4. MAJ 2004 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Sutaz o vstupenky na majovy koncert Lenky Filipovej

Ceska gitarova kralovna pride do Banskej Bystrice

Ceska “gitarova kralovna” Lenka Filipova sa po dlhsej prestavke vlani vratila na scenu a jej novy album Tisic zpusobu ja zabit lasku, ktory pokrstila minuly rok v maji, je dnes uz zlaty. Na scenu sa Lenka Filipova vratila s novym imidzom, s novou gitarou a uz spomenutym albumom Tisic zpusobu jak zabit lasku. Pesnicku, podla ktorej album nazvala, vraj spieva zo skusenosti zrelej zeny. Ako velmi je to osobne, vsak neprezradila. Zato vsak povedala, ze novy album, napriek tomu, ze poslednu platnu vydala pred niekolkymi rokmi, vznikal na poslednu chvilu. Priznala, ze sa inspirovala sviezim vankom zo Slovenska, kapelami ako No Name ci Richardom Müllerom alebo Janou Kirschner, ktora jej dokonca venovala aj jednu skladbu, pozicala svoju sprievodnu kapelu a album, coby kmotra pokrstila. Ako Lenka vravi, tento album pre nu znamena zaciatok novej cesty, ktorej ciel je v nedohladne...
Na svojej novej ceste sa Lenka Filipova so svojou kapelou zastavi aj v Banskej Bystrici. Na koncerte, ktory bude v sobotu 15. maja o18. hodine v sportovej hale na Stiavnickach, mozete byt aj vy! V spolupraci s banskobystrickym Parkom kultury a oddychu sme pre vas pripravili sutaz o vstupenky na tento koncert. Podmienkou, aby ste sa dostali do zrebovania, je spravne odpovedat na sutaznu otazku, uviest svoju adresu, pripadne aj telefonne cislo a korespondencny listok najneskor do piatka 7. maja poslat, alebo priniest do nasej redakcie. Mena dvoch vyzrebovanych vyhercov, ktorym venujeme po dve vstupenky na majovy koncert Lenky Filipovej, uverejnime v nasom tyzdenniku v utorok 11. maja.

(gudz)

Otazka: Kto je kmotrou noveho albumu Lenky Filipovej?

S U T A Z N Y K U P O N

o dve vstupenky na koncert Lenky Filipovej

Odpoved:................................................................................

Meno:.......................................................................................

Adresa:....................................................................................

Tel. c.:......................................................................................

 


 

Sme nablizku

“Dcera venuje vela casu uceniu. Nosi sice dobre znamky, ale obavam sa, ze ked teraz pojde na strednu skolu, nebude ucenie stihat.”

Zn.: Chce to zmenu

Rodicia zvyknu mavat skor problemy s detmi, ktore sa ucit nechcu. Mnohi z nich by tejto matke zavideli. Ide vsak naozaj o problem, ktory treba riesit. Dieta, ktore stravi cely den skolskymi povinnostami (doobeda skola, poobede ucenie) musi byt zakonite unavene. To sposobi, ze sa na ucenie horsie sustreduje a na dalsie ucenie potrebuje viac casu. To ho zasa unavi – a tak dookola.
Odkial zacat? Mozno spolocnym hodinovym pobytom von (bicykel, prechadzka, praca na zahradke), aby dcera mala pohyb a nebola zatvorena v byte. Ak sa vela uci, zrejme nema ani vela kamaratok, s ktorymi by chodievala von a nema ani svoje oblubene aktivity. Takze – bude to na zaciatku asi na vas. Ked bude oddychnuta od ucenia, druhym krokom bude zefektivnenie ucenia. Sadnite si s nou kazdy den k jednemu predmetu a spolocne hladajte sposoby, ako sa ucit lahsie. Mnoho deti ma tendenciu ucit sa vsetko naspamat. Zabera to zbytocne vela casu a ak je dieta prerusene pri odpovedi, casto nevie nadviazat. Nehovoriac o tom, ze tazko potom vyuziva casti uciva v inych suvislostiach.
Mnohe predmety dieta nezaujimaju a potom im musi venovat dvojnasobok casu. V takomto pripade pomozte najst v danom predmete nieco zaujimavu, skuste spestrit ucenie svojimi vedomostami – alebo aj zazitkami.
Najdolezitejsie je vyuzivanie casu v skole. Zakladom je dostatok spanku a oddychnute dieta. Ak sa dcera vela uci, nebude pre nu problemom niekedy si orientacne precitat ucivo dopredu, aby na hodine viac pochopila, pripadne sa naucila.
Ucte ju strucne si zopakovat ucivo z dopoludnia, to, co bolo vysvetlovane v ten den v skole, hoci predmet budu mat az o dva dni. Skore zopakovanie – kym su este nejake vedomosti v cerstvej pamati – moze usetrit o dva dni pol hodiny ucenia. Samozrejme nie zo vsetkych predmetov.
Naucte ju uvedomovat si, kedy jej “prestava palit”. Pocit unavy z ucenia daneho predmetu chce zmenu. Bud si urobit prestavku, alebo zmenit predmet.
Je zrejme, ze ked sa spolu pustite do takejto “prestavby”, stravite prve dni s dcerou nad knihami viac casu ako teraz travi ona sama. Nebude to vsak nadlho a hlavne – nebude to pre dceru take vycerpavajuce, ako ked sa uci teraz sama.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka

 

 

Hasici, nezaspime na vavrinoch

Sestnasteho aprila zasadalo plenum OV DPO v Brezne, aby zhodnotilo cinnost hasicov od posledneho zasadnutia v decembri minuleho roka. Spravu predniesol predseda okresneho vyboru Jan Buvala.

Predsednictvo zasadalo dovedna styrikrat. Prerokovalo aktualne otazky, stav a priebeh vyrocnych valnych zhromazdeni v okrese, vyber clenskych prispevkov, nedoslednost pri zasielani dokumentacie o cinnosti zborov, zmenu stanov, rozpocet na tento rok, organizacne smernice pre hru Plamen, navrhy na povysenia a odmeny. Hlavnym bodom vsak bola priprava celookresnych oslav svateho Floriana v Brezne.
Vyrocne valne zhromazdenia (VVZ) v okrese z 36 organizacii uskutocnili v 33, okrem Valkovne, Strojsmaltu Pohorela a rozpadnuteho JRD Helpa, ktore predsednictvo navrlo zrusit. Ucast 26 starostov, 14 zastupcov obecnych uradov na VVZ svedci o tom, ze samosprava ma o tuto organizaciu zaujem. Vstupom do EU vyznam organizacie a hlavne jej cinnosti este vzrastie.
Znacne rezervy sa prejavuju v dobre a dosledne organizovanej riadiacej praci. Viac ako polovica DHZ nedodrzala termin zaslania polrocnych hlaseni, a ti co ich aj poslali, uvadzali nepresne udaje. Nesuhlasili zakladne sucty vyjazdov, stavy clenskej zakladne, napr, z 19 DHZ je o 86 clenov menej, ako sa uvadzalo v statistickom hlaseni, t. j. o 86 clenskych znamok menej. Riadnym clenom je len ten, kto si plni zakladnu povinnost - zaplati si clenske. K tejto problematike boli prijate viacere uznesenia, no doteraz clenske nevybrali organizacie: Bacuch, C. Balog, Jasenie, Michalova, Osrblie, Polomka, Predajna, Raztoka, Telgart, Zavadka nad Hronom a Brezno mesto. Od clenskeho zavisi cinnost OV v prvych mesiacoch noveho roka. Prikraslovanie stavu by bolo velkym sebaklamom. Preto by sa mali vsetci funkcionari zamysliet nad tym, ako dalej. Napriek tomu, ze mnoho zborov v tomto roku uz zasahovalo, v OV su len tri hlasenia o zasahu. Aj toto je obraz a vizitka prace, nehovoriac o okrskovych poradach, miestnych a okrskovych taktickych cviceniach, o ktorych nie su v okrese ziadne informacie. Ked vsak ide o vyznamenania, vsetci svorne tvrdia, ako vsetko robia vynikajuco. Aj ked sa tieto riadky zdaju ,,tvrde", bohuzial, taka je skutocnost a moze sa stat, ze okresny vybor presunu do Zvolena.
V nasledujucom obdobi organizaciu caka niekolko vyznamnych akcii. Dna 29. maja sa v Bravacove uskutocni tradicna hra Plamen. Vrcholom vycvikoveho roka bude previerka pripravenosti v terminoch 6. a 20. jun. Jedna bude v Bravacove a o usporiadanie druhej zatial nik neprejavil zaujem. DHZ Valaska oslavuje 80. vyrocie zalozenia a pri tejto prilezitosti 8. maja na namesti vo Valaskej pripravuje oslavy s bohatym sprievodnym programom. Na vsetky podujatia ste srdecne pozvani. Svojou ucastou moralne podporite hasicov v ich narocnej cinnosti.

Pavol Zelencik,

okresny velitel

 

Ryboviny

Sestnasteho aprila zacal lov pstruhov. Horny Hron so svojimi pritokmi z oblasti Nizkych Tatier i zo Slovenskeho rudohoria bol v minulosti takmer vyslovene pstruhovy. Privitajme novu sezonu priehrstim vtipov a myslienok o rybach, rybaroch, ale nielen o nich.

- Ako to, ze chytate ryby na listok z minuleho roka?
- Ja chytam len to, co mi minuleho roku uslo!

...

- Chytil si nieco? - pyta sa rybar rybara.
- Suseda pri mojej starej.

...

- Ako si tvoj muz predstavuje jedlo so siedmimi chodmi?
- Peceny pstruh na vine a sest plechoviek piva.

...

Napis vedla obecneho rybnika:
Kupanie zakazane! Porusenie zakazu sa tresta pokutou 100 korun! V zime zlava 50 percent.

...

- Mama, plati aj pre otca, ze ryba smrdi od hlavy?
- Plati, ale len do chvile, kym si neda ponozky.

...

 

 

Rybar upozornuje mladika, ktory sa chysta skocit do vody nahy:
- Mlady pan, radil by som vam obliect si plavky. Tu ryby beru aj na najmensieho cervika.

...

- Ktore su najmensie ryby?
- Ktore maju chvost hned pri hlave.

...

Rybar chyti zlatu rybku a hovori:
- Ked ta pustim, splnis mi jedno zelanie?
- Trebars tri! Pustit zlatu rybku sa vzdy oplati!

...

Mlady kaprik pride za mladou kaprickou so slovami:
- Draha slecna, dovolte mi, aby som vas dnes vecer pozval na neres.

...

- ... uz je nacase, aby nasi vyskumnici vynasli taky druh ryb, ktorym je jedno, v akej vode ziju!

Zozbieral: Jozef Pupis
Kresba: Peter Zifcak


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT