21. SEPTEMBER 2004 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Nove prilezitosti pre sluchovo postihnutych

Slovensky zvaz sluchovo postihnutych, obcianske zdruzenie Europska kulturna spolocnost a Nadacia Jozefa Murgasa spolocne realizuju rocny projekt Internet – nove prilezitosti sluchovo postihnutych na trhu prace, ktory bol podporeny financnym prispevkom Europskej unie a Ustredim prace, socialnych veci a rodiny v ramci Grantovej schemy Rozvoj ludskych zdrojov – Flexibilita trhu prace.

Nepocujuci, ktori neovladaju vypoctovu techniku a svet internetu im je cudzi, su hendikepovani dvojnasobne: nielen svojim zdravotnym postihnutim, ale aj svojou digitalnou negramotnostou. Nepocujuci moze vyuzivat vypoctovu techniku ako kompenzacnu pomocku na priamu komunikaciu s “pocujucim i nepocujucim svetom”. Zvladnutie zakladnej digitalnej gramotnosti u sluchovo postihnutych ponuka moznost ziskavat informace o prilezitostiach na trhu prace priamo z internetu. Nezanedbatelnou vyhodou je moznost pouzit informacne technologie a internet ako nastroj zvysovania vzdelania, ktory zabezpecuje ucast vo vzdelavacich programoch vyuzivajucich nove formy vzdelavania e-learning, ktory efektivne prispieva k zvysovaniu vlastnej hodnoty sluchovo postihnuteho na trhu prace.
Cielom projektu je podporit integraciu a reintegraciu nezamestnanych sluchovo postihnutych do pracovneho zivota posilnovanim ich zamestnatelnosti prostrednictvom vzdelavania. Hlavnou cielovou skupinu projektu su nezamestnani sluchovo postihnuti, ktori chcu zvysit svoju hodnotu na trhu prace v pracovnych poziciach s prevahou dusevnej cinnosti. Projekt sa realizuje v troch pilotnych krajoch: Bratislavskom, Banskobystrickom a Presovskom s viziou celoslovenskeho nasadenia projektu aj v ostatnych piatich samospravnych krajoch.
Zvysovanie zamestnatelnosti sluchovo postihnutych nezamestnanych je zabezpecene formou rekvalifikacnych vzdelavacich aktivit v oblasti Informacnych technologii a Pracovneho poradenstva. Rekvalifikacne kurzy budu realizovane formou e-learningu kombinovaneho s rezidencnymi skoleniami priamo v regionoch v ramci aktivit Krajskych rehabilitacnych centier socialnej prevencie a poradenstva. Sucastou projektu je spracovanie unikatnej vzdelavacej metodiky s vyuzitim novovytvorenych znakov v posunkovej reci pre oblast informacnych technologii a pracovneho poradenstva, ktora bude prva svojho druhu na uzemi Slovenska. Projekt pocita s vytvorenim troch verejne pristupnych bodov k internetu pre SP na KRCSPP v Bratislave, Banskej Bystrici a Presove, ktore budu zabezpecene pocitacovym vybavenim a pripojenim na internet. Zamerom projektu je aj personalne zabezpecenie tychto informacnych bodov v zmysle rozsirenia ich cinnosti o poradenske a lektorske sluzby s cielom rozvijat kontakty s uradmi prace, socialnych veci a rodiny, podnikmi, zamestnavatelmi, poskytovat individualne konzultacie sluchovo postihnutym klientom zamerane na tvorbu akcnych planov zamestnanosti, motivacne listy, strukturovane zivotopisy, biznis plany, projekty samozamestnania pre UPSVR, ako aj poskytovanie vzdelavacich aktivit v oblasti IT.
K naplneniu celkoveho ciela projektu prispeje aj dodnes nerealizovana analyza cielovej skupiny sluchovo postihnutych s prihliadnutim na moznosti ich uplatnenia sa na aktualnom trhu prace v jednotlivych pilotnych regionoch.
V prvej faze projektu bude vyskolenych 11 evidovanych nezamestnanych sluchovo postihnutych. V druhej faze projekt pocita s ich praktickym posobenim (pod odbornym dohladom odbornych expertov) v pracovnych poziciach lektorov pre oblast Informacnych technologii a poskytovatelov poradenskych sluzieb v oblasti karierneho pracovneho poradenstva. Celkovo projekt pocita s vyskolenim 47 sluchovo postihnutych spoluobcanov a 8 zastupcov KRCSPP bez sluchoveho postihnutia, ktori budu pracovat v time s vybranym sluchovo postihnutym v ramci novovytvorenych poradenskych informacnych bodov na KRCSPP.

(tl)


Psychoviny

- Moja zena pochadza z dvojiciek.
- A nestalo sa vam, ze ste si ich poplietli?
- Nie nikdy. Jej brat nosi fuzy.

...

Advokat navstivi vo vazeni svojho klienta tesne pred jeho prepustenim.
- Mate nejake plany, ked vas prepustia?
- Iste. Jednu banku a dve posty.

...

- Mas uzasne zuby!
- Naozaj?
- Hej, su ako hviezdicky, zlte a daleko od seba.
...

Pride Dezo k lekarovi a hovori:
- Doktorko, napisu mi potvrdenie, ze nemozem robit ...
- A co ti chyba?
- Sak to potvrdenie ...

...

Manzel kupil manzelke k narodeninam mobilny telefon. Vysvetlil jej, ako to vsetko funguje. Na druhy den je zena v meste. V kabelke zvoni mobil. Zapne ho, ozve sa manzel:
- Tak vidim, ze si vsetko pochopila. Vsak?
- Ano, len mi povedz, ako si zistil, ze som v obchodnom dome...

...

- Neuveritelne, ako sa tie dvojcata na seba podobaju. Rozoznate ich?
- Miska poznam vzdy, len Jurka si obcas pletiem.

Pani Jana cita horoskopy, odrazu vykrikne:
- Fero, predstav si, keby si sa bol narodil o dva dni skor, bol by z teba pekny a uspesny muz.

...

Vycita manzelka manzelovi:
- Ked sme sa brali, tvrdil si, ze som tvoja bohyna. A teraz sa na mna ani nepozries!
- Vies, - brani sa manzel, - odvtedy som sa stal ateistom.

...

- Co je nove suseda?
- Ale nic!
- To je hrozne, vsak?

...

- Pocuj Jozo, - vravi Fero svojmu kamaratovi, - iba som nazrel do tanecnej saly, vies, kolko je tam mladeho maska ...

- Co z toho, - odvrkne mu na to Jozo, - ja mam so sebou svoju staru sunku ...

...

Pozri sa Misko, kupila som si peknu bluzku.
- Uz zase? Kde mam na to stale brat peniaze?
- To neviem. Ja som tvoja manzelka a nie financny poradca.

...

- Vojak Hruska, nechcete ma pozdravit?
- Od koho, pan porucik?

Jozef Pupis


Mimoskolska cinnost v Zakladnej skole Mazornikovo

ma zelenu

V ramci projektu ministerstva skolstva Otvorena skola stat vytvoril priestor na organizovanie mimoskolskych aktivit tym, ze pokryva rezijne naklady za priestory v mimovyucovacom case a odmeny veducim kruzkov formou zavedenia vzdelavacich poukazov. Kazda skola, zakladna alebo stredna, vyda na zaciatku skolskeho roka 2004/2005 kazdemu ziakovi poukaz v hodnote priblizne 300 korun a ziak ma moznost vybrat si z ponuky roznych typov zaujmovej mimoskolskej cinnosti. Kazda skola sa prijatim poukazu zavazuje prihlasenemu ziakovi poskytovat pozadovane sluzby. Riaditel skoly zaroven ma narok na prislusne financne prostriedky zo statneho rozpoctu.
Ako bude tento projekt realizovany v Zakladnej skole Mazornikovo? Ziak sa rozhodne, aky kruzok chce navstevovat, zapise si do poukazu nazov volnocasovej aktivity a odovzda ho riaditelovi skoly. Riaditel Mgr. Milos Brodsky uz informoval cez triedne vybory rodicovskeho zdruzenia o tejto moznosti rodicov a ziakov a uz je len na nich, aky kruzok bude dieta navstevovat. Vyssou formou zaujmovej cinnosti budu skolske kluby deti (SKD) a skolske stredisko zaujmovej cinnosti (SSZC), na ktore je mozne ziskat financne prostriedky podla vyhlasky o SKD a SSZC. Kruzky a kluby budu viest kvalifikovani pedagogovia, treneri a cvicitelia aj z radov rodicov. Poukaz je mozne pouzit len raz a jeho hodnota sa neda prerozdelit.
Na zaklade tohto rozhodnutia vlady zvysenie urovne organizovanej mimoskolskej cinnosti ziakom vyplni volny cas a zabrani roznym nekalym cinnostiam nasej mladeze.

Mgr. Vladimir Libic

 

Viete si to predstavit bez pochutin?

Kecup, horcica, chren ... su malickosti, ktore hybu kazdou kuchynou. Ich dolezitost si uvedomujeme az vtedy, ked chybaju. Ved parky bez horcice, cestoviny bez kecupu a udene bez chrenu si ani nevieme predstavit. Su oblubenou sucastou aj nasich ranajkovych natierok. Ponukame vam zopar chutnych receptov:

Bryndzova natierka

200 g bryndze, 60 g masla, 30 g cibule, lyzica plnotucnej Snico horcice, lyzica jemneho kecupu Snico, mleta sladka paprika, rasca, sol, pazitka.
Maslo dobre vymiesame, pridame bryndzu, sol, nadrobno pokrajanu cibulu, papriku, rascu, nakoniec horcicu a kecup. Dobre vymiesame a nechame odlezat v chlade. Natierame na hrianky.

Diabolska zmes na hrianky

150 g ementalu, cibula, kavova lyzica palivej papriky, 1/2 flase pikantneho kecupu Snico, trochu mleteho cierneho korenia, 2 lyzice oleja, sol.
Cibulu nakrajame nadrobno, syr postruhame a zmiesame s ostatnymi surovinami. Nechame zakryte v chladnicke jeden den. Natierame na hrianky alebo na pecivo.

Drozdova natierka

50 g drozdia, 20 g masla, cibula, trocha mlieka, lyzicka plnotucnej horcice Snico, vajce, sol.
Drozdie uprazime na masle s nakrajanou cibulou do zlata. Zalejeme mliekom a povarime, kym sa drozdie nerozpusti. Zalejeme rozslahanym vajcom a miesame do zhustnutia. Odstavime zo sporaka, osolime a pridame horcicu. Natierame na tmavy chlieb.

Horcicove maslo

100 g masla, 2 zltky z vajec uvarenych na tvdo, 2 lyzice horcice Snico francuzskej, stava z citrona, sol.
Rozltacene zltky zmiesame s ostatnymi prisadami na krem. Natierame na krajce cierneho chleba.

Chrenova natierka

100 g rastlinneho tuku, 100 g chrenu Snico pikantna pochutka, stipka praskoveho cukru, sol, lyzica bieleho jogurtu.
Prisady spolu vymiesame do penista a dochutime. Podavame k sunke, udeninam.

Mrkvova natierka s chrenom

500 g mrkvy, teglik majolky, 2 lyzice kyslej smotany alebo jogurtu, 2 lyzice klasickeho chrenu Snico, lyzicka cukru, citronova stava, sol.
Mrkvu ocistime, postruhame na jemno, premiesame s majolkou a smotanou. Pridame chren a podla potreby dochutime. Natierame na krajce chleba a ozdobime cestvou zeleninou.

(jd)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT