Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 13

CISLO

22

31. MAJ  2005 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Dni mesta Brezna na dosah

“Rok, v ktorom sa kona uz tradicne spolocensko-kulturne podujatie Dni mesta Brezna, je iny, vyznamnejsi ako tie predchadzajuce. Na strankach mestskej kroniky dominuje cislo 740, ktore nam pripomina, ze mesto Brezno pise svoje jubileum zakladajuce sa na dosial najstarsom zapise z 11. augusta 1265.
Bela IV. vo svojej listine so zapisom prav a povinnosti poddanych v Liptove prvykrat spomina Brezno v podobe Berezun, Berezen, kraj, ktory obsiahol uzemie od Gemera (Polomka) az po terajsiu Podbrezovu. Ak podla historikov nie je mozne pokladat toto listinne Berezun za Brezno, potom prvy priamy dokument, ktory sa viaze k roku 1380, zastihol Brezno uz vo vyvoji. Tymto dokumentom bolo Brezno povysene na mesto so svojimi vysadami a pravami.”

Citovanim faktov, ktorymi historia vydava svoje svedectvo, vas primator Brezna Ing. Jaroslav Demian v dnoch 1. – 4. juna pozyva do ulic Brezna a vsade tam, kde organizatori Dni mesta Brezna pripravili bohatu ponuku kulturnych a spolocenskych podujati. Predseda organizacneho vyboru Mgr. Jaroslav Surina priblizuje niektore z nich:
Dni sa zacali uz v pondelok tvorivou dielnou rezbarov - vyrobou diela moderneho umenia a sportovymi zapoleniami. Cele podujatie je rozdelene na dni urcene detom, stredoskolskej mladezi, dospelym a uz po treti rok sobota je venovana historii mesta. Prveho juna namestie ozije detmi vsetkych zakladnych a materskych skol v meste a programami k ich sviatku. Vo stvrtok, v Den studentskej veselosti, namestie “zaplavia” studenti siestich strednych skol z okresu najskor alegorickym sprievodom. Harulova sou bude mat svoje presne receptury i propozicie, kde porota zhodnoti chut i objem harule, rychlost i cistotu umyteho riadu. Sutaz Najrychlejsi casnik, do ktorej sa moze prihlasit doslova kazdy, ma uz niekolkorocne zazemie. Po vystupeni hudobnych skupin pride na rad atraktivna sutaz Miss a Mister strednych skol s pestrym a zaujimavym programom. Vecernou lahodkou bude popularna hudobna skupina Gladiator. Den druzobnych miest a seniorskej zabavy zacne jarmokom, ktore neodlucitelne patrili k Breznu, a ukazkami a vyucbou historickych bojovych umeni. Pietnym aktom za ucasti zahranicnych delegacii z partnerskych miest oslavia nielen osobnost gen. M. R. Stefanika, ale aj vsetko medzinarodne, co Stefanik a Brezno spajaju. Pozvanie prijali partnerske mesta Meudon, Novy Bydzov, Ciechanow, ale aj grecka Agria a  Cacak zo Srbska a Ciernej Hory. Na ich predstavitelov caka bohaty program, vratane vlastnej prezentacie. Okrem partnerskych miest organizatori pozvali aj velvyslancov vsetkych krajin, s ktorymi Brezno udrziava vztahy. Kontinuita ucinkovania domacich a zahranicnych umeleckych suborov v piatok popoludni prejde do Pesniciek z ranca - podujatia znameho aj z televiznej obrazovky. Obohatenim bude sutaz breznianskych masiarov o najdlhsiu klobasu a sutaz o najrychlejsie pitie piva. Veterani z Brezna a z Banskej Bystrice na svojich historickych automobiloch absolvuju okruh cez Vagnar a Bystru do Brezna. Vecernou lahodkou pre seniorov budu koncerty Roba Kazika, Lenky Filipovej i skupiny ZBM. V zaverecny - typicky historicky den - sa primator prihovori z historickej radnice, vyznamnym aktom bude krst monografie venovanej 740. vyrociu prvej pisomnej zmienky o meste. Do programu opat zaradili medzinarodnu sutaz kresleneho humoru O Bomburovu sablu, ktorej 10. rocnik vyhodnotia v synagoge. Atmosferu Dni sprijemni specialita: historicky vyjav na motivy poviedky Frantiska Kreutza Zbojstva Jakuba Surovca s perlickou - klietkou hanby. Galaprogramom, na ktory pozvali znamych rodakov, a velkolepym ohnostrojom sa Dni mesta Brezna skoncia.

(r)

Rozsieva semiacka napadov a dobrych myslienok

Niekedy si ani neuvedomujeme, ako ten cas leti. Vobec to nie je otrepana fraza, ale fakt. Rocky pribudaju v spolocnosti vrasok, sem tam vypadne aj nejaky ten vlasok a zrazu pride den, ked sa treba aspon na chvilku pozastavit. Lebo kolobeh casu je neuprosny. Plati to aj v pripade Ladislava Vagadaya, ktory sa v predposledny majovy den dozil vyznamneho okruhleho zivotneho jubilea. S jeho menom je po dlhe roky spata praca v Divadelnom subore Jana Chalupku, ale urcite aj kulturne dianie v Brezne vobec.

h0522dd.jpg (15496 bytes)Rodak z Banskej Stiavnice po absolvovani banickej priemyslovky na vlastnom tele “okusil” aj vone podzemia, aby po niekolkych sfaraniach zapocul hlas osudu a venoval sa po cely dalsi zivot praci, ktora bola jeho srdcu a egu najviac blizka, naplnala jeho sny, tuzby a plany. Tieto sa v konkretnych podobach prejavovali v jednotlivych etapach jeho zivota, ktore prinasal aj cas. Je pekne, ak sa dobry hospodar moze pozriet na svoje dielo a s uspokojenim povedat: Dobre som zasadil, sema riadne vyrastlo a prinasa dobru urodu. Nas jubilant patri medzi takychto hospodarov. Po cely svoj doterajsi zivot rozsieval drobne semiacka napadov a dobrych myslienok a dnes spolocne s nami zbera aj hojnu urodu. Samozrejme, ze to vzdy nebolo jednoduche a lahke. Najma vtedy, ked sa po rokoch profesionalnej prace ako zamestnanec Zavodneho klubu ROH Mostaren Brezno, po zmene celospolocenskych pomerov, ktore zasiahli aj do prace tohto zariadenia, zmenil od zakladu jeho zivot. Musel sa rozhodnut, ako dalej. Rodina, na ktoru je vzdy hrdy, sa zomkla a az po dnesok posobi v rodinnej firme. Je pre nas stastim, ze kvet vytrhnuty zo zeme nevyschol a este viac zapustil korene do celozivotneho konicka, ktorym vzdy bolo divadlo. Dnes stoji na cele Divadelneho suboru Jana Chalupku ako jeho predseda.
Tazke je najst vhodne slova, ktorymi by sme dostatocne vyjadrili vsetko konkretne, na com sa Ladislav Vagaday v priebehu svojej doterajsej prace podielal ako profesional ci dobrovolny funkcionar. Najma preto, aby sme na nieco nezabudli. Ludia, ktori ho poznaju a ktorych sa to tyka - ci uz ide o organizacie, institucie, dychovku, Mostar a divadlo - urcite vedia, na co narazame. Dnes sa to uz sice “nenosi”, ale predsa: Spomenme mnozstvo realizovanych projektov, na ktore treba zabezpecit aj financie, mnozstvo vykonavanych funkcii na roznych urovniach, od samospravy az po celonarodne. Podnes posobi v roznych pripravnych vyboroch v organizacii kulturnych podujati (niektore aj sam moderuje), v hodnotiacich komisiach, poradnych zboroch, ale aj v riadiacich organoch kulturnych organizacii a institucii. Je to obrovske mnozstvo skusenosti, znamosti a napadov, ktore odovzdava aj v praxi.
V pripade posobenia Ladislava Vagadaya v divadelnom subore to bol vzdy vysoko profesionalny pristup ku kazdemu projektu. Vyborny herecky potencial suboru si vzdy vyzadoval kvalitne zazemie odbornych hostujucich spolupracovnikov od reziserov, scenografov, vytvarnikov, hudobnikov az po konecny efekt - premieru. Pod jeho vedenim ziskal subor mnozstvo kolektivnych a individualnych oceneni. Od svojho prichodu vyuziva nesporny herecky talent aj ako ucinkujuci. V roku 1969 to bola prva velka postava v hre Scapinove sibalstva. V poslednom obdobi nam najviac utkveli v pamati postavy Repana v Krcme Pod zelenym stromom ci Janka Krala v hre Apokalypsa. Je to aj mnozstvo oceneni za herecke vykony a o jeho hlasovy potencial je zaujem aj v dabingu. Slova o dobrej urode platia aj v pripade divadelnej rodiny Vagadayovcov. Manzelka Betka je oporou zenskej casti suboru a v poslednom projekte Novy zivot vyrazne na seba upozornil aj mladsi zo synov Marek. V zalohe je stale aj druhy syn Rasto s manzelkou Jankou.
Vazeny jubilant! Vsetko, co si doposial vytvoril a k comu si svojim pricinenim prispel, vytvara krasnu mozaiku tvorivo preziteho zivota aj vo vztahu k nasmu divadlu. Dovol, aby som ti v mene nasho kolektivu, spolupracovnikov a priaznivcov divadla zazelal, aby sa tato mozaika este dlho doplnala rokmi plnymi slnecneho svitu, zdravia, stastia, radosti a zivotneho optimizmu, aby to bolo nakoniec aj vzdy vlastne sebauspokojenie. Laco nas “Zlom vaz”. Za vsetkych

Dusan Karako


h0522e.jpg (15310 bytes)

 

 

V pondelok 23. maja sa zacala druha cast maturit po novom. Po externych pisomnych testoch az do 10. juna priblizne 65 tisic maturantov absolvuje ustnu odpoved na vybranu temu pred trojclennou predmetovou komisiou zlozenou z odbornikov na dany predmet. Fotografia Stefana Vozara je z prveho dna “skusok dospelosti” v Strednej priemyselnej skole v Brezne.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT