12. APRIL 2005 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sme nablizku

Ospravedlnit sa

Uplynuly tyzden som sa stretla s dvoma odlisnymi problemami: “Trapi ma, ze som to urobil a uz dva tyzdne uvazujem, ako sa ospravedlnit” a “Ja som uz ako dieta mal problem ospravedlnit sa - pamatam sa, ze som dlhe hodiny klacal v kute, lebo som sa nechcel ist ospravedlnit.”
Pisem “problemami”, nie ”postojmi”, pretoze oboch to trapilo. Prvy je velmi citlivy a trapi sa aj za situacie, ktore pre inych neboli nijako zranujuce ci ponizujuce. Hoci na nom navonok nic nevidno, cele hodiny rozmysla, vecer nemoze zaspat, vycita si svoje spravanie. Druhy ma svoju vnutornu hrdost, ktora mu uz ako dietatu nedovolila sklonit hlavu a nic s nou nezmoze, aj ked sa chce ospravedlnit.
Dva typy ludi, dva uplne odlisne problemy, ale rovnake trapenie. Pri druhom type sa trapia aj ich blizki, hlavne manzelky: “Moj muz sa mi neospravedlni ani co by co bolo.” Nepovie “prepac” nie preto, ze svoju zenu nema rad, ale preto, ze “nieco” vo vnutri mu toto slovo nedovoli vyslovit. To “nieco” je tam zabudovane od detstva. Mozno to boli situacie, kedy ho rodicia nutili ospravedlnit sa vtedy, ked si nebol vedomy ziadneho previnenia. Ked ho nutili ospravedlnit sa mladsiemu bratovi, ktory dostal od neho len to, co si zasluzil - robil zle, provokoval a potom zaloval rodicom, ze ho biju. Starsi ma byt mudrejsi, nebol, dostane trest. Niekedy trva roky, kym rodicia pridu na to, ze v detskych konfliktoch treba chytit stranku starsiemu dietatu. V starsom vsak uz nieco zostalo zabudovane. Nieco, co sposobuje, ze situacia ospravedlnenia znamena ponizenie. Niekedy je to vychova k perfektnosti. Dieta musi byt perfektne vo vsetkom. Ak nie je, je to dosledok jeho lenivosti, nedostatocnej snahy a tak neospravedlnitelne. Dieta si postoj prijme za svoj a vyzaduje same od seba dokonalost, ktora samozrejme nie je mozna. Potom sa trapi nad kazdou svojou nedokonalostou, aj nad nedokonalostou vo svojom spravani. Priznat si ospravedlnenim svoj omyl (nemusi to byt vzdy chyba) znamena verejne sebaponizenie. Naucili ho v detstve, ze ma svoju hodnotu, len ked je dokonaly. Dokonale vsak nie su ani pocitace.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka

Nove cestovne pasy vo formate EU

Od 4. aprila tohto roka zacali vydavat nove pasy vo formate Europskej unie. Doterajsie pasy platia aj nadalej, az do vyprsania ich platnosti.
Prijimanie ziadosti a vydavanie pasov zabezpecuju jednotne pracoviska v okresnych dopravnych inspektoratoch, ktore boli v maji minuleho roka zriadene v kazdom okresnom meste. V Banskobystrickom kraji je zriadenych trinast jednotnych pracovisk na vydavanie novych dokladov formatu EU. Od buduceho roka budu jednotne pracoviska zabezpecovat aj vydavanie novych obcianskych preukazov.
Novy pas ma ohybny obal bordovej farby, ma 32 stran. Obsahuje podstatne viac ochrannych prvkov (hlbkotlac, vodoznak, ochranny pruzok, mikrotext, laserom perforovane cislo a rozne volnym okom neviditelne znaky a vlakna). Na vnutornej strane je nalepena specialna ochranna folia. Obsahuje digitalizovanu fotografiu tvare a digitalizovany podpis.
Do  cestovneho dokladu budu postupne zavedene dva biometricke udaje. Plasticku podobu tvare budu krajiny EU zavadzat do pasov od 1. septembra 2006 a od 1. marca 2008 bude zavedeny aj druhy biometricky udaj odtlacok prsta.
Od 1. januara 2005 musi mat vlastny pas kazde dieta starsie ako pat rokov. Slovenski obcania mozu vlastnit maximalne dva cestovne doklady rovnakeho druhu. Ostatne su povinni odovzdat do konca juna 2005 policii. Obcanom starsim ako 15 rokov vydaju cestovny pas s platnostou na 10 rokov. Detom do 5 rokov vydaju pas s platnostou na dva roky a detom od 5 rokov do 15 rokov na obdobie pat rokov.
O pas musia obcania poziadat osobne. Zvysili sa poplatky za vydanie pasu (zvysenie poplatkov suvisi s rastom inflacie v rokoch 1999 az 2005 a s rastom nakladov na vydavanie pasov). Obcan starsi ako 15 rokov zaplati za pas vydany do 30 dni 1000 korun, do 48 hodin 4000 korun. Dieta od 5 do 15 rokov zaplati za pas vydany do 30 dni 400 korun, do 48 hodin 1600 korun. Dieta do 5 rokov zaplati za pas vydany do 30 dni 250 korun, do 48 hodin 1000 korun. Zapis dietata do 5 rokov do dokladu rodicov stoji 100 korun.
Po 1. aprili zostava zachovana aj moznost rychleho vydania pasu - do dvoch pracovnych dni za stvornasobok zakladneho poplatku. O zrychleny pas budu moct obcania poziadat v kazdom jednotnom pracovisku, podla miesta trvaleho bydliska.
Na vydanie noveho pasu treba priniest: obciansky preukaz, spravny poplatok (kolok), vyplnene tlacivo (dostanete na prislusnom pracovisku).
V okresnom riaditelstve PZ v Brezne na pracovisku vydavania cestovnych dokladov rozsirili strankove hodiny, okrem pondelka (7.30 - 12.00, 13.00 - 15.00), stredy (7.30 - 12.00, 13.00 - 17.30) a piatka (7.30 - 12.00) aj na utorok (8.00 - 12.00).

Pytliaciace psy

V poslednom case sa stava, ze v reviroch v okoli Brezna sa nachadza strhnuta jelencia alebo srncia zver, ktoru maju na svedomi tulave psy. Po dlhej a krutej zime je zver zoslabnuta a stava sa lahkou koristou takychto psov. Posledny pripad, ktory eviduje aj policia, sa stal v noci z 26. na 27. marca, kedy taketo psy dohnali jelenicu az za Lidl. Jelenica mala dohryzene nohy a stehna a musel ju dostrelit clen policajnej hliadky, ktory ukoncil jej trapenie. Pes usiel a bude pytliacit dalej.
Chcel by som preto touto formou upozornit vlastnikov psov, aby zabranili ich volnemu pohybu a neporusovali zakon. Zakon o polovnictve v platnom zneni v piatej casti, § 20, pismeno 1 o ochrane polovnictva hovori: Ochranou polovnictva sa rozumie ochrana zveri pred nepriaznivymi vplyvmi, najma pred nedostatkom, skodlivymi zasahmi ludi, skodnou zverou a skodlivymi zvieratami a ochrana polovnickych zariadeni. Uzivatel polovneho reviru je v ramci svojej povinnosti povinny pre kazdych 500 ha ustanovit polovnicku straz.
§ 21, pismeno b, polovnicka straz je opravnena najma: usmrcovat v polovnom reviri psy, ktore su mimo vplyvu svojho veduceho vo vzdialenosti vacsej ako 200 m od najblizsie trvalo obyvaneho domu. Toto opravnenie sa nevztahuje na psy ovciarske, ak sa nevzdialia od stada viac ako 200 m, na psy polovne, slepecke, zdravotnicke, vojenske a sluzobne, pokial ako take sa daju rozoznat a pokial sa pri vykone sluzby alebo pri vycviku vzdialia z vplyvu veduceho len prechodne.
Pismeno c: usmrcovat macky potulujuce sa v polovnom reviri vo vzdialenosti vacsej ako 200 m od najblizsie trvalo obyvaneho domu, alebo pokial ich vo vzdialenosti kratsej ako 200 m pristihneme pri pytliaceni.
2. Opravnenie podla odseku 1, pism. b az c patri aj pre clenov polovnickych zdruzeni.
3. Vlastnikom psov a maciek je zakazane nechat ich volne behat v polovnom reviri.
Z toho vyplyva, ze vlastnik psa, ktory sa s nim pohybuje v polovnom reviri, ma psa vodit na vodidle a ma mat nahubok. Pri zisteni adresy majitela psa, ktory bude pristihnuty pri pytliaceni a strhol zver, si polovnicke zdruzenie bude uplatnovat nahradu skody, ktora sa rovna spolocenskej hodnote zveri. Tato hodnota je urcena sadzobnikom spolocenskeho ohodnotenia polovnej zveri v zneni zakona NR SR c. 99/1993 Z. z. a  vyhlaskou c. 171/1975 Zb. a nie je mala. Treba, aby kazdy respektoval a dodrziaval platny zakon o polovnictve a tym pomohol pri ochrane prirody a krajiny, ochrane zivotneho prostredia, polovnej i nepolovnej zveri, aj k lepsiemu spolunazivaniu.

Dusan Brozman, tajomnik OkO SPZ Brezno


Psychoviny

Rok po svadbe hovori manzel manzelke:
- Draha, ja ta stale milujem. Aj ty mna?
- Ano drahy, aj teba ...

...

Do obchodu so zvieratami pride zakaznik a krici:
- Vcera som si tu kupil siamsku macku a zistil som, ze vobec nie je siamska!
- To je mozne, - pripustil predavac, - ved sam iste dobre viete, ake vedia byt macky falosne.

...

Matka odisla na dva tyzdne z domu. Ked sa vrati, pyta sa malej Janky:
- Bol otecko smutny, ked som bola prec?

- Zo zaciatku nie, ale posledne tri dni bol cim dalej tym smutnejsi ...

...

- Vies co, drahy, zijeme spolu takmer patnast rokov. Nezda sa ti, ze by sme sa mali konecne vziat?
- Preco nie? Ibaze, kto si nas vezme teraz, ked sme zostarli?

...

Co este neviete o Slovakoch:
... ked si ma Slovak vypit na zdravie do jednej nohy a potom do druhej, zvycajne sa sprava ako stonozka.

...

- Jano, ma televizia dvierka?
- Nie.
- Tak som sa zase dival cely vecer do pece.

...

- Majstre, predtym ste mi davali sto korun, aby som si vypil na vase zdravie a teraz len patdesiat korun?
- To je pravda, ale teraz sa uz citim lepsie.

- Slecna, vas jediny bozk by ma hadam razom pripravil aj o rozum.
- Pocujte a nepobozkala som vas uz nahodou niekedy?

...

- Ked pridem domov, urobim vzdy tri veci.
- Ake?
- Urovnam si myslienky v hlave, porozpravam sa so zenou a potom si znova urovnam myslienky v hlave.

...

- Dnes nam pride elektrikar opravit tu pokazenu zasuvku, - vravi pani Slivkova svojmu manzelovi.
- Povedal som ti, ze si to opravim sam, - zareagoval podrazdene pan domu: - Odvolaj ho, nechcem, aby mi aj on nasadil parohy.

...

On a ona sa rozpravaju v posteli:
- Chcel by som pre teba aj zomriet, Magduska ...
- To sa lahko moze stat. Moj muz sa o chvilu vrati.

...

Matka kara dceru:
- Elenka moja, nepochodis dobre! Zasnubena si s pekarom a ludia ta vidaju s masiarom ...
- Viem mama, ale clovek je nie len chlebom zivy.

(jp)

 

h0515k.jpg (13033 bytes)

Kresba: Ing. Jan Selest


Anketa "Najlepsi sportovec okresu Brezno za rok 2004"

Kandidati na popredne umiestnenie v ankete o najlepsieho sportovca okresu Brezno za rok 2004: reprezentantky SR v biatlone: Anka Murinova, Sona Mihokova, Zuzana Hasilova, majster sveta v letnom biatlone: Pavol Hurajt.

h0515l.jpg (13905 bytes) h0515j.jpg (14539 bytes) h0515i.jpg (12535 bytes) h0515h.jpg (11942 bytes)

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT