Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 12

CISLO

20

18. MAJ  2004 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Dvor remesiel 2004

h0420j.jpg (12096 bytes)Muzejne podujatie Dvor remesiel kazdorocne pri prilezitosti Medzinarodneho dna muzei pripravuje Horehronske muzeum v Brezne. V tomto roku to bude trojdnova akcia (19. - 21. maja), ktorej zakladnou temou je tradicna ludova vysivka z Horehronia. V objekte Mestianskeho domu na Namesti gen. M. R. Stefanika c. 13 budu pocas tychto dni predvadzat tradicne techniky vysivky pozvane majsterky ludoveho umeleckeho remesla, ktore pocas minulych rokov pracovali na objednavkach pre vyrobne druzstvo Vzor v Brezne a ULUV v Bratislave.
Pre navstevnikov podujatia je pripravena nova vystava zo zbierkoveho fondu Horehronskeho muzea, ktora nesie nazov Vysivka spod Kralovej hole. Prostrednictvom vybranej kolekcie tkanin a kozusin zdobenych vysivanim navstevnici spoznaju tradicny odev, ktory sa nosil v Sumiaci, Telgarte a vo Vernari v prvej polovici 20. storocia a najma historiu, tvorbu a miesto vysivky v ludovom odeve a textile tychto dedin. Na vystave su zastupene aj textilie patriace v muzeu medzi vzacne stare zbierkove predmety z konca 18. a zaciatku 19. storocia: obradove plachty a ich zdobene vysivane diely, ktore dokumentuju vysivkarske techniky z tohto obdobia. Do obradovych plachiet na Pohroni sa dostali prostrednictvom podomoveho obchodu z inych vyrobnych stredisk. Vystavu dokresluje obrazovy material z archivu muzea, ktory predstavuje sposob nosenia a upravu jednotlivych odevnych casti v obdobi ich kazdodenneho pouzivania.
Pre zaujemcov o tradicnu ludovu kulturu nasho regionu ma muzeum pripravene premietanie dokumentarnych videozaznamov z oblasti ludoveho vytvarneho umenia, remesiel a ludoveho odevu. Tak ako po ine roky pracovnici muzea sa tesia na stretnutie s vami a dufaju, ze vas podujatie oslovi a pridete nacerpat inspiraciu pre svoje tvorive ambicie.

(es)

Delegacia mesta
na Dnoch Europy v Meudone

V dnoch 7. az 10. maja primator Brezna s manzelkou, dvaja poslanci mestskej rady a veduca kancelarie sa vo Francuzsku zucastnili na Dnoch Europy - oslavach vstupu Slovenska a Polska do Europskej unie.
Asociacia Slovakov a Cechov v Parizi pripravila pre delegaciu slovensko-polsky vecer, na ktorom slovensky kuchar Ivan Duhan ponukal tradicne slovenske jedla a polski kuchari priblizili ich kuchynu. O prezentaciu slovenskych vin sa postaral Ing. Miroslav Kasak z Brezna. Prijemnu atmosferu vecera dotvarala folklorna skupina Bukovinka z Bravacova.
Program osmeho majoveho dna bol spojeny s kladenim vencov k pomniku padlych hrdinov druhej svetovej vojny. Po pietnom akte primatori miest Meudon, Brezno a Ciechanow predniesli prihovory venovane vstupu Slovenska a Polska do Europskej unie a pri tejto prilezitosti si odovzdali aj osobne dary. Osmy maj sa teda neniesol len v duchu ukoncenia druhej svetovej vojny, ale aj v znameni vstupu krajin do europskeho spolocenstva, comu bola zasvatena i konferencia.
Predstavitelia spriatelenych miest navstivili napravno-vychovny ustav, v ktorom slovenski, polski, nemecki, izraelski a francuzski kuchari opat predviedli tradicne kuchyne.
,,Napriek nepriazni pocasia sme z Meudonu odchadzali plni nezabudnutelnych zazitkov. Sme velmi poteseni, ze nasi druzobni partneri pripravili taku krasnu a jedinecnu slavnost. Osobitna vdaka patri primatorovi Meudonu H. Marseillovi a jeho zastupcovi J. Kochovi," povedala nam po navrate veduca kancelarie primatora Mgr. Dana Kmetova.

(dk)

h0420f.jpg (8551 bytes) h0420h.jpg (9481 bytes)Country jednoducho uzasne

 

Festival Country za mestskou stodolou uplynuly vikend pisal v Brezne opat svoju majovu historiu - uz po trinastykrat. Dvadsatjedenrocny jubilant country skupina Vodopad i cele mesto Brezno s velkym davom divakov slavili v nadhernej atmosfere. Tu vytvorilo predovsetkym takmer 150 ucinkujucich kvalitnymi hudobnymi, spevackymi ci tanecnymi vykonmi. Od muzikantskej bravurnosti po dojatie. Od moderneho country po legendy trampskej hudby. To vsetko naplnalo festival neopakovatelnostou, ba cosi naviac, mnozstvo atraktivit dotvarajucich hodnotu podujatia: jazdy na konoch, ryzovanie zlata, hydrualicky byk, skakadla, auticka, jarmok umeleckych vyrobkov, hrnciari, pernikari, vytvarnici, nechybali pistolnici, ani kus slniecka. Festival zostava v ludoch. Ti, ktori prisli, vytvorili uzasnu atmosferu. Ti, ktori neprisli, vari pridu nabuduce, pretoze Country za mestskou stodolou treba jednoducho prezit.

Foto: Stefan Vozar, Jaroslav Surina

h0420e.jpg (11760 bytes)

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT