11. MAJ 2004 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Volejbalovy klub Smec Brezno, Vsesportovy areal zdravia pri Zakladnej skole Mazornikovo a projekt Obcan prisli s myslienkou pri Baldovskom moste opat vybudovat dopravne ihrisko s moznostou vyucovania dopravnej vychovy a zaroven vytvorit podmienky na aktivne vyuzivanie volneho casu nielen deti a mladeze, ale aj dospelych. Tento narocny projekt si vsak vyziada este vela usilia, hlavne financnych prostriedkov. S anketovym mikrofonom sme sa vybrali na miesto, kde kedysi deti prezili vela peknych chvil a tym, ktorych sme tam stretli, sme polozili otazku: Co hovorite na napad obnovit dopravne ihrisko?


S anketovym mikrofonom


o obnoveni dopravneho ihriska

Kristina Kruissova, studentka, Rimavska Sobota:

- Podla mna je to velmi dobra myslienka. Dopravne ihrisko by bolo dobre pre deti, pre sportovcov i na oddychovanie. Aj my studenti by sme to privitali. Chodievame sem na prechadzky, je to pekne miesto pri Hrone, da sa tu perfektne oddychnut a je tu pekna priroda.

Martina Kostialova, studentka, Banska Bystrica:

- Myslim si, ze obnova dopravneho ihriska je velmi dobry napad. Na tomto mieste by bola dobra aj korculiarska draha. Rekonstrukcia by urcite pomohla aj skolam, ci uz zakladnym alebo strednym, mohli by to vyuzivat napriklad na behy.

Maria Cillikova, dochodkyna, Bardejov:

- Dopravne ihrisko by malo byt obnovene, je v dobrom prostredi, deti by boli v prirode na tichsom mieste. K tomu by islo pieskovisko, hojdacky, aby to bolo kompletne pre vacsie i mensie deti. Momentalne som v Brezne na par tyzdnov, staram sa o vnucku, vzdy sa prejdeme na dopravne ihrisko a potom dolu popri Hrone, pohojdame sa na hojdackach. U nas v Bardejove mame velmi pekne detske ihrisko, ktore je stale funkcne, udrziavane. K dispozicii su auticka, motorky a deti ho vo velkom vyuzivaju.

Anna Gandzalova, dochodkyna, Brezno:

- Som za obnovenie dopravneho ihriska, lebo moje deti v obdobi, ked fungovalo, vyrastali. Prvitala by som to, deti nieco take potrebuju. Ved v Brezne mamicky s detmi nemaju kde ist v lete ani v zime, napriklad na Horke, kde sa v zime mohli sankovat a lyzovat, teraz stavaju obchod.

Vojtech Bobak, kontrolor, Brezno:

- Na dopravne ihrisko sa pamatam, aj ja som tam ako skolak chodieval. Vozievali sme sa na bicykloch na styroch kolesach, na autickach. Bolo by dobre, keby ho zrekonstruovali, deti by sa naucili zakladne predpisy, dopravne znacky. S detmi nemame velmi kde ist, ak na hojdacky, aj tie malokde funguju.

Jaroslav Slovak, nezamestnany, Brezno:

- Pre deti by taketo ihrisko bolo vhodne, pretoze v meste sa nemaju kde hrat a dobre by to bolo aj pre nas rodicov. Ja osobne si myslim, ze keby tu postavili kupalisko, bolo by to este lepsie. Je tu kludne, slnecne miesto.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

 

Jarne podujatia na Stiavnicke

Vynasanie Moreny, slovanskej bohyne smrti a zimy, je starodavny zvyk, ktory je spaty s koncom zimy a zaciatkom jari. Na zachovanie tejto tradicie si ziaci Zakladnej skoly Podbrezova - Stiavnicka a Materskej skoly - Stiavnicka pripravili pekny program. Veselym spevom so sprievodom harmoniky, ktoru rozozvucala ucitelka Vlasta Pastorkova, sme po celom sidlisku rozdavali spev a dobru naladu. Nakoniec sme spalenu Morenu hodili do vln Hrona a tym sa rozlucili so zimou.
Mesiac knihy sme si pripomenuli podujatim venovanym vyznamnej osobnosti J. C. Hronskeho, ktory bol nielen spisovatelom, ale aj pedagogom a maliarom. Prijemne chvile sme stravili v kniznici pri knihach J. C. Hronskeho a s hostom, neterou spisovatela Mariou Maculovou, ktora nam prostrednictvom videonahravky priblizila jeho zaujimavy a nelahky zivot.
Den, sviatok nasej Zeme sme pozdvihli pracou na zveladovani nasho sidliska. Po aktivnom rozhovore a priblizeni problemov nasej modrej planety ziaci kresbami vyjadrili svoj vztah k Zemi. S velkym nadsenim sa usilovne pustili do zbierania odpadu v okoli domov sidliska Stiavnicka.
Ziaci nasej skoly usilovne pripravovali aj oslavu sviatku svojich mam. Bohatym programom im prejavili lasku a vdacnost.

Pedagogicky kolektiv

 

Clenovia rybarskej straze dakuju

Hned, ako sme objavili smeti znecistujuce potok vlievajuci sa do Hrona v Prednych Halnoch, v mene rybarskej straze sme navstivili zastupkynu primatora Brezna Ing. Janku Mihalovicovu. Ochotne nam vysla v ustrety a s nami sa tam isla pozriet. V priebehu troch dni bez problemov zorganizovala brigadu, na ktorej sa zucastnilo asi styridsat Romov. Pani viceprimatorka sa obliekla do brigadnickeho a upratovala s nimi. Patri jej za to nase podakovanie, podobne aj poslancovi za obvod Prednych a Zadnych Halan Jozefovi Baliakovi, ktory tiez pomahal pri organizacii brigady. Z celeho toku tohto potoka boli vyzbierane smeti za dva kontajnery. Bali sme sa privalovych vod, ktore by vsetky smeti a nebezpecny odpad zmietli do Hrona a to by bolo zalostne.
Chcem podotknut, ze vlanajsi ichtyologicky prieskum poukazal na vyskyt vzacneho a ohrozeneho druhu mihule riecnej. Svedci to o tom, ze Hron je cim dalej cistejsi. Problemy sice robia pytliaci, ale aj s tymi si poradime. My, novi clenovia rybarskej straze, si chceme zobrat za ulohu, aby vodne toky tecuce do Hrona boli v poriadku. V spolupraci so starostami na Horehroni, kde su romske osady, by sme tiez chceli riesit zalostnu situaciu, aby vodne toky neboli znecistovane.

Erik Duhan

 

Hasici slavili sviatok sv. Floriana

Druheho maja sa na namesti v Brezne konali celookresne oslavy patrona hasicov – sv. Floriana, ktore zorganizovali v tesnej spolupraci okresny vybor Dobrovolnej poziarnej ochrany, okresne riaditelstvo Hasicskeho a zachranneho zboru a okresne riaditelstvo Policajneho zboru.
Cielom akcie bolo priblizit cinnost jednotneho zachranneho systemu, ktory tvoria spomenute zlozky. Vystavena bola stara poziarna technika z Valaskej a z Myta pod Dumbierom, modernu hasicsku techniku priblizili prislusnici HZZ okresneho riaditelstva. Policajti predviedli ukazky zasahu so sluzobnymi psami i modernu techniku na meranie rychlosti a na zabezpecovanie vysetrovania dopravnych nehod. Dobrovolna poziarna ochrana okresneho vyboru zorganizovala poharovu sutaz O putovny pohar sv. Floriana, na ktorej sa zucastnili DHZ z Bravacova, Bujakova, Gasparova, Drabska, Medvedova, Nemeckej, Myta pod Dumbierom, Mazornikova, Valaskej. Putovny pohar tento rok vyhralo druzstvo z DHZ Gasparovo. Deti z Mazornikova sa pochvalili ukazkami vycviku mladych poziarnikov. Vyhodnotena bola aj sutaz Poziarna ochrana ocami deti, kde komisia v zlozeni riaditel HZZ Brezno ppl. J. Kovacik, riaditel OV DPO Brezno P. Turna, starostka Drabska M. Repkova vyhodnotili vykresy deti zo skol Cierny Balog a Valaska a rozhodli, ze osem najzaujimavejsich a najkrajsich vykresov bude odmenenych a ceny odovzdaju na Medzinarodny den deti zastupcovia OV DPO Brezno. Akciu prisli podporit i starostovia Ing. E. Gröne z Valaskej, M. Baranek z Myta pod Dumbierom, M. Repkova z Drabska.
Pre uspesny priebeh akcie vela urobilo i mesto Brezno, ktore poskytlo najlukrativnejsie priestory mesta, t. j. Namestie gen. M. R. Stefanika, a tak akcii skutocne dalo punc vysokej priority, za co organizatori uprimne dakuju. Tych, ktori tuto akciu odsabotovali, moze mrziet, lebo mala vyborny priebeh. Bol to pozdrav hasicov Europskej unii, ktorej sme sa stali clenmi, ako i ucta florianskej tradicii, ktora tento rok oslavuje 1700. vyrocie.

 

(pt)

Hlboky zazitok

V stredu 28. aprila sa v kinosale mestskeho domu kultury uskutocnil komorny koncert Zakladnej umeleckej skoly v Brezne. Riaditelke Mgr. Gabriele Pravotiakovej pripadla mila povinnost podakovat MUDr. Vladimirovi Hudecovi a Mgr. Marianovi Miklasovi, zastupcom LIONs clubu za zorganizovanie akcie, na ktorej boli vydrazene rozne grafiky ziakov vytvarneho odboru ZUS-ky. Pani riaditelka prevzala na podiu sek na financny obnos ziskany z drazby, za co patri menovanym nasa srdecna vdaka.
Potom uz miesto na podiu zaujali pestre komorne zostavy ziakov hudobneho a literarno – dramatickeho odboru. Mnohi ucinkujuci mali prvykrat moznost vyskusat si, ake je to stat na takom velkom javisku. Hoci nie kazdemu sa podarilo zvladnut tuto tazku ulohu k uplnej dokonalosti, koncert ako celok zaposobil hlboko emocionalne.
Pri pocuvani detskych cisiel citila som pri srdci akusi radost z toho, ze som a ze smiem byt sucastou tohto zvlastneho sveta, sveta interpretacneho umenia, sveta spriadaneho na tenuckych nitkach neopakovatelnych pocitov, len takych, ktore dava ludom hudba, ci ine umenia. Tiez som bola kedysi dieta. Od svojich styroch rockov cestovala som 20 km trikrat tyzdenne, najprv v sprievode svojich rodicov, za svojim vytuzenym rajom ci oazou krasy a ludskej dobroty, ktoru som vo vtedajsej LSU nachadzala. Moja tuzba stala sa mi povolanim.
A 28. aprila ma dojal k slzam z cistych detskych srdiecok vychadzajuci podobny pocit tuzby po hladani zakladnych ludskych hodnot, pretavenych do umenia. Pocit, z ktoreho vychadza posolstvo ci podnet, aby sme dokazali zachranit a neubit v nasej spolocnosti toto vzacne dedicstvo. Ved bez umenia clovek nie je celym clovekom a ziadna ludska spolocnost plnohodnotnou spolocnostou.

(ml)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT