4. MAJ  2004 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Greci ocenili nasu pohostinnost

Ako sme vas uz informovali, v dnoch 23. - 26. aprila navstivili nas region clenovia spevackeho zboru z greckeho primorskeho mesta Agria. Zbor sa predstavil v galaprograme 26. rocnika festivalu V. F. Bystreho v Banskej Bystrici a na spolocnom chramovom koncerte so Spevackym zborom mesta Brezna v rimskokatolickom kostole v Brezne, kde zozal velky aplauz.
Okrem vystupeni pripravili hostitelia pre greckych priatelov pestry program pobytu, do ktoreho zaradili aj slavnostne prijatie v obradnej sieni mestskeho uradu. Medzi ucastnikmi zajazdu bol aj zastupca primatora Agrie a riaditel tamojsieho kulturneho strediska Stelios Margaritis, ktory s dalsimi zastupcami mestskeho uradu rokoval s primatorom Brezna Ing. Jaroslavom Demianom. Obidve strany prejavili maximalnu snahu, aby vztahy, ktore nadviazali spevacke zbory, prerastli az do partnerstva oboch miest. Dokazom toho je aj skutocnost, ze brezniansky primator pozval predstavitelov Agrie na Dni mesta Brezna, ktore budu v prvy junovy tyzden tohto roka. Na rokovani sa zucastnili aj zastupcovia umelecko-organizacneho vedenia folklorneho suboru Mostar. Dohodli sa, ze tento kolektiv, ktory v roku 2005 oslavuje 50. vyrocie svojho vzniku, uz v tomto roku pozvu na vystupenia do Agrie. K tomuto kroku prispelo aj to, ze subor Mostar sa so svojimi tancami a piesnami predstavil na spolocnom vecere oboch spevackych zborov v restauracii Omega a znacne zaujal hosti z Grecka.
Veduci zajazdu Stelios Margaritis pozval vsetkych aj na tohtorocne letne olympijske hry, ktorych cast sportovych disciplin sa uskutocni v meste Volos, ktore je od Agrie vzdialene len osem kilometrov a patri medzi najvacsie a najkrajsie v tejto krajine.
Grecki hostia - spevaci boli s pobytom na Horehroni mimoriadne spokojni a vyslovili presvedcenie, ze medzi Agriou a Breznom vzniknu oficialne partnerske vztahy, na co sa uprimne tesia.

Daniel Rakyta

 


h0418b.jpg (14165 bytes),,Sme medzi vami, dakujeme, ze nas respektujete na ceste!" Pise sa okrem ineho na letacikoch, ktore boli sucastou celoslovenskej akcie zameranej na respektovanie bielej palice na priechode pre chodcov zo strany vodicov. V stredu 28. aprila ju zorganizovala Unia nevidiacich a slabozrakych Slovenska v spolupraci s dopravnou policiou. Aj v Brezne pri obchodnom dome dopravni a mestski policajti dohliadali na dodrziavanie povinnosti vyplyvajucich z § 4, pismena e Zbierky zakonov c. 315/96.
Predseda Zakladnej organizacie Unie nevidiacich a slabozrakych v Brezne Aldo Daxner konstatoval, ze soferi ich respektuju. Ti, ktori na priechode zastavili, od nevidiacich dostali informacny letacik a sladku odmenu. A. Daxner zdoraznil, ze stredajsia akcia nebola posledna.

Foto: Stefan Vozar

 

h0418i.jpg (15759 bytes)Stalo sa uz tradiciou, ze Ciernohronska zeleznica 1. maja slavnostne otvara svoju prevadzku. V tomto roku po vlanajsom nultom rocniku zacala aj prva kompletna sezona Lesnickeho skanzenu, ktory verejnosti spristupnili vo Vydrovskej doline v juli.
A tak v sobotu na trase Banska Bystrica - Hronec - Cierny Balog a spat vypravili zvlastne vlaky. Cestujucich na Chvatimechu vitala Dychova hudba Valaska, po slavnostnych prihovoroch vztycili vlajky Europskej unie a Slovenskej republiky. V Ciernom Balogu navstevnikom vyhravala country skupina Tulibanda, vo Vydrove po otvoreni prevadzky skanzenu postavili maj a potom sa uz vsetci mohli zabavat pri hudbe Kycery. Na deti cakali tvorive dielne a koniky, na ktorych sa ti odvaznejsi aj povozili.

Foto: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT