14. SEPTEMBER  2004 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vazia si darcov krvi

Vchadzam do cakarne obvodneho zdravotneho strediska v Sumiaci, kde uz caka asi dvadsattri pacientov. Na otazku mojho znameho: ,,Co ti je?", zartovne odpovedam: ,,Nemozem pit vodu, lebo sa mi hned dostane do kolena. Uz mi ju lekar osemkrat vytahoval. Ak sa napijem vina, polovica ide do kolena a polovica do hlavy, co je vyhodnejsie." Mnohi sa zasmiali. V tom sa otvaraju dvere a zdravotna sestra mi hovori: ,,Vitajte, nech sa paci dnu."
,,Ako to, ved len teraz prisiel a poniektori tu cakame uz od siedmej," rozculuju sa niektore pacientky. ,,Prednost ma nielen on, ale aj pani Ondrej Margeta, Pavol Margeta, ved su nositelmi zlatej Janskeho plakety, aj Mgr. Marta Boselova, Elena Chamkova, Slavomir Kuka, Jozef Durco, Jan Margeta, Jozef Melo - nositelia striebornej Janskeho plakety a aj dalsich trinast nositelov bronzovej plakety," razne vsetkych vymenovala sestricka a pokracovala: ,,Tito maju prednost. Darmo sa zapisujete do knihy, kto kedy prisiel. Zistila som, ze mnohi sa do cakarne pridu zapisat, na niekolko hodin odidu a potom si narokuju skore vysetrenie."
Ale este som nasu sestricku nepredstavil. Vola sa Janka Hyriakova. Pochadza z Helpy. V roku 1990 skoncila Strednu zdravotnu skolu v Banskej Bystrici. Pat rokov pracovala v breznianskej nemocnici. Od roku 1998 robi v obvodnom zdravotnom stredisku, tri dni v Sumiaci, dva dni v Telgarte a opacne. Najskor pod vedenim MUDr. Romana Lysinu, teraz MUDr. Michala Oblozinskeho, mimochodom velmi dobreho lekara.
V minulosti darovanie krvi organizoval Cerveny kriz a Sumiacania s Telgartcanmi sa do Brezna odviezli spolocnym autobusom. Teraz su iniciatormi darovania krvi Martin Karoly a Juraj Misecka, ktori zorganizuju zaujemcov a odvezu ich na svojich osobnych autach. Podla mojich zaznamov do roku 2000 Sumiacania darovali vyse dvesto litrov drahocennej tekutiny. V roku 2004 vdaka tymto nadsencom i nasej sestricke, ktora si vazi darcov krvi, jej bude urcite viac.

Vladimir Cupka

 

Basen vtkana do platna

Na nasom Slovensku je vela takych dedin, ktore su do povedomia zapisane prejavmi ludovej kultury. Vo forme piesni, zvykov, obycajov, ale aj vysiviek ci ludovych tkanin. Medzi taketo obce na Horehroni patri istotne aj Polomka. Objavil som tu viacerych majstrov ludovych remesiel, nuz a dnes by som vam rad predstavil jednu z nich.

h0437c.jpg (16853 bytes)Ked som v Polomke vystupil z autobusu a starsej zenicky sa opytal, kde byva Anna Kastankinova, odpovedala mi otazkou: ,,Hladate tu, co tak pekne tka a robi krojovane babiky?" No a tuto zenu vam chcem predstavit. Kracam jednou z mnohych uliciek a pozorne sledujem cisla domov. A uz som tu. Vojdem do dvora a nic. Vojdem do predsiene, aj sa nahlas pozdravim a znovu nic. Ludia tu musia byt dovercivi, pomyslel som si. Po tretom volani pribehla jej dcera a povedala mi, ze mamka isla do obchodu a hned sa vrati. Kroky na podstienku ma presvedcili, ze zena, ktoru hladam, sa vracia.
Po kratkom zvitani sa moja hostitelka rozhovorila o svojej mladosti. ,,Joj, nebola lahka, ale co, vtedy bol taky osud dedinskych deti." Najradsej vsak chodievala past kravicky. Ze preco? Lebo tu sa stretavala s kamaratkami, zahrali sa a zaspievali si. Ked sa vratila domov, vzdy dostala za hrncek mliecka. Po chvilke ma pozvala do zadnej izby, kde boli rozlozene krosna a povedala: ,,Vy sa pytajte, ja vam budem rozpravat, ale budem aj robit." Do tajov vysivania a tkania ju zaucala mamka, no rada si aj dnes zaspomina na carovne zimne vecery na priadkach a parackach. ,,Ako devatnastrocna som sa vydala do gazdovskej rodiny. V nedelu bola svadba a v pondelok hybaj na pole. Po roku sa mi narodil syn. V nedelu ho krstili a v utorok hybaj dieta do plachticky a vedno s nim som sla kopat zemiaky."
Dozvedel som sa, ze dlha je cesta od zasiatia lanu az po cas, kedy si zasadne za krosna. Lan treba trhat, osusit, obuchat, otrepat na trlici, hladit, cesat. Pradena treba oprat, zvijat, snovat, navit na krosna. Dozvedel som sa aj to, ze sikovna dedinska zena vedela za den natkat dva az tri metre platna. Toto na paziti polievali, aby ho slnko vybielilo. Nuz a potom s nim chodili do Brezna na manglovanie.

Anna Kastankinova a jej krojovana babika


Ked moja hostitelka dorozpravala, vstala od krosien a zasla do vedlajsej izby, odkial priniesla za naruc svojich vyrobkov: obrusy, prestieradla, vysivky, prekrasne vysivane kosele pre regrutov, ale aj do polomskeho kroja oblecene babiky. Veru priznam sa, ze som nevedel, co skor obdivovat. Neskor ma pozvala do dalsej izby, kde som mohol obdivovat prekrasne koberce - tiez jej robota.
Potom moja hostitelka opat zasadla za krosna. Podnoze klopkali, clenok lietal pod nasnovanymi nitami. Zrazu sa rozhovorila: ,,Ani mi nebudete verit, ze pri svojich robotach akoby som odisla z tohto sveta. Zabudam na chorobu, na problemy, na starosti. Viete, co sa raz clovek nauci za mladych cias, na to sa neda nikdy zabudnut." Divam sa na jej sikovne ruky a vidim, ako sa rodi nova basen, nova krasa vtkana do platna. Je rada, ze sa jej robota ludom paci, no najradsej je, ked moze svoje vnucence poobliekat do polomskeho kroja. Treba k tomuto vyznaniu este nieco dodavat?

Vojtech Majling

 

Tridsat rokov plaveckeho sportu v Brezne

Vrcholy a pady

Plavanie - jedno z najzdravsich, ale zaroven najtazsich sportovych odvetvi si v tychto dnoch pripomina 30. vyrocie vzniku v Brezne. Vrcholy a pady, tak by sa v kratkosti dala charakterizovat historia organizovaneho plavania v meste:

September 1974

Pod vedenim Stanislava Sebesta, Vladimira Libica, Lydie Furdikovej a Hildy Janeckovej sa schadza prva partia deti a mladeze, ktora sa zaradila medzi priekopnikov breznianskeho plavania.

Marec 1975

Plavecky oddiel TJ Mostaren Brezno sa zucastnuje na prvych plaveckych pretekoch. V septembri sa uskutocnili 1. majstrovstva mesta Brezna a v tom case uz nastava vyrazny pokrok v treningoch. Zacina sa trenovat dvojfazovo kazdy den plus trening v sobotu. Plavecky oddiel potreboval pomerne kratky cas na to, aby sa zaradil medzi uznavane. Prva uroda medaili nedala na seba dlho cakat. Boris Skalos, Peter Pobis, Eva Turnova, Luca Sabakova, Eva Pobisova, to su plavci, ktori zariadili prvy uspech.

Oktober 1978

Druzstvo muzov postupuje do 1. SNL v plavani. K dvojfazovym treningom pribuda priprava v telocvicni a kopce v okoli Brezna. Sucastou fyzickej pripravy sa stavaju pravidelne letne sustredenia. Plavecky oddiel organizuje preteky na urovni okresu, kraja a Slovenska. Popularne sa stavaju preteky medzi zakladnymi a strednymi skolami mesta. Vznika Mostarenska plavecka liga, ktora pritiahla vela zamestnancov fabriky k plavaniu.
Koniec sedemdesiatych rokov prinasa so sebou novy fenomen plaveckeho sportu, plutvove a rychlostne plavanie. Vznika KSP Pstruh Brezno. Pre svoje fyzicke a technicke prednosti sa cast plavcov zapaja do sutazi v plavani s plutvami. Za rok sa breznianski sportovci zaraduju medzi spicku na Slovensku.

V priebehu dalsich rokov

breznianski plavci dosiahli mnozstvo uspechov doma i v zahranici. Ziskali mnoho medaili z majstrovstiev SSR a CSSR. Spomenut vsetky uspechy sa v kratkosti jednoducho neda. No da sa povedat: tieto krasne uspechy tvrdo zastavilo uzavretie plavarne ... v roku 1993.

Februar 1997

Vznika PK Flipper Sunik Brezno. Luba Vicanova, Zbyno Surovy, Terezia Marekova a byvali uspesni plavci obnovili plavecky sport v Brezne. Zacinaju prve treningy. V lete po sustredeni sa formuje zakladna kostra velmi uspesneho kolektivu.

Maj 1998

Lucia Skrovinova na majstrovstvach Slovenska v Handlovej ziskava zlatu a bronzovu medailu pre PK Flipper.

Januar 1999

PK Flipper rozsiril rad sportovych klubov sustredenych do ZP Sport Podbrezova. Pocas dalsich troch rokov ziskali plavci na majstrovstvach Slovenska a pretekoch plaveckych nadeji dovedna 31 medailovych umiestneni.

December 2001

Vladimir Libic organizuje stretnutie plavcov. Na plavarni sa stretnu minimalne tri generacie plavcov, ktori v minulosti dosiahli uspechy. Je 21. december 2001, 18 hodin 45 minut a nikto ani netusi, ze ako posledni rozvlnili hladinu breznianskeho kryteho bazena.

April 2002

Vybor PK Flipper smutne konstatuje ukoncenie pretekarskej cinnosti.

September 2004

Plavecky sport stale caka na znovuotvorenie krytej plavarne. Breznianske plavanie stale zije! Peter Murinak trenciansky bazen vymenil za bazen v Banskej Bystrici a Sabina Kastanova trenuje a preteka za Naperville v USA.
Tak, toto je v kratkosti tridsat rokov plaveckeho sportu v Brezne.

Michal Miklovic

h0437b.jpg (17339 bytes) h0437m.jpg (17170 bytes)
Plavecky klub TJ Mostaren Brezno v roku 1975 Plavecky klub Flipper v roku 2000

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT