11. MAJ 2004 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Zacali novu tradiciu

Dvadsiateho deviateho aprila sa v psychiatrickom oddeleni Nemocnice s poliklinikou Brezno, n. o., pod zastitou Ligy za dusevne zdravie a jej prezidenta MUDr. P. Breiera uskutocnil Den otvorenych dveri. Jeho cielom bolo priblizit sirokej verejnosti zivot a pracu v psychiatrickom oddeleni, aby tato oblast prestala byt tabuizovana a aby sa stala beznou sucastou zdravotnickej starostlivosti vo vnimanej laickej verejnosti.
Podujatie otvorila vrchna sestra Maria Ambrozova, ktora ucastnikov privitala a oboznamila s historiou oddelenia. Prednasku na temu Na psychiatriu bez strachu predniesla primarka oddelenia MUDr. E. Snarska. Hovorila v nej o historii psychiatrie az po sucasnost. Zdoraznila dolezitost vcasneho zachytenia a liecenia niektorych poruch, ktore sa rozvinu prave vdaka strachu navstivit psychiatra, ale aj pre nevsimavost okolia pacienta. Svoju cinnost prezentoval aj klub abstinentov A – klub Hron, kde sa pravidelne stretavaju ludia, ktori bojuju so zavislostami na navykovych latkach a tiez aj patologicki hraci. O cinnosti a vyzname posobenia tohto klubu informoval Ing. I. Sagat. O zivote a praci v oddeleni potom hovorili jednotlivi pracovnici a lekari v diskusii odpovedali na otazky pritomnych.
Na zaver mali navstevnici moznost prezriet si aj priestory lozkovej casti oddelenia, jeho vybavenie a pristrojovu techniku, ako aj ambulantnu cast a areal oddelenia. Podujatie bolo obohatene propagacnymi materialmi, ktore poskytla Liga pre dusevne zdravie, prostrednictvom ktorych chce informovat o najcastejsie sa vyskytujucich psychiatrickych ochoreniach.
Sucasnost sa vyznacuje narastom psychiatrickych ochoreni a v buducnosti sa predpoklada ich dalsi rast, preto bolo sklamanim pre organizatorov Dna otvorenych dveri, ze zaujem zo strany obcanov mesta a okolia bol nizky.
Dvadsiateho deviateho aprila zacala v psychiatrickom oddeleni nova tradicia, pretoze podobnu akciu chcu zorganizovat znova v aprili 2005. Veria, ze buduci rok pri organizovani tohto podujatia bude zaujem obyvatelov mesta vacsi.
Podakovanie patri riaditelovi MUDr. A. Buckovi, ze umoznil toto podujatie zrealizovat a Mgr. Z. Seleckej pracovnicke Mestskeho uradu v Brezne, ktora svojou ucastou akciu podporila.
V pripade, ze by ste potrebovali pomoc, v psychiatrickom oddeleni vam radi poskytnu blizsie informacie. Adresa: Razusova ulica c. 69 (areal starej nemocnice), tel. 6114717.

(ma)

 

Zmeny osobnych dokladov

Po vstupe do Europskej unie nas cakaju aj zmeny tykajuce sa osobnych dokladov, o ktorych nam poskytli informacie v Okresnom riaditelstve Policajneho zboru v Brezne:

Obcianske preukazy

Po vstupe do EU budu moct slovenski obcania cestovat do krajin unie s obcianskym preukazom, ale aj napriek tomu odporucame, aby v prvych mesiacoch po vstupe pouzili pri ceste do zahranicia pasy. Vyhnu sa tak moznym komplikaciam na hraniciach. Krajiny EU nemaju ustanoveny jednotny vzor identifikacnej karty. Nalezitosti takehoto dokladu nie su v ramci unie zatial harmonizovane. Unia pripravuje dokument, ktory ustanovi pre clenske krajiny povinnost mat jednotny identifikacny doklad. V pripade prijatia jednotneho vzoru bude potrebne upravit aj vzor nasich obcianskych preukazov. Podla poziadaviek EU sa ministerstvo vnutra zaviazalo zmenit obcianske preukazy k 1. januaru 2006.

Vodicske preukazy

Po vstupe do unie sa zacnu vydavat nove vodicske preukazy aj medzinarodne vodicske preukazy formatu EU. Sucasne vodicske preukazy zostanu v platnosti nadalej, ministerstvo vnutra neuvazuje o ich zruseni. Vodici sa preto nemusia obavat celoplosnej vymeny. Rovnako aj poplatok za vydanie preukazu zostane po vstupe do EU rovnaky (kolok v hodnote 100 korun). Nove vodicske preukazy budu mat neobmedzenu platnost a budu obsahovat rozne bezpecnostne ochranne prvky, aby sa predislo ich pozmenovaniu a falsovaniu.
Terajsie vodicske preukazy su a budu platne v krajinach, ktore podpisali v roku 1968 viedensky Dohovor o cestnej premavke. Tak isto nove vodicske preukazy budu platne v zmluvnych krajinach. V ostatnych krajinach budu vodici potrebovat, tak ako doteraz, medzinarodny vodicsky preukaz. Znamena to, ze po vstupe do unie sa pre vodicov v tomto smere nic nemeni.
Novy vodicsky preukaz je polykarbonova karta s rozmermi 8,6 x 5,4 cm s viacerymi ochrannymi bezpecnostnymi prvkami. V Narodnom personalizacnom centre budu na tieto karty vyznacovat laserovym gravirovanim osobne udaje a fotografiu ziadatela o vodicsky preukaz. Na prednej strane preukazu v lavom hornom rohu je modry obdlznik s dvanastimi zltymi hviezdickami v kruhu. Vo vnutri kruhu su velke pismena SK. Pod obdlznikom je fotografia drzitela velkosti 2 x 2,5 cm. Vedla obdlznika je velkymi pismenami napisane VODICSKY PREUKAZ a SLOVENSKA REPUBLIKA. Na preukaze je ruzovou farbou vo vsetkych jazykoch EU nazov Vodicsky preukaz.
Vodicske preukazy od maja vydavaju v jednotnych pracoviskach (budu vo vsetkych okresnych riaditelstvach a niektorych obvodnych oddeleniach Policajneho zboru). V tychto jednotnych pracoviskach budu neskor vydavat aj pasy a obcianske preukazy.

Cestovne doklady

Ministerstvo vnutra zacne vydavat nove cestovne doklady 1. januara 2005. Skusobna prevadzka vydavania novych pasov bude spustena pravdepodobne uz 1. novembra tohto roka. Cestovne doklady platne v sucasnosti zostanu nadalej v platnosti. Ministerstvo vnutra neuvazuje o ich zruseni.
Na zabezpecenie bezpecnostnych prvkov a tvorbu dokladov bude v maji zriadene Narodne personalizacne centrum (tu sa budu tlacit aj vodicske preukazy a od roku 2006 aj obcianske preukazy). V tomto centre laserovym gravirovanim vyznacia udaje ziadatela (osobne udaje, fotografia a podpis). V buducnosti budu pasy (rovnako aj vodicske a obcianske preukazy) obsahovat biometricke udaje o osobe, ako su odtlacok prsta, digitalna podoba tvare a fotografia ocnej rohovky.
Nove pasy budu obsahovat rozne ochranne prvky, aby sa predislo ich pozmenovaniu a falsovaniu, napr. specialny vodoznak a ochranny pruzok s farebnou slovenskou vlajkou a textom Slovensko Slovakia.
Nove cestovne pasy budu mat platnost desat rokov. Doklad bude bordovej farby, bude mat 32 stran. Pouzity papier a ochranne znaky budu vytvorene podla noriem EU.
Zvysenie poplatkov za pas ministerstvo vnutra neplanuje. Za pas vydany do tridsat dni zaplati dospely obcan 600 korun a dieta do patnast rokov 250 korun. Naklady na zavedenie novych pasov su do roku 2008 priblizne 1,7 miliardy korun. Predpokladany prijem do statneho rozpoctu, ktory prinesu nove cestovne doklady, je 2,5 miliardy korun.

(pv)

Vitanie jari

h0419h.jpg (14458 bytes)Hrejive slnecne luce vytiahli deti na luku pohrat sa, zaspievat si a vysantit sa. Aj deti zo Specialnej materskej skoly internatnej, Specialnej zakladnej skoly internatnej, Odborneho ucilista internatneho a Domova mladeze vo Valaskej sa rok co rok tesia na prichod jari.
Pod nazvom Vitanie jari pripravuju so svojimi ucitelmi a vychovavatelmi program, na ktory pozyvaju aj hosti. Tento rok vo svojom programe vyuzili prirodzenu detsku cinnost - hru. Cely program bol jednou velkou detskou hrou. Vsetky starosti, problemy boli odpustene, ked ako prve vybehli deti z materskej skoly. Vo svojich hrach Hojda, hojda ci Sijeme vrecia, sijeme ... sa vysantili ostosest. V krasnych ludovych piesnach sa niesol cely program. Deti ho venovali vsetkym, ktori podavaju pomocnu ruku, pristavia sa, su oporou.
Prijemnu atmosferu vytvorili hostia: detsky spevacky zbor Lastovicky, deti zo Zakladnej umeleckej skoly vo Valaskej a miesany spevacky zbor Matice slovenskej z Valaskej. Vyvrcholenim programu bolo vystupenie tanecnej skupiny folklorneho suboru Mostar z Brezna a jarna veselica s Milanom Tehlarom.
O krasny zazitok sa postarali ucinkujuce deti, pedagogovia a vsetci, ktori sa podielali na priprave tohto podujatia, vratane veducej folklorneho suboru Mostar Vaclavy Ridzonovej, ktora pomahala pri choreografii programu.

(km)

Foto: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT