Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 12

CISLO

38

21. SEPTEMBER  2004 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Hovorime s kvalifikovanou trenerkou licencie A Lubicou Vicanovou

,,Chceme ist v slapajach nasich predchodcov"

h0438e.jpg (6452 bytes)Plavaniu sa venuje od malicka, sest rokov sutazne ako reprezentantka v rychlostnom potapani. Laska nielen k sportu, ale aj k detom jej ostala a po skonceni strednej skoly robila instruktorsku plavecku cinnost. Patnast rokov posobila ako trenerka, v septembri tohto roka sa stala profesionalkou. Po skonceni studia na Fakulte telesnej vychovy a sportu Univerzity Komenskeho v Bratislave totiz ziskala vzdelanie - najvyssi trenersky kvalifikacny stupen - licenciu A a pokracuje v bakalarskom a magisterskom studiu. Znovuotvorenim mazornikovskej plavarne sa vselico zmeni, preto sme Lubicu Vicanovu poziadali o rozhovor:

o Co vsetko v trenerskej cinnosti uz mate za sebou?

- Zacinali sme na plavarni Mazornikovo v plaveckom klube Flipper, potom bola cinnost pozastavena a presli sme pod ZP Sport Podbrezova. Vsetci treneri sa toho vzdali, ja som pokracovala s detmi. Vytvorili sme Skolske sportove stredisko mladeze v Zakladnej skole na Mazornikove, ked ma podporil riaditel skoly Mgr. Milos Brodsky. A tak uz tri roky raz do tyzdna s detmi cestujeme na kryty bazen do Zavadky nad Hronom. Financne je to dost narocne, pretoze deti platia 600 korun, v com je prenajom bazena, material a doprava. Moj plat isiel z odboru skolstva, kde som bola vedena ako trenerka.

o Otvorenim plavarne na Mazornikove sa otvaraju nove moznosti. Ako ich vyuzijete?

- Chceli by sme zrealizovat plavecku cinnost, aka bola v minulosti pod vedenim Mgr. Vladimira Libica, Lydie Furdikovej a dalsich. Chceme ist v ich slapajach, dosahovat rovnake uspechy, ake dosahovali oni s nami a venovat detom tolko casu, co obetovali oni nam. Nas trenersky tim je maly. Dufam, ze sa najdu iniciatori, ktori obetuju svoj volny cas a daruju ho nasim mladym plavcom. Primator Brezna Ing. Jaroslav Demian je nadseny nasou aktivitou a podporuje nas. So suhlasom oddelenia skolstva Mestskeho uradu v Brezne v tomto skolskom roku pokracujeme v plaveckej priprave na sportove plavanie. Do otvorenia plavarne budu treningy a kurzy pokracovat v plavarni v Zavadke nad Hronom a v bazene v hoteli Partizan. Venovat sa budeme detom materskych skol a detom v domacej predskolskej vychove v kurze Vesele rybicky. Plaveckej predpripravke pre neplavcov, zacinajucich plavcov a zdravotne oslabene deti je urceny Maly vodnik a sportovemu plavaniu bude zasvateny Flipper. V novembri po otvoreni plavarne na Mazornikove cela cinnost prejde tam. Budeme sa snazit zalozenim noveho plaveckeho oddielu obnovit tuto aktivitu v Brezne s perspektivou v buducom skolskom roku otvorit triedu s rozsirenym vyucovanim sportu so zameranim na plavanie. Nabor sme robili v tomto roku v okolitych materskych a zakladnych skolach, vyber deti do sportovej triedy bude v maji buduceho roka. Rozhodne ich talentovanost a somaticke predpoklady. Zaujem je velky, ale vsetko je obmedzene financiami. Z doterajsej sumy 600 korun po otvoreni plavarne odpadne doprava, cize naklady by mohli byt nizsie. Pribudne pocet treningov, lebo aktivna sportova cinnost si ziada nejake vysledky a tie sa daju dosiahnut nie jednorazovym treningom, ale trenovanim aspon tri razy v tyzdni, plus sucha kondicna priprava. Kde trieda vznikne, to zalezi od toho, ako nam riaditelia skol vyjdu v ustrety. Ako sa nam bude darit, zalezi na nas, na ochote rodicov a na chuti deti.

o Su na Horehroni plavecke talenty?

- Zaujem a chut u deti je. Myslim, ze je aj talent. Pracujem s nimi na tenise, na plavani, na kondicnom aerobiku, lenze su to stale tie iste deti. Mam taky pocit, ze vsetko je to obmedzene financiami. Mozno, ze niektore dietatko ma aj predpoklady, ale u rodica je obmedzene financiami, alebo rodic ma zaujem o nieco ine.

(ng)

 

Oslavili patronku slovenskeho naroda

h0438g.jpg (17608 bytes)Po Narodeni Panny Marie (8. septembra) a spomienke mena Matky Bozej - Marie (12. septembra) v stredu 15. septembra katolicki veriaci slavili treti mariansky sviatok - sviatok Sedembolestnej Panny Marie, ktory je od roku 1994 dnom pracovneho pokoja.
Pri tejto prilezitosti sa pri polnej kaplnke v Polomke kazdorocne kona odpustova slavnost. Aj v tomto roku od deviatej hodiny sem prichadzali veriaci z celeho Horehronia, aby modlitbami Svateho ruzenca a marianskymi piesnami pozdravili Sedembolestnu Pannu Mariu. O pol jedenastej zacala slavnostna koncelebrovana svata omsa, kde hlavnym celebrantom bol novoknaz Roman Kupcak z Nalepkova, koncelebrovali vdp. asesor Jan Kubus z Brezna, spravca farnosti v Bacuchu vdp. Ondrej Spisiak a miestny dekan Jozef Palusak. Roman Kupcak vo svojom prihovore veriacim okrem ineho poukazal na Mariine bolesti i na bolesti kazdodenneho zivota. Na konci svatej omse miestny farnik Peter Tokar podakoval vsetkym knazom a pritomnym za ucast na odpustovej slavnosti. Novoknaz im udelil svoje pozehnanie.
Papezskou hymnou a piesnou Tie sastinske zvony k Tebe nas volaju pripomenutie siedmich bolesti patronky slovenskeho naroda skoncilo.

(r)
Foto: Frantisek Hereta

 

Ciernohronska zeleznica aj v zime

h0438f.jpg (12450 bytes)V stredu 15. septembra zbojnickym prepadom cestujucich vo vlaciku Ciernohronskej zeleznice a programom v jej areali oficialne skoncila letna sezona.
Ako nas informoval riaditel CHZ, n. o., Ing. Ales Bilek, na trase Cierny Balog - Chvatimech a spat, Cierny Balog - Vydrovo a spat v lete prepravili asi 90 000 cestujucich. Dopravu zabezpecuju prevazne dieselovymi lokomotivami, v hlavnej sezone od 1. jula do 1. septembra na trase z Cierneho Balogu do skanzenu vo Vydrove, pocas vikendov premavala parna lokomotiva CKD c. 5, motorovy vozen M.210004 jazdi na objednavku.
Ing. A. Bilek uviedol, ze okrem jazdy vlakom navstevnikom ponukli rozne sprievodne kulturne programy a v spolupraci s obcianskym zdruzenim Vydra aj zaujimave aktivity v prirode.
Pocas zimnej turistickej sezony, ktora zacala 16. septembra a potrva do 30. aprila, premavaju kazdu sobotu vo vykurovanych voznoch na trase Cierny Balog - Chvatimech a spat. Na objednavku vypravia mimoriadny vlak kedykolvek pocas celeho roka.

(r)
Foto: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT