4. MAJ  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Majove oslavy

Mesto Brezno a Slovensky zvaz protifasistickych bojovnikov vo stvrtok 6. maja pozyvaju na Namestie gen. M. R. Stefanika na oslavy pri prilezitosti 59. vyrocia ukoncenia druhej svetovej vojny a vitazstva nad fasizmom. Zraz ucastnikov oslav je o 15.00 vo dvore mestskeho uradu. Program: 15.15 koncert Dychoveho orchestra mesta Brezna, 15.30 polozenie kytic k pomikom na namesti, hymny SR a EU, slavnostne prihovory.

(js)

Bezplatne vysetrenie koznych znamienok

V pondelok 10. maja dermatovenerologovia na celom Slovensku usporiadaju akciu, ktorej cielom je bezplatne preventivne vysetrenie podozrivych koznych znamienok. Na vysetrenie nebudete potrebovat odporucanie od odborneho lekara a nezaplatite ani povinny poplatok 20 korun. Vyuzite tuto moznost! Ide predsa o vase zdravie. Najlepsi liek na liecbu koznej rakoviny je prevencia. Pridte! Viac informacii poskytne Bellamed, NsP, Brezno, c. tel: 6302231, 6111681.

(ms)

Maticiari spominali

Clenovia Miestneho odboru Matice slovenskej z Brezna v sprievode mladeze v predvecer 1. maja spominali na vyznamne osobnosti spojene s Breznom. Sprievodnym slovom, pietnou spomienkou a kytickami si najprv pripomenuli 85. vyrocie tragickej smrti M. R. Stefanika. Vyzdobili aj pamatne tabule na namesti pripominajuce velikanov, ktori v meste zili a posobili.

(r)

Konferencia pod zastitou primatora a Lions klubu

Centrum prveho kontaktu Brezno pozyva podnikatelov z okresu na konferenciu Podpora maleho a stredneho podnikania v podmienkach EU, na ktorej bude prezentovany system podpory malych a strednych podnikatelov zo zdrojov regionu, statu i EU, ako aj moznosti a sposob jej efektivneho vyuzivania. Konferencia sa uskutocni pod zastitou primatora mesta Ing. Jaroslava Demiana, Lions klubu Brezno s odbornou garanciou ministerstva hospodarstva v konferencnych priestoroch Hotelovej akademie v Brezne vo stvrtok 13. maja o 14.30 hodine. Zaujemcovia maju moznost potvrdit svoju ucast do 11. maja do 11. hodiny na tel. cisle 6114867 alebo na info@cpk.sk.

(jm)

Jarne prilety vtakov

Stvrta aprilova sobota a piata tohtorocna akcia clenov Spolocnosti pre ochranu vtactva na Slovensku priniesli tieto vysledky jarneho priletu vtakov: Na 13-kilometrovej trase Brezno - Brezenska - Pod Horkou - Podkorenova - Kosikovo - Zubrik - Rohozna - Kozlovo - Zadne Halny - Predne Halny - Brezno v nepriaznivom pocasi spozorovali dvoch bocianov ciernych, dvoch bocianov bielych, troch kacerov divych, styroch drozdov plavych, osem drozdov cvikotavych, sest krkavcov ciernych, osem strak ciernozobych, sest kaviek tmavych, desat havranov polnych, osem vran tulavych vychodoeuropskych, styri sykorky uhliarky a jednu vydru riecnu. Okrem toho medzi Zubrikom a Rohoznou a v kamenolome v casti Kozlova objavili cierne skladky.

(vk)

Zrebovali sme

V piatok 30. aprila bola uzavierka sutaze, ktoru redakcia Horehronia pripravila v spolupraci s firmou Boiron. Spomedzi jej ucastnikov sme vyzrebovali dvoch vyhercov homeopatickych pripravkov Oscillococcinum a Cocculine, ktorych nazvy su aj spravnou odpovedou na nasu sutaznu otazku. Stastena sa usmiala na: M. Brvenikovu z Brezna a Z. Randziakovu z Brezna. Blahozelame.

(r)


Aj poslanci BBSK oslavili vstup do EU

h0418c.jpg (16336 bytes)V piatok 30. aprila sa v Banskej Bystrici uskutocnilo 19. zasadnutie Zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja (BBSK), ktore viedol jeho predseda Milan Marcok. Rokovanie rozdelili na pracovnu a slavnostnu cast. Pretoze program bol dost obsazny a zavaznost materialov si vyzadovala na prerokovanie vacsi casovy priestor, predseda rokovanie prerusil a pokracovat bude vo stvrtok 6. maja.

Jednym z najdolezitejsich bodov bolo schvalenie zaverecneho uctu za rok 2003. Hospodarenie sa skoncilo prebytkom 12 189 000 korun a odsuhlasili ho bez pripomienok. Do rezervneho fondu 1 219 000 korun a na prerozdelenie podla naliehavosti a v sulade s uzneseniami zastupitelstva ostala suma 10 970 000 korun. Poziadavky okresu Brezno podla vyjadrenia zodpovednych pracovnikov Uradu BBSK budu pokryte z inych zdrojov. V navrhu zmeny rozpoctu na rok 2004 poslanci okrem ineho schvalili pre skoly a skolske zariadenia v zriadovatelskej posobnosti BBSK (originalne kompetencie) prerozdelenie financnych prostriedkov takto: a) pre zakladne umelecke skoly a domovy mladeze 100 % mzdoveho a 75 % prevadzkoveho normativu, b) pre centrum volneho casu a tri skolske jedalne 100 % aj mzdoveho aj prevadzkoveho normativu. Schvalili aj zmenu Zasad prerozdelovania vlastnych prijmov BBSK.
Druhu - slavnostnu cast zasadnutia venovali vstupu Slovenska do EU. Po slovenskej hymne, hymne EU a poetickom slove nasledovali slavnostne prihovory predsedu BBSK, predsedu krajskeho uradu a kulturny program. Na slavnostnej akademii a recepcii sa okem poslancov zucastnili aj zastupcovia cirkvi, regionalnych zdruzeni miest a obci a dalsi hostia.

(iu)

Do obradnych sieni prinasaju teplo a radost

h0418d.jpg (12100 bytes)Cas odmeral uz patdesiat jari, liet, jeseni a zim kolektivu ludi pracujucich v Zboroch pre obcianske zalezitosti Clovek - cloveku. Za tie roky sa z jeho clenov stala rodina, do ktorej sa postupne pridavaju dalsi, mladsi, naplneni elanom. Patdesiatemu vyrociu zalozenia Zborov pre obcianske zalezitosti bol venovany slavnostny program v Mestskom dome kultury v Brezne v posledny aprilovy piatok.

Primator mesta Ing. Jaroslav Demian vo svojom prihovore podakoval pamatnikom, ktori dlhe roky odovzdavali svoj talent druhym, aj tym, ktori svoju pracu v tejto oblasti neprerusili a vsetci spolu tvoria charakter breznianskeho ZPOZu: ,,Vsetky obrady a slavnosti pripravene v kolektive zanietenych ludi umocnuju zazitky, su pokracovanim krasnych pribehov. Takto venujete najkrajsi dar, ktory moze clovek cloveku dat - vsimnut si ho, venovat sa mu v jeho slavnostnej, radostnej, no i bolestivej chvili, dat mu pocitit, ze niekam patri, pomoct mu prekonat jeho osamelost, umocnit jeho radost, otupit jeho zial, potesit jeho srdce."
Pestra mozaika programov, peknych a zaujimavych podujati pre mladych i tych skor narodenych, to je praca ,,zpozakov" - ludi, ktori ju vykonavaju odhodlani a preplneni ludskou laskou. Ved napokon aj piatkova slavnostna akademia sa niesla v tomto duchu. Okrem slov uznania a kvetov, prejavom vdaky je aj pamatna plaketa a dakovny list, ktore primator odovzdal predsednicke Zboru pre obcianske zalezitosti Clovek - cloveku pri Mestskom urade v Brezne Marii Zilinkovej.

(r)

Kto bude prezidentom?

Prve vysledky vasho hlasovania do prveho predkola prezidentskych volieb s Horehronim zverejnujeme v tomto cisle. V ankete pokracujeme dalej, zapojit sa do nej mozete poslanim esemesky alebo korespondencnym listkom. Kazdy tyzden hlasy, ktore date jednotlivym kandidatom, scitame a zverejnime. Ako na to?
Kandidatom zoradenym podla abecedy sme pridelili poradove cislo: 1. Stanislav Bernat (54 r.), 2. Martin Butora (60), 3. Ivan Gasparovic (61), 4. Jozef Kalman (52), 5. Jan Kralik (53), 6. Julius Kubik (64), 7. Eduard Kukan (64), 8. Vladimir Meciar (61), 9. Frantisek Miklosko (56), 10. Lubo Roman (59), 11. Rudolf Schuster (70), 12. Jozef Sestak (58).
Ak budete hlasovat prostrednictvom sms, napiste a odoslite text na cislo 0902 248175 v tvare poradove cislo kandidata, ciarka a svoje meno a telefon. Takisto mozete hlasovat zaslanim korespondencneho listka na adresu redakcie: Horehronie, Svermova 7, 977 01 Brezno. Na jedneho z ucastnikov ankety, ktoreho vyzrebujeme, caka rocne predplatne Horehronia.

Vydavatel


Foto: Stefan Vozar

Text pod foto:

Prva majova nedela na breznianskom namesti patrila hasicom. Svojho patrona - svateho Floriana - si pripomenuli na oslavach s mnohymi pre divakov zaujimavymi atrakciami.

Foto:

Opytali sme sa za vas

Mestsky urad v Brezne v snahe co najefektivnejsie vyuzit byvale dopravne ihrisko na parcele pri Baldovskom moste na sluzby obcanom mesta vyhovel ziadosti dvoch obcianskych zdruzeni: Volejbalovy klub Smec Brezno, Vsesportovy areal zdravia pri Zakladnej skole Mazornikovo a projektu Obcan a suhlasil s prenajmom tohto pozemku. Veduceho projektu Mgr. Vladimira Libica sme sa preto opytali:

o BUDE V BREZNE OPAT DOPRAVNE IHRISKO?

- Dopravna vychova v Brezne a v okrese prakticky neexistuje, pokial neberieme do uvahy cinnost autoskol. Skolska mladez nema moznost zoznamit sa s problematikou pohybu na verejnych komunikaciach v akejkolvek podobe. Frekvencia premavky na cestach kazdym dnom stupa a nase deti su vystavene ovela vacsiemu riziku ako v minulosti. Myslienka opat vybudovat dopravne ihrisko s moznostou vyucovania dopravnej vychovy a zaroven vytvorit podmienky na aktivne travenie volneho casu nielen deti a mladeze, ale aj dospelych, nie je na zahodenie. Realizacia projektu si vsak vyzaduje nemale financne prostriedky, ktorymi nase zdruzenie nedisponuje. Co sa tyka vybavenia dopravneho ihriska, treba vyrobit dopravne znacky, kupit unimobunku pre spravcu a vyucujuceho dopravnej vychovy, plechovy sklad na uskladnenie dopravnych znaciek pocas noci a kupit dostatocne mnozstvo kolobeziek, detskych bicyklov a auticok. Asfaltovy povrch dopravneho ihriska je v dezolatnom stave, potrebuje generalnu opravu. Zaroven treba rozsirit komunikacie tak, aby vyhovovali najnovsim predpisom na vycvik vodicov v autoskolach. V areali by sme chceli postavit prekazky pre hasicov a kynologov. Dolezitym momentom v nasom projekte je snaha vytvorit podmienky na vyuzivanie volneho casu nenarocnymi sportovymi cinnostami. Bolo by vhodne vybudovat moderny skatepark pre skateboardistov a korculiarov na kolieskovych korculiach, prekazkovu drahu na cyklotrial, nainstalovat dva kose na basketbal (streetball) a male branky na minifutbal.
Budeme vyuzivat aj chodnik popri Hrone smerom na velku zeleznicnu stanicu pre kolobezky, kolieskove korcule, bicykle a behy. Aj brehy Hrona by bolo dobre prisposobit na oddych v letnych dnoch spojeny s obcerstvenim. Pre mensie deti chceme pripravit rozne zariadenia v ramci detskeho parku, ako su hojdacky, smykacky, preliezky, pieskoviska a male kolotoce. V zime by sme chceli na tejto ploche pripravit klzisko, pretoze je mozny odber vody z Hrona.
Je to iste velmi narocny projekt, ktory nam pripada ako sen, ale obcania Brezna by si takyto areal zasluzili. V spolupraci s Metskym uradom, Obvodnym uradom, Technickymi sluzbami, Uradom prace, socialnych veci a rodiny v Brezne, s prispevkami od sponzorov, ale aj od radovych obcanov (formou zbierky povolenej obvodnym uradom) by sa tento sen mohol splnit.

 Patdesiat rokov Zborov pre obcianske zalezitosti 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT