12 APRIL  2005 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Den otvorenych dveri pri Hrone

Pracovnici Slovenskeho vodohospodarskeho podniku, s. p., odstepny zavod Banska Bystrica - zavod Povodie horneho Hrona v piatok 8. aprila na ploche byvaleho dopravneho ihriska v Brezne pripravili Den otvorenych dveri. Pri prilezitosti nedavneho Svetoveho dna vody tym, ktori zavitali pod Baldovsky most, prezentovali svoju cinnost, ktorou zabezpecuju ochranu pred povodnami. Ukazkami specialnej techniky priblizili riesenie havarijnych i beznych situacii.

h0515b.jpg (19952 bytes) h0515m.jpg (19727 bytes)

Foto: Stefan Vozar

Na posiedke s umelcom

Podla odbornikov je Michal Cervienka z Helpy jednym z najvacsich a najperspektivnejsich talentov v hre na akordeone. Dvadsatjedenrocny lider skupiny Rellax je nasmu citatelovi dostatocne znamy (o nom a o skupine Rellax sme pisali 3. septembra 2003 v clanku Chlapci hrajte, lebo ludia chodia zarmuteni a 7. oktobra 2003 v prispevku Hudba je jeho laska). Okrem toho Michala poznaju divaci a posluchaci nielen z Horehronia z mnozstva koncertov a verejnych vystupeni, zo svadieb a rodinnych oslav, na ktorych sprijemnuje svojim umenim chvile roznym vekovym kategoriam. V sucasnosti je na rocnom studijnom pobyte v polskom meste Lodz. Vyuzili sme jeho kratky pobyt doma, cez velkonocne sviatky, a polozili mu niekolko otazok.

o Co vsetko a zmenilo od nasho posledneho stretnutia?
-
Som posluchacom druheho rocnika Akademie umeni v Banskej Bystrici. V ramci studijneho programu Sokrates Erezmus som sa dostal na rocnu studijnu staz do Polska, kde okrem samotnej hry na akordeone sa venujem aj studiu hudby komplexne, nadalej sa zucastnujem na sutaziach a verejnych vystupeniach, teraz hlavne v zahranici.

o Na akych sutaziach a vystupeniach si sa zucastnil?
- Vlani som na svetovej sutazi solistov v Taliansku obsadil tretie miesto, v polskom meste Przemysl som na podobnej sutazi ziskal stvrte miesto a cestne uznanie poroty.

o Co koncerty?
- V tomto roku som uz absolvoval samostatny koncert na katedre Hudobnej akademie vo Varsave a v Novom teatri v Lodzi. O niekolko dni mam celovecerny koncert na Slovenskom institute vo Varsave.

o Pred casom si spominal, ze pripravujes CD. V akom stadiu je tento projekt?
-
Moje CD je vlastne komplet pripravene na vydanie pod pracovnym nazvom Premiera. Nahrali sme ho v studiu Centrum Universa R. Kazika a teraz cakame na financie od sponzorov, aby si tento projekt mohla vypocut aj siroka verejnost.

o Co skupina Rellax?
- Skupina hra nadalej, ale v obmedzenejsom rozsahu ako predtym. No ked sa zideme cez prazdniny ci sviatky, zahrame si aj na koncertoch, verejnych vystupeniach, svadbach alebo na rodinnych oslavach.

o Co planujes v blizkej buducnosti?
- Po navrate z Polska, koncom skolskeho roka, by som chcel nadalej poriadat koncerty a pripravit rozne aktivity, napriklad s niektorymi finalistami sutaze SuperStar.

Mgr. J. Pupis

Zaver dvojdnoveho regionalneho zastupitelstva

patril ucitelom

V  dnoch 5. a 6. aprila sa poslanci Zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja stretli v poradi uz na 26. zasadnuti, ktore malo na programe dvadsatosem bodov.

V uvode potvrdili uznesenie Z BBSK c. 675/2005, ktore bolo schvalene 10. februara, ale predseda BBSK ho nepodpisal, cim pozastavil vykon uznesenia. Poslanci schvalili tiez terminy zasadnuti na druhy polrok, pricom najblizsie, venovane nakladaniu s majetkom BBSK, bude 10. maja a dalsie je naplanovane na 31. maja. Z BBSK vymenovalo aj novych riaditelov poliklinik, v Banskej Bystrici MUDr. Gabriela Bukoveho, v Poltari Ing. Pavla Olsiaka a DSS v Detve Ing. Jaroslava Lassaka.
Z rokovania zastupitelstva poslanci stiahli bod o odmenovani zamestnancov U BBSK. Schvalili navrh Pravidiel rozpoctoveho procesu BBSK, ktore budu prinosom pri rozpoctovani, terminoch aj prenose kompetencii. Akcny plan rozvoja stredneho skolstva na roky 2005 - 2007 ( ktory podporilo aj vystupenie riaditela Skolskeho inspekcneho centra Banska Bystrica Ing. Lauku) upozornil najma na zmeny v efektivnosti vyuzivania studijnych odborov, racionalizaciu skol, vedomosti studentov. Material poslanci schvalili takmer jednohlasne.
Poslanci privitali medzi sebou vzacnu navstevu - predsedu Statnej dumy Ruskej federacie Borisa Gryzlova, ktory zavital na svojej oficialnej navsteve Banskej Bystrice aj na ich rokovanie, pricom poukazal na riesenie podobnych problemov v Rusku. Hovorili aj o moznosti vytvorenia spolocnych slovensko-ruskych podnikov najma v Leningradskej oblasti, ako aj o zmenach v oblasti legislativy, dani aj v socialnej sfere. Napriklad vlani duma prijala 228 zakonov a v tomto roku to bude 700 az 800.
Poslanci z rokovania stiahli spravu o stave rozpracovanosti Programu rozvoja cestovneho ruchu v BBSK. Z BBSK pokracovalo schvalenim planu zahranicnych sluzobnych ciest v 2. stvrtroku, ktorych bolo navrhnutych 15, najma do CR, vacsinou kvoli nadviazaniu vzajomnych vztahov. Poslanci s pripomienkami navrh schvalili, ako aj Zasady kontrolnej cinnosti utvaru hlavneho kontrolora - pravne normy zohladnujuce poziadavky strukturalnych fondov EU. Na zasadnuti schvalili aj Koncepciu rozvoja socialnych sluzieb do roku 2010. Poslanci pozitivne hodnotili predlozeny material a odporucili uzku spolupracu v realizacii socialnej politiky s miestnymi samospravami.
Zastupitelstvo pokracovalo na druhy den dalsimi bodmi rokovania. Poslanci vzali na vedomie informativnu spravu o stave pripravy projektu na zneskodnovanie a zhodnocovanie odpadov a odporucili po negativnom rozhodnuti OZ v Hliniku nad Hronom pokracovat dalej v hladani vhodnej lokality.
Dolezitym bodom rokovania bolo nakladanie s majetkom. Poslanci rozhodli, ze zastupitelstvo zvolane na 10. maja sa bude zaoberat len touto problematikou. Informaciu o nakupe pozemkov na pripravu budovania priemyselneho parku Badin - Sielnica vzalo Z BBSK na vedomie a ulozilo riaditelovi U BBSK pripravit podklady na prijatie uveru vo vyske 15 milionov korun a pripravu projektu spominaneho parku. Z BBSK ulozilo predlozit na majove zastupitelstvo riaditelovi U BBSK aj material na efektivne vyuzitie majetku poliklinik v sprave BBSK, ktore maju iny vychodiskovy stav a rozhodujuce su ekonomicke ukazovatele.
Poslanec Danis ako predseda komisie, ktora sa bude zaoberat majetkovymi priznaniami predsedu a poslancov BBSK v sulade so zakonom NR c. 357/2004 Z. z., skontroloval, ze v termine do 31. marca nepodal priznanie jeden poslanec - Mesik. Zasadnutie komisie je naplanovane na 26. aprila, kedy sa otvoria obalky a skontroluju udaje. Komisia poda Z BBSK ucelenu spravu 10. maja.
Zaver dvojdnoveho regionalneho zastupitelstva patril slavnostnemu stretnutiu riaditelov skol a skolskych zariadeni v posobnosti BBSK, poslancov ako aj pozvanych hosti pri prilezitosti Dna ucitelov, ktorym sa veduci odboru skolstva a sportu BBSK Ing. Dominik Smondrk podakoval za nelahku pracu v narocnych ekonomickych podmienkach.

(eb


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT