18. MAJ 2004 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Sme nablizku

,,Nechcem, aby sa synovi spoluziaci dozvedeli, ze tam chodi - posmievali by sa mu."

Matka chlapca, ktory navstevuje Centrum vychovnej a psychologickej prevencie v Brezne

Chlapec chce chodit, rodic suhlasi, ale problem je v spoluziakoch. Ponukla som sa, ze o tom nieco napisem.
Nedavno som bola na besede v jednej skole. Dievcata mali spociatku problem klast otazky, a tak vyzvali spoluziacku - nazvem ju Lucka - aby sa pytala ona. Vedeli, ze Lucka ku mne chodieva. A Lucka sa pytala. Pomohla spoluziackam pekonat zabrany v rozhovore so psychologom, stala sa prostrednikom medzi nimi a mnou. V situacii, ktora bola pre ne tazka, nemala ziadny problem.
Ina skola, ini ziaci. Vchadzam na nadvorie skoly, kde stoji viac deti, medzi nimi aj ti moji. Ziaci sa mi zdravia, pocujem vsak ustipacne poznamky na adresu spoluziakov, s ktorymi sa stretavam. Deti si neodpustia ...
Ano, je to tak, deti si neodpustia poznamky. Ak nenachadzaju na tom druhom, nad ktoreho sa potrebuju vo svojich ociach povysit, nejaku chybu, najdu si odlisnost, nieco na jeho rodicoch, na obleceni. Potom sa stane, ze dieta si nechce obliect do skolky kosielku, lebo deti sa mu posmievaju, nechce nosit okuliare, lebo sa mu spoluziaci posmievaju, nechce sa vela ucit, lebo by o nom hovorili, ze je biflos, robi nieco s partiou - nieco, s cim vnutorne vobec nesuhlasi - aby sa mu nevysmiali.
Lucka je silna osobnost a dokazala sa pred poznamkami spoluziakov ubranit. Je tak trocha aj moja spolupracovnicka, pretoze mi uz dvakrat pomohla v mojej praci. Situacia na besede len umocnila situaciu. Jej sa uz urcite nikto nevysmeje, ze chodila k psychologovi. Ubranit sa vedia aj spomenuti ziaci. Ale detom je naozaj tazke zabranit v poznamkach, ktore maju za ciel toho druheho ponizit, ved prave nimi si riesia svoje vlastne problemy. Preto len par slov dospelym.
Ked si clovek zlomi ruku a nejde za lekarom, moze sa stat, ze kost sa sice zrastie, ale nakrivo. Zostane mu nadosmrti ruka zdeformovana a casto aj menej funkcna. Tak nejako je to aj s detskou dusickou. Ak sa v nej nieco zlomi, ono sa to po case zrastie aj samo, ale vacsinou nakrivo. A napravat v dospelosti nakrivo zrastene zlomeniny z detstva je velmi tazke, casto nemozne. Mam s tym svoje skusenosti, mozete mi verit.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka

V Michalovej maju Fantaziu

V januari tohto roka v Michalovej otvorili penzion Fantazia, ktory ponuka prijemny oddych v tichom prostredi, nacerpanie novych sil, spoznavanie prirodnych kras, vybornu kuchynu a od 9. maja aj jarne koncerty. Okrem toho, ze je v obci prvou lastovickou v rozvoji cestovneho ruchu, pat nezamestnanych z Michalovej a susednej Pohronskej Polhory v nom naslo pracu.
h0420z.jpg (16472 bytes)Majitelka penzionu Eva Grenerova, rodacka z tejto obce, nie je v oblasti cestovneho ruchu novacikom, dlhe roky totiz pracovala v Cedoku v Brezne a v Poprade. Firma Fantazia vznikla v Poprade pred strnastimi rokmi: ,,Pomaly, pomalicky cez kvety, potraviny, cukraren, cestovnu kancelariu sme sa dopracovali k penzionu v Poprade. Ani vo sne mi nenapadlo, ze sa niekedy vratim do mojho rodneho kraja, ale po starej mame sme zdedili stary dom s krasnym pozemkom v Michalovej. Rozhodli sme sa preto zrekonstruovat ho, bol totiz v takom stadiu, ze spatil centrum dediny," vysvetlila nam vzdy optimisticky naladena pani Eva pri nasej nedavnej navsteve v Michalovej.
Po rozhovore so starostom, ktory podporil myslienku zriadit penzion, pretoze v obci nic podobne doteraz nemali, sa rozhodli. Prikupili este jeden domcek a v roku 1999 zacali s prestavbou: ,,Trvalo pat rokov, kym sme sa dopracovali k tomuto vysledku, este stastie, ze som nevedela, co ma caka. Bolo to tazke, lebo sme dochadzali z Popradu a stavali sme viac-menej svojpomocne," spomina.
Niet co lutovat, penzion je nadherny. Poskytuju ubytovanie v osmich dvojlozkovych izbach s moznostou pristelky, izby su vybavene kupelnou s vanou a WC, televizorom, telefonom, pripojenim na internet. Restauracia ponuka stravovanie s jedlami slovenskej kuchyne. Prijemne je posedenie na letnej terase, v dvestorocnej pivnicke s krbom, v zahradnom altanku i pri jazierku s rybami. Oddych a volny cas sprijemni sauna, terapeuticka masazna vana, masaze, jazdenie na konoch, turistika, cykloturistika. Od druhej majovej nedele podvecere v Michalovej obohacuju jarne koncerty, 23. maja o 17. hodine privitaju akordeonove kvarteto so solistkou Kvetoslavou Ballkovou a o tyzden hudobnu skupinu MIM s gitaristkou Monikou Piekelnickou pod vedenim Petra Grisu.
Vyuzili sme prilezitost a o vyslovenie nazoru sme poziadali aj starostu Michalovej Mgr. Jaroslava Bercika: ,,Osobne som rad, ze v nasej obci mame taketo zariadenie a ako starosta by som si prial, aby ich bolo co najviac, aby vsetky prosperovali a prinasali osoh majitelom, hostom a samozrejme aj obci, pretoze aj obec potrebuje z niecoho zit. Takymto projektom patri jednoznacne podpora, pretoze som presvedceny, ze len taketo podnikatelske zamery budu mat v buducnosti zelenu a budu prinasat to, po com tuzime - rozvoj videka, rozvoj cestovneho ruchu - a potom aj zlepsenie ekonomickej situacie ludi. Turisticky ruch je jeden z druhov priemyslu, ktory prinasa obzivu a lepsie zivotne podmienky obyvatelov."
Co dodat na zaver? Poprajme Fantazii v Michalovej vela uspechov a hosti, ktori po prijemnom pobyte budu sirit dobre meno nasho regionu a jeho prirodnych kras. (Informacie o penzione i o cestovnej kancelarii najdete na www.ckfantazia.sk.).

(ng)

Nieco o A-klube Hron

Na nedavnom Dni otvorenych dveri v psychiatrickom oddeleni breznianskej nemocnice prezentovali svoju cinnost aj clenovia Klubu abstinentov. Klub s nazvom A-klub Hron je obcianske zdruzenie registrovane ministerstvom vnutra, zalozene v oktobri 2000. Cinnost klubu je zamerana na prevenciu liecby zavislosti na alkohole.
Sme pacienti s diagnozou F 10 a tato choroba ako kazda ina tiez potrebuje prevenciu. O chorobe, ktoru mame, sa vo verejnosti vela nehovori a ked, tak v celkom inych suvislostiach. V nasom klube sa stretavaju ludia, ktori maju spolocny problem: alkohol a tu sa mozu o tomto probleme bez rozpakov rozpravat. V praci a mnohokrat ani doma o tom nemame s kym hovorit, ale tu sa stretavaju ludia, ktori s liecbou, abstinenciou a prevenciou maju dlhorocne skusenosti a vzajomne si vedia poradit.

Tvorime laicku terapeuticku skupinu.

Okrem klubovych stretnuti, ktore su dvakrat mesacne, v prvy a druhy pondelok v mesiaci v priestoroch psychiatrickeho oddelenia na Razusovej ulici robime tiez ine aktivity: rodinnu terapiu, brigadnicku cinnost, spolocenske podujatia, turisticke akcie, pomoc pacientom pri nastupe na liecbu, spolupracujeme s Odbornym liecebnym ustavom psychiatrickym v Prednej Hore a Velkom Zaluzi a so psychiatrickym oddelenim v Banskej Bystrici. Stretavame sa s clenmi inych klubov v ramci Slovenska, sme kolektivnym clenom Zdruzenia abstinentov Slovenska.
Pokial k nam pride clovek, ktory ma problem s alkoholom a chce ho riesit, vieme mu poradit a nasmerovat na spravnu cestu liecby. Je potom len na nom samom, ci k liecbe pristupuje seriozne a vie, co chce, alebo nema pevnu volu a opat sklzne k pohariku.
Nasi clenovia su zivym prikladom toho, ze abstinovat je mozne. Mame clena, ktory tohto roku oslavuje 30. vyrocie abstinencie, ini 2, 5, 10, 17 i 24 rokov. Mozno vas prekvapil termin “oslavuje”, ale pre mnohych z nas bol den nastupu na liecbu znovuzrodenim, po ktorom sme zacali skutocne novy zivot, zivot s cistou hlavou, v ktorom opat nasli miesto, zodpovednost, starostlivost o rodinu, pracu, konicky – zivot bez alkoholu.

Ing. Ivan Sagat, predseda klubu


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT