31. MAJ 2005 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Host do domu
V ramci Dni Petrzalky v piatok 27. maja v dome kultury Zrkadlovy haj v programe Host do domu sa predstavil brezniansky folklorny subor Mostar. Patdesiatrocny jubilant sa prezentoval v pasme, v ktorom ucinkovali tanecna, hudobna zlozka, zenska spevacka skupina a solisti P. Bercik, J. Weiss a V. Kysucky. Na zaver programu bolo spolocenske posedenie pri ludovej hudbe a breznianskych specialitach.

(r)

Rangersky den na Krpacove
Oslavu Europskeho dna narodnych parkov spojenu s Rangerskym dnom v sobotu 28. maja v lokalite Crmne v katastri Dolnej Lehoty usporiadali pracovnici spravy Narodneho parku Nizke Tatry. Pre jej ucastnikov pripravili bohaty program, okrem ineho aj Cestu mladeho strazcu prirody, kde plnili ulohy, pri ktorych sa zoznamili s pracou strazcov prirody. Nechybali hry na luke s environmentalnou tematikou. Prenosna vystava o NAPANTe ponukla mnozstvo propagacneho materialu a letakov.

(r)

Detsky cin roka
V slovenskych skolach uz siesty rok prebieha projekt Detsky cin roka, ktoreho zamerom je presvedcit deti, ze konanie dobra je pre celu spolocnost velmi dolezite, ze si ho vieme vazit, vsimnut, ocenit a inspirovat sa nim. Uzavierka posielania prispevkov je 30. juna. Na jesen sa tridsat nominovanych dobrych skutkov vrati naspat do skol, aby deti rozhodli, ktore z nich ziskaju ocenenie Detsky cin roka 2005. Vysledky budu slavnostne vyhlasene v zavere roka v Bratislave. Vlani sa do projektu zapojilo 96 755 deti, triednych a skolskych kolektivov a ocenili pat deti a dva triedne kolektivy.

(sf)

Ihrisko s umelou travou v Brezne
ZP Sport, a. s., Podbrezova v spolupraci so Zakladnou skolou na Pionierskej 4 v Brezne ponuka sirokej verejnosti moznost vyuzit na sportove ucely futbalove miniihrisko vybudovane v priestoroch tejto skoly. Ihrisko s umelym travnatym povrchom (rozmery 18 x 33 m, ohranicene mantinelmi so zabudovanymi brankami) je mozne vyuzivat cez pracovne dni od 17. do 22. hodiny a cez vikend od 9. do 22. hodiny. Bez vyuzitia osvetlenia je cena 600 korun za hodinu, s osvetlenim o sto korun viac. Rezervacie na c. t. 6451250.

(rk)


Tyzden modreho gombika UNICEF

Tyzden od 16. do 22. maja sa niesol v znameni akcie, ktoru poriadal UNICEF v spolupraci s Materskymi centrami pod nazvom Tyzden modreho gombika UNICEF. Do tejto akcie sa zapojila aj neziskova organizacia Slniecko-centrum v Brezne. V utorok zorganizovali verejnu zbierku, pocas ktorej dobrovolnici z radov studentov Obchodnej akademie v Brezne nukali za prispevok pre UNICEF modry gombik - symbol detstva, zemegule a spajania. Vytazok zbierky je urceny na projekt zabezpecujuci pitnu vodu pre skolakov z Vychodneho Timoru.

Timor - vychodny cip indonezskeho ostrova je najmladsim statom sveta, ktory obyva menej ako milion ludi. Po osamostatneni sa v maji 2002 zostala krajina vydrancovana a v zufalom stave. Az 70 % vsetkych budov je v ruinach, vratane skol a nemocnic. Obyvatelia sa dozivaju v priemere patdesiatich rokov, vacsina deti mladsich ako pat rokov je podvyzivenych a iba tretina skolopovinnych deti navstevuje skolu. Zdravie deti je denne ohrozovane znecistenou vodou, z ktorej sa siria choroboplodne zarodky. Tri stvrtiny vsetkych domacnosti nemaju pristup k pitnej vode, co sa tyka aj skol, kde chybaju nielen toalety, ale aj latriny. Instalacia vody je v tejto situacii vyznamnym krokom k ochrane zdravia a zivotov deti a v zaujme ich vychovy k potrebnym hygienickym navykom.

(kd)

SUTAZ

o listky na rockovy festival

Svatojanska noc plna hudby

V dnoch 17. a 18. juna sa v priestoroch amfiteatra v Pohorelej uskutocni hudobny festival Svatojanska noc plna hudby.
Okrem vystupeni znamych hudobnych kapiel organizatori podujatia uz tradicne davaju moznost predstavit sa aj nadejnym zacinajucim, ale aj skusenym znamym kapelam z regionu. Tohto roku to budu skupiny Conspiracy, Druhy dych, H. H. N, Reku synku a Slepe crevo.
V predpredaji do 16. juna je cena dvojdnovej vstupenky 249 korun. Priamo na mieste podujatia bude cena vstupeniek 299 korun.
Vstupenky si mozete v predpredaji kupit v tychto miestach: Obecny urad v Pohorelej, Espresso Pod Orlovou v Pohorelej, Internetova kaviaren i-P@B Pohorela, Cyklosport RB Helpa, Videopozicovna v Polomke, Kuchynske studio Hamannax v Brezne na Chalupkovej ulici, predajna nabytku Qualldom v obchodnom dome v Brezne. Moznost objednavok: OZ Opora Pohorela, Kpt. Nalepku 291, 976 69 Pohorela, 0905327683, 0905412282, opora.pohorela@pobox.sk.
Vsetky vstupenky na podujatie su zrebovatelne.
Po skonceni programu po obidva dni je zabezpecena mimoriadna autobusova doprava na trase Pohorela -Telgart a Pohorela - Brezno. Podujatie sa uskutocni za kazdeho pocasia.

Sutazna otazka:

Ktora znama breznianska hudobna skupina sa predstavi na 4. rocniku najvacsieho hudobneho festivalu v bystricko-breznianskom regione Svatojanska noc plna hudby 2005?

Zo spravnych odpovedi dorucenych na korespondencnych listkoch s kuponom na adresu OZ Opora alebo redakcie Horehronia do utorka 7. juna budu vyzrebovani dvaja vyhercovia vstupeniek.

 

 Pokracovanie 27. rokovania Zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja

sa v utorok 24. maja zacalo bodom rozne. Este 10. maja odznel na zastupitelstve poslanecky navrh na odvolanie z funkcie riaditelky Domova Marie v Banskej Stiavnici Eleny Ivanicovej pre netransparente nakladanie s financiami. Jej odborne kvality obhajoval nielen primator Banskej Stiavnice Marian Lichner, ale aj poslanec  NR SR Anton Blajsko. Navrh na odvolanie v tajnom hlasovani nepresiel.

Veduci odboru SaS Uradu BBSK Ing. Dominik Smondrk  informoval o prvom kole prijimacich skusok na stredne skoly v kraji. O naplnenosti ci nenaplnenosti jednotlivych skol bude mozne poskytnut ucelenu informaciu len po druhom kole, ktore sa kona od 14. juna. Zastupitelstvo schvalilo zlucenie SOU Bakova jama vo Zvolene so SOU zeleznicnym  vo Zvolene od 1. septembra (ziadost bude odoslana na MS SR). Poslanci schvalili aj poslanecky navrh na sanaciu havarie plynoveho kotla v DSS Simbia vo Zvolene a podporit riesenie sumou 80 000 korun z rezervy BBSK. Suhlasili aj s poslaneckymi  navrhmi na schvalenie projektov a ich kofinancovanie z prostriedkov  BBSK vo vyske 5 %  a tiez  s podanim projektu ZSS sluzieb v Lucenci bez naroku na kofinancovanie  z rozpoctu kraja na tzv. studentsku burzu prace a zamestnanosti. Z rokovania stiahli material o transformacii socialneho zariadenia Domova Marie v Banskej Stiavnici na neziskovu organizaciu.
Najblizsie rokovanie Z BBSK sa uskutocni 27. - 28. juna.

(eb)



h0522c.jpg (17906 bytes)

 

 

O vode a kvalite pramenov v okoli Brezna v piatok 27. maja hovorili na besede, ktoru zorganizoval Brezniansky zvaz ochrancov prirody a krajiny.

Foto: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT