracujem na projekte vystavby najomnych bytov pre mlade rodiny. Chcem, aby sa dalsie mlade rodiny s detmi vratili do Myta a naplnili triedy skol a zivot v obci. Pre koho potom sa ma robit rozvoj obce, ak nie v prospech mladej generacie?

o Vratme sa teda k tym prvym krokom ...

- Ako som uz spominal, niektore kroky som uz podnikol a chcem ich dotiahnut do uspesneho konca. Tych problemov je iste viac. Tazko je hovorit o nejakych prvych krokoch. Nase starosti a problemy chcem riesit systematicky, zodpovedne a hlavne efektivne. Treba velmi dokladne a mudro odhadnut rozhodnutia. Som presvedceny, ze toho su si vedomi aj poslanci obecneho zastupitelstva, s ktorymi som odhodlany riesit veci v prospech nasej obce. Na zaver chcem srdecne pozdravit nasich Mytnanov i citatelov Horehronia a popriat im peknu jar v plnom zdravi.

 

Ucitelia k svojmu sviatku

h0412c.jpg (12847 bytes)Dvadsiateho osmeho marca si pripominame Den ucitelov na pocest vyznamneho ceskeho humanistickeho pedagoga, zakladatela vedeckej pedagogiky Jana Amosa Komenskeho.
Svoj Den ucitelov pedagogovia Zakladnej umeleckej skoly v Brezne oslavili uz v stredu 17. marca koncertom. V preplnenej sale v ich podani zazneli skladby roznych obdobi od klasiky cez romantizmus az po modernu tanecnu, dzezovu ci cigansku hudbu. Ucitelia tieto skladby priblizili v roznych upravach od solovych az po netradicne zoskupenia.
Symbolickou odmenou za krasny umelecky zazitok, ale aj za ich nelahku a v sucasnych podmienkach nezavideniahodnu pracu bol potlesk vdacnych posluchacov.

Foto: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT