14. SEPTEMBER 2004 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Prvy den skolskeho roka sa pre ziakov 1. strednej skoly v meste Beslan v ruskej republike Severne Osetsko zacal tragicky. Presne podla scenara, ktory teroristi pouzili v Rusku za poslednych osem rokov uz trikrat, skolu okolo deviatej hodiny rano miestneho casu obsadilo 32-clenne komando. Policajti, ktori sa mu v tom snazili zabranit, museli ustupit. Po troch hrozostrasnych dnoch sa drama skoncila masakrom, pri ktorom oficialne zomrelo 326 ludi a mnohi su nezvestni. K tejto smutnej udalosti sme sa vratili v nasej ankete:


S anketovym mikrofonom


o rukojemnickej drame v Severnom Osetsku

Jan Balla, dochodca, Brezno:

- Je dost zarazajuce, ze taketo nieco sa este stava. Vyvolava to nedobru atmosferu na celom svete. Kedysi taketo nieco nebyvalo a situacia je cim dalej horsia. Neviem, dokedy to bude trvat a kedy sa situacia dostane na spravnu kolaj, aby sa taketo veci nestavali. Svetova politika by sa mala upravit voci takymto nespravnostiam a takym drastickym udalostiam.

Pani Hana, uradnicka, Janov v Cechach:

- Nieco take by sa nemalo stavat, pretoze nasilie riesit nasilim je strasne. Je hrozne, co sa deje. Zneuzivat deti na nieco take, to nie! To by sa nemalo diat!

Andrea Kovacikova, na materskej dovolenke, Jasenie:

- Mozem odpovedat len tak, ze neviem, aki su to ludia, ktori dokazu drzat ako rukojemnikov deti a strielat na ne. Som matka dvoch deti a keby sa to stalo mne, neviem ... Proste, je hrozne, co sa v sucasnosti robi.

Eva Grenerova, podnikatelka, Poprad:

- Ja nenachadzam slov, lebo je to katastrofa. Neviem si ani predstavit, ze by sa take nieco mohlo stat v nasom okoli a verim, ze sa to uz nikdy nestane. Bolo to nieco zvieracie, nieco hrozne. Ja vlastne ani nechcem rozoberat tuto hroznu situaciu a nechcem si ani pripustit, ze je to pravda, aj ked sa to stalo.

Robertus Baans, podnikatel, Holandsko:

- Rukojemnicku dramu som sledoval, ale malo, pretoze ma to velmi deptalo, velmi som to prezival. Nieco take dokazu len zli ludia.

Bibiana Stulajterova, na materskej dovolenke, Brezno:

- Pre mna to bol taky isty desivy zazitok ako utok na americke ,,dvojcata", ale horsi a otrasnejsi asi o to, ze islo o male deti, ktore boli povyzliekane a doranane. Myslim si, ze proti teroru sme bezmocni. Tyka sa to kazdeho jedneho z nas. Ani nevieme, kde si co zmyslia.

(ng, ma)


hcitpisu.jpg (8894 bytes)

 

Sutazili v strelbe

Zdruzenie technickych a sportovych cinnosti - strelecky klub v Sumiaci pri prilezitosti 60. vyrocia SNP uskutocnilo sutaz v strelbe zo vzduchovej pusky O putovny pohar starostky obce Ing. Marie Betakovej. Na pretekoch sa zucastnilo tridsatstyri pretekarov nad patnast rokov, z toho pat zien.

Putovny pohar ziskal Milan Fujka, druhy bol Milan Cuban a treti Dusan Magura. V zenskej kategorii prve miesto ziskala Anna Boselova pred Annou Fujkovou a Dankou Mackinovou. Dalsiu kategoriu vyhral Jan Kamzik, druhe miesto obsadil Jan Zelencik a treti skoncil Rastislav Skvarka. Prve miesto v kategorii s rokom narodenia 1935 - 1945 ziskal Jozef Durco pred Michalom Fujkom. Vo vekovej kategorii 1975 - 1990 sa najviac darilo Matusovi Magurovi, Janovi Gordanovi a Lubomirovi Pollakovi. Najstarsim ucastnikom sutaze bol 70-rocny Simon Bosela.
Okrem hlavnych cien kazdy ucastnik pretekov, ktore zorganizoval npor. Dusan Magura so synom Matusom, dostal nieco na pamiatku od obecneho uradu a sponzorov. Bola to velmi pekna akcia, za ktoru patri vsetkym podakovanie. Podla vyjadrenia veduceho streleckeho klubu v tejto cinnosti budu pokracovat.

Vladimir Cupka

 

Oslavy 60. vyrocia SNP v Zavadke nad Hronom

V celej nasej vlasti sme si v minulych dnoch pripomenuli a oslavili 60. vyrocie slavneho SNP. Tak to bolo aj vo vsetkych obciach Horehronia. Velmi slavnostne a dostojne boli aj oslavy v nasej obci. Zorganizoval ich vybor ZO SZPB a obecny urad, po prvykrat od roku 1989 sa na nich podielali aj ZO KSS a Slovensky zvaz telesne postihnutych (SZTP). Oslavy sa zacali uz pred niekolkymi tyzdnami vytvorenim pripravneho vyboru a rozdelenim uloh. Pokracovali upravou pamatnych miest, ked o pomnik padlych pri materskej skole sa postaral obecny urad, o pamatnik padlych na Sihoti clenky SZTP pod vedenim predsednicky Anny Noskovej. Pamatnik partizanskej brigady ppl. Sukajeva v krasnom prostredi Malej a Velkej Stosky pravidlene upravuju clenovia vyboru ZO SZPB.
Oslavy zacali 27. augusta polozenim vencov k pamatnikom na Stoske a Sihoti, k pomniku padlych v obci a kratkym prihovorom predsedu ZO SZPB Mgr. Jana Belka, ktory pritomnych pozval na slavnostne zhromazdenie do klubovne spolocenskeho domu. Starosta a clen vyboru ZO SZPB Pavel Hruska tam zvlast privital poslanca NR SR Ing. Jozefa Sevca, predsedu UV KSS, jeho brata RNDr. Jana Sevca a predsedu OV KSS Mgr. Vojtecha Babica. Po slavnostnom prejave Mgr. Jana Belka sa svojim rodakom prihovoril Ing. Jozef Sevc, ked zvlast pozdravil obcanov narodenych v roku 1944, v case SNP. Nasledovalo odovzdanie medaily M. R. Stefanika II. stupna dlhorocnemu aktivnemu funkcionarovi SZPB Stefanovi Noskovi pri prilezitosti jeho 80. narodenin a pamatnych medaili styridsiatim trom priamym ucastnikom SNP. V kulturnom programe pod vedenim Frantiska Chlebusa vystupili clenky suboru a po nich clenky SZTP Nadeje. Podanim obcerstvenia slavnostne zhromazdenie skoncilo.
Oslavy pokracovali v sobotu volejbalovym turnajom O putovny pohar starostu obce. Predpoludnim sme pri pomniku padlych privitali ucastnikov stafetoveho Behu vdaky, mieru a svornosti, ktorym starosta pripol pozdravnu stuhu. Po prihovore veduceho stafety Dr. Milana Sidora zaspievali dievcata zo suboru. Obecny urad zaistil obed a kupanie v miestnej krytej plavarni.

Jan Kolarovic

  

Vyzva pre podnikatelov

Uz niekolko rokov trpim na alergiu, a preto ma trapi problem s vysokou travou, ktoru nik nekosi. Rastie za byvalym bitunkom na Stvrti Ladislava Novomeskeho a tiahne sa az k chodniku a od neho az k povodiu Hrona. Kto ju ma pokosit? Podobne travu, ktora si veselo rastie do viac ako metrovej vysky okolo povodia Hrona az k chodniku od sidliska Zapad v pase sirokom asi pat metrov popri parku pri zeleznicnej stanici az po Baldovsky most a dalsi most, ktory je vypadovkou od namestia smerom do Tisovca?
Chodim tadialto denno-denne a moj zdravotny stav sa kvoli nepokosenej trave zhorsuje. Viem sa preto vzit do koze ostatnych spoluobcanov trpiacich alergiou. Za to, ze sa trava nekosi, je niekto zodpovedny a medzi nezamestnanymi by sa urcite nasli zrucni kosci. Mam dojem, ze je to (ako u mnohych veci) financna otazka. V Brezne a okoli posobia rozne firmy. Riesenie je podla mna jednoduche. Tymto chcem apelovat na podnikatelov, aby dali hlavy dokopy a malickost, akou je sponzorstvo pravidelneho kosenia travy objektov, ktore patria pod spravu mesta, nemoze byt viac problem. Mozno by sa potom zacali pravidelne malovat a opravovat aj lavicky a hojdacky v spominanom parku a okoli mesta. Ved, ked toto vsetko bude v poriadku, bude to vizitka podnikatelov, ktori vlastnia vacsie firmy.

(jr)

 

Chybu by mali napravit

Olympiada v Atenach sa skoncila a zodpovedni po celom svete hodnotia jej vysledky. Niektore ocakavania sa splnili, niektore nie. Aj ja som vselico ocakaval. Medzi inym aj to, ze nasi televizni reporteri v tolkej zalahe cisel a mien aj pri hodnoteni nasich uspechov zabrdnu aj hlbsie do historie nasho olympijskeho hnutia a spomenu si aj na slavneho Hroncana Alojza Sokola. Ten na prvej novodobej olympiade (nie v Atenach?) reprezentoval Rakusko – Uhorsko a dosiahol vynikajuci uspech, ked v behu na sto metrov ziskal bronzovu medailu.
Iste o tom tam “hore” nevedia, lebo keby vedeli, boli by sa tym pochvalili. Pri reportazi zo zaverecneho ceremonialu padlo sice nejake meno nasho olympionika, ale nebolo to meno Sokol. Skoda. Mohli byt mena dve.
Bolo by vhodne zodpovednych na to upozornit a pozvat ich do Hronca, aby sa pozreli na pamatnu dosku na obecnom urade a potom pochvalili Hroncanov, ze si vedia uctit svojich vynikajucich predkov na sportovom – olympijskom poli.
O styri roky na olympiade v Pekingu by mohli chybu napravit.

Koloman Weiss


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT