14. SEPTEMBER  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)V Nemeckej otvorili zaujimave muzeum

Vo stvrtok 9. septembra v budove Zakladnej a Materskej skoly v Nemeckej slavnostne otvorili Ludove muzeum a muzeum ludovej architektury v modeloch. Modely greckokatolickych a pravoslavnych kostolov i narodopisne makety su dielom 50-rocneho Jozefa Murina, ktory po niekolkorocnom posobeni v Kosiciach uz druhy rok zije v rodnom dome svojho otca v Dubovej. Svojmu konicku sa Jozef Murin, ktory pracoval ako fotolaborant a v sucasnosti je na invalidnom dochodku, venuje osem rokov. Jeho prace uz obdivovali na mnohych vystavach nielen doma, ale aj v zahranici.

(r)

Sympozium v Pohronskej Polhore

V nedelu 5. septembra vernisazou drevenych plastik, ktore vytvorili studenti Akademie umeni v Banskej Bystrici a Vysokej skoly vytvarnych umeni v Bratislave, vyvrcholilo dvojtyzdnove socharske sympozium v Pohronskej Polhore. Je to uz v poradi tretie podujatie tohto druhu. V tomto roku sa k profesionalnym vytvarnikom pripojili aj amaterski tvorcovia v oblasti drevorezby a maliarstva, studenti Akademie pana Machulu (projket, ktory realizuje Polhora - kulturne a telovychovne zdruzenie v spolupraci s fondom Hodina detom) a ziaci zakladnej skoly. Vystava sa nachadza v priestoroch obecneho uradu, kde ju mozete navstivit kazdy pracovny den do konca septembra.

(kp)

Vodopad na zahranicnom turne

Breznianska country skupina Vodopad sa v stredu 8. septembra opat vydala na svoje dalsie zahranicne turne. Tentokrat do Francuzska. Svojimi koncertmi v oblasti Strasburgu, v Meudone, v Parizi i jeho okoli pozdravia nielen svojich priatelov, ale zase budu mat moznost dokazat reprezentativnost nasej kultury.

(js)


TOP seven Brezna 2004

o Najlepsie restauracne zariadenie: pizzeria Barbaricum (2542 hlasov) o Najepsi podnik: Picolo cafe (2193) o Najlepsia institucia: Hasicsky a zachranny zbor (1289) o Najlepsia skola: hotelova akademia (1228) o Najlepsi lekar: MUDr. Erik Richter (527) o Najlepsia spolocnost: COOP Jednota (1999) o Najlepsia osobnost: Ing. Michal Kic (1313) o

Vysledky prestiznej ankety TOP seven Brezna 2004, do ktorej sa zapojilo dovedna 5737 ucastnikov, vyhlasili v piatkovy vecer 10. septembra v mestskom dome kultury. Vyhlasovanie vitazov jednotlivych kategorii bolo popretkavane kulturnym programom, v ktorom ucinkovali hip-hopove tanecnicky, Bystrik, Schody, Noc a den a Maduar. Vecer uvadzali znama televizna moderatorka Lenka Hriadelova a predseda Mestskeho mladeznickeho parlamentu v Brezne Andrej Barancok.

h0437d.jpg (9190 bytes) h0437f.jpg (8980 bytes) h0437g.jpg (11028 bytes)

Foto: Stefan Vozar

 

Stat a obce sa dohodli

Zdruzenie miest a obci Slovenska v utorok 7. septembra sa na rokovaniach so zastupcami rezortu financii dohodlo na podstatnych veciach tykajucich sa vsetkych styroch zakonov vymedzujucich fiskalnu decentralizaciu.
Predstavitelia ZMOS za uspech pokladaju zvysenie vychodiskovej zakladne pre mesta a obce minimalne o 2,1 mld korun a zavedenie podielu na dani z prijmu fyzickych osob medzi vlastne prijmy obci. Stat by mal garantovat mestam a obciam podiel dohodnuty vo vyske 23,8 mld korun, ak by vynos z dane bol nizsi, nez su prognozy. Naopak, ak vyvoj bude lepsi, prijmy sidel by mali primerane rast.

(jb)

 

Den Horskej zachrannej sluzby

V sobotu 11. septembra sa v Demanovskej doline v Nizkych Tatrach uskutocnili oslavy Dna Horskej zachrannej sluzby, ktora so sucasnymi kompetenciami posobi na Slovensku od januara minuleho roka. Na tomto podujati nechybali ani clenovia Horskej zachrannej sluzby Nizke Tatry – juh, ktori predviedli rozne ukazky - vyprostrenie postihnuteho zo skalnej steny pomocou zariadenia Kong a jeho dopravenie improvizovanou lanovkou na zem, vyprostenie zraneneho zo steny pomocou vrtulnika ministerstva vnutra a tiez vyhladavanie v imitovanych ruinach lavinovym psom. Organizatori zabezpecili rozne sprievodne podujatia, kde si zachrancovia a milovnici prirody z celeho Slovenska prisli na svoje pri country hudbe a dobrom gulasi.

(ik)

 

Opytali sme sa za vas

veducej kancelarie primatora Brezna Mgr. Dany Kmetovej

o Co bolo na programe rokovania mestskeho zastupitelstva v pondelok 6. septembra?

- Kedze pre pestrost a rozsiahlost predkladaneho materialu na riadnom zasadnuti v utorok 31. augusta nebolo mozne z casoveho hladiska prebrat cely predkladany material, poslanci odsuhlasili pokracovanie mestskeho zastupitelstva v pondelok 6. septembra.

Na programe rokovania v tento den boli majetkove zalezitosti, sprava o cinnosti zastupkyne primatora mesta za prvy polrok 2004, vseobecna diskusia a bod rozne. V tomto bode mestske zastupitelstvo schvalilo ukony primatora pri vykone posobnosti valneho zhromazdenia spolocnosti Lesy mesta Brezno, s. r. o., ktorej je mesto jedinym spolocnikom, a to schvalenie mzdy konatela - riaditela obchodnej spolocnosti s ucinnostou od 1. augusta 2004. Bol dany navrh na zrusenie skolskeho zariadenia Skolska jedalen pri Materskej skole Bastova 11 v Brezne. Mestske zastupitelstvo sa uznieslo na zruseni tohto zariadenia k 31. augustu 2004. Na vedomie zobralo ziadost Divadelneho suboru Jana Chalupku o mimoriadny prispevok na rok 2004. Dalsim bodom bola peticia rodicov proti racionalizacii skol a skolskych zariadeni, ktoru zastupitelstvo zobralo na vedomie a vymenovalo specialnu komisiu na posudenie a presetrenie tejto peticie, zaroven odporucilo postupit ju Okresnej prokurature v Brezne. Jednym z poslednych bodov rokovania bola informacia k ponuke Cosmos Trading, s. r. o., na predaj miestnej komunikacie Mostarenska cesta, ktoru zobrali na vedomie podobne ako aj informaciu o odmenovani clenov dozornej rady spolocnosti Lesy mesta Brezno, s. r. o., a spravu zo zasadnutia tejto dozornej rady.

...

referenta oddelenia vystavby a zivotneho prostredia Mestskeho uradu v Brezne Jozefa Kupca, ktory vykonaval stavebny dozor pri rekonstrukcii mestskych komunikacii

o Preco sa rekonstrukcia mestskej komunikacie na Nalepkovej ulici oneskorila v porovnani s Krculovou ulicou?

- Rekonstrukcia mestskej komunikacie na Nalepkovej ulici bola realizovana v sulade s terminom uzatvorenym v ,,zmluve o dielo". Rozsah prac bol vacsi ako na Krculovej ulici, pretoze najprv sa vykonali prace na obojstrannych chodnikoch, 6. septembra bolo polozenych osemdesiat percent asfaltoveho koberca a 7. septembra ostatna cast. Termin ukoncenia bol podla dohody v ,,zmluve o dielo" stanoveny na 15. septembra.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT