Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 12

CISLO

19

11. MAJ  2004 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Na vojnu sa neda zabudnut

Tazke boje proti nemeckym fasistom v roku 1945 si pripomenuli ucastnici spomienkovych oslav 59. vyrocia Dna vitazstva nad fasizmom v centre Horehronia uz vo stvrtok (na hornej snimke Jana Weissa). Ucastnikom oslav sa prihovorili primator Brezna Ing. Jaroslav Demian a za Slovensky zvaz protifasistickych bojovnikov Anton Pobis.
V sobotu za krajne nepriaznivych poveternostnych podmienok sa uskutocnil 34. rocnik vystupu na Dumbier (na dolnej snimke JUDr. Eleny Kollarovej). Viac ako sestdesiat skalnych turistov sprevadzanych dazdom a snehom vystupilo k pamatniku SNP pod Dumbierom a najlepsie trenovani az na najvyssi vrchol Nizkych Tatier. Pri pamatniku si kratkym pietnym aktom spomenuli na utrpenie Slovakov a vsetkych ludi, ktori pocas bojov v druhej svetovej vojne a v SNP polozili svoje zivoty. Po basni v podani Evy Benackovej sa ucastnikom prihovoril Ladislav Jorcik, ktory pospominal na tazke vojnove casy. Po obcerstveni v Chate gen. M. R. Stefanika v nezplepsujucih sa poveternostnych podmienkach zmoknuti, ale spokojni turisti zostupili do Trangosky, odkial rano zacali vystup na Dumbier. Klasicku vystupovu trasu Certovica - Chata gen. M. R. Stefanika - Dumbier po konzultacii a odporuceni Horskej zachrannej sluzby organizatori zmenili na jednoduchsiu: Trangoska - Dumbier - Trangoska. Vsetkym ucastnikom patri podakovanie za nevsedny sportovy vykon. Na rok ich caka jubilejny 35. rocnik vystupu na Dumbier, hadam v krajsom pocasi ako v tomto roku.

h0419f.jpg (18222 bytes) h0419d.jpg (15088 bytes)

Pokracovali v prerusenom rokovani

Na ostatnom zasadnuti Mestskeho zastupitelstva v Brezne 26. aprila sa poslanci v zmysle rokovacieho poriadku uzniesli na jeho preruseni a termin dalsieho rokovania urcili na 3. maja.
Po uvodnom slove primatora poslanci prerokovali spravu o vysledku kontroly uzatvarania dohod o hmotnej zodpovednosti v zmysle Zakonnika prace v rozpoctovych organizaciach mesta, ktoru bez pripomienok vzali na vedomie.
V dalsom bode vyuzili svoje pravo interpelovat vedenie mesta a pritomnych riaditelov prispevkovych organizacii a konatelov obchodnych spolocnosti so stopercentnou ucastou mesta. Rozsiahla diskusia sa dotkla takmer vsetkych oblasti zivota obyvatelov. Pri tych zavaznejsich navrhova komisia postupne predkladala na schvalenie uznesenia. Zaoberali sa znecistovanim vodneho toku Kabatovsky potok, dotkli sa problematiky otvaracich, no najma zatvaracich hodin prevadzok v centralnej mestskej zone. Opatovne sa vratili aj k problematike racionalizacie skol a skolskych zariadeni na uzemi mesta a s ohladom na jej zavaznost poslanci odporucili primatorovi zvolat do konca maja mimoriadne zasadnutie mestskeho zastupitelstva.
Po prerokovani majetkovych zalezitosti verejne zasadnutie ukoncili. Dalej pokracovali bez pritomnosti obcanov a zastupcov medii.

(ip)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT