22. MAREC 2005 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Pripravuju 38. rocnik Chalupkovho Brezna

Na svojom prvom zasadnuti sa vo stvrtok 17. marca stretol za ucasti delegata ministerstva skolstva Mgr. Luboslava Drgu organizacny vybor 38. rocnika Chalupkovho Brezna. Urcil termin podujatia na 14. az 16. oktobra, stanovil si programove aktivity, koncepcne zamery, vazby na zahranicnych ucastnikov. Tridsiaty osmy rocnik Chalupkovho Brezna si zaspomina na breznianske literarne osobnosti Mateja Taslera a Frantiska Kreutza. Organizatori veria, ze zatraktivnenim programu ako celku opat potvrdia, ze Chalupkovo Brezno je nielen vynikajucim reprezentativnym podujatim ministerstva skolstva a mesta Brezna, ale zaroven i najmilsim podujatim umelecky orientovanych pedagogov celeho Slovenska.

(js)

Statne lesy nominovane na prestiznu cenu

Projekt Eticky kodex ako prejav novej podnikovej kultury statneho podniku Lesy SR v kvalitnej konkurencii projektov renomovanych firiem nominovali na HR (human resources) Oskara. Piaty rocnik tejto sutaze bol sucastou 11. rocnika odbornej konferencie, ktora sa uskutocnila pod zastitou podpredsedu vlady Ivana Miklosa v dnoch 15. az 16. marca v Bratislave. Poslanim sutaze je ocenenie najlepsich projektov v oblasti rozvoja a riadenia ludskych zdrojov, ktore vyrazne prispeli k rozvoju svojho podniku.

(pg)

Chripka zatvara skoly

Jedenasty kalendarny tyzden do Banskobystrickeho kraja priniesol 10 081 pripadov chripky a jej podobnych ochoreni. Chorobnost vzrastla vo vsetkych vekovych skupinach. Najvyssiu vekovo specificku chorobnost zaznamenali u sestnast az strnastrocnych deti a u predskolakov. V porovnani s rovnakym obdobim lanskeho roka vyskyt chripky je vyssi o 225 percent. Najviac postihnute okresy su Revuca, Poltar a Lucenec. Regionalny urad verejneho zdravotnictva vsak celkovy vyskyt nehodnoti ako epidemiu, aj ked zaevidovali lokalne epidemie. Mimoriadne opatrenia museli prijat v zakladnych skolach v Slatinskych Lazoch a v Kovacovej, v Domove dochodcov a domove socialnych sluzieb vo Velkom Krtisi. Vyucovanie prerusili v styroch zakladnych, troch odbornych, dvoch specialnych, v jednej materskej skole, v jednej “zuske” a v jednom gymnaziu v okrese Revuca. V okrese Banska Bystrica prerusili vyucovanie v Zakladnej skole v Ponikach.

(av)


V Brezne vyhlasili 2. stupen povodnovej aktivity

Ladove zatarasy na celej dlzke vodnych tokov sposobili, ze pocas uplynuleho vikendu v okrese Brezno vyhlasili 2. stupen povodnovej aktivity. Okresna povodnova komisia v sucinnosti s Hasicskym a zachrannym zborom pomocou tazkej techniky zasahovala v Ciernom Balogu, kde bol nepriechodny tok Cierneho Hrona v usekoch Janosovka, C. Balog a Kram. V Benusi - cast Filipovo pristupili k odstrelom ladovych zatarasov. V Brezne 800-metrovy ladovy zataras na Hrone v useku Banisko vyriesila priroda svojim teplotnym rezimom a samouvolnenim.
Ako nas informovala prednostka Obvodneho uradu zivotneho prostredia v Brezne a predsednicka okresnej povodnovej komisie Ing. Elena Gregorova, 2. stupen povodnovej aktivity trva az do odvolania a spriechodnenia prietocnosti vodnych tokov. Zatial neboli hlasene ziadne skody, vsetko maju pod kontrolou.

(r)

Chalupkovci vitazne

V dnoch 18. a 19. marca sa v Medzibrode uskutocnila regionalna prehliadka neprofesionalneho divadla pod nazvom Tajovskeho divadelne dni 2005.
Spomedzi piatich sutaznych suborov si prve miesto a postup na krajsku prehliadku do Revucej vybojoval Divadelny subor Jana Chalupku z Brezna s inscenaciou J. G. Tajovskeho Novy zivot v rezii Dr. Jana Sladecka, a. h.
Cenu za najlepsi zensky herecky vykon ziskala clenka tohto suboru Marketa Gregusova za postavu Anicky.
Chalupkovcom dakujeme za peknu reprezentaciu nasho mesta a zelame im uspechy na dalsich podujatiach.

(lv)

Opytali sme sa za vas

notara JUDr. Stefana Demiana

o Musi dedic do dedicskeho konania zabezpecit ocenenie nehnutelneho majetku prislusnym znalcom aj ked je len jediny dedic, alebo ked sa dedicia dohodnu na cene tohto majetku? A co ked to dedicia odmietnu?

- Do dedicskeho konania treba ocenenie majetku prislusnym znalcom, pretoze podla ust. §-u 175o ods. 1 O.s.p. sud - notar ako sudny komisar urci vseobecnu cenu majetku. Vseobecna cena nehnutelneho majetku sa v sucasnosti zistuje podla vyhlasky MS SR c. 492/2004 Z. z. O stanoveni vseobecnej hodnoty majetku a je k tomu opravneny len prislusny znalec - § 1 ods. 1 cit. vyhl. To znamena, ani dedicia dohodou, alebo notar dohodou s dedicmi, ake su v praxi tendencie zo strany dedicov.
Vseobecna cena majetku porucitela, ktory sa stal predmetom konania o dedicstve, totiz sluzi:
jednak ako zaklad odmeny notara, ako to vyplyva z ust. §-u 12 vyhlasky c. 31/1993 Z. z. v zneni neskorsich zmien a doplneni. Z takto riadne vyuctovanej odmeny je notar povinny odviest dan z prijmu. Pokial by notar pripustil stanovenie vseobecnej ceny neodbornym odhadom zo strany dedicov ci dohodou dedicov s notarom o vseobecnej cene majetku porucitela, vystavuje sa riziku, ze odmenu vypocita z nizsej ceny majetku porucitela ako je vseobecna cena majetku podla uvedenej vyhlasky c. 492/2004 Z. z., vzhladom na prirodzenu snahu dedicov - potvrdenu praxou - zahrnut majetok porucitela do dedicstva co najnizsou sumou. V takom pripade sa vystavuje riziku, ze odvedie aj dan z prijmu mensiu ako by mal v skutocnosti a pokial by v uhrne rozdiel neodvedenej dane prekrocil zakonom stanovenu hranicu, moze sa notar dopustit trestneho cinu kratenia dane a jednak ako zaklad pre stanovenie sudneho poplatku z dedicskeho konania podla vyhlasky MS SR c. 71/1992 Zb. v platnom zneni. V tomto pripade sa notar vystavuje riziku, ze v dosledku nerespektovania uvedenej zakonnej upravy pri urceni vseobecnej ceny dedicstva zapricini kratenie prijmu statu zo sudnych poplatkov z dedicskeho konania so vsetkymi z toho suvisiacimi dosledkami.
Podla ust. §-u 4, ods.2 c.323/1992 Zb. v platnom zneni, o notaroch a notarskej cinnosti, notar pri vykone svojej cinnosti je viazany ustavou, zakonmi a inymi vseobecne zavaznymi pravnymi predpismi vydanymi na ich vykonanie, to znamena v danom pripade je pri stanoveni vseobecnej ceny dedicstva viazany uvedenymi pravnymi predpismi a v pripade porusovania svojich povinnosti z citovaneho zakona sa vystavuje aj disciplinarnej zodpovednosti.
V pripade, ze by dedicia odmietli zabezpecit prislusny znalecky posudok, notar ma postupit vec prislusnemu sudu s navrhom na uznesenie, ktorym znalca ustanovi sud.
Na zaver uz len dve poznamky - pokial si dedicia sami zabezpecia znalecky posudok, maju moznost oslovit znalca a dojednat cenu, ktora moze byt aj o polovicu mensia ako u ineho vzhladom na skusenosti z praxe a tiez “dojednat” samotnu cenu nehnutelnosti, pretoze som sa stretol v praxi s pripadmi, ked porovnatelne byty boli ocenene takmer o polovicu nizsou cenou ako v inych pripadoch, co vsak vykazovalo znamky zjavneho podhodnotenia, ale to je otazka zodpovednosti - doslova existencnej - prislusneho znalca. V takom pripade notar takyto znalecky posudok nemusi akceptovat a ustanovit znalca uznesenim sudu, cim sa dedicia vystavuju riziku, ze budu znasat naklady dokonca za dva znalecke posudky.


h0512b.jpg (18215 bytes)

 

 

Pod vahou snehu sa v pondelok rano 14. marca zrutila strecha na vyrobnej hale sukromnej pily v Gasparove. Vyroba bola v tom case odstavena, a tak okrem hmotnej skody nezaznamenali ziadne zranenia. Po vybaveni potrebnych povoleni sanacne prace na poskodenej stavbe zacali vo stvrtok 17. marca.

foto:F. Hrablay ml.

 


h0512c.jpg (19601 bytes)

 

 

Predposlednu marcovu nedelu clenovia detskeho folklorneho suboru Stastne detstvo na breznianskom namesti ponukli tradicne ludove divadlo spojene s vynasanim Moreny.

Foto: Peter Bercik


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT