7. JUN 2005 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sucastou Dni mesta Brezna bolo zaujimave podujatie s nazvom Skulpturnenie 2005 so zamerom ozivit kontakt medzi umelcom a divakom. A tak v ramci jeho prvej etapy sme v parku pred rimskokatolickym kostolom mohli pri praci sledovat studentov a pedagoga Akademie umeni v Banskej Bystrici i dvoch amaterskych vytvarnikov. Prezentacia hotoveho rezbarskeho diela bola v sobotu priamo v priestore jeho tvorby. Vysledky umenia tychto vytvarnikov skraslia mesto v okoli priemyslovky, domu kultury, v nemocnicnom parku, v parku na nabrezi a v okoli sakralnych priestorov. V druhy den tvorby sme umelcov navstivili, aby nam porozpravali, na com pracuju.


S anketovym mikrofonom


o rezbarskom diele

Juraj Mucha, student, Brezno:
- Robim obelisk, v podstate je to socha pre sakralnu architekturu, ktora bude instalovana pri kostole na Branicke. Bude to nieco ako ihlan trochu s vybratym vnutrom. Vyzerat bude ako velka ihla, spic. Dnes sa robi lepsie ako vcera, kedy bolo velmi teplo, a mame aj viac pilok. Termin musime stihnut v kazdom pocasi.

Pavol Sova, student, Spisska Nova Ves:
- Venujem sa spajaniu a prepajaniu roznych tvarov, hlavne makkych a tvrdych. Bude to prerod tvrdeho tvaru do makkeho roztekajuceho sa tvaru. Takto nejako by som to chcel skoncipovat. Robi sa mi fantasticky.

Vladimir Brozman, dochodca, Horna Lehota:
- Robim objekt geometrickych tvarov, nevedel som pren najst nejaky vhodny nazov. Zatial sa mi pracuje dobre. Na tvorivej dielni sa zucastnujem uz stvrty rok. Povedal by som, ze mame lepsie podmienky ako vlani, ale pat dni je dost malo, musime velmi “makat”.

Milan Dandul, ludovy vytvarnik, Brezno:
- V hlave mam predstavu, dokonca sa mi o tom aj snivalo. Myslim si, ze najkrajsie, co moze byt, je, ked sa o robote aj sniva. Moju predstavu zatial nedokazem nazvat, proste budu to objekty. Teraz je uz vlastne na mne, ci to polozim do toho dreva.

Tomas Siagi, student, Zvolen:
- Pracujem na kvazi toteme. Zucastnujem sa na prvom sympoziu, cize je to vlastne moj prvy vacsi kontakt s drevom. Pracuje sa mi dobre, sme dobra partia. Ked nie je horucava, mame menej divakov, lepsie sa pracuje a nerozptylujem sa.

Mgr. art. Jozef Suchora, asistent, Banska Bystrica:
- Mala by to byt brana s tromi schodikmi, ktora symbolizuje cestu k nepoznanemu. Na vrcholku by sa mal objavit prierez stromu, letokruhy ako casove naberanie na vedomostiach alebo uvazovaniach. Cele by to malo byt prepichnute hrotmi, ktore znazornuju kriz ako symbol krestanstva. Snazim sa o spracovanie a skombinovanie pohanskeho aj krestanskeho ponimania viery.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Polomska hudobna jar

V koncertnej sale Zakladnej umeleckej skoly v Polomke opat zaznievala hudba. V ramci festivalu Polomska hudobna jar sa v piatok 27. maja uskutocnil treti, posledny koncert mladych umelcov, bratov Ladislava a Petra Fancovicovcov, vynikajucich klaviristov.
Ladislav Fancovic konci 5. rocnik VSMU v Bratislave. Je to skuseny hudobnik, ktory uz hral s mnohymi orchestrami v Europe a v USA. Tohto roku v auguste mu vyjde solove CD so skladbami svetoznamych skladatelov Liszta, Balakireva a Horowitza. Na koncerte zaujal uzasnou interpretaciou Sonaty G dur od L. van Beethovena.
Peter Fancovic konci 4. rocnik Statneho konzervatoria v Bratislave a od buduceho skolskeho roka pokracuje v studiu na prazskej AMU. Za svoj velky uspech poklada to, ze sa stal absolutnym vitazom v sutazi slovenskych konzervatorii v hre na klaviri. Pocas svojho studia na konzervatoriu hral so skolskym orchestrom v bratislavskej Redute. Na koncerte sa zaskvel interpretaciou Sonaty B dur od W. A. Mozarta.
Po solovych vystupeniach obaja mladi hudobnici stvorrucne zahrali Slovenske tance od A. Dvoraka.
Na organizacii festivalu Polomska hudobna jar sa podielali ZUS, Obecny urad a Obcianske zdruzenie rodicov v Polomke. Mozno povedat, ze festival mal medzi obyvatelmi obce uspech a splnil svoj zamer, t. j. vacsie zviditelnenie skoly. Organizatorom i vsetkym ucinkujucim patri uprimne podakovanie so zelanim pevneho zdravia a elanu do dalsej tvorivej prace.

(dj)

Rytmus mladych

Maj je v kalendari Zakladnej skoly s materskou skolou v Nemeckej zrejme uz trvalo spaty s modernou hudbou a tancom. Zacalo sa to pred piatimi rokmi jednym dobrym napadom – zorganizovat pre ziakov zakladnych skol okresu Brezno sutaz v modernom tanci a aerobiku. Nazvali sme ju jednoducho Rytmus mladych. Netrpezlivo sme cakali, aky ohlas bude mat medzi mladymi nadejnymi tanecnikmi. Nasledujuce rocniky nas presvedcili, ze nase rozhodnutie bolo spravne. Z roka na rok zaujemcov pribudalo, a to nielen z nasho regionu. Dobry chyr prekrocil hranice nasho okresu a prilakal k nam aj sutaziacich z inych okresov.
Treti majovy tyzden tohto roku sme zorganizovali uz piaty, jubilejny rocnik sutaze. Spolocne ho tancom oslavilo 308 sutaziacich z okresov Brezno, Banska Bystrica, Rimavska Sobota a Liptovsky Mikulas. Moderna hudba a tanec potesili oci a usi divakov v telocvicni Zakladnej skoly s materskou skolou v Nemeckej. Vitazmi v aerobiku sa stali druzstva mladsich ziakov zo Zakladnej skoly s materskou skolou Mazornikovo a starsich ziakov zo Zakladnej skoly Pionierska 4 v Brezne, moderny tanec najlepsie zvladli druzstva mladsich ziakov zo Zakladnej skoly na Clementisovej ulici v Rimavskej Sobote a starsich ziakov z Mazornikova. Putovne pohare ziskali zakladne skoly z Brezna – Pionierska 2 a Mazornikovo. Udelenie cien pre vitazov dalo bodku za vydarenym podujatim.
Zucastnene skoly prislubili, ze pridu i buduci rok a vraj povedia o nasej sutazi aj dalsim. Nam organizatorom zrejme pribudne dalsia starost – ako organizacne zvladnut narastajuci pocet zaujemcov. Kiezby sme v skolstve mali len taketo prijemne starosti.

Organizacny vybor

Spev a poezia zneli v Bacuchu

Dna 21. maja sa v Kulturnom dome v Bacuchu uskutocnil 4. rocnik Okresnej prehliadky suborov a solistov seniorov okresu Brezno. Organizatori boli OO JDS v Brezne, ZO JDS v Bacuchu za spoluprace obce Bacuch. Za krasneho slnecneho pocasia zacali uz predpoludnim prichadzat prvi ucinkujuci, pocet ktorych bol v tomto rocniku az 120, a to z desiatich ZO JDS okresu Brezno a prisla aj jedna hostujuca az z Tornale.
Niektore organizacie pripravili v priestoroch saly pekne vystavky roznych vyrobkov – hackovane, vysivane, krasne zdobene medove pecivo, vyrobky z dreva a kovu. Uputala aj pekna vyzdoba javiska, kde sa jednotlive obce prezentovali svojimi erbami.
Ked sa blizila stanovena hodina prehliadky, culy ruch vo vestibule, kde sa podavalo obcerstvenie, utichol a akcia sa mohla zacat. Po uvodnej basni Kam kracas, zivot moj? V podani moderatorky prehliadky Mgr. Marie Cesnakovej privital vsetkych ucinkujucich starosta obce Stanislav Medved a potom vystupil predseda OO JDS v Brezne Tibor Gilla. Privital aj vzacnych hosti, ktorymi boli: Albin Mesiarik – predseda krajskej organizacie JDS v B. Bystrici a clen predsednictva Ustredia JDS v Bratislave, Ing. Daniel Backo – prednosta obvodneho uradu v Brezne a poslanec VUC a starostovia obci Predajna a Zavadka nad Hronom Ing. Tatiana Contofalska a Pavol Hruska. Nechybali ani predsedovia zucastnenych ZO JDS.
Po uvodnych prihovoroch sa zacal trojhodinovy maraton krasnych slovenskych ludovych piesni, poezie a hovoreneho slova. Moderatorka strucne predstavila kazdu spevacku skupinu i solistov. Prva vystupila Elena Schneidgemova z Podbrezovej prednesom basne. Potom sa predstavila spevacka skupina ZO JDS z Brezna pod vedenim Bozeny Pobisovej pasmom piesni, hovoreneho slova a hrou na ustnej harmonike. Po nich nasledoval zmiesany spevacky zbor seniorov z Bacucha. Zaspievali piesne v sprievode heligonky veduceho skupiny Mateja Kana a vystupili aj dve solistky. Prvykrat na okresnej prehliadke vystupila aj nevelka skupina Potesenie z Michalovej pod vedenim Mgr. Viery Pernisovej a mala uspech. Prvu cast prehliadky ukoncila spevacka skupina Nadeje zo Zavadky nad Hronom. Pod vedenim Anny Noskovej si pritomni pozreli uceleny program piesni, poezie a hry na hudobny nastroj. Po nich vystupila hostujuca spevacka skupina ucinkujuca pri ZO Slovenskeho zvazu telesne postihnutych v Tornali, v ktorej ucinkuju aj seniorky JDS. Veducou suboru je Klara Csikosova. Prehliadka pokracovala vystupenim najpocetnejsej spevackej skupiny JDS z Hronca pod vedenim Edity Morovej. Pekny uspech malo zmiesane duo s piesnou Zbieram tajne prach. Prvykrat sa na prehliadke prezentovala aj jedna z najmladsich ZO JDS z Helpy, ktora bola zalozena len 1. maja tohto roku. Spestrenim bolo, ze vystupovali v helpianskom kroji a divakov zaujala hra na fujare. Veducou skupiny je Katarina Tkacikova. Repertoar seniorov z Predajnej pozostaval najma z piesni a poezie z vlastnej tvorby ospevujucich rodnu obec. Subor vedie Bozena Sulkova. Nedaleke Jasenie reprezentoval spevokol Chabenec. Seniori sa predstavili piesnami i prednesom poezie pod vedenim Anny Beresovej. Zaver pekneho kulturneho programu patril spevackej skupine Jesen zivota z Bravacova. Pre tento rocnik si pripravili niekolko starsich, ale znamych slovenskych slagrov v netradicnom podani a zaujali pritomnych v hladisku.
Po dozneni poslednych melodii a potlesku, moderatorka podakovala vsetkym za ich hodnotne vykony a slovo odovzdala predsedovi OO JDS v Brezne Tiborovi Gillovi, ktory takmer so slzami v ociach od dojatia podakoval za krasne sobotne popoludnie. Zucastnenym organizaciam odovzdal dakovne listy a nakoniec si vsetci na javisku zaspievali spolocnu piesen. Akcia ukazala, ze seniori okresu dokazu pripravit prijemnu a veselu atmosferu a este maju co ukazat nasej spolocnosti.

(mc)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT