Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 13

CISLO

12

22. MAREC  2005 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Hovorime s MUDr. Dagmar Guttenovou

Ist k psychiatrovi nie je hanba

Ak ma dietatko psychicke problemy, rodicia s nim bud na odporucenie svojho obvodneho lekara, alebo aj bez odporucenia, navstivia psychiatricku ambulanciu pre deti a dorast pri Nemocnici s poliklinikou Brezno, n. o. Od juna lanskeho roka sa o horehronskych pacientov stara MUDr. Dagmar Guttenova. Zacinala v psychiatrickom oddeleni pre dospelych vo svojom rodisku na Sliaci, kde posobila styri roky. Potom sa specializovala na detsku psychiatriu a tri roky pracovala v Kremnici. Po atestacii hladala miesto ambulantneho detskeho psychiatra. Dopocula sa, ze v Brezne potrebuju detskeho psychiatra, a tak zakotvila u nas. Porozpravali sme sa s nou o problemoch, ktore trapia jej malych pacientov.

h0512d.jpg (11763 bytes)o Preco ste si zvolili prave specializaciu detska psychiatria?
- Uz na vysokej skole som mala pocit, ze ma to taha k psychiatrii, k badaniu ludskej duse, k poznavaniu jej zakuti. Takymto sposobom sa da spoznat sameho seba, naucit sa, co vlastne zivot znamena, pretoze cez ludske osudy, cez ludske trapenie sa clovek moze velmi vela dozvediet aj o sebe.

o S akou diagnozou sa vo vasej praxi najcastejsie stretavate?
- Ked som zacinala, najcastejsie to boli deti s poruchami spravania, deti, ktore lakali drogy, zaskolaci. Klientela sa postupne rozrastala a teraz mam najviac deti s uzkostnymi stavmi, s depresivnym prezivanim, objavuju sa aj deti so psychozou, ktora moze vznikat uz od desiateho roku. Deti s poruchami spravania boli casto prave na zaklade hyperkinetickej poruchy. Taketo deti charakterizuje subor troch prejavov. Su nadmerne zive pohybovo, maju problemy so sustredenim, su impulzivne. Prvy diagnostik je ucitel v prvej triede zakladnej skoly. Takato porucha byva pomerne castym dovodom k vzniku poruch spravania v neskorsom veku. Ked sa taketo deti nepodchytia, ked sa spravne nevedu, nenastavi sa pripadne liecba, byvaju neusmernitelne, neda sa s nimi dobre vychadzat, su impulzivne. Potom sa davaju do hromady s ostatnymi detmi, ktore maju problemy so spravanim, a konci to partiami, drogami.

o Co sposobuje toto ochorenie a v com spociva liecba hyperaktivnych deti?
- Je to vlastne nervovyvojove ochorenie, cize mozog dietatka dozrieva pomalsie ako u ostatnych deti. V mozgu sa nezapajaju urcite oblasti, ktore pomahaju dietatu koordinovat pohyb a ovladat same seba. Postupnym vyvojom sa to zvykne upravovat u dvoch tretin tychto deti. Liecime ich jednak nootropikami, su to lieky ktore podporuju mozgove bunky, aby si vybrali dostatok vyzivy z krvi a aby rychlejsie dozrievali. Potom su to psychostimulanty - vo svete vseobecne pouzivane lieky, ktore u nas na Slovensku nedostat. Druhou castou liecby je spravny vychovny pristup, nacvik pozornosti u psychologa alebo v Detskom integracnom centre v Banskej Bystrici. Su cvicenia na pozornost a lepsie sustredenie. Pouzivaju sa aj specialne cvicenia spatnou vazbou cez pocitac na trenovanie pozornosti, kde staci dvadsat az tridsat sedeni, aby sa mozog cvicil v sustredeni sa. Velmi dolezite je, aby pedagogicko-psychologicke poradne pracovali s pedagogmi v skolach, pretoze hyperkinetickych deti pribuda. Hyperkineticka porucha je velmi casto spojena so specifickymi poruchami ucenia, ako su dyslexia (problem naucit sa citat), dysgrafia (problem naucit sa pisat) a dyskalkulia (problem naucit sa pocitat).

o Ako sa prejavuje depresia u deti?
- Depresia u deti sa prejavuje inym sposobom ako u dospelych. Dieta nemusi vobec vyzerat smutne, ucupene niekde v kutiku. Prave naopak, moze vyzerat velmi bojovne, problemovo. Niekedy v rodinach, kde je vyskyt depresie, je uz geneticky dane, ze mozog nevylucuje dostatok latok potrebnych na to, aby sme sa citili stastne. Depresia, uzkostne stavy sa preto mozu objavit aj u desatrocneho dietata alebo aj skor. Najmladsie dieta, ktore liecim na uzkostnu poruchu, ma pat rokov. Moze ist o vseobecny strach - uzkost alebo o fobiu. Vyskytuje sa napr. skolska fobia, ked sa dieta boji ist do skoly, niekedy az tak, ze zacne mat bolesti bruska, hlavky a ziadnym vysetrenim sa nezisti, ze by bol poskodeny niektory organ v brusku.

o Stretli ste sa s nejakym pripadom, ktory vas zvlast zaujal?
- Dost ma trapi, ked rodicia, ktori ku mne pridu s dietatom s poruchami spravania, povedia: “Nieco s nim spravte” a zabudnu si uvedomit, ze to najpodstatnejsie, co treba urobit, je pozriet sa na svoj podiel zodpovednosti a zacat robit aj zmeny vo svojom pristupe k dietatu. Napr. u hyperkinetickych deti je potom problem komunikacie medzi dietatom a rodicom. Kedze je neposlusne, rodic ho povazuje za neposlusne a neuvedomuje si, ze ma problem s vyvojom mozgu. Velmi ma trapi, ked rodic nevidi svoj podiel v tejto situacii. Zalezi aj na tom, aky pristup ma rodic k psychiatrii. Vacsinou panuju predsudky, ze kto ide k psychiatrovi, je blazon, co nie je pravda. Ist k psychiatrovi s nejakym problemom nie je hanba.

o Co vam prinasa vasa praca?
- Z kazdeho dietata, ktoremu sa zacina lepsie darit, a z kazdeho rodica, ktory viac porozumie problemu, sa velmi tesim. Pre mna je dolezite kazde dieta, ktore pride do ambulancie. Snazim sa mu poskytnut pomoc, ktoru dokazem a ktoru ono dokaze prijat. Lenze neda sa pomoct uplne vsetkym.

(ng)


h0512a.jpg (16743 bytes)

 

 

Clenovia znameho umeleckeho telesa SLUK v pondelok 14. marca priniesli do Brezna choreograficky zaujimave folkloristicke pasmo, za ktore ich publikum odmenilo zasluzenym potleskom.

Foto: Peter Bercik

 


V Brezne “uradovala” smrt

V byte v Stvrti Ladislava Novomeskeho v Brezne sa v stredu 16. marca vecer odohrala tragedia. Styridsatdevatrocny Jan C. z Jasenia tam zastrelil 20-rocnu Vladimiru, ktora poraneniu hlavy na mieste podlahla. Napadol aj jej 50-rocnu matku Elenu. Sposobil jej viacere strelne zranenia, s ktorymi ju odviezli do nemocnice. Na mieste nasli aj mrtveho Jana, ktory sa podla predbeznej lekarskej spravy napokon zastrelil. Jan bol dlhorocnym druhom Eleny, ale byvali samostatne. Motiv jeho cinu zatial nie je znamy. Vysetrovatel v Banskej Bystrici zacal trestne stihanie za trestny cin vrazdy a pokusu o vrazdu.

...

Dvadsat minut po osmej hodine v utorok vecer 15. marca 48-rocny Michal M. z Brezna na Ceste osloboditelov v Brezne pri stretavani sa s protiiducim vozidlom prednou castou svojho Volkswagenu Golf zrazil 56-rocneho chodca, ktoreho usmrtil. Pozitie alkoholu u vodica nezistili. Na aute je skoda za 30 000 korun. Vysetrovatel vzniesol voci Michalovi M. obvinenie z trestneho cinu ublizenia na zdravi z nedbanlivosti s nasledkom smrti a stiha ho na slobode. Miera zavinenia je predmetom dalsieho vysetrovania.

(lp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT