20. APRIL 2004 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Mobilny telefon umoznuje naplno vyuzivat moznosti mobilnej komunikacie a siroke spektrum sluzieb. Pre vacsinu ludi sa mobil stal plnohodnotnym multimedialnym komunikacnym nastrojom, cez ktory sa da pristupovat na internet, posielat obrazove spravy, ziskavat najnovsie informacie. Najdu sa sice taki, ktori z roznych pricin tento moderny aparat nevlastnia, ale - ako ukazala aj nasa anketa - je ich malo. Jej ucastnikov sme sa pytali, co pre nich znamena mobilny telefon a ako vyuzivaju moznosti, ktore im dava mobilna komunikacia.


S anketovym mikrofonom


o mobilnych telefonoch

Jan Chamko, bankovy uradnik, Predajna:

- Myslim si, ze mobilny telefon je v sucasnosti nevyhnutnostou. Bez mobilu sa da tazko predstavit zivot sucasneho cloveka. Mam ho asi sedem rokov. Do znacnej miery ovladam vsetky moderne technologie, pouzivam internet, MMS-ky, niektore funkcie vyuzivam na zabavu, niektore pracovne.

Alica Brozmanova, podnikatelka, Brezno:

- Mobil mam asi pat rokov. Pouzivam ho vacsinou na vybavovanie pracovnych zalezitosti, ale niekedy samozrejme aj v sukromi, no mame aj pevnu linku. Vyuzivam vacsinou len zakladne operacie, tie ostatne skor moj syn. Clovek si na mobil velmi rychlo zvykne a zivot bez neho si uz ani nevie predstavit.

Dana Pompurova, studentka, Pohorela:

- Mobilny telefon vlastnim zhruba dva roky, nejako to neprehanam, netelefonujem dost casto, len vyslovene ked potrebujem zavolat domov alebo priatelom. Ovladam vsetky jeho funkcie, ale pouzivam len tie zakladne, SMS-ky a telefonovanie. Podla mna mobil je dost potrebna sucast zivota.

Beata Medvedova, nezamestnana, Valaska:

- Mobil mam velmi rada, pretoze kdekolvek som, mozem si zavolat. Rada ho vyuzivam, ci som doma alebo niekde inde. Takisto aj mne sa mozu dovolat, nemusim sediet doma, ked cakam telefonat. Ak nahodou nezdvihnem sluchadlo, na odkazovaci najdem, kto ma hladal, kto ma potreboval.

Peter Marcinek, technicko-hospodarsky pracovnik, Brezno:

- Momentalne si zivot bez mobilu ani neviem predstavit, ci uz v praci alebo mimo nej, v podstate ho pouzivam kazdu chvilu. Clovek sa vlastne spoji kde len chce a ako chce, okolie Brezna je signalom dobre pokryte. Nemam problem, vyuzivam vsetky moznosti mobilu, ake sa daju.

Erik Gemzicky, ziak, Brezno:

- Mobil je vyborna vec, dostal som ho pred dvoma mesiacmi od tety na moje narodeniny a meniny. Mozem sa spojit s kym chcem a kedy chcem. Znamena pre mna vela, pouzivam ho na telefonovanie aj na hry, kamaratom posielam SMS-ky i loga.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Co nam priniesli volby?

Mozno mnohym z nas nesmierne prekvapenie. My sa aj napriek tomu tesime, kedze nam zdravotne tazko postihnutym ludom (TZP) stat, novelizacia zakonov NR SR, Ustredna volebna komisia umoznili po prvykrat aktivne sa podielat na organizovani a kontrole priebehu volieb ako pravoplatnym a demokraticky triezvo zmyslajucim ludom, podla svojho vedomia i svedomia aj za pomoci osobnych asistentov. Nas TZP to velmi potesilo, mnohym z nas dodalo silu a odvahu odolavat neprijemnym vulgarizmom a pripomienkam typu: “Co tu ten slepec chce a zavadia? Kam sa hrabu, nech sedia doma? Co a aky toto ma vyznam? Skoda financii zo statneho rozpoctu! Kto sa ma na nich divat, nemozem uz ich ani citit...!”
Neda nam takychto primitivnych ludi upozorni na fakt, ze mnohi z nas TZP svojou pracou a zivotom dokazali svoje intelektove, sportove a kulturne nadanie reprezentovat, nielen seba, ale aj SR, stat na internacionalnych prestiznych podujatiach a olympiadach. Nas, vazeni spoluobcania, podobne snazenie stoji omnoho viac energie, volneho casu, sebazaprenia, sebadiscipliny, autoregulacie a empatie. V porovnani s vami zdravim telesne, ale bohuzial chudobnym duchom.
Nastastie obdobie izolacie vsetkych postihnutych v ustavoch (od maloletych deti, cez stredne skoly, ucnovky...) uz upada do zabudnutia a sme nesmierne nadseni a stotoznujeme sa s nazormi erudovanych vyspelych krajin EU, kde psychicku negujucu barieru ludia v sebe odstranili a prekonali.
Bohu vdaka, ze chceme a smieme zit s vami i nadalej v dokonalej symbioze a prosime vas, nesnazte sa nas pretvarat na vas obraz a nemente nas tvrdo vybudovany krasny hodnotovy rebricek. Sme taki isti ako vy, len svet vokol seba musime vnimat inymi zmyslami.
Vdaka vsetkym vam, co ste ochotni podat pomocnu ruku v spravny cas a na spravnom mieste, podelit sa s nami o usmev. Nevieme kto z nas kedy bude potrebovat podobnu pomoc a psychicku podporu. Zacnite od seba.

So srdecnym pozdravom TZP

Chceme mat pekne okolie

Luce slnka sa predieraju spoza mracien, snazia sa zohriat zem. Zlte hlavky podbelu vykukaju z travy a odpadkov, ktore skryval sneh. A pretoze aj seniori v Domove dochodcov pri zeleznicnej stanici v Brezne chcu mat pekne okolie, rozhodli sa urobit si 6. aprila velke jarne upratovanie. Napriek svojmu veku a zdravotnym problemom na skrasleni svojho okolia usilovne a s elanom pracovali V. Babicova, A. Chamkova, M. Gostanova, M. Misuthova, R. Slivkova, A. Matlovicova, R. Volocsukova, A. Zazrivcova, V. Strmen, F. Majercik, F. Trnik. Podakovanie patri nielen menovanym obyvatelom, ale i tym, ktori sa pocas celeho roka staraju o kvetinove zahony a o stromceky.
Vsetci seniori Domova dochodcov LUNA maju jedno velke, spolocne zelanie a zaroven prosbu, aby okoloiduci, ktori sa zastavia pri areali nasho zariadenia, nezahadzovali na zem ohorky z cigariet, papiere, flase... A ti, ktori chodia “vencit” svojich psikov, nech im nedovolia hrabat v kvetinovych zahonoch. Chceme, ziadame od svojich spoluobyvatelov mesta Brezna? Prosime len o trosku ucty k nasmu veku a sedinam a trosku pochopenia. Ved mozno raz mnohi z vas najdu svoj domov v nasom Domove.

(lv)

 V jarnom tone

Prve klopanie jari prichadza s Velkou nocou. Na tu sa tesia hlavne deti. Ved pocas velkonocnych kupaciek a sibaciek je vsade veselo. A veselo byva aj v nasej Zakladnej a Materskej skole v Nemeckej.
Ziaci zakladnej skoly dokazali svoju zrucnost peknymi vyrobkami – netradicne zdobenymi vajickami, papierovymi kosickami v tvare vajca, sliepky ci kuriatka, figurky zvieratiek z cesta, korbacikmi a inymi predmetmi z prutia. A vysledok? Velmi pekna vystavka v priestoroch hlavnej chodby, ktora potesila oci vsetkych navstevnikov skoly.
Atmosfera jari a Velkej noci vladla aj v nasej materskej skole. Kto vosiel po tieto dni do jej priestorov, stretol sa s prijemnou pracovnou atmosferou. Detske rucky pod vedenim uciteliek vytvarali mnozstvo postaviciek symbolizujucich prichod jari. Vo vsetkych triedach sa to hmyrilo zajacikmi, sliepockami, vajickami, kuriatkami v tych najrozmanitejsich podobach. Nechybali ani haluzky zlateho dazda ci bahniatka ovesane velkonocnymi ozdobami.
Jarna priroda a s nou spojene velkonocne sviatky posobia na dusu cloveka krasou prebudzajuceho sa zivota. O taketo zazitky sme sa chceli podelit aj s rodicmi. Spolu s detmi sme pripravili druhy Velkonocny jarmok spojeny aj s predajom detskych vyrobkov. Okrem rodicov sme na nom privitali aj starostku Nemeckej Ing. A. Zvarovu.
S velkou nocou sa spaja aj vela zvyklosti a obycajov. Nase deti si pripravili pre hosti pasmo velkonocnych pesniciek a basniciek. Po programe sa deti rozprchli k svojim rodicom, aby im vsetko poukazovali. Kazdy si z jarmoku mohol odniest, co sa mu pacilo.
Verime, ze z tejto formy spoluprace sa stane dlhorocna tradicia, ktora este viac upevni spojenie skoly s rodicmi.

Bc. M. Belisova


Par postrehov

Jama ostala jamou

V parku pri Bille od krizovatky po pravej strane je opat jama, sice o nieco mensia, pretoze bola zasypana, ked bol sneh. Sneh sa rozpustil a sme tam, kde sme nechceli byt. Jamu treba zasypat, alebo niecim prikryt. Bol by som nerad, keby niekto do nej spadol.

Zatvarajte kontajnery!

Pri veternom pocasi vietor z kontajnerov odnasa papiere a lahke predmety. Vo velkom okruhu tak vznika neporiadok, co je pre Technicke sluzby mesta Brezna praca navyse. Staci, aby si najomnici dali trochu namahy a smeti potlacili. Pri otvorenych kontajneroch aj vtaky robia necistotu. Chytme sa za srdce a urobme vsetko pre poriadok. Ved je pekne, ak je priestranstvo ciste.

Jozef Pekar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT