20. APRIL 2004 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Ochrana pred poziarmi v jarnom obdobi

Jarne obdobie je z hladiska poziarnej prevencie povazovane za cas zvyseneho nebezpecenstva vzniku poziarov. Napriek snaham, ktore venujeme preventivno – vychovnemu posobeniu na obcanov, nedari sa nam eliminovat poziarovost v tomto obdobi.

V roku 2003 vzniklo v tomto specifickom obdobi v okrese Brezno spolu 26 poziarov s priamou skodou vycislenou na 202 tisic korun. V tejto sume nie su zapocitane naklady, nevyhnute na likvidaciu tychto poziarov hradime vsetci obcania bez rozdielu. V tejto sume nie su vycistene skody, ktore utrpela priroda uhynutim rozneho druhu hmyzu, plazov, vtactva a znicenim chranenych druhov rastlin.
Analyza vzniknutych poziarov poukazuje na to, ze hlavnym vinnikom zostava aj nadalej clovek, ktory svojim bezohladnym a nezodpovednym spravanim, neznalostou a neopatrnostou sposobuje materialne skody a ohrozuje zdravie sebe i svojmu okoliu.
Kazdy clovek, ktory berie na jar do ruk zapalky, aby zapalil suchu travu na svojej zahrade, porusuje zakon o ochrane pred poziarmi. Za jeho konanie mu moze byt ulozena okresnym riaditelstvom Hasicskeho a zachranneho zboru pokuta az do vysky 10 000 korun.
Zakon porusuje aj clovek, ktory si v prirode zalozi ohen mimo vybudovanych ohnisk zabezpecenych proti volnemu sireniu ohna, pripadne porusi zakaz fajcenia, alebo svojim konanim sposobi vznik poziaru.
Majitelia, vlastnici a uzivatelia lesnych pozemkov musia podla platnej legislativy v suvislosti s ochranou lesov pred poziarmi zabezpecovat mnozstvo opatreni – zabezpecovat hliadkovaciu cinnost, lebo len vcasne spozorovanie a ohlasenie informacie o moznom nebezpecenstve zabrani skodam. Povinni su zabezpecovat nezanedbatelne mnozstvo protipoziarneho naradia, budovat ohniska, udrziavat prejazdove cesta na ucinny zasah pri likvidacii poziarov, atd.
Ich usilie je zamerane vypalovanym suchej travy, ktore sa vdaka poveternostnym vplyvom a vysusenej prirode rozsiri ohen znici prirodu na niekolkych hektaroch.

kpt. Darina Dianiskova, Okresne riaditelstvo Hasicskeho a zachranneho zboru v Brezne

 


Sme nablizku

“Nase deti maju ist na zajazd. Rozpravali sme sa viaceri rodicia o tom, ze sa bojime pustit ich – clovek teraz nepocuje nic dobre, co sa vo svete deje. Ale deti sa tesia a...”

B. K.

Ak mam niekoho rad, ak mi na nom zalezi, nechcem ho stratit. Mam o neho strach, ked sa odo mna vzdaluje, ked ochorie, ked odchadza niekde, kde ho moze nieco ohrozit. Tento strach je este vacsi, ked ide o dieta. Tu sa pripaja pocit zodpovednosti zan a tiez uvedomovanie si bezmocnosti dietata riesit mnohe situacie. Je normalne, ze sa o deti bojite. Najma v sucasnosti.
Bolo by najlepsie uchranit dieta pred moznou hrozbou tak, ze ho nepustim. Zostane mi doma, v bezpeci a nic sa mu nemoze stat. Vieme vsak dobre, ze tym ho neochranime celkom a navzdy. V kazdej situacii je nejake mozne nebezpecenstvo. Nejdem ich teraz vymenuvat – mate pred ocami vsetky mozne zle situacie, nechcem vam pridavat.
V kazdej – a to zdoraznujem – situacii je najhorsi pocit bezmocnosti. Akonahle mozem nieco urobit, moje napatie sa znizi. Veta: “Davaj si pozor...” dieta velmi neuchrani – ved pozname deti. Ak vypravam dieta “do sveta”, je vela predvidatelnych problemov, do ktorych sa moze dostat. A je moznost pripravit ho na ne: “Ak sa ti stane toto, urobis toto.” Ked mi dieta odide z dosahu mojej posobnosti, ja zostanem bezmocny, ale dieta je aspon trocha pripravene problem zvladat.
Nemozeme ochranit dieta pred vsetkym a nemozeme ho ochranovat cely zivot. To dobre viete. Neuchranim ho tak, ze nan prenesiem svoje obavy a strach. Nase deti dokazu zvladnut mnohe situacie pokial vedia, co robit. Skuste si spomenut, ako je to s pocitacom. Ja sama som minule mala moznost porovnat svoje reakcie pri tejto vymozenosti nasej doby a reagovanie slecien vo veku 10 – 11 rokov. Pre nich to nebol ziadny problem.
Ja viem, ze ak to aj vsetko urobite, strach vo vas zostane. je vsak dolezite, aby uzkost nezostala vo vasom dietati. Pretoze ak sa dostane do problemovej situacie, dokaze ju riesit len vtedy, ked nepodlahne panike.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka


Schudnite s nami do plaviek!

Kto z nas je spokojny so svojou hmotnostou? Takych stastlivcov zrejme nie je vela. Cisla prezradzaju, ze normalnu hmotnost prekracuje vacsina Slovakov - 49 % zien a az 65 % muzov!

To, ci aj ja patrim do tejto statistiky, sa da velmi lahko zistit. Lekari na celom svete pouzivaju tzv. telovy hmotnostny index alebo BMI (Body Mass Index). Prave ten oficialne vymedzuje hranice medzi podvahou, beznou hmotnostou, nadvahou a obezitou. Vypocita sa tak, ze hmotnost v kilogramoch vydelime druhou mocninou vysky v metroch. Ak niekto napriklad meria 180 cm a vazi 100 kg, jeho BMI je 30,8 (100/1,8 x 1,8 = 100/3,24 = 30,8). Treba poznamenat, ze hodnoty BMI celkom neplatia pre vyrazne svalnatych ludi (napr. atletov), tehotne zeny a deti, ktore este rastu.
BMI: podvyziva: pod 18,5; normalna hmotnost: 18,5 - 24,9; nadvaha: 25 - 29,9; obezita 1. stupna (mierna): 30 - 34,9; obezita 2. stupna (stredna): 35 - 39,9; obezita 3. stupna (morbidna): nad 40. Pokial vam BMI vysiel nad 25, je nacase urobit vo svojom zivote niekolko zasadnych zmien. Preco? Nielen kvoli vyssej atraktivite a lepsiemu pocitu zo seba. Nadvaha a obezita tiez vyrazne zvysuju riziko ochoreni a abnormalit, ako su mozgova prihoda, problemy s dychanim, choroby srdca, zlcove kamene, cukrovka, poruchy menstruacie, zapal klbov, dna a viac druhov rakoviny. Niet teda pochyb o tom, ze nadvaha a obezita skracuju zivot a znizuju aj jeho kvalitu. Lekari obezitu pravom nazyvaju ,,casovanou bombou".
Ako teda zhodit prebytocne kila, ked to uz tolkokrat nefungovalo? Drasticke kratkodobe diety su nezmysel - tie akurat pomozu ,,vtesnat sa" do kostymu na dcerinu svadbu, ale dlhodobo prinasaju tzv. jo-jo efekt, kedy sa nam povodne kila velmi rychlo vratia.
Klucom k zhodeniu hmotnosti je dlhodobe udrziavanie si vyssieho vydaja energie z organizmu ako jej prijmu v potrave. Kaloricky kontrolovana dieta vyznamne pomaha pri znizovani telesnej hmotnosti - radsej vsak volme menej radikalnu a dlhodobu (celozivotnu). Zmenu stravovacich navykov je vsak potrebne podporit aj dalsimi aktivitami - pohybom, celkovou zmenou zivotneho stylu (napriklad hladanim inych rieseni zvladania stresov, nez je ,,utesovanie sa" jedlom) a v lekarsky uznanych pripadoch aj podpornou liecbou. Na nasom trhu je napriklad dostupny liek s ucinnou latkou orlistat. Prave ten moze byt dobrym zaciatkom pre obeznych, ktori uz prestali verit, ze este niekedy mozu byt ,,normalni". Odporuca ho aj MUDr. Jana Kirnakova z celoslovenskej lekarskej obezitologickej linky (0905 392830): ,,Vyhodou je jeho bezpecnost. Principom fungovania lieku je, ze sa nevstrebava do organizmu, ale posobi v tenkom creve, kde zabranuje vstrebavaniu asi 30 % tuku obsiahnuteho v konzumovanej strave. Nevstrebane tuky odchadzaju von z tela. Tymto sa sucasne dosiahne stav, ked telo dostava nizsi energeticky prijem a pre energeticky vydaj na denny rezim je jeho telo ,,prinutene" zacat vyuzivat predovsetkym nadmerne ulozeny tuk. Pritom netreba hladovat, ale naucit sa vyvazenemu stravovaciemu rezimu." Prave ten je v liecbe, ale aj po nej, klucovy. Viac informacii o problematike obezity ziskate na www.obezitaanadvaha.sk.

Liek s ucinnou latkou orlistat je na lekarsky predpis a pri kupe jeho dvoch baleni (po 84 kapsli) do 30. juna a zaslani prazdnych obalov s adresou a telefonom na adresu Hoffman-La Roche, Cintorinska 3/A, 811 08 Bratislava (heslo: Orlistat - nadej pre obeznych) automaticky ziskate letny kozmeticky balicek Bioderma v hodnote 1200 korun. Najviac poslanych obalov zaslanych do tohto terminu bude odmenenych vyhrou - kuchynskym robotom Moulinex. Viac informacii o sutaziach ziskate na uvedenej infolinke.

Lubica Holicka


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT