20. APRIL  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Novy sposob vyplacania davok

V dvadsiatich siestich okresoch Slovenska posty od aprila vyplacaju davky v hmotnej nudzi v dvoch terminoch. Polovicu nezamestnani dostanu od 15. do 20. dna v mesiaci a zvysok od 26. do 29. dna. Novy sposob vyplacania davok, ktory ma obmedzit uzeru najma v romskom etniku, sa tyka vsetkych okresov Presovskeho a Kosickeho kraja a okresov Brezno a Rimavska Sobota. Vlada tieto opatrenia prijala po februarovych nepokojoch Romov. Druhou moznostou je prevzatie davok samotnymi obcami, ktore ich prijemcovi mozu podla uvazenia poskytnut v podobe napriklad osatenia, stravnych listkov ci vyplatit viackrat.

(tt)

O Bomburovu sablu

Mesto Brezno a mestske kulturne stredisko vyhlasili 9. rocnik medzinarodnej sutaze kresleneho humoru a satiry. Sutazne prace mozu byt realizovane ciernobielou i farebnou lubovolnou technikou na formate A4. Jeden autor moze do sutaze poslat najviac desat prac na volnu temu. Na zadnej strane treba oznacit nazov, meno a priezvisko autora, adresu, vek a povolanie, pripadne aj cislo telefonu. Sutaz je rozdelena do dvoch kategorii (do 15 a nad 15 rokov). Uzavierka je 20. maja, rozhoduje datum postovej peciatky. Najuspesnejsim autorom odborna porota udeli vecne ceny a diplomy. Najlepsie prace budu vystavene i vyhodnotene za ucasti autorov na samostatnej vystave v ramci Dni mesta Brezna, ktorej vernisaz sa uskutocni 5. juna v synagoge. Karikatury v obalke s oznacenim Bomburova sabla treba poslat na adresu: Mestsky dom kultury, Svermova 7, Brezno. Blizsie informacie poskytnu: Daniel Rakyta (6113412), Peter Zifcak (6115585, 0908 605196).

(r)

V Hronci sa objavil besny rys

V uplynulych dnoch sa v blizkosti zahrad a domov v Hronci potuloval rys ostrovid. Tato mackovita zakonom chranena selma je velmi plache a ostrazite zviera. Priblizenie sa rysa do blizkosti obydli vzbudilo podozrenie, ci nie je nakazeny besnotou. Zviera preto odchytili zamestnanci Statnej ochrany prirody z Banskej Bystrice. Rysa umiestnili do karanteny v Zoologickej zahrade v Bojniciach, kde diagnostikovali pozitivne ochorenie na besnotu. Vsetci, ktori boli s rysom v priamom kontakte, sa museli podrobit vakcinacii.

(pv)

Opytali sme sa za vas

archeologa a kastelana Hradu Lupca Mgr. Petra Mosneho:

o Budete aj v tomto roku pokracovat v archeologickych vyskumoch v lokalite Hradok v Hornej Lehote?

- Dalsiu sezonu zacneme v aprili alebo v maji, zavisi to od pocasia. Sustredime sa na prieskum akropoly Hradku a jeho opevnenia i sidelnych teras na svahu v Hradku. Zaroven budeme pokracovat v upravach uz odkrytych casti sidliska za Hradkom.

o Na co bol sustredeny vyskum Archeologickeho ustavu Slovenskej akademie vied Nitra na Hrade Lupca?

- Takzvany predstihovy archeologicky vyskum bol realizovany formou sond vykopanych na vopred urcenych miestach. Sustredil sa na priestory horneho a dolneho nadvoria hradu ako jedinych miest, ktore v minulosti neboli poskodene prestavbami. Jeho ulohou bolo aj overenie pravdivosti niektorych historickych sprav tykajucich sa hradu. Hned v uvode sa na hornom nadvori odkryla koruna kamenneho muriva, ktore vo velkom obluku prechadzalo centralnou castou nadvoria. Po odkopani terenu z vonkajsej strany sa odkryla mohutna kamenna hradba zachovana az do stvormetrovej vysky. Okolie hradby vyplnali casti zrutenych murov palaca, ktory tu v tom case stal. V centralnej casti hradby sa kopacom podarilo odkryt kamenne schodiste veduce k hradnemu palacu. Na jednotlivych schodovych stupnoch boli este zostatky drevenych oblozeni. Vo vstupnej casti odkryli kamenny portal, na prahu ktoreho lezal velky silny skorodovany zelezny kluc. Nachadzal sa na mieste, kde ho zanechali pred vyse piatimi storociami. Nedaleko od schodiska vykopali niekolko kamennych clankov s bohatou plastickou vyzdobou znazornujucou rastliny, ktorych povrch bol pokryty tmavym az ciernym naterom na miestach v minulosti tvoriacich viditelnu cast oblozenia dveri a okien palaca vybudovaneho spolu s hradbou. Asi sa uz nikdy nedozvieme, kde schodiste viedlo. Odkopavanim zavalu a kamenia zo schodov sa vyskumnici dostavali stale nizsie, ale aj blizsie k palacu, co ohrozilo statiku pilierov arkadovych chodieb sucasneho hradu a mohli sa zrutit. Prace preto museli zastavit. Nalezy na urovni hlinenej udupanej vrstvy, ktora prekryvala korunu odkrytych muriv, dokazovali, ze stavby boli znicene niekedy v 15. storoci. Medzi nalezmi bolo aj niekolko hrotov sipov do luku, kuse a zlomky vystrelenych kamennych delovych gul, co svedci o tom, ze hrad musel odolavat naporu nepriatela, ktory nastastie hrad nedobyl. Vysledky vyskumu na hornom hrade potvrdili spravy stredovekych kronik o velkom zemetraseni v juni 1443, kedy sa Hrad Lupca cely, okrem jednej pivnice, zrutil a zahynulo viac ako tridsat ludi.

 

Martin Valihora s Waking Vision Trio v Bombura klube

Patnasteho aprila v Galante zacalo koncertne turne dzezovej skupiny Waking Vision Trio, ktore vyvrcholi 25. aprila v Senici. V sobotu 24. aprila o osmej vecer tato americko-slovenska kapela, produkujuca novu hudbu inspirovanu prirodnou krasou zivota, ucinkuje v breznianskom Bombura klube.
Trio - Martin Valihora (bubenik) zo Slovenska, John Shannon (gitara) z Pittsburghu, Mitch Cohn (elektricka basa) z New Yorku - vzniklo vo februari 2000 v Bostone. J. Shannon zacal hrat uz sedemrocny, profesionalne v strnastich rokoch. Studoval s takymi hudobnikmi ako Mike Stern, Eric Kloss, Villiam Parker, Duane Dolphin a Mick Goodrick. M. Cohn vyrastal hranim na piano a inych rozlicnych nastrojoch, od roku 1998 hra na elektricku basu. Pracoval s takymi umelcami ako Victor Wooten, Regi Wooten, Kenwood Dennard, Matthew Garrison, Bakiti Kumalo, Ben Monder, Richard Bona, Jamey Haddad. V roku 1999 mu udelili plne stipendium na Berklee College of Music.
Dvadsatsedemrocny slovensky bubenik Martin Valihora zacal profesionalne hrat a nahravat v sestnastich rokoch. Tri roky studoval na bratislavskom konzervatoriu. V januari 2000 odisiel studovat na Berklee School of Music v Bostone, ktoru ukoncil vlani v decembri. Vo februari 2000 ziskal cenu Slovenskej hudobnej akademie ako instrumentalista roka. S kapelou Waking Vision Trio nahral aj album. Medzitym sa dostal do tria fenomenalnej japonskej klaviristky Hiromi, s ktorou sa pozna od cias studii na Berklee. S touto kapelou, v ktorej ucinkuje aj legendarny basgitarista Anthony Jackson, hrali po celom svete. V maji vyjde druhy Hiromin album Brain uz s Valihorom.
V aprili sa M. Valihora predstavuje aj s triom Shannon, Rosza, Valihora, v ktorom hraju viac improvizovanu, charakterovo odlisnu hudbu. Po tejto koncertnej snure 6. maja odchadza s Hiromi na velke americke turne a az do konca roka vystupuje na mnozstve festivalov a samostatnych koncertov v Europe, Amerike, Kanade a v Japonsku.

(sm)


h0416c.jpg (18038 bytes)V sobotu 17. aprila sa v Kamennej chate pod Chopkom, ktora je najvyssie polozenou chatou na hrebeni Nizkych Tatier, stretli ,,smutiaci milovnici bieleho sportu", aby sa rozlucili so snehom. Program rozlucky i ucast ovplyvnilo nepriaznive pocasie, ked napadlo pat centimetrov cerstveho snehu a nebolo vidiet ani na krok. Naladu ,,luciacich sa" tridsiatich siestich masiek v nadmorskej vyske 2000 m n. m. to vsak vobec nepokazilo. So sezonou sa lucili sice v chate, ale ako sa patri. Zaverecny zjazd improvizovali pivove sudy a hudobnu atmosferu ku kazdej maske dotvoril ,,didzej" Zbierka. Spomedzi divokych kostymov a masiek sa najviac pacili Star Wars v podani Petra Koziaka z Brezna, brusna tanecnica Luba Machnicova z Brezna a playboy zajacik Jana Koharova z Polomky. Titul najoriginalnejsieho jazdca si vysluzil Igor Cechz Piestan v maske zubara.
Pretoze bol den volby prezidenta, zabava sla stranou a ti, ktori mali volicske preukazy, volili hlavu statu.

Foto: Ivan Jezbeda, Rado Koziak


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT