18. MAJ  2004 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Prvy slovensky kozmonaut Ivan Bella jubiluje

Jeho rodiskom je Brezno

h0420b.jpg (15994 bytes)

 

V prvu jarnu nedelu prvy slovensky kozmonaut plk. Ing. Ivan Bella navstivil Dolnu Lehotu, kde sa pri prilezitosti 59. vyrocia oslobodenia obce a 5. vyrocia jeho letu do vesmiru (20. februar 1999) uskutocnil 21. rocnik cezpolneho behu a 6. rocnik behu prveho slovenskeho kozmonauta. Kedze 21. maja Ivan Bella oslavuje svoje styridsiate narodeniny, vyuzili sme tuto prilezitost na rozhovor s nim. O priebehu letu Ivana Bellu do vesmiru sa toho popisalo uz mnoho, preto nase otazky smerovali k jeho terajsiemu zivotu a planom do buducnosti.

o Kde dnes pracujete?

- Od navratu z kozmickeho letu v roku 1999 pracujem na ministerstve obrany v odbore, ktory sa vola Slovenske verifikacne centrum. Je to mierovy organ armady, ktory zodpoveda za plnenie zavazkov Slovenskej republiky vyplyvajucich z roznych medzinarodnych zmluv, dohod a dokumentov zaoberajucich sa kontrolou zbrojenia i odzbrojenia a budovanim dovery nielen v Europe, ale aj za jej hranicami.

o V com sa zmenil vas zivot odvtedy, co ste absolvovali let do vesmiru?

- Moj zivot sa zmenil velmi vyrazne, pretoze z neznameho majora letectva, ktory mal len urcity okruh svojich priatelov, blizkych a znamych, sa stala verejne znama osoba a kdekolvek sa objavi, je stredobodom pozornosti. Moj zivot sa zmenil i z casoveho hladiska, lebo praca na ministerstve obrany zabera vela casu a popritom mam este obrovske mnozstvo povinnosti vyplyvajucich z toho, ze som prvy a zatial jediny slovensky kozmonaut. Na konicky a nejake osobne zaujmy mam naozaj malo casu.

o Od vasho letu uplynulo uz viac ako pat rokov, chceli by ste znova letiet do vesmiru?

- Je to otazka do diskusie, ale keby sa mi tato moznost naskytla, nevahal by som a ci uz by to bol kratkodoby alebo dlhodoby let, skusil by som to este raz.

o Ako sa citite pri navsteve Dolnej Lehoty?

- Da sa povedat, ze Dolna Lehota, odkial pochadzaju moji rodicia, je v podstate moja rodna dedina, hoci som sa narodil v breznianskej porodnici, pretoze porodnice na dedinach nie su. Rad sa do tejto obce vraciam, mam tam rodinu, vela priatelov a znamych, lebo ma tu vzdy caka mile privitanie jej obyvatelov, aj ked som uz od patnastich rokov z domu prec.

o Zaiste mate radost z toho, ze aj na vasu pocest sa v Dolnej Lehote konaju preteky v cezpolnom behu. Co vy na to?

- Som naozaj stastny, ze sa v dnesnych nie najjednoduchsich casoch najde dost entuziastov, ktori maju odvahu organizovat taketo sportove podujatie. Prve rocniky boli len pre obyvatelov obce a som rad, ze sa teraz na cezpolnom behu zucastnuju pretekari z celeho Slovenska a mozem im osobne zablahozelat k uspechu a odovzdat ceny.

o Ake mate plany do buducnosti?

- Vela ludi mi hovori, ze let do vesmiru, to je vrchol a ze uz sa viac v zivote neda dokazat. Myslim si vsak, ze tento let bol len zavrsenim urcitej etapy mojho zivota. Zivot tymto nekonci, lebo mam aj dalsie plany vyuzit svoje kontakty, meno a postavenie napr. v diplomatickych sluzbach, no neviem, ci sa mi to podari, ale sny a plany su na to, aby sa ich clovek snazil plnit.

o Dvadsiateho prveho maja mate styridsat rokov. Ako oslavite svoje narodeniny?

- Oslava nebude velka, len v okruhu mojich priatelov a znamych, pretoze casu je naozaj malo. Zvlast v tomto obdobi byva hodne roznych aktivit, a tak budem velmi rad, ked sa mi podari dat dohromady par priatelov, aby sme to oslavili.

o Co by ste na zaver nasho rozhovoru zazelali citatelom Horehronia?

- Horehronie je region, ktory v sucasnosti nepreziva najlepsie obdobie, ale pevne verim, ze sa to zmeni a pridu lepsie casy pre jeho obyvatelov. Vsetkym zelam predovsetkym vela zdravia, hodne trpezlivosti, aby ,,preckali tuto dobu" a dozili sa len krasnych dni.

Poznamka: Podla najnovsich informacii kozmonaut Ivan Bella bude od 20. juna posobit ako vojensky radca na slovenskom velvyslanectve v Moskve.

Daniel Rakyta


 ,,Prejavy ludoveho umenia maju podobny vyznam ako archetypy a myty, privadzaju nas k zivemu zarodku nasej celistvosti. To je asi hlavna pricina toho, preco venujeme pozornost prejavom ludoveho umenia. Intuitivne sme vytusili, ze kazda kultura moze fungovat, moze nam pomahat obnovovat poriadok, moze nam pomahat pochopit pravdu a rozvijat nasu duchovnost, ale iba vtedy, ak sa rozlety kultur budu uzemnovat navratmi k jej povodnym podobam."h0420m.jpg (16757 bytes)

A prave o to sa uz niekolko rokov snazi ludova hudba pri Zakladnej umeleckej skole v Helpe (na snimke), ktora sa zaciatkom maja zucastnila na krajskej sutaznej prehliadke v Kokave nad Rimavicou, kde v kategorii ludove hudby aj pri silnej konkurencii obsadila prve miesto. Mladi hudobnici z niekolkych horehronskych obci pod vedenim riaditela helpianskej ,,zusky" Petra Harvanku sa v tychto dnoch uz pripravuju na celoslovenske kolo sutaze, ktore sa uskutocni v juni v Povazskej Bystrici. Budeme im drzat palce.

(ph)

 

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT