14. SEPTEMBER 2004 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT


Detsky cin roka

Aj okres Brezno ma svoje zastupenie v projekte Detsky cin roka, ktory v roku 1999 iniciovala spolocnost Whirlpool Slovakia s cielom zvysit hodnotu dobra. Projekt kazdorocne oslovuje deti zakladnych skol a specialnych zakladnych skol, aby urobili dobry skutok a napisali o nom. Samotne deti prostrednictvom hlasovania v detskej porote rozhodnu, ktore dobre skutky slavnostne vyhlasia v zavere tohto roka v Bratislave.
Ponukame vam dva listy deti zo Zavadky nad Hronom, ktore sa v tomto roku uchadzaju o ocenenie Detsky cin roka v kategoriach Pomoc v rodine a Zachrana ludskeho zivota:

 

Som rad, ze nie som zbytocny

Sme sestclenna rodina. Byvame v Zavadke nad Hronom na malom sidlisku Paseka. Mam nevlastneho otca a troch surodencov. Najstarsi je vlastny brat Lukas. Ma trinast rokov. Potom som ja Martin, som piatak. Dvaja mladsi surodenci su mi vlastni iba po mame. Je to sestrocny brat a sedemnastmesacna sestricka.
Mama na vsetko sama nestaci, tak jej v domacnosti pomaham. Pre mna je uplne samozrejme to, co niektori moji kamarati este mozno nikdy nerobili: poumyvam riad, povysavam, pozametam, vynesiem smeti, zajdem do obchodu, obcas uvarim aj caj i kavu. Aj prechadzka so sestrou je pre mna samozrejmostou. Popri tom stacim ist casto do kostola na vecernu omsu. Som aj dobry ziak. Zatial mam same jednotky.
Viem, ze je vela takych deti, ako som ja, ktore rady pomozu svojej mame, rodine. Ale viem, ze su aj taki, ktorych rodina, surodenci vobec nezaujimaju. Ja som rad, ze mozem v rodine pomoct a nie som zbytocny.
Na podnet ucitelky a so suhlasom svojej mamy napisal o sebe ziak

Martin Prekop

 

Pad do rybnika

Bol slnecny den. Na rybniku v Zavadke nad Hronom sa kupalo vela deti. Jednym z nich bol aj Filip, ktory tam bol s rodicmi.
Vedla rybnika vedie polna cesta, ktorou kracali traja chlapci. Bol to tretiak Ondrej s kamaratmi. Prisli az k brehu rybnika. Pozerali na odvazlivcov, ako skacu do studenej vody. Nepozorny Ondrej sa zohol. Pravdepodobne chcel zodvihnut kamen a hodit ho do vody. Lenze posmykol sa a spadol. Zacal sa topit, plavat totiz nevedel. Trepal rukami. Jeho kamarati sa zlakli. Nastastie to zbadal o dva roky starsi Filip. Urasteny a smely sportovec. Podarilo sa mu priplavat k topiacemu sa a kedze to bolo len pri brehu, vytiahol ho von. Potom uz pomohli aj dospeli, ktori dovtedy ani nespozorovali, ze Ondrej je v nebezpecenstve.
A tak Ondrej vdaci za zachranu zivota Filipovi. K Filipovej cti patri, ze o tomto skutku nikde nehovoril. Dozvedeli sme sa o nom nahodou, ked sme si rozpravali o Detskom cine roka.

Andrea


Podovolenkoviny

Tohtorocne leto sa schyluje do svojho finale a s nim aj dovolenkove obdobie, ktore uz ako tradicne niektori prezili po slovensky doma, ini maju nadherne zazitky, ktore im ostanu. Rozlucme sa s letom priehrstim vtipov:

- Bol si so zenou na dovolenke v Skotsku?
- Ano.
- A ako si sa mal?
- Hlupo, zena sa otacala za kazdou suknou.

...

Manzelia su na dovolenke v horach. Manzelka zacne kricat a krici stale viac, az to manzelovi neda a povie jej:
- Vies draha, to, co pocujes, je ozvena. Tu nemozes mat posledne slovo.

...

Pani Marka v egyptskom muzeu. Sprievodca vysvetluje:
- Toto je faraon, toto manzelka faraona, toto je dcera faraona a toto je mumia faraona.
- A s mumiou bol v akom pribuzenskom pomere?

...

Turista sa pyta tetkosa:
- Pocujte, dedo, ako sa dostanem na stanicu?
- Ste tu autom?
- Nie.
- No tak to budete musiet ist peso ...

 

- Nasa chata je tisicosemsto metrov nad morom!
- Netaraj! Ved tu nijake more nevidim!

...

Skotski manzelia cestuju lodou do Ameriky. Zrazu lod narazi do ladovca a zacne sa potapat. Skotka sa vyplasi a krici.
- Co tak reves? Je to azda tvoja lod?

...

- Aka bola cesta po oceane?
- Super, cely cas bol ocean kludny, ale posledny den bola taka burka, ze mojho stareho museli k baru priviazat ...

...

Dovolenkar spomina:
- Byvali sme v takom hoteli, ktory postavili tento rok, ale varili z vlani nakupenych potravin za buducorocne ceny!

(jp)


 

Oblastny vybor SZPB informuje

Ako uz bolo spomenute v 35. cisle Horehronia, v sobotu 28. augusta sa pri prilezitosti regionalnych oslav 60. vyrocia SNP uskutocnilo slavnostne zasadnutie Oblastneho vyboru Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov (ObV SZPB) v Brezne.
Po statnej hymne zasadnutie otvoril a viedol tajomnik ObV Anton Pobis. Na zasadnuti sa okrem clenov ObV SZPB zucastnili aj clenovia historickodokumentacnej komisie, kontrolnej a reviznej komisie, starostovia obci, poslanci mestskeho zastupitelstva a dalsi hostia, menovite: delegacia UR SZPB vedena jej predsedom doc. Dr. Kolomanom Vidom, CSc., predseda Zdruzenia vojakov I. CSA na Slovensku a podpredseda UR SZPB plk. v. v. Ing. Alexander Schmidt, predseda Zdruzenia partizanov SNP prof. Jan Svetlik, CSc., zastupca predsedu Zdruzenia zahranicnych vojakov plk. Jan Minarik, predseda Vyssieho uzemneho celku B. Bystrica prof. Dr. Milan Marcok, prednosta Obvodneho uradu v Brezne Ing. Daniel Backo, predseda ObV SZPB B. Bystrica Ing. Pavel Seckar, predseda ObV SZPB Ruzomberok Mgr. Frantisek Blaho.
Slavnostny prejav predniesol Alexander Schmidt, k pritomnym sa prihovorili aj Milan Marcok, Jan Svetlik, Koloman Vida a Daniel Backo. Na zaver desiatim funkcionarom oblastnej organizacie odovzdali pamatne medaily k 60. vyrociu SNP od Ustrednej rady SZPB.
Po ukonceni slavnostneho zasadnutia nasledovalo prijatie pozvanych hosti primatorom mesta Ing. Jaroslavom Demianom, pietny akt kladenia vencov pri pamatniku partizana a slavnostne zhromazdenie na namesti.
Nezabudajme na udalosti spred sestdesiatich rokov, venujme pietnu spomienku padlym vo vojne, zastavme sa v cintorinoch, pri pomnikoch, pamatnych miestach, ale vzdavajme uctu aj zijucim odbojarom, ktori su medzi nami vo vysokom veku a s podlomenym zdravim.

Oblastny vybor informuje najma svojich clenov, ze od 1. oktobra bude kancelaria prestahovana v kasarnach na Ulici CSA.

 

 

Pozor sutaz

Viete, kolko vody potrebujete?

h0437l.jpg (16479 bytes)Ako, co a kedy pit, aby sme dodali nasmu organizmu potrebne tekutiny?
Pit by sme mali pocas celeho dna aj v pripade, ked smad nepocitujeme. Pocit smadu vznika v pripade, ze v organizme chybaju tri percenta vody. V tej chvili sa zacina sice neviditelny, ale vazny utok na nase zdravie. Dospely jedinec by mal vypit dva az tri litre tekutin. Telo ich totiz velmi rychlo straca. Mocom 1500 ml, plucami 400 ml, kozou asi 700 ml (bez potenia) a stolicou 100 ml vody. Spolu teda necele tri litre. Aby sme v tele udrzali rovnovahu vody a mineralov, musime tekutiny do tela aj dostavat. V organizme sa vytvori asi pol litra tzv. oxidacnej vody, 800 ml prijimame v potrave a zvysok vo forme napojov. Najlepsie urobite, ak siahnete po pohari vody alebo mineralky, akou je Budis. Ta ponuka nielen potrebne mineraly, ktore telo straca, ale aj siroku paletu prichuti: citron, pomaranc, ananas, grep, dokonca colu a tonik. Nie su prilis sladke a obsahuju len prirodne prisady.
Ak telu vodu nedodame, bojujeme s vonkajsimi prejavmi jej nedostatku: nervozitou, podrazdenostou, bolestami hlavy. Vnutorne nasledky dehydratacie su nenapadnejsie, ale o to zavaznejsie. Zasahuju oblicky a krvny tlak, ktory zatazuje srdce. V pripade, ze clovek strati viac ako jedenast percent vody, umiera.
Preto rozhodne pitny rezim nepodcenujte! Denny prijem tekutin je priblizne dva litre, pri sportovani alebo inej namahavej cinnosti dva litre a viac. Ci pijete privela alebo primalo, zistite zo svojho mocu. V prvom pripade mnozstvo mocu stupa, klesa jeho hustota a je napadne svetly. V druhom pripade chodite na toaletu menej casto a farba mocu je zltohneda.
Zaverecne tipy: Napoje na kazdy den treba rozdelit. Podstatnu cast treba vypit rano a na obed, ked sa sustredujeme na pracu. Osobitne sledujte pitny rezim starsich ludi, ktori stracaju schopnost pocitovat smad. V dosledku nedostatku tekutin moze dojst k zahusteniu krvi a lahsie vznikaju krvne zrazeniny ohrozujuce mozog a srdce.

Zuzana Jonekova

Otazka: Pri strate kolkych percent vody nastava smrt cloveka? Vasu odpoved cakame do 28. septembra. Troch vyhercov odmenime cedeckom DISCO MIX.

 


 

Policia patra

Urad justicnej a kriminalnej policie v Brezne sa obracia na obcanov so ziadostou o pomoc a spolupracu pri patrani po hladanom:
Petrovi Gerlakovi, narodenom 20. juna 1970, trvale bytom Polomka, Hronska c. 21, po ktorom je vyhlasene celostatne patranie. Obvineny je z trestneho cinu zanedbania povinnej vyzivy podla § 213, ods. 1 Trestneho zakona.
Hladany je vysoky 160 cm, stihlej postavy, ma odfarbene svetle blond vlasy, velke modre oci, hranatu tvar zuzenu smerom k brade. Na vnutornom predlakti pravej ruky ma tetovanie.
Ziadame obcanov, ktori by vedeli podat akekolvek informacie o hladanom, aby tak urobili v ktoromkolvek utvare Policajneho zboru alebo na zname telefonne cislo 158.

Za spolupracu dakujeme.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT