18. MAJ  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Vratili sa do Valaskej

S prichadzajucim letom sa do Valaskej opat vratili vsetkymi Valastanmi oblubene, milovane biele labute, ktore nezdobi len nadherny a ladny dlhy krk, ale aj ich dostojnost a vznesenost. Navonok su mozno chladne a pysne, ale pravda je taka, ze aj ony potrebuju nasu lasku, nehu, trochu pohladenia a pochopenia. Nechajte ich zit, nevyhanajte ich, lebo sa velmi lahko moze stat, ze sa do Valaskej nevratia, co by bola nesmierna skoda. Bolo by dobre a prospesne, keby sa k ekologom a znalcom pridali vsetci. Skuste to a uvidite, aky krasny pocit zazijete pri pozorovani toho, ako krasne, pohodlne ziju. Urcite vam budu v kutiku svojej malej dusicky vdacne.

(rf)

Kontrola na urovni samospravy

Prisnejsie kontrolne mechanizmy na urovni samospravy zavadza novela zakona o obecnom zriadeni, ktoru minuly tyzden definitivne schvalili poslanci Narodnej rady Slovenskej republiky. Vnutorna kontrola miestnej a krajskej samospravy sa ma posilnit od 1. jula, odkedy bude na hospodarenie kazdej obce a vyssieho uzemneho celku dohliadat hlavny kontrolor. Obci, resp. vyssiemu uzemnemu celku sa uklada povinnost zriadit funkciu hlavneho kontrolora a zvolit ho. Hlavnych kontrolorov budu zastupitelstva volit na sest rokov.

(tt)

Divadelny subor Daxner z Tisovca sa predstavil v Brezne

Po velkych projektoch uplynulych rokov (Navsteva starej damy, Otcim, Samko Tale) divadelny subor Daxner z Tisovca tentokrat nastudoval divadelnu hru basnika, prozaika, predstavitela modernej psychologickej dramy s naturalistickymi a expresionistickymi crtami Tennessee Williamsa Skleneny zverinec. S touto psychologickou sondou do duse ludi zijucich na spodnej priecke spolocenskeho rebricka, ludi so snami a tuzbami sa ,,daxnerovci" v pondelok 10. maja predstavili aj breznianskemu publiku. V rezii Jaroslava Lacka ucinkovali Julia Hodonova, Martina Vlcekova, Michal Stejskal, Dusan Kojnok, Michal Cibuliak a Jan Kubove.

(r)

Zverejnili vysledky generalnej skusky externej maturity

V dnoch 20. - 22. aprila tohtorocni maturanti absolvovali generalnu skusku externej casti maturity. Z jej vysledkov vyplyva, ze ich vedomosti z cudzich jazykov su na uspokojivej az velmi uspokojivej urovni, naopak v matematike maju velke rezervy.

Externa maturita pozostavala z testov z matematiky, z anglickeho a z nemeckeho jazyka, pricom ziaci si mohli zvolit dve urovne, vyssiu A uroven a zakladnu B uroven. Najlepsie vysledky dosiahli gymnazisti, ktori si zvolili vyssiu A uroven testov z anglictiny, kde ich priemerna uspesnost bola 64,1 percenta. Najhorsie vysledky mali studenti ostatnych strednych skol v zakladnych testoch z matematiky, kde bola priemerna uspesnost 22,2 percenta.

Vysledky generalnej skusky externej maturity nebudu mat vplyv na tohtorocne hodnotenie maturanta. Jej ulohou bolo predstavit novy model jednotnej maturity, ktory bude platit pre terajsich tretiakov. Externa maturita by sa mala postupne uplatnovat pri prijimani studentov na vysoke skoly.

(tt)

 

Olympijska pochoden v Brezne

h0420c.jpg (12463 bytes) h0420d.jpg (14000 bytes)

Olympijska myslienka vo forme olympijskej pochodne a stafety vo stvrtok a v piatok 13. a 14. maja rezonovala v Brezne. V jej mene pozdrav olympiade v Atenach odovzdali mesto, studenti strednych skol, atletickych tried, deti z materskych skol, Mestsky sportovy klub a Centrum volneho casu v Brezne.
Olympijska stafeta putuje po celom Slovensku, so svojou myslienkou navstivi viac ako tridsatsest okresnych miest a nespocetne mnozstvo obci. Bezci po jej trase prebehnu viac ako 1500 kilometrov. V stafete sa vystriedaju olympionici, aktivni sportovci, starostovia obci, primatori miest, rekreacni bezci a vsetci ti, ktorym nie je cudzia Coubertinova myslienka.

(bb)
Foto: Stefan Vozar

 Breznania si zaspievaju v Polsku

V stredu 19. maja Spevacky zbor mesta Brezna odcestuje na niekolkodnovy zahranicny zajazd do polskeho mesta Ciechanow, s ktorym ma Brezno partnerske vztahy. Zucastni sa tam na medzinarodnom stretnuti spevackych zborov z francuzskeho Meudonu, Brezna a Ciechanowa. Vystupenia sa uskutocnia v tamojsom farskom kostole a na nadvori zamku kniezat Mazowieckich. Po vlastnych programovych blokoch vsetky zbory spolocne zaspievaju skladbu Giuseppe Verdiho Nabucco a Beethovenovu Odu na radost v nemeckej verzii, ktora je europskou hymnou.
Pri ceste domov sa ma brezniansky spevokol vo Varsave stretnut s velvyslankynou Slovenskej republiky v Polsku Magdou Vasaryovou, kde jej zaspieva niekolko skladieb zo svojho repertoaru.
Partnersky Ciechanow je jednym z najstarsich miest kraja leziaceho nad riekou Lydnia pri Ciechanowskom pohori vzdialenom 100 km od Varsavy a 13 km od Olstyna. V sucasnosti ma 48 tisic obyvatelov, je dolezitou cestnou i zeleznicnou krizovatkou a spaja zapadnu Europu s Pobaltim.
Vlani v oktobri sa komorny miesany zbor Sine Nomine z Ciechanowa zucastnil na Horehronskych slavnostiach zboroveho spevu v Brezne.

(DaRa)

Staraju sa o seniorov

Zaciatkom maja sa v penzione Hradisko v Nemeckej uskutocnilo dvojdnove vzdelavacie stretnutie zamestnancov zariadeni socialnych sluzieb, ktorym nie je lahostajny osud seniorov v domovoch dochodcov a ktori svojim pristupom chcu skvalitnit socialnu starostlivost o tychto obcanov.

Usporiadatelom tohto zaujimaveho podujatia bol Domov dochodcov a domov socialnych sluzieb Hron Dubova v spolupraci s obcianskym zdruzenim Za dustojne stari Praha a Banskobystrickym samospravnym krajom. Dvadsatjeden prevazne socialnych pracovnicok sa zoznamilo s technikami muzikoterapie pod vedenim Bc. V. Zigmunda z Ceska, vypoculi si prednasku PaedDr. N. Fibichovej z Prahy o standardoch socialnych sluzieb, v ramci vycviku sa ucili metodiku arteterapie a ergoterapie pod vedenim akademickej maliarky E. Sandorovej a zoznamili sa s formami kognitivno zmyslovej stimulacie pod vedenim PhDr. E. Mesikovej. Cestnym hostom podujatia bola riaditelka odboru starostlivosti o starsich ludi Mgr. M. Siposova z ministerstva prace, socialnych veci a rodiny.

Vsetci ucastnici na zaver skonstatovali potrebu vzdelavat sa takouto formou a ucit sa novym pristupom.

(jd)

Opytali sme sa za vas

veducej odboru skolstva a kultury pri Obecnom urade v Helpe Marie Kemkovej

o Piateho a siesteho juna sa uz po piatykrat rozospievaju a roztancuju detske folklorne subory, spevaci, tanecnici a zahraju hudobnici z Horehronia, ale aj zo zahranicia na detskom folklornom festivale Kolovratok. Co vsetko v tomto roku ponuknete?

- Festival sa bude niest v znameni prehliadok detskych ucinkujucich, beneficneho koncertu, sprievodnych sutazi a detskeho remeselneho jarmoku. Novinkou v sobotu vecer bude beneficny koncert, v ktorom sa predstavia popredni operni spevaci zo Slovenska, rodina Babjakova a deti zo Zakladnej umeleckej skoly v Helpe. Tymto programom obohatime festival a budeme sa snazit dokazat, ze horehronske deti ziju nielen folklorom, ale vyrastu z nich aj umelecke osobnosti v oblasti vaznej hudby, ktora sa za poslednych desat rokov, odkedy bola v obci zalozena zakladna umelecka skola, stretla s neocakavanym zaujmom deti a mladych ludi. Vytazok z koncertu poputuje na rozvoj zakladnej umeleckej skoly.
Nedela uz tradicne patri folkloru. V programe budu ucinkovat detske subory Klasok z Podbrezovej, Tanec v srdci z Cierneho Balogu, Smeriecok zo Zavadky nad Hronom, Mladost z Pohorelej, Sumiacanik zo Sumiaca, Helpancok z Helpy, Hucava z Hrochote, Polana z Ocovej, Klnka z Bratislavy. Zahranicnymi hostami prehliadky budu detsky subor Bekes z Madarska a Decka z ceskych Kunovic. Program sa zacne zivou pozvankou ucinkujucich ulicami obce, aby potom rozkvitol o 14. hodine v prirodnom amfiteatri v celej svojej parade.
Pocas festivalu nebudu chybat vsetky minulorocne sprievodne sutaze a tradicny detsky jarmok. Cielom Palicky pomocnicky je podnecovat tvorivu aktivitu, manualnu zrucnost a fantaziu deti v zakladnych skolach, viest ich k poznaniu a zachovavaniu tradicnych umelecko-remeselnych technik, objavovat a spoznavat ludovych vyrobcov, budovat uctu ku generaciam starych otcov, poskytovat priestor na popularizaciu tradicnej ludovej vyroby a podporovat zaujemcov o tuto cinnost. Zamerom Malovaneho sveta je podporovat tvorivu aktivitu deti v oblasti vytvarneho spracovania, ich fantaziu a schopnosti stylizacie folklornych motivov, spoznavania tradicnych prvkov ludovych vysiviek, ornamentov a ich aplikacia vo vlastnom vytvarnom prejave, zachovavanie povodnych foriem ludovej vysivky a ludoveho vytvarneho prejavu. Literarna sutaz Pamodaj stastia lavicka ma za ulohu prehlbit vedomosti deti o rozpravke, poskytovat priestor na popularizaciu povodnej detskej tvorby a podporovat zaujemcov o tuto cinnost. Detsky ludovy rozpravac je prejavom umenia vlastnej interpretacie skutocneho alebo vymysleneho pribehu v nareci.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT