7. JUN 2005 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sme nablizku

PEDOPSYCHIATER RADI

Depresia u deti

sa prejavuje inak ako u dospelych. U dospievajucich moze byt podobna ako u dospelych, navyse casto pocituju nudu a nemaju sa radi. Skolske deti su casto podrazdene az agresivne, nalada sa im v priebehu dna meni, taktiez sa casto objavuje nuda. Mozu byt unavene a vycerpane a za par chvil su nepokojne az hyperaktivne. Pravidelne sa objavuju telesne priznaky, rozne bolesti - hlavy, brucha, problemy so spankom, problemy s prijmom potravy, narusena koncentracia pozornosti, slabost, v skole sa casto velmi zhorsi vykon. Pomerne casto sa objavia aj poruchy spravania u deti, ktore dovtedy neboli problemove. V myslienkach maju caste pocity viny, nizku sebadoveru, narusenu sebauctu. Nezriedka sa u tychto deti objavia myslienky na smrt a zial aj pokus o samovrazdu, ktory sa nechtiac moze vydarit. Nikdy nepodcenujte samovrazedne vyhrazky svojich deti, lebo sa im to moze nechtiac naozaj podarit a to je koniec.
Dospeli vacsinou podcenuju moznost depresie u deti. Dlho pretrvaval nazor, ze deti depresiou netrpia. Ale posledne vyskumy ukazuju opak. Deti depresivnych rodicov omnoho castejsie trpia depresivnymi alebo uzkostnymi priznakmi (ide o vplyv genov, ale aj vychovy, chory rodic nedokaze naplnat potreby dietata tak, ako zdravy a tu prizvukujem, ze je jedno, ci telesne alebo psychicky chory).
Casto sa stretavam s nazorom, ze predsa detom sa nemaju davat psychiatricke lieky, ze ved su este male, ze budu na nich zavisle, ze im to poskodi mozog, ze co bude robit, ked bude vacsie, ked uz teraz potrebuje lieky. Ale skuste sa zamysliet, ci nie je pre dieta horsie trapit sa niekolko tyzdnov az mesiacov, zazivat pocity neuspechu, lebo nevladze, lebo je v depresii. Zazivat pocity odmietania od ostatnych, lebo casto meni naladu. Pocuvat karhanie od ucitelov, lebo nepracuje na vyucovani. Ked ma vase dieta telesne ochorenie, nepodate mu liek??? A vtedy si vsimate, ake ma liek vedlajsie ucinky??? Depresia u deti sa neda vyliecit len samotnymi liekmi. Vzdy je nutna spolupraca psychiatra a rodica, pretoze nasledkom (alebo pricinou) depresie su narusene vztahy v rodine. A tu je nevyhnutna pomoc odbornika, aby rodicia prehodnotili a zmenili svoj pristup k dietatu. Casto treba liecit aj rodicov. Na Horehroni sa stretavam s neuveritelnym mnozstvom otcov zavislych na alkohole, ktori si to vsak odmietaju priznat. Do nasej ambulancie prichadza len asi jedno percento otcov. Kde ste otcovia? Preco si nenajdete cas na svoje deti? Vychova nestoji len na pleciach matky.

Nabuduce sa budem venovat teme tyrania a alkoholizmu v rodine.
MUDr. Dagmar Guttenova

 

Zvysenie rozsahu kvality poskytovania sprostredkovatelskych sluzieb

Cielovym projektom Narodneho projektu Vlll s nazvom Zvysenie rozsahu a kvality poskytovania sprostredkovatelskych sluzieb je poskytovanie komplexnych sprostredkovatelskych sluzieb pre uchadzacov o zamestnanie a zaujemcov o zamestnanie na podporovanie pracovnej mobility na uzemi SR a v statoch Europskej unie a na posilnenie jazykovych zrucnosti uchadzacov o zamestnanie za ucelom zvysenia ich zamestnatelnosti a opatovnej integracie na trh prace.

Projekt je pripraveny ako tzv. narodny projekt v ramci programoveho dokumentu Sektorovy operacny program Ludske zdroje. Projekt je realizovany s posobnostou na celom uzemi Slovenskej republiky, s vynimkou Bratislavskeho kraja.
Hlavnymi cielovymi skupinami, ktorym ma Narodny projekt Vlll pomoct, su uchadzaci o zamestnanie, zaujemcovia o zamestnanie, zamestnavatelia a investori.
Aktivity realizovane a urcene pre cielove skupiny v ramci Narodneho projektu Vlll:
Odborna terminologicka priprava je urcena len pre uchadzacov o zamestnanie, t. j. v zmysle ust. § 6 ods. 2 zakona c. 5/2004 Z. z. o sluzbach zamestnanosti a o zmene a doplneni niektorych zakonov v zneni neskorsich predpisov (dalej len zakona o sluzbach zamestnanosti), jej cielom je posilnenie jazykovych zrucnosti uchadzaca o zamestnanie na vykon konkretnej profesie a podpora pracovnej mobility, je rozdelena do dvoch kurzov s nazvom Odborna terminologicka priprava pre trh prace Specializovany kurz anglictiny a Odborna terminologicka priprava pre trh prace Specializovany kurz nemciny, je realizovana v podmienkach UPSVR Brezno pre 42 uchadzacov o zamestnanie. Podmienkou na zaradenie uchadzaca o zamestnanie do odbornej terminologickej pripravy je znalost cudzieho jazyka (anglicky a nemecky jazyk).
Absolventi odbornej terminologickej pripravy mozu poziadat UPSVR v Brezne o poskytnutie prispevku pre uchadzacov o zamestnanie, ktoreho cielom je zvysit zaujem uchadzacov o zamestnanie, o hladanie zamestnania prostrednictvom sprostredkovatela zamestnania za uhradu.
Prispevok bude sluzit na uhradu nakladov, resp. na uhradu casti nakladov, ktore uchadzacovi o zamestnanie vzniknu pri zamestnani sa prostrednictvom sprostredkovatela zamestnania za uhradu, t. j. pravnickej alebo fyzickej osoby, ktora vykonava sprostredkovanie zamestnania za uhradu v zmysle ust. § 25 zakona o sluzbach zamestnanosti a vyhlasky MPSVR SR c. 31/2004 Z. z., ktorou sa vykonava ust. § 69 ods. 1 uvedeneho zakona.
Prevadzka pilotnych centier a ich charakteristika
V sucasnosti UPSVR zriaduje pilotne centra na poskytovanie komplexnych sprostredkovatelsko – poradenskych sluzieb pre uchadzacov o zamestnanie, zaujemcov o zamestnanie, investorov a zamestnavatelov za ucelom zefektivnenia vzajomnej spoluprace. V ramci Banskobystrickehe kraja bude prislusnym UPSVR poskytovat informacie pilotne centrum so sidlom vo Zvolene.
Pilotne centrum bude sluzit na zmapovanie investorov a volnych pracovnych miest u investorov v ramci kraja, v ktorom sa nachadza, pre investorov a zamestnavatelov bude vyhladavat vhodnych zamestnancov (z radov obcanov vedenych v evidencii uchadzacov o zamestnanie a v evidencii zaujmcov na urade prace, socialnych veci a rodiny) podla ich poziadaviek a potrieb.
Investorom a zamestnavatelom bude poskytovat informacie o moznostiach aktivnych opatreni na trhu prace v zmysle zakona o sluzbach zamestnanosti.
Pre uchadzacov o zamestnanie a zaujemcov o zamestnanie bude pilotne centrum poskytovat informacie o volnych pracovnych miestach a informacie o konkretnych poziadavkach na pracovne miesta u investorov a zamestnavatelov. Sluzby v pilotnom centre budu poskytovane bezplatne a bude sa prihliadat na dobrovolnost pri ich vyuzivani.

Urad prace, socialnych veci a rodiny v Brezne

Pramene v Banisku a vo Vagnari nesplnaju kriteria

Voda je sucastou vsetkeho ziveho, je nenahraditelnou zlozkou rastlin, zivocichov a aj cloveka. Prevaznu cast vody na Zemi tvori slana voda (97 percent), sladka voda len tri percenta. Okrem viditelnych pozemnych mori, riek a jazier su aj neviditelne - podzemne. Pramienky vody predierajuce sa z horskych uzlabin alebo spod korenov stromov su ojedinelymi prejavmi prave tychto podzemnych vod. Ako dobre kazdemu padne pocas prechadzky osviezenie par duskami takejto pramenitej vody.

Obcianske zdruzenie Brezniansky zvaz ochrancov prirody a krajiny zdokumentoval niektore pramene vody nachadzajuce sa v bezprostrednej blizkosti mesta a poziadal o rozbor dvoch vzoriek vody, z pramena v Banisku pri chodniku hned vedla hlavnej cesty a z pramena vo Vagnari tiez vedla cesty.
Na sklonku maja toto obcianske zdruzenie pripravilo besedu s Alzbetou Odelgovou z Regionalneho uradu verejneho zdravotnictva v Banskej Bystrici, ktora poinformovala o cinnosti uradu, ktory zodpoveda za kvalitu pitnej vody zo zdravotneho hladiska podla poziadaviek na pitnu vodu a za kontrolu pitnej vody, co stanovuje vyhlaska Ministerstva zdravotnictva SR c. 151/2004 Z. z.
Pri zistovani kvality pitnej vody sa vo vzorke urcuje pritomnost fyzikalno-chemickych ukazovatelov a mikrobiologickych a biologickych ukazovatelov. Ani jedna zo vzoriek, ktore BZOK predlozil na rozbor (pramen v Banisku a vo Vagnari) nesplna kriteria na pitnu vodu podla tejto vyhlasky. Laboratorne vysetrenia vody z obidvoch pramenov preukazali vyhovujucu kvalitu vody v stanovenych fyzikalno-chemickych ukazovateloch. Vzorka z pramena v Banisku vsak nevyhovovala z hladiska mikrobiologickych ukazovatelov pre zistenu pritomnost koliformnych bakterii. Vzorka z pramena vo Vagnari nevyhovovala z hladiska mikrobiologickych a biologickych ukazovatelov pre pritomnost koliformnych bakterii, enterokokov, zivych organizmov a mikromycet.
Vodu z tychto pramenov mozno pit bez ohrozenia zdravia len po minimalnom 20-minutovom vare.

(el)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT