18. MAJ 2004 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vacsina obchodov v centralnej mestskej zone je otvorena od 9. do 17. hodiny, co mnohym kupujucim nevyhovuje. Prave preto poslanci mestskeho zastupitelstva na ostatnom zasadnuti prijali uznesenie, na zaklade ktoreho prednosta mestskeho uradu s podnikatelmi prerokuje otazku predlzenia zatvaracich hodin tak, aby v letnej sezone boli predajne otvorene do 19. hodiny a v zime minimalne do 18. hodiny. Aky je vas nazor?


S anketovym mikrofonom


o otvaracich hodinach v centre mesta

Nadezda Nguyenova, ucitelka v materskej skole, Brezno:

- Myslim si, ze by to bolo dobre a vyhodne, napriklad my sme stale v praci a po piatej su uz obchody zatvorene. Aj ked mam poobednajsiu zmenu, ktora zacina o desiatej, jedenastej, nevyhovujeme mi, ked obchody otvoria len od deviatej. Takze nestiham to rano a poobede tiez nie. A tak vacsinou nakupujeme v sobotu.

Emilia Hazakova, krajcirka, Pohorela:

- V meste vela nenakupujem, ale myslim si, ze predlzenie otvaracich a zatvaracich hodin by bolo vyhodne. Musime si nakupy naplanovat tak, aby sme to stihli. Nehovorim, ako je to v Pohorelej. V Banskej Bystrici je to napriklad ovela lepsie.

Milan Smrek, policajt, Brezno:

- Rano mi to vyhovuje, ale poobede by obchody mohli byt dlhsie otvorene. Privital by som to. Stane sa, ze clovek to jednoducho nestihne.

Maria Kvietkova, robotnicka, Brezno:

- Nie vsetci ludia robia na zmeny, ako ja, a nakupy stihnu, ale pre tych, ktori robia do stvrtej, by boli vhodne dlhsie otvaracie hodiny.

Ing. Anna Galisova, uradnicka, Pohorelska Masa:

- Privitala by som, keby obchody boli otvorene minimalne do 18. hodiny, alebo aj do 19. hodiny by som brala. V zime by to ani tak neprekazalo, pretoze je skoro tma, ale v lete je dlhy den, clovek je viac zaneprazdneny napriklad v zahrade. Ak sem pridu turisti, navsteva a po 17. hodine je vymrete mesto, to mi prekaza.

Ing. Maria Kokavcova, na materskej dovolenke, Bystra:

- Moje doterajsie skusenosti su zle, viac by mi vyhovovalo, keby obchody boli otvorene dlhsie. Teraz byvame v Bystrej, ked vam ide autobus o stvrtej, pridete sem o pol piatej a za tu polhodinku nemate sancu nakupit. Bolo by vhodnejsie, keby boli obchody otvorene aspon do 18. hodiny, pretoze v lete je dlhsie vidno. Mozno by aj stupli trzby v obchodoch, lebo ludia sa dlhsie motkaju po meste, aj turistov bude viac. Myslim si, ze by to bolo plus pre mesto aj pre turistov.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Spievali sme na Bradle

Nedela ako kazda ina. A predsa ta 2. maja 2004 bola trochu odlisna a trochu ina. Ina pre maticiarov z Valaskej rozhodnutych v tento den vzdat uctu a poctu velkemu synovi nasho naroda, generalovi Milanovi Rastislavovi Stefanikovi, ktory pred osemdesiatimi piatimi rokmi tragicky zahynul pri plneni si svojich vlasteneckych povinnosti. Cim inym vyjadrit obdiv a vdaku Slovakovi, ktory cely svoj kratky zivot zasvatil uceniu, cielavedomej praci v prospech nasho maleho Slovenska, ktory svojou mudrostou, energiou a odvahou zviditelnil vo svete krasny kut zeme leziacej v srdci Europy, ako piesnou? Ona nas prevadza celym zivotom, ona vyjadruje nase pocity a vnemy, ona je odozvou bolesti i radosti.
Prave nou tridsatosem clenov Zmiesaneho spevackeho zboru Miestneho odboru Matice slovenskej z Valaskej odovzdalo M. R. Stefanikovi, pochovanemu na Bradle, pozdrav snazivych a pracovitych ludi Horehronia. Za dirigovania ucitela J. Jencu, ktory je umeleckym veducim suboru, a Mgr. A. Bundovej zneli z Mohyly na Bradle hymnicke, narodne i pre zbor upravene ludove piesne na styri strany sveta. Zneli pre M. R. Stefanika, pre vsetkych Brezovcanov, pre vsetkych ucastnikov spomienkovej slavnosti, pre vsetkych ludi, ktori si v tento den prisli do Brezovej pod Bradlom uctit pamiatku vyznamnej osobnosti nasich dejin. Pokladali sme si za cest, ze vdaka Obecnemu uradu vo Valaskej a Mestskemu uradu v Brezovej pod Bradlom mohli aj maticiari zo srdca Slovenska, z Horehronia, byt ucastnikmi tohto krasneho spomienkoveho dopoludnia.
Po vystupeni na Bradle sme navstivili rodny dom M. R. Stefanika v Kosariskach. Ked sme po prehliadke Muzea na nadvori zaspievali, pridali sa k zboru aj ostatni ucastnici prehliadky zo vsetkych kutov nasej vlasti. Aj to bolo dokazom odkazu M. R. Stefanika, ze vo svornosti prave piesen spaja a utuzuje bratstvo vsetkych, malych, mladych i tych skor narodenych.
Na zaver treba podakovat vsetkym clenom ZSZ z Valaskej a dirigentom za ich obetavost, ochotu a snahu venovat svoj volny cas nacviku a vzornej reprezentacii obce pri tejto, ale aj inych vyznamnych spolocenskych udalostiach.

Vybor MO MS vo Valaskej

Priatelia Maleho princa

Deti sa rozhodli napisat Malemu princovi a pozvat ho k nam do Pohronskej Polhory. Ale kam ho pozvat? Tuto otazku zvladli bravurne, navrhli si vlastne detske ihrisko a s prosbou o pomoc isli za starostkou. Na oplatku jej navrhli pomoc pri upratovani obce a v spolupraci so Zakladnou skolou v Pohronskej Polhore slubili, ze zorganizuju zber. Pripravili si Zberka (panak z odpadu), ktory bol maskotom nasho zberu. Zber papiera a skla prebiehal od 19. aprila v skole. Priatelia Maleho princa pri tomto zbere pomahali kazdy den, ukladali stary papier a nosili ho do zbernych miestnosti. Cez vikend sa vybrali po stopach Maleho princa a putovali po jeho planetach. Vsetci spolu sme prezili krasny vikend v chate na Taloch (tymto dakujeme Ing. Englerovi za jeho pomoc pri sprostredkovani a zaistovani tejto chaty).
Objavili sme planetu lampara a urobili si slavnost svetiel. Lentilkovy kral pre nas pripravil kralovsku hostinu, ba ani pijan sa nedal zahanbit a pripravil nam hry a sutaze. Podotykame, ze vsetky spojene s vodou. No asi najkrajsie bolo putovanie za zemepisom a spoznavanie krajiny Nizkych Tatier. A biznisman? Tak ten nam ukazal, co mozeme robit a ked budeme sikovni a usilovni spenazit – naucil nas batikovat tricka a vyrabat privesky.
Po navrate sme od Maleho princa dostali list, pisal mu zemepisec, ze nas stretol. Maly princ sa rozhodol navstivit nas. Napisal, ze sa s nim zvitame v den, ked sa rozlucime so skolou. Poslal nam svoju najlepsiu priatelku – malu ruzu a poprosil nas, aby sme sa mu o nu dobre starali. Teraz sa musime co najlepsie pripravit na tuto velku udalost, prichod Maleho princa je pre nas velmi dolezita vec.
A aby sme nezabudli, este raz dakujeme vsetkym, ktori nam pomohli a dakujeme vsetkym triedam a vsetkym pedagogom, ktori sa zapojili do zberu a ktorym zalezi na tom, aby sme nasu obec mali krasnu a chranili ju pred odpadkami.
Toto vsetko sa mohlo udiat za podpory Nadacie pre deti Slovenska a s financnou podporou Holandskeho kralovstva prostrednictvom programu Matra a vdaka vsetkym detom a dobrym ludom, ktori nam (Polhore – kulturnemu a telovychovnemu zdruzeniu) pomahaju.
Dakujeme!

Priatelia Maleho princa a K. Pindiakova

Kazdy den stretnut cloveka. Cloveka stretnut, ktoreho srdce v tebe bije. Ak ho stratis na pust sa zmenia ulice zaludnene...

Slova basnika Jana Kostru, ktorymi sme 30. aprila otvorili v Mestskom dome kultury v Brezne slavnostnu akademiu pri prilezitosti 50. vyrocia zalozenia Zboru pre obcianske zalezitosti pri Mestskom urade v Brezne. Jeho cinnost sa zameriava na cely zivot cloveka – od narodenia az po jeho smrt. Na slavnostnej akademii sme chceli ukazat divakom aspon nieco z nasej prace – uvitanie dietata do zivota, sobas, predstavili sa ziaci ZUS-ky, Stastne detstvo a Spevacky zbor mesta Brezna, ktori sa podielaju na priprave vyznamnych akcii ZPOZu. Su to zivotne jubilea, prijatia darcov krvi, sportovcov a pod.
Na priprave tohto krasneho podujatia sa podielalo mnoho ludi. Preto mi dovolte, aby som sa vsetkym podakovala: Ing. J. Demianovi – primatorovi mesta Brezna, Mgr. J. Surinovi – riaditelovi MsKS v Brezne, ZUS v Brezne, Spevackemu zboru mesta Brezna, M. Petrlovi st. za vystavu fotografii ZPOZ-u od jeho zalozenia, za projekciu P. Banikovi, R. Drstakovi, S. Svantnerovi, ktory celu akciu snimal kamerou, sponzorskemu kvetinarstvu, Technickym sluzbam mesta Brezna, zvukarovi I. Kerestenymu, ktory sa nam postaral aj o vybornu naladu na spolocenskej vecere. Posledne dakujem patri clenom ZPOZ-u za ich doterajsiu pracu a za program pripraveny k jeho vyrociu.
Jubilantovi – Zboru pre obcianske zalezitosti Clovek – cloveku pri Mestskom urade v Brezne poprajme vela tvorivych sil, napadov, uspechov a spoluobcanov, ktori si ocenia pracu tohto kolektivu.

Predsednicka ZPOZ-u

Vydareny Den matiek v Hronci

Deviateho maja sa mamy, stare mamy i ockovia v Kulturnom dome v Hronci zucastnili na krasnom predstaveni venovanom Dnu matiek. V dynamickom programe plnom spevu, tanca i hovoreneho slova sa nam predstavili ziaci Zakladnej skoly z Valaskej a vo folklornom pasme deticky z Materskej skoly v Hronci. Dakujeme za obrovsku trpezlivost, profesionalitu, ale hlavne za lasku, s ktorou riaditelka E. Morova a ucitelka A. Bankova pripravuju nase deti na vsetky akcie pocas skolskeho roka. Nase podakovanie patri aj starostovi I. Nemkymu, ktory tieto podujatia vzdy ochotne podpori.

Za rodicov Ing. A. Briedova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT