Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 13

CISLO

30

26. JUL  2005 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Agria ponuka partnerstvo Breznu

V takmer 10-tisicovom mestecku leziacom na brehu Stredozemneho mora a od hlavneho mesta Grecka Aten vzdialeneho 350 km sa pred par dnami ozyvala slovencina. Delegacia mesta Brezna – primator Ing. Jaroslav Demian s manzelkou a predsedovia komisii mestskeho zastupitelstva pre kulturu, pre cestovny ruch a pre sport Mgr. Maria Sajgalikova, MUDr. Eva Wolframova a Ing. Jan Pampurik - na pozvanie dimarchosa (starostu) Thomasa Papaeftimiova spoznavala zaujimavy kraj, v ktorom sa Agria nachadza.

Okrem zavideniahodnych prirodnych podmienok, ktore v lete ponukaju kupanie v mori a v zime lyzovacku v pohori Pilion, mesto sa moze pochvalit niekolkymi projektmi podporenymi Europskou uniou. Financie z eurofondov ziskali na skladku odpadu, na vodovod, na socialne sluzby pre starych a nevladnych ludi. Hned po navsteve Brezna na Dnoch mesta krasu Egejskeho mora. Byvaly olympijsky kanoista, ceskoslovensky reprezentant Jindrich Vybranec sa pred sedemnastimi h0530f.jpg (15938 bytes)rokmi prestahoval do Agrie, a tak jeho znalost slovenciny zotrela jazykovu barieru medzi delegaciami. Srdecnych ludi, krasne prostredie a moznost naucit sa od kolegov v Europskej unii ako ziskavat financie na projekty nam ponuka spolupraca s greckym mesteckom Agria. Nielen v oblasti kultury, sportu a vzdelania, ale aj v podnikatelskych aktivitach, ktore ponukaju napr. olivovy olej, ryby, cement. Greci prejavili zaujem aj o nase drevo a prve ponuky by mala Agria dostat v tychto dnoch.

(ms)

Priatelsky stisk ruk primatora Brezna Ing. Jaroslava Demiana a dimarchosa Agrie Thomasa Papaeftimiova.

Foto: Maria Sajgalikova

 Patnaste stretnutie Krestanskodemokratickej mladeze

V dnoch 22. - 24. jula sa v Myte pod Dumbierom uskutocnilo v poradi patnaste stretnutie Krestanskodemokratickej mladeze. Pri prilezitosti patnasteho vyrocia vzniku najstarsej mladeznicko-politickej organizacie Krestanskodemokraticka mladez bola vydana publikacia 15 ROKOV zaoberajuca sa podrobnou historiou KDMS.

Na futbalovom stadione sa zacali uz od piatka schadzat prvi ucastnici. V sobotu bol sucastou programu tradicny vystup na Dumbier. Spolu s mladezou sa na nom zucastnili predseda NR SR Pavol Hrusovsky s manzelkou, minister spravodlivosti Daniel Lipsic, minister skolstva Martin Fronc a Jan Carnogursky.
Autobusy odviezli turistov na Certovicu, odkial sa zacal vystup. Aj ked pocasie nebolo prave idealne, vsetci mali z vystupu velku radost a prijemne zazitky. Na Dumbieri si pod dvojkrizom tradicne zaspievali slovensku hymnu. Po prichode na ihrisko si unaveni turisti pochutili na vybornom gulasi. O siedmej hodine vecer sluzil svatu omsu salezian don Cerven z Banskej Bystrice.
h0530e.jpg (19320 bytes)Na stretnuti vladla priatelska atmosfera, pocas celeho podujatia mala mladez moznost porozpravat sa s predstavitelmi vlady a spoznat ich aj inak ako z televiznych obrazoviek a ostatnych medii.
O pol deviatej zapalili velku vatru, ktora horela do skoreho rana a dotvarala prijemnu atmosferu. O zabavu sa postarala aj kapela Tucna Anca, ktora mnohych pritiahla k tancu. V nedelne rano sa ihrisko pomaly vyprazdnilo. Ucastnici sa vsak velmi tesia na dalsie stretnutie. O rok dovidenia!
(V buducom cisle uverejnime rozhovor s predsedom NR SR Pavlom Hrusovskym).

Martina Kvackajova

 

 TRETI MOTOZRAZ NA HOREHRONI

Areal biatlonu v Osrbli od piatka do nedele zil tretim rocnikom Motozrazu na Horehroni. Rockovu zabavu pre milovnikov dvojkolesovych tatosov s nazvom Urpiner live weekend pripravil Moto live club Brezno. Prijemny, hoci chladnym pocasim sprevadzany vikend, v lone prirody stravilo nielen 1100 motorkarov zo Slovenska, Nemecka, Ceska, Polska a Svajciarska, ale aj 1300 divakov.

Foto: Ivan Stodola


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT