11. MAJ  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Nezabudli na rodaka z Valaskej Laca Horskeho

V ramci hokejovych majstrovstiev sveta vo stvrtok 6. maja v Sazka Arene uviedli do Siene slavy IIHF trinast novych clenov. Slovensko a zvlast Horehronci mozu byt hrdi na rodaka z Valaskej Laca Horskeho (1927 - 1983), ktory priviedol Slovan Bratislava k prvemu federalnemu titulu v Ceskoslovensku 1979. Jeho teorie prelozene do mnohych svetovych jazykov platia ako Archimedov zakon. Trofej za svojho otca prevzal dojaty syn Martin Horsky.

(sm)

Konferencia pod zastitou primatora a Lions clubu

Centrum prveho kontaktu Brezno pre podnikatelov z okresu pripravuje konferenciu Podpora maleho a stredneho podnikania v podmienkach EU, na ktorej bude prezentovany system podpory malych a strednych podnikatelov zo zdrojov regionu, statu i EU, ako aj moznosti a sposob jej efektivneho vyuzivania. Konferencia sa uskutocni pod zastitou primatora mesta Ing. Jaroslava Demiana, Lions clubu Brezno s odbornou garanciou ministerstva hospodarstva v konferencnych priestoroch Hotelovej akademie v Brezne vo stvrtok 13. maja o 14.30 hodine. Zaujemcovia maju moznost potvrdit svoju ucast do 11. maja do 11. hodiny na tel. cisle 6114867 alebo na info@cpk.sk.

(jm)

Den matiek na Pionierskej 2

Viete, ze Den matiek je narodnym sviatkom uz od roku 1914? Vtedy ho prezident USA Wilson oficialne vyhlasil za sviatok. U nas sa Den matiek zacal slavit az v roku 1924. Deti zo Zakladnej skoly na Pionierskej 2 v Brezne pozdravili svoje mile mamicky slavnostnou akademiou v pondelok 10. maja. Spolu s ucitelkami pripravili pestru kyticu uvitu z piesni, basni a tancov. Kyticku doplnili vesele tony hry na flautu. Nielen usmev na tvari, ale aj slzicka v oku prezradila dojatie mamkinho srdiecka.

(jb)

Zrebovali sme

Po dve vstupenky na koncert Lenky Filipovej, ktory bude v sobotu 15. maja v sportovej hale na Stiavnickach v Banskej Bystrici, vyhravaju Janka Turnova z Cierneho Balogu a Lenka Malikova z Hornej Lehoty. Srdecne blahozelame. Vyzdvihnut si ich mozu v redakcii v case od 7.30 do 15.30 h.

(r)


 

Do Cierneho Balogu za oddychom

Tri mimovladne organizacie z okolia Polany - Vydra, n. o., z Cierneho Balogu, Hucul klub zo Sihly a Cykloklub Polana z Detvy otvaraju v tomto roku tretiu sezonu regionalneho produktu cestovneho ruchu s nazvom Vrcharske putovanie.

Produkt postavili na spojeni miestnych poskytovatelov sluzieb vidieckej turistiky a ich spolocnej ponuky, od jazdy Ciernohronskou zeleznicou, cez cykloturistiku, obdivovanie prirodnych a kulturnych zaujimavosti, jazdenie na konoch, ryzovanie zlata, navstevu lesnickeho skanzenu, az po ochutnavku miestnych specialit a ubytovanie v malych rodinnych penzionoch. Ako nam povedala riaditelka Vydry, n. o., Mgr. Michaela Galvankova, v tomto roku pripravili niektore novinky. Patri medzi ne napr. zbojnicka skola v Sihle. Dvoj az trojhodinovy program Hucul klubu pozostava z troch zbojnickych disciplin: vrh nozom na ciel, lukostrelba a jazdenie na Huculoch v horskom terene.
Jednou z moznosti, ktore produkt Vrcharske putovanie ponuka, je aj navsteva lesnickeho skanzenu, ktory verejnosti spristupnili v juli minuleho roka. Na 2900-metrovej trase navstevnik absolvuje ,,chodnik lesneho casu", ktory mu umozni v kratkom case prejst vsetkymi rastovymi fazami lesa. Na tridsiatich osmich informacnych tabuliach a realnych prirodnych exponatoch spozna zivotodarne principy lesa a sposob ich fungovania.
Podla slov Ing. Jana Micovskeho, CSc., z Lesov SR, s. p., B. Bystrica, medznikom v prave zacatej sezone bude 24. jul, kedy na 3. rocniku celoslovenskeho Dna stromu spristupnia dalsich devat zastavok. Perlou medzi nimi bude prenesenie historickej horarne Smreciny, ktora povodne stala v Kamenistej doline. V predvecer Dna stromu v B. Bystrici odhalia pamatnu tabulu na mieste, kde stal dom, v ktorom zil a zomrel dobrocsky rodak a jedna z najvyznamnejsich osobnosti 19. storocia Jozef Dekret Matejovie. Den stromu bude mat aj dve ,,svetove premiery", film Sylvie Lutherovej Sviatok vsetkych, ktori maju radi les, a nove lesnicke slavnostne fanfary.

(r)

Jablko - citron: Nielen prevencia, ale aj vychova

h0419c.jpg (17156 bytes)Vela vodicov vnima prekrocenie rychlosti len ako porusenie vseobecne zavazneho pravneho predpisu a z toho vyplyvajucu sankciu. Vlani policia zaevidovala priemerne kazdy den 165 dopravnych nehod, kazdych 14 hodin dopravnu nehodu s usmrtenim , kazde styri hodiny s tazkym zranenim, kazdych 57 hodin s lahkym zranenim a kazde tri hodiny dopravnu nehodu, ktorej vinnik bol pod vplyvom alkoholu. Najcastejsimi pricinami dopravnych nehod boli nespravny sposob jazdy, porusenie zakladnych povinnosti vodica a v tretom rade prave nedodrzanie primeranej rychlosti. Vinnici zavaznych dopravnych nehod boli trestne stihani za ublizenie na zdravi, ale zivoty obetiam, medzi ktorymi su aj nevinne deti, nikto nevrati.
Hlavnym cielom celoslovenskej dopravno-preventivnej akcie Jablko - citron, ktora sa od 3. do 13. maja uskutocnila vo vsetkych krajskych a okresnych mestach uz po stvrtykrat, je preto upozornit nielen vodicov a deti, ale aj siroku verejnost na problem nerespektovania dopravnych predpisov, predovsetkym na porusovanie maximalnej povolenej a obmedzenej rychlosti jazdy vodicmi vozidiel.
V Brezne pri Banisku v stredu 5. maja dopravni policajti a piataci zo Zakladnej skoly na Pionierskej 4 hodnotili spravanie sa vodicov za volantom. Vodicov, ktori neporusili predpisy a dodrzali stanovenu rychlost, deti odmenili veselym obrazkom, sladkym jablkom a podakovanim s usmevom. Vodicov, ktori spachali priestupok proti bezpecnosti a plynulosti cestnej premavky a prekrocili stanovenu rychlost jazdy, ,,obdarovali" kyslym citronom a poziadali o ohladuplnejsie spravanie. Dvojice odovzdali dovedna vyse patdesiat jablcok a citronov, pricom nedisciplinovanych vodicov bolo viac ako tych vzornych.

(r)
Foto: Stefan Vozar

 

Pokracovanie 19. zasadnutia BBSK

Zmeny v organizacnej strukture

Vo stvrtok 6. maja pokracovalo pracovne zasadnutie regionalneho parlamentu, ktore minuly tyzden pre slavnostnu akademiu venovanu vstupu Slovenska do Europskej unie prerusili.
V uvode predseda Banskobystrickeho samospravneho kraja (BBSK) Milan Marcok poslancom, zastupcom medii a ostatnym hostom predstavil noveho riaditela Uradu BBSK, ktory bol povereny vykonom tejto funkcie od 1. maja za nepritomneho Milana Mraza. Stal sa nim zamestnanec utvaru hlavneho kontrolora BBSK Ing. Dusan Pric.
Jednym z hlavnych bodov rokovania bol navrh zmeny organizacnej struktury Uradu BBSK. Na zaklade doterajsich skusenosti a v zaujme efektivnejsieho a odbornejsieho riadenia vyssieho uzemneho celku poslanci schvalili dvoch podpredsedov - jedneho pre vnutorne a druheho pre vonkajsie vztahy. Kancelaria predsedu sa rozsirila o oddelenie krizoveho riadenia (civilna ochrana obyvatelstva a pod.) a kancelaria riaditela uradu bude posilnena o oddelenie legislativno-pravne. Z povodneho odboru investicii a spravy majetku budu vytvorene dva nove - odbor investicii a verejneho obstaravania a odbor prevadzky a spravy majetku. Z odboru skolstva a kultury vznikne samostatny odbor kultury a odbor skolstva a sportu. V nadvaznosti na tuto zmenu bude pri BBSK pracovat aj nova komisia sportu. Personalne obsadenie novovzniknutych pozicii, resp. dalsie zmeny budu predmetom buducich rokovani.
Dalsie materialy, ako napr. stav majetku BBSK k 31. decembru 2003, prehlad o pridelenych kapitalovych prostriedkoch za uplynule obdobie podla okresov, projekt Zvysovanie kvality sluzieb v hotelierstve, gastronomii a v cestovnom ruchu a ine mali viac informativny charakter. Ostatne prerokuvane body sa viac tykali inych okresov, preto sa o nich nezmienujeme. Najblizsie zasadnutie BBSK je naplanovane na 17. juna.

(iu)

 

Slovensky harmonikar a spevak Erich ,,Bobos" Prochazka a jeho skupina Frozen Dozen pride do Brezna

V sobotu 15. maja o osmej vecer v breznianskom Bombura klube privitaju Ericha ,,Bobosa" Prochazku - najuznavanejsieho hraca na ustnu harmoniku na uzemi byvaleho Ceskoslovenska, ktory vzbudzuje respekt u najlepsich ustnych harmonikarov Europy. Navyse je cerstvym vitazom AURELa za najlepsi instrumentalny vykon v akademickom roku 2003.
Erich ,,Bobos" Prochazka je koncertnym hracom viac ako dvadsat rokov a ako virtuoz fukacej harmoniky je aj vyhladavanym studiovym hracom. Svedci o tom spolupraca na viac ako stovke zanrovo roznorodych studiovych projektov. Patria medzi ne napr. platne hudobnych skupin a solistov: Vidiek, Richard Müller, Peter Lipa, Pavol Hammel, Andrej Seban, Hex, Janko Lehotsky, Robo Grigorov, Jana Kocianova, Gabriel Jonas, Fermata, Tublatanka, Szidi Tobias, Miro Noga, Peci Uhercik a i., zo zahranicnych napr. Hans Blues & Boogie (SRN) a Stacio (H).
Ked v roku 1999 vysiel solovy studiovy projekt Bobos & The Frozen Dozen, predznamenal vznik rovnomennej koncertnej formacie. Vlani v decembri vysiel druhy solovy album Grooved. So sprievodnou skupinou The Frozen Dozen za ostatne tri roky Erich ,,Bobos" Prochazka odohral viac ako dvesto koncertov na Slovensku, v Cechach, v Polsku, v Madarsku a v sobotu 15. maja ich mozete vidiet aj v Brezne.

(pv)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT